Legislator Case Law & Legislation
IV U 232/19 AI generated

IV U 232/19 · Sąd powszechny

Case Number IV U 232/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wnioskodawczyni T. J. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 4 września 2019 r. znak (...), którą organ rentowy odmówił jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. W uzasadnieniu wskazała, że nie zgadza się ze stwierdzeniem, że wypadek, któremu uległa w dniu 22.11.2018 r. nie spowodował u niej trwałego upośledzenia funkcji narządu, organu lub układu. Skutki zdarzenia są nadal odczuwalne, wnioskodawczyni utyka, noga często ją boli, bywa opuchnięta. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie od wnioskodawczyni kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 108 k.p.c; IV U 232/19 · Sąd powszechny: Organ rentowy zarzucił, że podstawą decyzji była Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (DZ U nr 199, poz. 1673) oraz że na mocy przepisu art. 11 ust. 1 cytowanej Ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a wnioskodawczyni zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej z dnia 28.08.2019 r. nie doznała żadnego uszczerbku na zdrowiu.

Keywords

AI generated
knee injury benefits wrist injury whiplash injury accident disability pension daily sickness allowance health impairment in military insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 108 k.p.c
Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c.
AI generated
X U 586/18
Ubezpieczony T. M. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 1 sierpnia 2018 r., znak (...), przyznającej mu prawo do jednorazowego odszkodowania w kwocie 4270,00 zł, tj. 5 x 854 zł z tytułu 5% stałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy z dnia (...) r. i domagał się jej zmiany poprzez ustalenie wyższego uszczerbku na zdrowiu i przyznanie wyższego odszkodowania.
V U 210/15
Ubezpieczony – D. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 04.05.2015 r. przyznającej mu jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy, jakiemu uległ w dniu 15.11.2012r. W uzasadnieniu podniósł, że ZUS ustalając 3% uszczerbku na zdrowiu nie wziął pod uwagę dolegliwości uszczerbku. Ubezpieczony wskazał, iż pomimo długotrwałego leczenia nadal odczuwa ból, mrowienie, brak stabilności w obrębie stawu kolanowego lewego.
X U 724/16
Ubezpieczony G. R. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 17 października 2016 r. znak (...), przyznającej mu prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy, jakiemu uległ w dniu 8 lipca 2015 r. w wysokości 3.120,00 zł, tj. 4 % ustalonego uszczerbku na zdrowiu i domagał się jej zmiany poprzez zwiększenie procentowego uszczerbku na zdrowiu oraz zasądzenie od organu rentowego zwrotu kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego radcy prawnego według norm przepisanych.
IX U 400/24
Decyzją z dnia 13 maja 2024 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 232/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 czerwca 2020 r. Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Marta Ładzińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 16 czerwca 2020 r. w J. sprawy z odwołania T. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 4 września 2019 r., znak: (...) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. o jednorazowe odszkodowanie I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 4 września 2019 r., znak: (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni T. J. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, któremu wnioskodawczyni uległa w dniu 22 listopada 2018 r., w wysokości odpowiadającej 5% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu; II. kosztami sądowymi obciąża Skarb Państwa. Sygn. akt IV U 232/19

UZASADNIENIE

Wnioskodawczyni T. J. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 4 września 2019 r. znak (...), którą organ rentowy odmówił jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. W uzasadnieniu wskazała, że nie zgadza się ze stwierdzeniem, że wypadek, któremu uległa w dniu 22.11.2018 r. nie spowodował u niej trwałego upośledzenia funkcji narządu, organu lub układu. Skutki zdarzenia są nadal odczuwalne, wnioskodawczyni utyka, noga często ją boli, bywa opuchnięta. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie od wnioskodawczyni kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.

Organ rentowy zarzucił, że podstawą decyzji była Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (DZ U nr 199, poz. 1673) oraz że na mocy przepisu art. 11 ust. 1 cytowanej Ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a wnioskodawczyni zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej z dnia 28.08.2019 r. nie doznała żadnego uszczerbku na zdrowiu.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni T. J. ma 70 lat. Pracowała jako goniec. W dniu 22 listopada 2018 r. wnioskodawczyni uległa wypadkowi przy pracy – uderzyła się w kolano lewe i przyśrodkową powierzchnie piszczeli. W dacie wypadku podlegała ubezpieczeniu wypadkowemu. (dowód: bezsporne) W wyniku zdarzenia z dnia 22.11.2018 r. T. J. doznała urazu stanu kolanowego lewego z uszkodzeniem łąkotki przyśrodkowej i wydzieleniem ciała półwolnego w stropie dołu międzykłykciowego. Była leczona artroskopowo. Pod względem skutków ortopedycznych długotrwały uszczerbek na zdrowiu wnioskodawczyni spowodowany wypadkiem przy pracy z dnia 22.11.2018 r. wynosi 5%. (dowód: dokumentacja medyczna, k – 24-40, oraz zawarta w aktach ZUS, opinia biegłego ortopedy z dnia 28.01.2020 r., k – 19-23, opinia uzupełniająca biegłego ortopedy z dnia 7.05.2020 r., k – 69-70) Ustalając stan faktyczny w niniejszej sprawie Sąd oparł się na dowodach z dokumentacji zawartej w aktach ZUS, na dokumentacji medycznej złożonej przez wnioskodawczynię, których żadna ze stron nie kwestionowała, a Sąd nie miał podstaw, by odmówić im autentyczności i wiarygodności oraz na opinii biegłego ortopedy i opinii uzupełniającej biegłego ortopedy, które zostaną omówione w toku rozważań.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawczyni był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, Nr 199, poz. 1673 ze zmianami), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawczyni uległa w dniu 22.11.2018 r. wypadkowi przy pracy.

