Legislator Case Law & Legislation
IV U 81/19 AI generated

IV U 81/19 · Sąd powszechny

Case Number IV U 81/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wnioskodawca R. P. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 28 stycznia 2019 r. znak (...), którą organ rentowy przyznał mu prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej. W uzasadnieniu wskazał, że przyznane odszkodowanie jest zaniżone i opiera się na błędnych ustaleniach w przedmiocie wysokości uszczerbku na zdrowiu. Wniósł o przyznanie odszkodowania w kwocie 17.080 zł, stanowiącej równowartość 20% uszczerbku na zdrowiu. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania (k. 14 -15) oraz o zasądzenie na rzecz strony pozwanej kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 108 k.p.c; IV U 81/19 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na częściowe uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawcy był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, nr 199, poz. 1673 ze zmianami, nazywanej dalej Ustawą wypadkową), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawca doznał uszczerbku na zdrowiu na skutek choroby zawodowej.

Keywords

AI generated
concept of occupational disease occupational disability benefits residual earning capacity medically certified work incapacity compensable work loss permanent earning incapacity

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 108 k.p.c
Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie III wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 81/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 marca 2020 r. Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Marta Ładzińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 9 marca 2020 r. w J. sprawy z odwołania R. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 28 stycznia 2019 r., znak: (...) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. o jednorazowe odszkodowanie I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 28 stycznia 2019 r., znak: (...)w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy R. P. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej w wysokości odpowiadającej 15% stałego uszczerbku na zdrowiu, zaliczając na jego poczet dotychczas wypłacone świadczenie; II. w pozostałym zakresie oddala odwołanie; III. kosztami sądowymi obciąża Skarb Państwa. Sygn. akt IV U 81/19

UZASADNIENIE

Wnioskodawca R. P. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 28 stycznia 2019 r. znak (...), którą organ rentowy przyznał mu prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej. W uzasadnieniu wskazał, że przyznane odszkodowanie jest zaniżone i opiera się na błędnych ustaleniach w przedmiocie wysokości uszczerbku na zdrowiu. Wniósł o przyznanie odszkodowania w kwocie 17.080 zł, stanowiącej równowartość 20% uszczerbku na zdrowiu. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania (k. 14 -15) oraz o zasądzenie na rzecz strony pozwanej kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.

Organ rentowy zarzucił, że podstawą decyzji była Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (DZ U nr 199, poz. 1673) oraz że na mocy przepisu art. 11 ust. 1 cytowanej Ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a wnioskodawca zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej z dnia 21.01.2019 r. doznał uszczerbku na zdrowiu w wysokości 10%.

Stosownie do orzeczenia zostało mu przyznane odszkodowanie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca R. P. pracował jako nauczyciel akademicki. W dniu 1.10.2017 r. przeszedł na emeryturę. Decyzją z dnia 10.07.2018 r. nr (...) Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we W. stwierdził u wnioskodawcy chorobę zawodową. (dowód: bezsporne) Wnioskodawca doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu na skutek wykonywanej pracy zawodowej. Uszczerbek powstał w trakcie wykonywania pracy zawodowej. Uszczerbek ten jest stały i wynosi 15 %.

Wnioskodawca cierpi na niewydolność wieńcową, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę oraz niedowład fonacyjny fałdów głosowych pochodzenia zawodowego, przewlekły nieżyt błony śluzowej gardła. Wnioskodawca nie rokuje powrotu do pełnej sprawności narządu głosu. U wnioskodawcy występuje głos matowy, skrócony czas foniacji, nosowanie otwarte nawykowe. Po obciążeniu głosu wysiłkiem głosowym nasiliły się zaburzenia głosu, pojawiła się chrypka. (dowód: dokumentacja medyczna, k – 11-43, k – 101-102, opinia biegłej laryngolog H.

P. z dnia 31.05.2019 r., k – 52-53, opinia uzupełniająca biegłej laryngolog H. P. z dnia 27.09.2019 r., k – 76-77, opinia biegłej laryngolog – foniatry U. W. z dnia 3.12.2019 r., k – 95-100) Ustalając stan faktyczny w niniejszej sprawie Sąd oparł się na dowodach z dokumentacji zawartej w aktach ZUS, na dokumentacji medycznej złożonej przez wnioskodawcę oraz na opiniach biegłych laryngologa i laryngologa – foniatry.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na częściowe uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawcy był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, nr 199, poz. 1673 ze zmianami, nazywanej dalej Ustawą wypadkową), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawca doznał uszczerbku na zdrowiu na skutek choroby zawodowej.

