Legislator Case Law & Legislation
III AUa 609/19 AI generated

III AUa 609/19 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 609/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona H. T. odwołała się do Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wielkopolskim od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z dnia 07 sierpnia 2018 roku odmawiającej prawa do renty rodzinnej. W uzasadnieniu ubezpieczona wskazała, że była po dniu 31 maja 2018 r. nadal całkowicie niezdolna do pracy z powodu schizofrenii paranoidalnej. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. wniósł o oddalenie odwołania, powołując się na orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 20 lipca 2018 r. uznające, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c, art. 108 § 1 k.p.c, art. 99 k.p.c; III AUa 609/19 · Sąd powszechny: Podkreślenia wymaga, że sfera merytoryczna opinii kontrolowana jest w zasadzie tylko w zakresie zgodności z zasadami logicznego myślenia, doświadczenia życiowego i wiedzy powszechnej. Przez odwołanie się do tych kryteriów Sąd Odwoławczy uznał, że słuszne są wnioski biegłej. Mianowicie H. T. jest całkowicie niezdolna do pracy także i po dniu 31 maja 2018r. Mając na uwadze powyższe Sąd Apelacyjny nie znalazł podstaw do wydania orzeczenia zgodnego z wnioskiem apelacji i na podstawie art. 385 k.p.c. wniesiony środek odwoławczy oddalił jako bezzasadny -pkt 1.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability pension psychiatric work incapacity suspension of pension occupational disability benefits reduced earning capacity hardship pension

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe Sąd Apelacyjny nie znalazł podstaw do wydania orzeczenia zgodnego z wnioskiem apelacji i na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 108 § 1 k.p.c
O kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 108 § 1 k.p.c.
art. 99 k.p.c
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 609/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 maja 2020 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Barbara Białecka (spr.) Sędziowie: Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk SSA Jolanta Hawryszko po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 28 maja 2020 r. w S. sprawy H. T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. o przywrócenie prawa do renty rodzinnej na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 4 listopada 2019 r., sygn. akt VI U 961/18 1. oddala apelację, 2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. na rzecz ubezpieczonej H. T. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w instancji odwoławczej. SSA Jolanta Hawryszko Barbara Białecka Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk Sygn. akt III AUa 609/19

UZASADNIENIE

Ubezpieczona H. T. odwołała się do Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wielkopolskim od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z dnia 07 sierpnia 2018 roku odmawiającej prawa do renty rodzinnej. W uzasadnieniu ubezpieczona wskazała, że była po dniu 31 maja 2018 r. nadal całkowicie niezdolna do pracy z powodu schizofrenii paranoidalnej. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. wniósł o oddalenie odwołania, powołując się na orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 20 lipca 2018 r. uznające, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy.

Wyrokiem z dnia 4 listopada 2019 roku Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 7 sierpnia 2018 roku znak (...) w ten sposób, że przywrócił ubezpieczonej H. T. prawo do renty rodzinnej, na okres lat trzech od dnia 1 czerwca 2018 roku oraz zasądził od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. na rzecz ubezpieczonej H. T. kwotę 180,00 zł tytułem zwrotu kosztów procesu. Ustalenia faktyczne i rozważania prawne Sądu Okręgowego znajdują się na kartach 50 – 51 akt postępowania sądowego.

Z rozstrzygnięciem nie zgodził się organ rentowy. Wyrokowi zarzucił: - niewyjaśnienie wszystkich okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy przez brak wskazania, w jakim czasie pogorszył się stan zdrowia ubezpieczonej na tyle, aby uznać ją za osobę całkowicie niezdolną do pracy. Wskazując na powyższy zarzut pozwany wniósł o zmianę wyroku i oddalenie odwołania, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania. Zdaniem organu rentowego, stanowisko Sądu pierwszej instancji jest bezzasadne.

