Legislator Case Law & Legislation
IX U 158/18 AI generated

IX U 158/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 158/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli podlega obowiązkowo temu ubezpieczeniu; po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie. W myśl ust. 2 tego przepisu - do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego. W myśl zaś ust. 3 - od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego prawo do zasiłku chorobowego przysługuje:

Legislator headnote

AI generated

art. 365 § 1 k.p.c, art. 366 k.p.c; IX U 158/18 · Sąd powszechny: Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a (art. 14 ust.1 ustawy zasiłkowej). Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 1 ww. ustawy - ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie – w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych.

Keywords

AI generated
claim for insurance benefits health insurance exemption insured disability benefits justified insurer position suspension of insurance benefits reinstatement of insured status

Cited Legislation

AI generated
art. 365 § 1 k.p.c
Stosownie do treści art. 365 § 1 k.p.c.
art. 366 k.p.c
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzjami z dnia 7 marca 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 26 marca 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 12 kwietnia 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 9 maja 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 17 maja 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 30 maja 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 18 czerwca 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...), z dnia 28 czerwca 2018 r. znak (...) - (...)6000- (...) nr sprawy (...) Z.

S. Oddział w S. odmówił P. K. prawa do zasiłku chorobowego za okresy od 1 lutego do 28 lutego 2018 r., od 1 do 30 marca 2018 r., od 31 marca do 26 kwietnia 2018 r., od 24 kwietnia do 7 maja 2018 r., od 8 do 21 maja 2018 r., od 22 maja do 4 czerwca 2018 r., od 5 do 18 czerwca 2018 r., od 18 czerwca do 2 lipca 2018 r. W uzasadnieniu tych decyzji wskazano, że przed powstaniem niezdolności do pracy P. K. nie miał wymaganego 90-dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego, a nie zachodziły przesłanki uprawniającego do zasiłku chorobowego od pierwszego dnia ubezpieczenia (bez okresu wyczekiwania).

W uzasadnieniach decyzji za późniejsze okresy wskazywano, że P. K. nie podlegał dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od lutego 2018 r. w związku z nieuiszczeniem składki na to ubezpieczenie za ten miesiąc, choć P. K. nie przysługiwał za ten miesiąc zasiłek chorobowy. W odwołaniach od powyższych decyzji P. K. wniósł o ich zmianę i przyznanie mu prawa do zasiłku chorobowego za sporne okresy. W uzasadnieniu wskazał, że cały czas podlega ubezpieczeniu chorobowemu. Z. S. Oddział w S. w odpowiedziach na odwołanie wniósł o oddalenie odwołań w całości, podnosząc jak w uzasadnieniach zaskarżonych decyzji.

Ponadto, wskazano, iż P. K. po wyłączeniu z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego za okres od 1 lipca do 28 października 2013 r. zaczął ponownie podlegać temu ubezpieczeniu od 1 grudnia 2017 r. Przed powstaniem niezdolności do pracy w dniu 1 lutego 2018 r. P. K. nie miał 90-dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego (okresu wyczekiwania). Sprawy dotyczące odwołań od wyżej wymienionych decyzji zostały połączone do wspólnego prowadzenia i rozstrzygnięcia pod sygn. akt (...). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: P. K., prowadzący od 1999 r. pozarolniczą działalność gospodarczą, podlegał dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresach od 1 do 31 grudnia 2016 r., od 1 grudnia 2017 r. do 31 stycznia 2018 r., od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2018 r.

Nie podlegał zaś mu od 6 lipca 2014 r. do 30 listopada 2016 r., od 1 stycznia do 30 listopada 2017 r., od 1 lutego do 31 lipca 2018 r., od 1 września 2018 r. Dowód: decyzja Z. S. Oddziału w S. z dnia 20.11.2018 r. znak (...)- (...) – k. 137-139, wyrok Sądu Okręgowego w S. (...) z dnia 12.06.2019 r. w sprawie (...) wraz z uzasadnieniem – k. 162-166, wyrok Sądu Apelacyjnego w S. (...) z dnia 21.01.2020 r. w sprawie (...) wraz z uzasadnieniem – k. 167-173. P. K. był niezdolny do pracy w okresach od 1 lutego do 28 lutego 2018 r., od 1 do 30 marca 2018 r., od 31 marca do 26 kwietnia 2018 r., od 24 kwietnia do 7 maja 2018 r., od 8 do 21 maja 2018 r., od 22 maja do 4 czerwca 2018 r., od 5 do 18 czerwca 2018 r., od 18 czerwca do 2 lipca 2018 r.

