Legislator Case Law & Legislation
IV U 2/20 AI generated

IV U 2/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 2/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód K. L. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 listopada 2019r. odmawiającej mu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 18.09 do 8.10.2019r. W uzasadnieniu wskazał, iż nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego jakoby nie opłacił składki na ubezpieczenie za miesiąc wrzesień 2019r. tym bardziej, iż w dniu 9.10. organ ten poinformował powoda pisemnie o nadpłacie na koncie na dzień 9.10.2019r. w kwocie 404,76zł. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 2/20 · Sąd powszechny: Powód nie miał woli rezygnacji z ubezpieczenia chorobowego. Kiedy z decyzji z dnia 29.10.2019r. dowiedział się o przyczynach odmowy świadczenia uregulował różnicę składki za miesiąc wrzesień 2019r. Dowód: akta ZUS -w załączeniu, pismo ZUS z dnia 9.10.2019r. k. 7 zeznania powoda e- protokół k. 29 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits reimbursement by health insurer cessation of disability pension non-recognized health insurance fund justified insurer position claim for insurance benefits

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III AUa 271/19
Ubezpieczona A. Ż. wniosła odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 24 sierpnia 2016 r., którą to pozwany odmówił ubezpieczonej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 25 maja 2016 r. Postanowieniem z 15 stycznia 2018 r., wydanym w sprawie IV U 696/16, Sąd Rejonowy w E. przekazał odwołanie ubezpieczonej do rozpoznania Sądowi Okręgowemu w Elblągu w zakresie dotyczącym ustalenia podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu.
VII U 863/23
G. (1) złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. z 27 kwietnia 2023 r., znak (...) domagając się stwierdzenia, że podlegała dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą od 1 września 2021 r. W uzasadnieniu stanowiska ubezpieczona wskazała, że prowadzi firmę od 19 czerwca 2018 r. Ubezpieczona podniosła, że według jej wiedzy termin płatności składek na ubezpieczenie społeczne, w tym chorobowe wypadł po 20 dnia następnego miesiąca – pozostali płatnicy składek, a więc płatnicy opłacają wyłącznie składki na własne ubezpieczenia (np. wspólnicy spółek), przedsiębiorcy i inne podmioty nieposiadające osobowości prawnej, które zatrudniają innych ubezpieczonych, w tym spółki osobowe.
IV U 36/20
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.
IX U 50/16
Decyzją z dnia 25 listopada 2015 roku numer sprawy (...), znak sprawy 390000/603/297376/2015 - (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
VIII U 1765/18
od dnia wskazanego we wniosku o wyłączenie z tych ubezpieczeń, nie wcześniej jednak niż od dnia w którym wniosek został złożony, 2) od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie (...) w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie (...), 3) od dnia ustania tytułu podlegania tym ubezpieczeniom. Należy zauważyć, iż art. 14 cytowanej ustawy wymienia trzy, niezależne od siebie okoliczności, przy zaistnieniu których ustaje ubezpieczenie, czyli :

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 2/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 sierpnia 2020 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Magdalena Piątkowska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 sierpnia 2020 roku w Ś. sprawy z odwołania K. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...) o zasiłek chorobowy zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...)w ten sposób, iż przyznaje powodowi K. L. prawo do zasiłku chorobowego za okres wskazany w zaskarżonej decyzji.

UZASADNIENIE

Powód K. L. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 listopada 2019r. odmawiającej mu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 18.09 do 8.10.2019r. W uzasadnieniu wskazał, iż nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego jakoby nie opłacił składki na ubezpieczenie za miesiąc wrzesień 2019r. tym bardziej, iż w dniu 9.10. organ ten poinformował powoda pisemnie o nadpłacie na koncie na dzień 9.10.2019r. w kwocie 404,76zł. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu powołano podstawę prawną decyzji i wskazano, iż informacja o nadpłacie nie świadczy, zdaniem organu rentowego, o braku zaległości z tytułu składek, szczególnie gdy część tej nadpłaty dotyczy składek na ubezpieczenie społeczne a znaczna część- zdrowotne. Wskazano, iż nadpłata była wynikiem rozliczenia konta do końca sierpnia 2019r. Odmowa była wynikiem ustania dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 1.09.2019r. albowiem nadpłata z sierpnia nie pokryła do pełnej wysokości składki należnej za wrzesień 2019r.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powód K. L. podlegał dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 3.09.2018r. Dnia 10.09.2019r. powód dokonał zapłaty należności składkowych w tym na ubezpieczenie chorobowe za miesiąc sierpień i wrzesień 2019r. w przekonaniu, iż jest to pełna należność. W przekonaniu tym utwierdzało go pismo, które otrzymał z ZUS O/W. , iż na dzień 9.10.2019r. ustalono nadpłatę, która zostanie zaliczona na poczet bieżących należności. Taka informacja została powodowi udzielona również telefonicznie.