Apelujący podniósł, że opinia biegłej z dziedziny psychiatrii z dnia 29.05.2019r. uznająca ubezpieczoną za całkowicie niezdolną do pracy po 31.05.2018r. wskazuje, w ocenie skarżącego organu rentowego, iż stan zdrowia ubezpieczonej uległ pogorszeniu po wydaniu w sprawie decyzji odmawiającej ubezpieczonej prawa do renty rodzinnej, która jest przedmiotem sporu w niniejszej sprawie. W przekonaniu organu taki stan rzeczy uzasadnia fakt, że ubezpieczona w procesie leczenia wymagała kolejnej hospitalizacji (wcześniejszy, ostatni pobyt w szpitalu to 2008r.) w okresie 28.02.2018r. - 12.10.2018r., czyli nastąpiła intensyfikacja leczenia po upływie 10 lat od ostatniego leczenia szpitalnego.

Również przeprowadzone aktualnie badanie ubezpieczonej, zdaniem organu, wskazuje na pogorszenie stanu zdrowia w porównaniu do badania przeprowadzonego przez psychiatrę konsultanta ZUS, który w dniu 27.06.2018r. stwierdził kontakt dorzeczny dobry, afekt żywy dostosowany, bez lęków i niepokoju, ze zwartą strukturą osobowości i zachowanym krytycyzmem choroby. W odpowiedzi na apelację ubezpieczona wniosła o jej oddalenie oraz o zasądzenie na rzecz odwołującej się kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje. Apelacja nie jest uzasadniona. Ponowna analiza zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego prowadzi zdaniem Sądu Apelacyjnego do wniosku, że zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego jest trafny i odpowiada prawu. Prawidłowo dokonane ustalenia faktyczne oraz należycie umotywowaną ocenę prawną sporu Sąd Apelacyjny przyjmuje za własne, w pełni podzielając wywody zawarte w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku. Zgodnie z art. 68 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione mają prawo do renty rodzinnej bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolne do pracy w okresie, o którym mowa w pkt 1 lub 2.

Sąd Odwoławczy uznał, że zastrzeżenia wyrażane przez apelującego upadają wobec jednoznacznej opinii biegłej psychiatry. To właśnie one okazały się rozstrzygające w niniejszej sprawie. Wnioski biegłej wynikają z analizy dokumentacji medycznej, orzeczniczej oraz należytej weryfikacji stanowiska konsultantów i orzeczników ZUS, jak i z własnego badania. Przy czym, wbrew zarzutom apelującego, biegła uwzględniła zarówno nową dokumentację medyczną, ale i tę sprzed wydania decyzji, dodatkowo przy wydaniu opinii uwzględniła wyniki wywiadu od matki ubezpieczonej.

Z żadnego fragmentu opinii biegłej nie da się wywieść wniosku, iż pogorszenie stanu zdrowia ubezpieczonej nastąpiło po wydaniu spornej decyzji. Przeciwnie, biegła wyraźnie wskazuje, że H. T. leczy się psychiatrycznie z rozpoznaniem schizofrenii od 1991r. Przebyła kilkukrotne hospitalizacje psychiatryczne. Biegła podkreśliła, że u ubezpieczonej zawsze rozpoznawano schizofrenię paranoidalną. Nadto H. T. nieprzerwanie leczy się ambulatoryjnie i przyjmuje leki przeciwpsychotyczne. Ostatecznie biegła stwierdziła objawy powodujące niezdolność do jakiejkolwiek pracy.

Podkreślenia wymaga, że sfera merytoryczna opinii kontrolowana jest w zasadzie tylko w zakresie zgodności z zasadami logicznego myślenia, doświadczenia życiowego i wiedzy powszechnej. Przez odwołanie się do tych kryteriów Sąd Odwoławczy uznał, że słuszne są wnioski biegłej. Mianowicie H. T. jest całkowicie niezdolna do pracy także i po dniu 31 maja 2018r. Mając na uwadze powyższe Sąd Apelacyjny nie znalazł podstaw do wydania orzeczenia zgodnego z wnioskiem apelacji i na podstawie art. 385 k.p.c. wniesiony środek odwoławczy oddalił jako bezzasadny -pkt 1.

O kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 108 § 1 k.p.c. w zw. z art. 98 i art. 99 k.p.c. oraz na podstawie § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U.2017.1797 j.t.) – pkt 2. Jolanta Hawryszko Barbara Białecka Gabriela Horodnicka - Stelmaszczuk