Legislator Case Law & Legislation
VIII U 3/20 AI generated

VIII U 3/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 3/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 listopada 2019 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał A. K. emeryturę od dnia 1 października 2019 r. tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek. Organ rentowy wskazał ,że do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto: przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia od 1965 r. do 1989 r. oraz wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wynoszący 53,98%. Podstawa wymiaru obliczona przez pomnożenie wskaźnika wysokości podstawy wymiaru 53,98% przez kwotę bazową tj. 4 003,88 zł wyniosła 2 161,29 zł.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 3/20 · Sąd powszechny: Odwołanie A. K. jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Stan faktyczny niniejszej sprawy był w całości między stronami niesporny, bowiem zaistniały spór miał wyłącznie charakter prawny. Ubezpieczony domagał się bowiem przyznania prawa do wypłaty emerytury z ZUS. Zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. Dz. U. z 2020 r., poz.53), w razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego.

Keywords

AI generated
suspension of benefit entitlement military service exemption tax entitlement to benefits retirement withdrawal of social benefits long-service gratuity

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VIII U 2935/24
Decyzją z dnia 18.11.2024 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) w Ł., po rozpatrzeniu wniosku S.
I USK 272/22
Sąd Apelacyjny w Krakowie wyrokiem z dnia 20 czerwca 2022 r., w sprawie z wniosku E.
IV U 199/22
Decyzją z 21.03.2022r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. przyznał A. P. emeryturę od 8.02.2022r., tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego. Podstawę obliczenia emerytury wnioskodawcy stanowiła kwota składek na ubezpieczenie emerytalne oraz kapitału początkowego z uwzględnieniem waloryzacji składek i kapitału początkowego zewidencjonowanego na koncie do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zaś emerytura stanowiła równowartość kwoty, będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia emerytury przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę. Wysokość emerytury obliczona zgodnie z zasadami art. 26 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS wyniosła 2863,71zł. Jednocześnie organ zawiesił wypłatę świadczenia z uwagi na zbieg prawa do więcej niż jednego świadczenia, gdyż może być wypłacane tylko jedno - wyższe lub wybrane przez ubezpieczonego.
VII U 1135/21
S. , działając przez pełnomocnika – adwokata, 4 sierpnia 2021r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 1 lipca 2021r. (znak: (...)) o przyznaniu emerytury, zaskarżając ją w części dotyczącej zawieszenia wypłaty świadczenia emerytalnego. Odwołujący zarzucił skarżonej decyzji naruszenie art. 95 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS poprzez uznanie, że w wypadku ubezpieczonego nie zachodzi wyjątek od zasady wypłaty jednego świadczenia. J. S. wniósł o zmianę decyzji w skarżonym zakresie poprzez uchylenie wstrzymania wypłaty świadczenia emerytalnego i zobowiązanie organu rentowego do wypłaty świadczenia emerytalnego z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie poczynając od 1 maja 2021r. oraz o zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 1080 zł.
VII U 627/22
(wyroku z dnia 22 września 2022 r.) M.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 3/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 listopada 2019 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał A. K. emeryturę od dnia 1 października 2019 r. tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek. Organ rentowy wskazał ,że do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto: przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia od 1965 r. do 1989 r. oraz wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wynoszący 53,98%. Podstawa wymiaru obliczona przez pomnożenie wskaźnika wysokości podstawy wymiaru 53,98% przez kwotę bazową tj. 4 003,88 zł wyniosła 2 161,29 zł.

Do ustalenia wysokości emerytury organ rentowy uwzględnił okresy składkowe w wymiarze 23 lat , 1 miesiąca i 28 dni tj. 277 miesięcy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaznaczył ,że wypłata emerytury została zawieszona , ponieważ A. K. ma ustalone prawo do emerytury w Zakładzie Emerytalno - Rentowym MSWiA , a nadto ,że wypłata emerytury może nastąpić na jego wniosek , po wybraniu świadczenia korzystniejszego. /decyzja k.19 - 22 odwrót akt ZUS/ W dniu 5 grudnia 2019 r. A. K. złożył odwołanie od ww. decyzji wskazując , że przez 23 lata opłacał składki do ZUS , a okres ten nie został mu w żaden sposób uwzględniony w wysokości otrzymywanego świadczenia emerytalnego w związku z pełnioną przez 36 lat służbą w Państwowej Straży Pożarnej.

W ocenie skarżącego , w związku z faktem ,że na emeryturę mundurową przeszedł przed 1999 r. , to brak jest podstaw do zawieszenia wypłaty świadczenia ustalonego zaskarżoną decyzją. A. K. wniósł o wypłatę emerytury z ZUS jako drugiego należnego mu świadczenia. /odwołanie k.3 - 5/ W odpowiedzi na odwołanie , pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.15 - 15 odwrót/ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca A. K. urodził się (...) /okoliczność bezsporna/ A.

K. ma ustalone prawo do policyjnej emerytury na podstawie ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej oraz ich rodzin ( na podstawie decyzji Biura Kadr i (...) Zawodowego (...) z dnia 30 marca 1994 r. , od dnia 1 marca 1994 r. w wysokości 100% podstawy wymiaru w związku z osiągnięciem 36 lat wysługi) , a następnie od dnia 1 czerwca 1994 r. na podstawie przepisów ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji , Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego , Agencji Wywiadu , Służby Kontrwywiadu Wojskowego , Służby Wywiadu Wojskowego , Centralnego Biura Antykorupcyjnego , Straży Granicznej , (...) Marszałkowskiej , Służby Ochrony Państwa , Państwowej Straży Pożarnej , (...) Skarbowej i Służby Więziennej.

Przy ustalaniu prawa i wysokości świadczenia uwzględniono wnioskodawcy następujące okresy służby oraz okresy równorzędne: od 1 września 1957 r. do 30 września 1958 r. , od 1 października 1958 r. do 30 czerwca 1975 r. , od 8 lipca 1975 r. do 31 sierpnia 1976 r. , od 1 września 1976 r. do 28 lutego 1979 r. , od 1 marca 1979 r. do 28 lutego 1982 r. , od 1 marca 1982 r. do 31 stycznia 1992 r. oraz od 1 lutego 1992 r. do 28 lutego 1994 r. ( okresy służby w Straży Pożarnej i z nią równorzędne). /decyzja k.9 , zaświadczenie k.37 , świadectwa pracy k.7 - 12 odwrót/ W dniu 18 października 2019 r.

A. K. złożył wniosek o emeryturę. Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyznał A. K. emeryturę oraz zawiesił jej wypłatę. Przy ustalaniu należnego wnioskodawcy świadczenia , Zakład Ubezpieczeń Społecznych uwzględnił okres zatrudnienia wnioskodawcy od 4 grudnia 1964 r. do 31 maja 1971 r. ( w Miejskim Zarządzie (...) w Ł.) oraz okres zatrudnienia wnioskodawcy od 2 maja 1975 r. do 31 grudnia 1991 r. ( w Biurze (...) w Ł.). /wniosek k. 1 - 6 akt ZUS , decyzja k.19 - 22 odwrót akt ZUS , karta przebiegu zatrudnienia k. 17 - 18 akt ZUS/ Sąd Okręgowy ustalił powyższy stan faktyczny na podstawie dokumentów znajdujących się w aktach organu rentowego oraz zgromadzonych w aktach sprawy.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie A. K. jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Stan faktyczny niniejszej sprawy był w całości między stronami niesporny, bowiem zaistniały spór miał wyłącznie charakter prawny. Ubezpieczony domagał się bowiem przyznania prawa do wypłaty emerytury z ZUS. Zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. Dz. U. z 2020 r., poz.53), w razie zbiegu u jednej osoby prawa do kilku świadczeń przewidzianych w ustawie wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego.

W myśl art. 95 ust. 2, przepis ust. 1 ustawy emerytalnej, stosuje się również, z uwzględnieniem art. 96, w razie zbiegu prawa do emerytury lub renty określonych w ustawie z prawem do świadczeń przewidzianych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym osób, o których mowa w art. 2 ust. 2, z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa lub policyjna została obliczona według zasad określonych w art. 15a albo art. 18e ustawy z 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin lub w art. 15a lub art. 18e ustawy z 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin.

Artykuł 2 ustawy emerytalnej umożliwia zaś emerytowanym żołnierzom zawodowym i funkcjonariuszom służb mundurowych nabycie prawa do emerytury z powszechnego systemu emerytalnego, po spełnieniu jego ustawowych przesłanek. W przypadku sprzężenia tego prawa nie tylko z wiekiem emerytalnym, ale także z posiadaniem wymaganych okresów składkowych i nieskładkowych (przy emeryturze z systemu zdefiniowanego świadczenia), w stażu emerytalnym nie uwzględnia się okresów służby wojskowej oraz służby w formacjach "mundurowych", jeżeli z tego tytułu ustalono prawo do świadczeń pieniężnych określonych w ustawach o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i funkcjonariuszy służb mundurowych (art. 5 ust. 2a ustawy emerytalnej).

Podkreślić w tym miejscu należy ,że w orzecznictwie ugruntowane jest stanowisko, zgodnie z którym funkcjonariuszom służb mundurowych można ustalić prawo do emerytury powszechnej pod warunkiem jednak niezaliczenia składkowych okresów ubezpieczenia cywilnego do obliczenia emerytury mundurowej. Możliwość jednoczesnego nabycia prawa do emerytury z ubezpieczenia społecznego i emerytury mundurowej jest zatem możliwa tylko wówczas, gdy okresy ubezpieczenia powszechnego i służby mundurowej, w oparciu o jaką ustalono wysługę mundurową, nie zostały wzajemnie uwzględnione przy ustalaniu prawa do świadczeń, a każdy z nich ale z osobna jest samodzielnie wystarczający do uzyskania prawa do emerytury w określonym systemie.