Niesporne W dniu 19 grudnia 2019 r. P. K. dokonał przelewu kwoty 1.000 zł na rzecz Z. S. Oddziału w S. wskazując jako tytuł przelewu: „składki za 02.2018 r.”. Ponadto, złożył wniosek do Z. S. Oddziału w S. o wydanie decyzji w sprawie podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Wniosek ten, w piśmie z dnia 25 lutego 2020 r., rozpatrzono negatywnie, wskazując, że została już wydana decyzja z dnia 20 listopada 2018 r. znak (...)- (...), z której wynika, że w okresie od 1 do 28 lutego 2018 r. nie podlega on dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, od której to decyzji złożył on odwołanie do sądu.

Niesporne, a nadto dowód: pismo Z. S. Oddziału w S. z dnia 25.02.2020 r. – k. 190, dowód przelewu – k. 189, deklaracja (...) P (...) i (...) P (...) k. 187-188.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołania okazały się nieuzasadnione. Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2016 r., poz. 372, zwanej dalej ustawą zasiłkową) świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015r., poz.121). Stosownie do art. 11 ust. 2 ustawy zasiłkowej dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust.1 pkt 2,4,5,8 i 10 (w tym osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą).

Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem emerytalnym, rentowym i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tym ubezpieczeniem, nie wcześniej jednak od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a (art. 14 ust.1 ustawy zasiłkowej). Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 1 ww. ustawy - ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie – w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych.

Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego:

1) po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli podlega obowiązkowo temu ubezpieczeniu;

2) po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego – jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie. W myśl ust. 2 tego przepisu - do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego. W myśl zaś ust. 3 - od pierwszego dnia ubezpieczenia chorobowego prawo do zasiłku chorobowego przysługuje:

1) absolwentom szkół lub uczelni lub osobom, które zakończyły kształcenie w szkole doktorskiej, którzy zostali objęci ubezpieczeniem chorobowym lub przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od dnia ukończenia szkoły lub uzyskania dyplomu ukończenia studiów, lub zakończenia kształcenia w szkole doktorskiej;

2) jeżeli niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy;

3) ubezpieczonym obowiązkowo, którzy mają wcześniejszy co najmniej 10-letni okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego;

4) posłom i senatorom, którzy przystąpili do ubezpieczenia chorobowego w ciągu 90 dni od ukończenia kadencji;

5) funkcjonariuszom Służby Celnej, którzy przyjęli propozycję pracy na podstawie art. 165 ust. 7 i art. 167 ust. 2 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. poz. 1948, z późn. zm.1) ) i stali się pracownikami w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej. Sporne między stronami było prawo P. K., prowadzącego pozarolniczą działalność gospodarczą, do zasiłku chorobowego za okresy od 1 lutego do 28 lutego 2018 r., od 1 do 30 marca 2018 r., od 31 marca do 26 kwietnia 2018 r., od 24 kwietnia do 7 maja 2018 r., od 8 do 21 maja 2018 r., od 22 maja do 4 czerwca 2018 r., od 5 do 18 czerwca 2018 r., od 18 czerwca do 2 lipca 2018 r.

Organ twierdził, że w dniu powstania niezdolności do pracy P. K. (1 lutego 2018 r.) nie upłynął tzw. okres wyczekiwania (90 dni podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu) z tego względu, że po przerwie podlegał on dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu dopiero od dnia 1 grudnia 2017 r., a następnie przestał podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od lutego 2018 r. związku z nieuiszczeniem składki na to ubezpieczenie za ten miesiąc. P. K. stał zaś na stanowisku, że cały czas (od roku 1999 r.) podlega ubezpieczeniu chorobowemu.