Powód nie miał woli rezygnacji z ubezpieczenia chorobowego. Kiedy z decyzji z dnia 29.10.2019r. dowiedział się o przyczynach odmowy świadczenia uregulował różnicę składki za miesiąc wrzesień 2019r. Dowód: akta ZUS -w załączeniu, pismo ZUS z dnia 9.10.2019r. k. 7 zeznania powoda e- protokół k. 29 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.

U. z 2019 r. poz. 645 ze zm.) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. W niniejszej sprawie pomiędzy stronami zaistniał spór co do tego, czy powódka z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, w okresie wskazanym kwestionowanymi decyzjami, podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Stosunek dobrowolnego ubezpieczenia społecznego powstaje na skutek wyrażenia przez uprawniony podmiot woli podlegania ubezpieczeniu ujawnionej we wniosku o objęcie ubezpieczeniem, tj. zgłoszeniu się do ubezpieczenia o charakterze prawnokształtującym (konstytutywnym).

Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku, po którym, w czasie trwania ubezpieczenia, jego podmiot, jako płatnik składek, obciążony jest obowiązkiem opłacenia i deklarowania składek na ubezpieczenie społeczne w terminie oraz w prawidłowej wysokości. Ustanie dobrowolnego ubezpieczenia następuje na skutek upadku tytułu podlegania ubezpieczeniu, ale też - właśnie ze względu na jego dobrowolność - może być konsekwencją działania samego ubezpieczonego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 grudnia 2015 r.

II UK 443/14, LEX nr 1962525). Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z poźn. zm.) ubezpieczenia chorobowe ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie. W niniejszej sprawie bezspornym jest, iż przez cały okres ubezpieczenia chorobowego powód opłacał składki na ubezpieczenie w terminie, natomiast w świetle art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ubezpieczenie społeczne ustaje w razie nieopłacenia składki w ogóle.

W ocenie Sądu nieopłacenie składki w ogóle nie może być zrównane w skutkach prawnych z opłaceniem składki w niewłaściwej (zaniżonej) wysokości szczególnie w sytuacji, gdy ubezpieczony pozostaje w przekonaniu wynikającym dodatkowo z treści pisma organu rentowego, iż płatności dokonywane są przez niego właściwie, a zatem nie można twierdzić, iż opłacenie w terminie tylko części należnej składki, powinno być tu traktowane jako podstawa ustania ubezpieczenia. W wyroku z dnia 8 grudnia 2015 r., II UK 443/14 Sąd Najwyższy podkreślił, iż tylko zaniechanie zapłaty składki w terminie wyraża wolę zaprzestania podleganiu ubezpieczeniu, opłacenie zaś składki wiąże się zawsze z wolą jego kontynuowania, dlatego opłaceniu składki w niższej od należnej wysokości nie należy nadawać znaczenia powodującego ustanie ubezpieczenia, wbrew woli ubezpieczonego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 grudnia 2015 r.

II UK 443/14, LEX nr 1962525). Ponadto należy zauważyć, iż opłacenie składki w niepełnej wysokości w ogóle nie wyczerpuje przesłanki ustania ubezpieczenia jako "nieopłacenie" składki, lecz może być ewentualnie podstawą do stosowania przez organ rentowy sankcji określonych w art. 24 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, np. wymierzenia dodatkowej opłaty (por. J. Stelina, Dobrowolne ubezpieczenie emerytalne, (w:) T. Binczycka- Majewska (red.), Konstrukcje prawa emerytalnego, Kraków 2004, s. 311) lub pociągać konieczność zapłacenia odsetek (por.

W. Sobczak, Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, PUSiG 2000, nr 2, s. 11-12). Tak też wypowiedział się Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 8 sierpnia 2001 r., II UKN 518/00 (LEX nr 49201) oraz we wspomnianym już wyroku z dnia 8 grudnia 2015 r. II UK 443/14 (LEX nr 1962525). Nie bez znaczenia jest, iż powód niewątpliwie zastosowałby się do sankcji organu rentowego, skoro powziąwszy wiadomość, iż składki były za niskie niezwłocznie dokonał dopłaty. Reasumując- wbrew twierdzeniom organu rentowego w ocenie Sądu powód podlegał nadal ubezpieczeniu chorobowemu.

Mając na uwadze powyższe, Sąd na podstawie art. 477 14 par.2 kpc uwzględnił w całości odwołanie powoda, zmieniając decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i orzekając jak w sentencji.