Nie jest przy tym możliwe zaliczenie okresów ubezpieczenia w okresach pełnienia służby i równoległego podlegania ubezpieczeniu społecznemu. Są to bowiem te same okresy w znaczeniu czasowym. Nie mogą one więc być sumowane, gdyż ten sam okres został zaliczony do ustalenia i obliczenia emerytury mundurowej (por. wyrok SN z 3.02.2010r., II UK 174/09, wyrok SN z 6.01.2009r., I UK 178/08, wyrok SA w Krakowie z 8.07.2014r., III AUa 1542/13). W wyroku z 27.08.2013r. (II UK 22/13) Sąd Najwyższy dodatkowo wskazał, iż ustawa o emeryturach i rentach nie zawiera obecnie (i nie zawierała również poprzednio) przepisu, który pozwalałby ubezpieczonym żądać wyłączenia wybranych okresów, już raz zaliczonych do stażu emerytalnego w celu uzyskania emerytury mundurowej, ale też podwyższenia jej wysokości, by teraz tych samych okresów „użyć” ponownie w celu uzyskania emerytury z FUS.

Wnioskujący nie może zatem żądać, by prawo do emerytury z ubezpieczenia powszechnego przysługiwało mu po zaliczeniu tych samych (w części lub w całości) okresów ubezpieczenia, już uwzględnionych przy ustalaniu uprawnień do emerytury mundurowej, przysługującej z mocy odrębnych przepisów emerytalnych. Wobec powyższego nie ma żadnych prawnych podstaw, do wykorzystywania raz już zaliczonych okresów składkowych ponownie, przy ustalaniu świadczeń emerytalnych z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przenosząc powyższe rozważania na grunt niniejszej sprawy wskazać należy ,że na podstawie decyzji Biura Kadr i (...) Zawodowego (...) z dnia 30 marca 1994 r. , od dnia 1 marca 1994 r. przyznano A.

K. emeryturę policyjną , przy czym do jej ustalenia przyjęto jedynie okres służby wnioskodawcy w Straży Pożarnej oraz okresy z nią równorzędne , a zatem nie wszystkie okresy podlegania przez wnioskodawcę ubezpieczeniom. Tym samym w związku z faktem ,że pozostałe okresy zatrudnienia wnioskodawcy tj. od 4 grudnia 1964 r. do 31 maja 1971 r. ( w Miejskim Zarządzie (...) w Ł.) oraz okres zatrudnienia wnioskodawcy od 2 maja 1975 r. do 31 grudnia 1991 r. ( w Biurze (...) w Ł.) w żaden sposób nie zostały uwzględnione przez Biuro Kadr i (...) Zawodowego (...) , a następnie Dyrektora Zakładu Emerytalno – Rentowego Ministerstwa Sprawa Wewnętrznych i Administracji , Zakład Ubezpieczeń Społecznych winien był na ich podstawie nie tylko obliczyć wysokość należnej wnioskodawcy emerytury , ale też wobec braku podstaw do zawieszenia , rozpocząć wypłatę obliczonego w ten sposób świadczenia.

W tym miejscu wskazać należy ,że Sąd Najwyższy rozpoznając sprawę o sygnaturze akt I UK 426/17 ( wyrok z dnia 24 stycznia 2019 roku zapadły na skutek skargi kasacyjnej od wyroku Sadu Apelacyjnego w Łodzi ) stwierdził w uzasadnieniu rozstrzygnięcia, że właściwa jest taka interpretacja przepisów dotyczących pobierania dwóch emerytur przez emerytów mundurowych , która uzależnia możliwość pobierania dwóch świadczeń od braku jest możliwości prawnych w wykorzystaniu okresu ubezpieczeniowego „cywilnego” przy uzyskaniu czy zwiększeniu emerytury mundurowej nie zaś żadne inne okoliczności leżące po stronie ubezpieczonego jak np. data przyjęcia do służby czy brak jego wniosków o doliczenie okresów „cywilnych” do emerytury mundurowej.

Jest bezspornym między stronami ,że okresy ubezpieczeniowe „cywilne”, na które wskazuje wnioskodawca w żaden sposób nie były wykorzystane przy przyznaniu mu i wyliczeniu emerytury mundurowej. Natomiast za okresy te były odprowadzane składki do ZUS z tytułu zatrudnienia wnioskodawcy. W świetle rozważań Sądu Najwyższego dokonanych przy rozpoznaniu powyższej sprawy, które w pełni podziela Sad orzekający brak jest uzasadnienia do zawieszenia emerytury cywilnej wypracowanej przez wnioskodawcę z uwagi na przyznaną mu emeryturę mundurową.

Mając powyższe na względzie Sąd Okręgowy w Łodzi na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji wyroku. S.B.