Legislator Case Law & Legislation
IV U 219/20 AI generated

IV U 219/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 219/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód S. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 26 marca 2020r. przyznającej mu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 25 stycznia 2020r. do 23 kwietnia 2020r. w wysokości 90% podstawy wymiaru i od 24.04.2020r. do 22.07.20r. w wysokości 75% wymiaru domagając się zmiany decyzji i przyznania świadczenia w wysokości 100% podstawy wymiaru z uwagi na to, iż niezdolność do pracy była wynikiem wypadku przy pracy z dnia 27 lipca 2019r. Powód przyznał, iż w dniu złożenia wniosku na jego koncie istniała zaległość w opłacaniu składek przekraczająca kwotę 6,60 zł.

Legislator headnote

AI generated

IV U 219/20 · Sąd powszechny: Wskazał jednak, iż zadłużenie objęte jest umową ratalną zawartą z organem rentowym. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. Wskazano, iż świadczenie przyznano w oparciu o art. 18,19 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, odmawiając świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego wobec zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne. Podniesiono, iż fakt zawarcia umowy ratalnej nie wygasza zadłużenia, które nadal istnieje.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability pension occupational disability benefits suspension of insurance benefits ongoing social benefits daily sickness benefit insurance eligibility for unemployment benefits

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II UK 126/19
Sąd Okręgowy w Ł. wyrokiem z dnia 21 grudnia 2018 r., po rozpoznaniu apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., zmienił zaskarżony wyrok Sądu Rejonowego w Ł. z dnia 8 października 2018 r. w punkcie I w ten sposób, że oddalił odwołanie ubezpieczonego W. R. od decyzji organu rentowego z dnia 15 czerwca 2018 r., odmawiającej ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od dnia 12 grudnia 2017 r. do dnia 16 czerwca 2018 r. oraz od decyzji z dnia 19 lipca 2018 r., którą organ rentowy odmówił ubezpieczonemu wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem przy pracy za okres od dnia 12 czerwca 2018 r. do dnia 8 listopada 2018 r. z powodu istnienia zaległości w opłacaniu składek wynoszącej powyżej 6,60 zł.W motywach orzeczenia Sąd Okręgowy podniósł, że zgodnie z art. 6 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych (obecnie jednolity tekst:
VI U 308/14
Decyzją z dnia 6 maja 2014r.
VII U 1257/17
M. (1) w dniu 31 lipca 2017 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w W. od decyzji w/w organu rentowego z dnia 26 czerwca 2017 r., nr: (...). Odwołujący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez umorzenie w całości zadłużenia wraz z odsetkami za zwłokę z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i na Fundusz Pracy za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. oraz wniósł o zwrot nienależnie pobranych przez organ rentowy składek na ubezpieczenie chorobowe za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. wraz z ustawowymi odsetkami. Ponadto ubezpieczony wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu chirurgii ogólnej celem ustalenia, że jego problemy zdrowotne związane z przepukliną uniemożliwiły mu jakąkolwiek pracę, a tym samym prowadzenie działalności gospodarczej. Ubezpieczony uznał, że w 2013 r. zmagał się ze schorzeniem kręgosłupa i był z tego powodu niezdolny do pracy, co skutkowało tym, że nie prowadził działalności gospodarczej a jedynie wynajmował lokal użytkowy znajdujący się w jego domu. Odwołujący podniósł, że został poinformowany przez pracownika organu rentowego, iż za okres choroby powinien opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie chorobowe, aby nie utracić ubezpieczenia. Dlatego też ubezpieczony stwierdził, że został wprowadzony w błąd, co skutkowało wystosowaniem roszczenia o zwrot nienależnie pobranej kwoty przez organ rentowy wraz z odsetkami. W ocenie ubezpieczonego nie powinien on opłacić zaległych składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za sporny okres czasu, ponieważ nie prowadził żadnej działalności gospodarczej (
IX U 787/15
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 219/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 13 sierpnia 2020 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 13 sierpnia 2020 r. na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 kpc sprawy z odwołania S. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 26 marca 2020 r. , (...) o świadczenie rehabilitacyjne I. oddala odwołanie, II. nie obciąża powoda kosztami procesu.

UZASADNIENIE

Powód S. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 26 marca 2020r. przyznającej mu prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 25 stycznia 2020r. do 23 kwietnia 2020r. w wysokości 90% podstawy wymiaru i od 24.04.2020r. do 22.07.20r. w wysokości 75% wymiaru domagając się zmiany decyzji i przyznania świadczenia w wysokości 100% podstawy wymiaru z uwagi na to, iż niezdolność do pracy była wynikiem wypadku przy pracy z dnia 27 lipca 2019r. Powód przyznał, iż w dniu złożenia wniosku na jego koncie istniała zaległość w opłacaniu składek przekraczająca kwotę 6,60 zł.

Wskazał jednak, iż zadłużenie objęte jest umową ratalną zawartą z organem rentowym. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych. Wskazano, iż świadczenie przyznano w oparciu o art. 18,19 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, odmawiając świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego wobec zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne. Podniesiono, iż fakt zawarcia umowy ratalnej nie wygasza zadłużenia, które nadal istnieje.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny, który w niniejszej sprawie był niesporny: Powód S. K. dnia 27 lipca 2019r. uległ wypadkowi przy pracy, w wyniku czego stał się niezdolny do pracy i niezdolność ta trwała po zakończeniu okresu zasiłku chorobowego uprawniając powoda do świadczenia rehabilitacyjnego. Na dzień 27 lipca 2019r. jak i później na koncie powoda istniało zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, które przekraczało 6,60 zł. Zadłużenie powoda zostało objęte umową ratalną, którą powód realizuje terminowo.

Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Podstawę prawną żądania powoda stanowił art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (zwanej dalej: ustawą wypadkową), w myśl którego z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej przysługują następujące świadczenia: "świadczenie rehabilitacyjne" - dla ubezpieczonego, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.

Jak stanowi jednak art. 6 ust. 2 pkt 1 ustawy wypadkowej osobom prowadzącym pozarolniczą działalność świadczenie nie przysługuje w razie wystąpienia w dniu wypadku zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne na kwotę przekraczającą 6,60 zł -do czasu spłaty całości zadłużenia. W niniejszej sprawie niesporne było, iż powód posiada w/w zadłużenie i nie zostało ono spłacone. Ustawa zaś stanowi bezwzględne przesłanki negatywne dla otrzymania świadczeń w sytuacji, gdy ubezpieczony posiada na koncie zadłużenie, które nie zostało następnie spłacone.

Istnienie umowy ratalnej nie zmienia faktu, iż zadłużenie powoda wobec organu rentowego istnieje dając podstawę do odmowy wypłaty świadczenia. Sąd nie podzielił przy tym argumentacji powoda zawartej w piśmie z dnia 12 lipca 2020r. o stosowaniu w sprawach ubezpieczeniowych zasad współżycia społecznego podzielając w tym zakresie stanowisko zawarte w uzasadnieniu wyroku Sądu Najwyższego z dnia 6 grudnia 2012 r. I UK 324/12), gdzie wskazano, iż odrębność dziedziny prawa (świadczeń ubezpieczeniowych) nie pozwala na odpowiednie stosowanie klauzul generalnych zasad współżycia społecznego czy nadużycia prawa.

Powołane zaś przez powoda orzeczenie Sądu Najwyższego wydanego w sprawie III UK 78/07 dotyczy całkiem innego stanu faktycznego, gdzie posiadający zadłużenie zmarł na skutek wypadku, zaś ubiegający się o świadczenia po zmarłym nie mieli wiedzy o zadłużeniu. Mając na względzie powyższe, Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie od zaskarżonej decyzji ( pkt I ) O kosztach procesu (pkt II ) orzeczono na podstawie na podstawie art. 98 kpc w związku z § 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.

Stosownie do art. 148 1 § 1 k.p.c., sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Z uwagi na to, że w niniejszej sprawie żaden z dowodów nie wymagał przeprowadzenia rozprawy, gdyż stan faktyczny sprawy nie był sporny, Sąd uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie było konieczne dla rozstrzygnięcia sprawy.