Stan faktyczny w sprawie Sąd ustalił w oparciu o dokumenty, w tym decyzje przedłożone przez Z. S. Oddział w S. oraz rozstrzygnięcia, które zapadły w toku postępowania przeprowadzonego przez Sąd Okręgowy w sprawie (...) zainicjowanego odwołaniem P. K. od decyzji Z. S. Oddziału w S. z dnia 20 listopada 2018 r. znak (...)- (...), a zakończonego prawomocnie wyrokiem Sądu Apelacyjnego w S. (...) w sprawie III AUa 415/19. Z treści decyzji Z. S. Oddziału w S. z dnia 20 listopada 2018 r. znak (...)- (...) wynika, że P. K. podlegał dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresach od 1 do 31 grudnia 2016 r., od 1 grudnia 2017 r. do 31 stycznia 2018 r., od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2018 r.

Nie podlegał zaś mu od 6 lipca 2014 r. do 30 listopada 2016 r., od 1 stycznia do 30 listopada 2017 r., od 1 lutego do 31 lipca 2018 r., od 1 września 2018 r. Sąd Okręgowy w S. (...) oddalił odwołanie P. K. od tej decyzji, zaś S. A. w S. (...) oddalił jego apelację od tego wyroku, co oznacza, że wyrok Sądu Okręgowego stał się prawomocny. Stosownie do treści art. 365 § 1 k.p.c. oraz art. 366 k.p.c. orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby.

Wyrok prawomocny ma powagę rzeczy osądzonej tylko co do tego, co w związku z podstawą sporu stanowiło przedmiot rozstrzygnięcia, a ponadto tylko między tymi samymi stronami. Przenosząc to na grunt niniejszej sprawy, należy wskazać, że Sąd orzekający w niniejszej sprawie oraz strony są związane wyrokiem Sądu Okręgowego w S. (...) w zakresie ustalenia, że P. K. nie podlegał dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą w okresie wskazanym w treści decyzji, w tym w okresie objętym zaskarżonymi w niniejszym postępowaniu decyzjami Z.

S. Oddziału w S. w sprawie prawa do zasiłku chorobowego. Jak wskazał S. A. w P. (...) w wyroku z dnia 19 maja 2005r. (...) (LEX nr 166820) moc wiążąca orzeczenia określona w art. 365 § 1 k.p.c. w odniesieniu do sądów oznacza, że podmioty te muszą przyjmować, że dana kwestia prawna kształtuje się tak, jak to orzeczono w prawomocnym orzeczeniu. Zatem w kolejnym postępowaniu sąd jest związany prawomocnym orzeczeniem, rozumianym jako określona wypowiedź sądu rozpoznającego poprzednią sprawę, będącą syntezą ustaleń faktycznych i prawnych.

Wobec powyższego Sąd w niniejszej sprawie nie mógł poczynić w omawianym zakresie ustaleń odmiennych od stwierdzonych w prawomocnym już wyroku. Wobec prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w S. (...) z dnia 12 czerwca 2019 r. w sprawie (...) nie ulega wątpliwości, iż P. K. w okresie spornym (łącznie od 1 lutego do 2 lipca 2018 r.) nie podlegał dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Tym samym nie nabył on prawa do zasiłku chorobowego, gdyż jego niezdolność do pracy nie miała miejsca w trakcie trwania ubezpieczenia chorobowego (choć początkowo odmówiono mu prawa do zasiłku chorobowego w związku z brakiem w dniu 1 lutego 2018 r. 90-dniowego okresu wyczekiwania, to następnie nastąpiło jego wyłączenie z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w związku z nieopłaceniem składki na to ubezpieczenie za luty 2018 r.).

Stąd też decyzje organu w przedmiocie odmowy prawa do zasiłku chorobowego odpowiadały prawu. W tym stanie rzeczy Sąd, w oparciu o art. 477 14 §1 k.p.c., oddalił odwołania od zaskarżonych decyzji. ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) 3. (...) 4. (...) (...)