Spór dotyczył okoliczności, czy wypadek ten wywołał u wnioskodawczyni uszczerbek na zdrowiu, jakiego rodzaju i w jakiej wysokości. Od wysokości uszczerbku zależy bowiem wysokość odszkodowania w świetle art. 11, 12 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, Nr 199, poz. 1673 ze zmianami). Wysokość uszczerbku na zdrowiu wnioskodawczyni wynosi 5 %. Sąd ustalił tę okoliczność na podstawie opinii i opinii uzupełniającej biegłego sądowego z zakresu ortopedii.

Sąd dał wiarę opiniom, albowiem były one rzetelne, spójne, logiczne oraz sporządzone zgodnie z zasadami wiedzy. Opinia biegłego podlega - jak inne dowody - ocenie według art. 233 § 1 k.p.c., lecz odróżniają ją szczególne kryteria oceny, to jest zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, sposób motywowania oraz stopień stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Nie podlega ona zatem weryfikacji w takich kryteriach, jak dowód na stwierdzenie faktów. Jednocześnie, przy ocenie biegłych lekarzy sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (tak: wyrok SN z 1987.10.13, II URN 228/87, (...)).

Z istoty i celu dowodu z opinii biegłego wynika przy tym, że jeśli rozstrzygnięcie sprawy wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii biegłych jest konieczny. W takim wypadku Sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeżeli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym. W niniejszej sprawie Sąd nie dopatrzył się przesłanek podważających prawidłowość wydanych opinii. Organ rentowy złożył zastrzeżenia do opinii biegłego ortopedy, zarzucając, że uszczerbek na zdrowiu wnioskodawczyni wywołany jest wiekiem, zwyrodnieniowymi i że są to zmiany zastarzałe, nie wynikające z urazu z dnia 22.11.2018 r.

Biegły w opinii uzupełniającej wskazał, że zarzuty te nie miały wpływu na treść opinii i uzasadnił, że podstawową przyczyną dolegliwości wnioskodawczyni jest przebyty wypadek i uszkodzenie łąkotki a nie zmiany zastarzałe, co wynika ze złożonej dokumentacji medycznej. Do opinii uzupełniającej organ rentowy wniósł zastrzeżenia, powtarzając wcześniej zgłoszone zarzuty. Z tych względów Sąd nie zlecał kolejnej opinii. Sąd dał wiarę opiniom. Zwrócić uwagę należy, powtarzając za opinią uzupełniającą biegłego, że lekarz operujący wnioskodawczynię, mający najlepszy wgląd i najlepszą śródoperacyjną wiedzę dotyczącą stanu zdrowia wnioskodawczyni, nie wskazał, że uszkodzenie łąkotki jest zmianą „zastarzałą”.

Takie sformułowanie pojawiło się jedynie w zaświadczeniu o stanie zdrowie OL-9, sporządzonym przez leczącego wnioskodawczynię ortopedę, który jednak nie opierał się przy tym stwierdzeniu na wynikach badań takich jak rezonans, a jego wgląd z pewnością był mniejszy niż lekarza operującego wnioskodawczynię. W związku z powyższym, wobec ustalenia, że wnioskodawczyni doznała długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 5%, Sąd uznał odwołanie za uzasadnione i na podstawie przepisu art. 477 (14) § 1 k.p.c. odwołanie uwzględnił, zmieniając decyzję organu rentowego.

Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c. oraz art. 113 w zw. z art. 96 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 98 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2010 r., Nr 90, poz. 594). W toku postępowania wnioskodawczyni była zwolniona od obowiązku uiszczenia kosztów sądowych, a wydatki w toku postępowania ponosił Skarb Państwa. Sąd w niniejszym postępowaniu wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym, działając na podstawie przepisu art. 148 (1) k.p.c., zgodnie z którym Sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W niniejszym postępowaniu żadna ze stron nie wnosiła o przeprowadzenie rozprawy a sąd – po zapoznaniu się z materiałem dowodowym uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Zasadnicze znaczenie dla rozstrzygnięcia miały bowiem opinie biegłego. W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji.