Legislator Case Law & Legislation
V U 1254/19 AI generated

V U 1254/19 · Sąd powszechny

Case Number V U 1254/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Sporządzone z uwzględnieniem treści art. 327 1 § 1 i 2 k.p.c. (w tym dyrektywy zwięzłości) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z 22 sierpnia 2019 r. ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy przyjmując 19 lat 2 miesiące i 5 dni tj. 230 miesięcy okresów składkowych. Wskazano, że w związku z rozbieżnościami pomiędzy świadectwem pracy i zapisami legitymacji ubezpieczeniowej do wyliczenia przyjęto zatrudnienie wnioskodawcy w Przedsiębiorstwie (...) SA w L. od 15 sierpnia 1977 r., a nie od 1 sierpnia 1977 r.

Legislator headnote

AI generated

V U 1254/19 · Sąd powszechny: 327 1 § 1 i 2 k.p.c. (w tym dyrektywy zwięzłości) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z 22 sierpnia 2019 r. ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy przyjmując 19 lat 2 miesiące i 5 dni tj. 230 miesięcy okresów składkowych. Wskazano, że w związku z rozbieżnościami pomiędzy świadectwem pracy i zapisami legitymacji ubezpieczeniowej do wyliczenia przyjęto zatrudnienie wnioskodawcy w Przedsiębiorstwie (...) SA w L. od 15 sierpnia 1977 r., a nie od 1 sierpnia 1977 r.

Keywords

AI generated
employment status recording of working time employment status qualification capacity to work continuous operation interim employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 1254/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 lutego 2020 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: sędzia Andrzej Marek Protokolant: star. sekr. sądowy Magdalena Teteruk po rozpoznaniu w dniu 7 lutego 2020 r. w Legnicy sprawy z wniosku T. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o ponowne ustalenie kapitału początkowego i o rekompensatę z tytułu pracy w szczególnych warunkach na skutek odwołania T. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 22 sierpnia 2019 r. i 23 sierpnia 2019 r. znak (...), (...) I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 22 sierpnia 2019 r. znak (...) w ten sposób, że do ustalenia wysokości kapitału początkowego przyjmuje, iż wnioskodawca zatrudniony był w Przedsiębiorstwie (...) S.A. w L. poczynając od 01 sierpnia 1977 r. do 31 lipca 1993 r., II. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 23 sierpnia 2019 r., znak (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy prawo do rekompensaty z tytułu pracy w warunkach szczególnych.

Andrzej Marek Sygn. akt V U 1254/19

UZASADNIENIE

Sporządzone z uwzględnieniem treści art. 327 1 § 1 i 2 k.p.c. (w tym dyrektywy zwięzłości) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z 22 sierpnia 2019 r. ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy przyjmując 19 lat 2 miesiące i 5 dni tj. 230 miesięcy okresów składkowych. Wskazano, że w związku z rozbieżnościami pomiędzy świadectwem pracy i zapisami legitymacji ubezpieczeniowej do wyliczenia przyjęto zatrudnienie wnioskodawcy w Przedsiębiorstwie (...) SA w L. od 15 sierpnia 1977 r., a nie od 1 sierpnia 1977 r.

W kolejnej decyzji z 23 sierpnia 2019 r. organ rentowy przyznał wnioskodawcy emeryturę poczynając od dnia 1 lipca 2019 r. odmawiając prawa do rekompensaty, gdyż wnioskodawca nie udowodnił 15 lat pracy w warunkach szczególnych W odwołaniu do tych decyzji wnioskodawca domagał się przeliczenia kapitału początkowego przy uwzględnieniu, ze wnioskodawca zatrudniony był w Przedsiębiorstwie (...) SA w L. od 1 sierpnia 1977 r. i pozrzynania prawa do rekompensaty i W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił: Wnioskodawca w okresie od 1 sierpnia 1977 r. do 31 sierpnia 1993 r. zatrudniony był w Przedsiębiorstwie (...) SA w L..

W dniu 25 czerwca 1978 r. wnioskodawca w tym zakładzie ukończył kurs spawania. Pomimo wskazania w angażu jako stanowiska pracy elektromonter wnioskodawca przez cały okres zatrudnienia w tym zakładzie wykonywał pracę spawacza. Zajmował się zarówno spawaniem elektrycznym jak i gazowym. Robił to stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Dowód: - akta ZUS - świadectwo pracy z 27 lipca 1993 r. – k. 6 - książka spawacza - k 7 - karta badań okresowych – k 41 - zeznania świadków: S. F. i E. B. – k. 42 - przesłuchanie wnioskodawcy – k. 44 Sąd zważył, co następuje;

1. podstawa prawna wyroku (pkt II) - art. 21 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (t.j. Dz.U. z 2015.965 ze zm.) w związku z § 1 ust. 1 i § 2 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

2. Ustając okresy pracy wnioskodawcy warunkach szczególnych sąd oparł się na dowodach zebranych zarówno w aktach ZUS, jak i aktach niniejszej sprawy (zeznania świadków, przesłuchanie wnioskodawcy, karta badan okresowych), Dowody te pozwalają uznać za prace w warunkach szczególnych pracę spawacza wykonywaną przez wnioskodawcę przez cały okres jego zatrudnienia tj. od 1 sierpnia 1977 r. do 31 sierpnia 1993 r. (16 lat) w Przedsiębiorstwie (...) SA w L.. Wnioskodawca - pomimo innego angażu (elektromonter) wykonywał bowiem w tym zakładzie od początku zatrudnienia (nawet przed ukończeniem kursu spawania w dniu 25 czerwca 1978 r. , co nie może dziwić bowiem wnioskodawca już w szkole zawodowej nabył umiejętność spawania) aż do jego końca wykonywał prace spawacza.

Najcenniejsze są w tym zakresie zeznania świadka S. F. (potwierdził je także drugi świadek, dodatkowe potwierdzenie stanowi także zapis w karcie badan okresowych- k. 41, gdzie wskazano stanowisko spawacza), który tworzył tę firmę, był zastępcą kierownika, przyjmował wnioskodawcę do pracy i był jego przełożonym. Świadek ten wyjaśnił klarownie i przekonująco, że zaraz po przyjęciu wnioskodawcy do pracy, jako okazało się ze potrafi on spawać (przy deficycie spawaczy w zakładzie), zajmował się tym już stale (nieprzerwanie) w pełnym wymiarze godzin aż do końca zatrudnienia w tym zakładzie.

Świadek wyjaśnił też kwestie braku (formalnej tylko) zmiany angażu wnioskodawcy (k. 43 –odwr.). Prace tę należało zatem zakwalifikować do działu XIV poz. 12 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Wobec powyższego wnioskodawca legitymuje się stażem pracy w warunkach szczególnych w wymaganym wymiarze 15 lat.

3. Zmieniono także decyzję ZUS z 22 sierpnia 2019 w sprawie kapitału początkowego przyjmując, iż zatrudnienie wnioskodawcy w Przedsiębiorstwie (...) SA w L. winno być liczone od 1 sierpnia 1977 r. Decydująca w tym zakresie winna być treść świadectwa pracy (k.6) jako dokumentu stanowiącego formalne oświadczenie wiedzy pracodawcy (spełniającego wszystkie wymogi formalne w tym zakresie), nie zaś wpis w legitymacji ubezpieczeniowej (tylko dla potrzeb świadczeń zdrowotnych) bez wskazania osoby, która tego wpisu dokonała.