Spór dotyczył jedynie wysokości uszczerbku. Od wysokości uszczerbku zależy bowiem wysokość odszkodowania w świetle art. 11, 12 Ustawy wypadkowej. Wysokość uszczerbku na zdrowiu wnioskodawcy wynosi 15 %. Sąd ustalił tę okoliczność na podstawie opinii biegłej sądowej z zakresu laryngologii i foniatrii. Biegła laryngolog orzekła, że uszczerbek wynosi 10 %, jednak biegła laryngolog – foniatra ustaliła uszczerbek na poziomie 15 %, wskazując, że organ rentowy nie skorzystał z opinii foniatry, a uszczerbek na zdrowiu wnioskodawcy jest uszczerbkiem tego rodzaju.

Sąd dał wiarę opinii, albowiem była ona rzetelna, spójna, logiczna oraz sporządzona zgodnie z zasadami wiedzy. Biegła stwierdziła, że u wnioskodawcy występuje głos matowy, skrócony czas foniacji, nosowanie otwarte nawykowe, a po obciążeniu głosu wysiłkiem głosowym nasiliły się zaburzenia głosu, pojawiła się chrypka. Wnioskodawca cierpi na niedowład fonacyjny fałdów głosowych pochodzenia zawodowego, przewlekły nieżyt błony śluzowej gardła i nie rokuje powrotu do pełnej sprawności narządu głosu. Biegła uzasadniła, że stopień nasilenia zmian w krtani jak i stopień zaburzenia głosu dają podstawy do przyjęcia 15% uszczerbku.

Opinia biegłego podlega - jak inne dowody - ocenie według art. 233 § 1 k.p.c., lecz odróżniają ją szczególne kryteria oceny, to jest zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, sposób motywowania oraz stopień stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Nie podlega ona zatem weryfikacji w takich kryteriach, jak dowód na stwierdzenie faktów. Jednocześnie, przy ocenie biegłych lekarzy sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (tak: wyrok SN z 1987.10.13, II URN 228/87, (...)).

Z istoty i celu dowodu z opinii biegłego wynika przy tym, że jeśli rozstrzygnięcie sprawy wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii biegłych jest konieczny. W takim wypadku Sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeżeli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym. W niniejszej sprawie Sąd nie dopatrzył się przesłanek podważających prawidłowość wydanych opinii. Organ rentowy nie złożył zastrzeżeń do opinii laryngologa – foniatry, co pozwala przyjąć, że nie kwestionuje jej wniosków.

Biegła laryngolog orzekła uszczerbek w wysokości 10%, a biegła laryngolog – foniatra – 15 %. Sąd nie sumował tych uszczerbków, ponieważ oba zostały ustalone na podstawie poz. 189 c wg tabeli oceny procentowej uszczerbku na zdrowiu, stanowiącej załącznik do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania z dnia 18 grudnia 2002 r. (Dz.U.

Nr 234, poz. 1974). W związku z powyższym, wobec ustalenia, że wnioskodawca doznał stałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 15 %, Sąd uznał odwołanie za częściowo uzasadnione i na podstawie przepisu art. 477 (14) § 1 k.p.c. częściowo odwołanie uwzględnił, zmieniając decyzję organu rentowego, jak w punkcie I wyroku, a w pozostałym zakresie odwołanie oddalił, jak w punkcie II wyroku. Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie III wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c. oraz art. 113 w zw. z art. 96 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 98 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.

U. z 2010 r., Nr 90, poz. 594). W toku postępowania wnioskodawca był zwolniony od obowiązku uiszczenia kosztów sądowych, a wydatki w toku postępowania ponosił Skarb Państwa. Sąd w niniejszym postępowaniu wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym, działając na podstawie przepisu art. 148 (1) k.p.c., zgodnie z którym Sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W niniejszym postępowaniu żadna ze stron nie wnosiła o przeprowadzenie rozprawy a sąd – po zapoznaniu się z materiałem dowodowym uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Zasadnicze znaczenie dla rozstrzygnięcia miał bowiem stan zdrowia wnioskodawcy, dla oceny którego konieczne było powołania biegłych, co Sąd uczynił. W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji.