Legislator Case Law & Legislation
VIII U 17/20 AI generated

VIII U 17/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 17/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3 października 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu J. U. prawa do emerytury pomostowej. Powołując się na art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych, organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganego 15 – letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, nie wykonywał przed dniem 1 stycznia 1999 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy emerytalnej oraz nie udowodnił rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 17/20 · Sąd powszechny: w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. W niniejszej sprawie nie było sporne, że odwołujący ukończył 60 lat. Przedmiotem sporu było natomiast, czy ubezpieczony wykazał co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy oraz czy legitymuje się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Sąd orzekający zwraca jednak uwagę, iż cytowane przepisy ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych jako przesłankę bezwzględnie wymaganą do uzyskania uprawnień do emerytury pomostowej wymieniają rozwiązanie stosunku pracy.

Keywords

AI generated
employment status qualification abandonment of employment employment reference reasonable alternative employment sufficient earning capacity waiver of wage claims
AI generated
VII U 904/21
G. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 12 kwietnia 2021 r. znak: (...), zaskarżając ją w całości i wnosząc o zmianę decyzji poprzez ustalenie, że z dniem 3 maja 2021r. uzyskał prawo do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu odwołania, J. G. wskazał, że ZUS odmówił mu prawa do emerytury pomostowej, ponieważ nie ma ukończonych 60 lat, nie rozwiązał umowy o pracę, nie udowodnił 15 lat pracy w warunkach szkodliwych. Na dzień złożenia odwołania ubezpieczony ukończył 60 lat, zobowiązał się do rozwiązania stosunku pracy w chwili uzyskania prawa do emerytury pomostowej. J. G. wskazał, że obecnie jego pracodawca doprecyzował wykonywanie przez niego pracy w warunkach szczególnych począwszy od 16 sierpnia 2005 r.. Zaakcentował również, że obowiązek zgłoszenia do ZUS pracownika wykonującego pracę w warunkach szczególnych spoczywa na pracodawcy i nie może obciążać pracownika przy ubieganiu się o emeryturę pomostową (
VI U 1227/13
Decyzją z dnia 15 maja 2013 roku nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R.
VI U 880/20
Decyzją z dnia 20 grudnia 2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
VIII U 28/23
Decyzją z 18.11.2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił K. J. prawa do emerytury pomostowej ponieważ: - wnioskodawca nie wykazał posiadania stażu pracy w ilości co najmniej 15 lat w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, - po dniu 31.12.2008 r. ubezpieczony nie wykonywał prac w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych, - wnioskodawca pobiera świadczenie rehabilitacyjne. Zakład, do stażu pracy ,wykonywanej w warunkach szczególnych, zaliczył wnioskodawcy okresy zatrudnienia od 3.06.1986 r. do 27.06.1986 r. oraz od 2.08.1986 r. do 31.05.1993 r. z wyłączeniem okresu przebywania na zasiłkach chorobowych co łącznie dało staż w ilości 11 lat, 11 miesięcy, 15 dni.
III AUa 216/16
Decyzją z dnia 28 maja 2015 r., Znak: EPOM/25/010102330, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 17/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 maja 2020 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na posiedzeniu niejawnym w składzie: Przewodniczący: Sędzia Jolanta Łanowy-Klimek po rozpoznaniu w dniu 25 maja 2020 r. w Gliwicach sprawy J. U. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o emeryturę pomostową na skutek odwołania J. U. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 3 października 2019 r. nr (...) oddala odwołanie (-) SSO Jolanta Łanowy -Klimek Sygn. akt. VIII U 17/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 3 października 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu J. U. prawa do emerytury pomostowej. Powołując się na art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych, organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganego 15 – letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, nie wykonywał przed dniem 1 stycznia 1999 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy emerytalnej oraz nie udowodnił rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą.

W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony domagał się przyznania mu prawa do spornego świadczenia. Podnosił, że odbierając świadectwa pracy nie był świadomy znajdujących się w nich nieścisłości. Wskazał, że jeden z zakładów pracy już nie istnieje i nie ma możliwości korekty świadectwa pracy, natomiast w przypadku jego zatrudnienia w Zakładzie (...) S.A. w Z. w okresie od 1 czerwca 1997 r. do 31 grudnia 2000 r., może on wykazać wykonywanie pracy na stanowisku spawacza poprzez dokumenty z archiwum o ukaraniu go za nieprzestrzeganie technologii spawania.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił co następuje: Ubezpieczony J. U. urodził się (...) Wiek 60 lat ukończył w dniu (...) W dniu 4 września 2019 r. złożył wniosek o emeryturę pomostową z tytułu zatrudnienia w szczególnych warunkach. W dniu 3 października 2020 r. (...) Oddział w Z. wydał zaskarżoną decyzję odmowną. Organ rentowy przyjął za udowodnione 38 lat, 4 miesiące i 23 dni okresów składkowych oraz 10 miesięcy i 17 dni okresów nieskładkowych, tj.

łącznie 39 lat, 3 miesiące i 10 dni okresów składkowych i nieskładkowych. Do okresu zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu 1 miesiąc i 12 dni. Do pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze (...) Oddział w Z. nie uwzględnił ubezpieczonemu okresu od 5 marca 1984 r. do 31 maja 1997 r. (zatrudnienie w Hucie (...) S.A. w Z.), ponieważ w świadectwie wykonywania pracy w warunkach szczególnych nie określono prawidłowo charakteru wykonywanej pracy według wykazu, działu i pozycji zarządzenia resortowego a także okresu od 1 czerwca 1997 r. do 31 grudnia 2000 r. (zatrudnienie w Zakładzie (...) S.A. w Z.), ponieważ pracodawca w świadectwie pracy podał, że ubezpieczony był zatrudniony na stanowisku „spawacz-brygadzista” i brak informacji czy była to praca na dwóch różnych stanowiskach, czy brygadzista to jedynie funkcja, którą ubezpieczony pełnił dodatkowo.

Sąd ustalił, że ubezpieczony pozostaje nadal w zatrudnieniu w (...) sp. z o.o. w P. (k.15-16). Powyższe okoliczności Sąd ustalił na podstawie akt organu rentowego oraz oświadczenia ubezpieczonego z 13 lutego 2020 r. (k.15) i pisma (...) sp. z o.o. w P. z 13 lutego 2020 r. (k.16). Sąd nie przeprowadzał postępowania dowodowego w szerszym zakresie, gdyż z uwagi na pozostawanie ubezpieczonego w zatrudnieniu, dowody te nie miały wpływu na treść rozstrzygnięcia.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (t.j. Dz.U. z 2018 r., poz. 1924 ze zm.) prawo do emerytury pomostowej, z uwzględnieniem art. 5-12, przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r.;

2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4) ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5) przed dniem 1 stycznia 1999 r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS;

6) po dniu 31 grudnia 2008 r. wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

7) nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. W myśl art. 49 ustawy prawo do emerytury pomostowej przysługuje również osobie, która:

1) po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

2) spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-5 i 7 i art. 5-12;

3) w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. W niniejszej sprawie nie było sporne, że odwołujący ukończył 60 lat. Przedmiotem sporu było natomiast, czy ubezpieczony wykazał co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy oraz czy legitymuje się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Sąd orzekający zwraca jednak uwagę, iż cytowane przepisy ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych jako przesłankę bezwzględnie wymaganą do uzyskania uprawnień do emerytury pomostowej wymieniają rozwiązanie stosunku pracy.

Bezsporne jest, że w dacie wydania zaskarżonej decyzji ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu, natomiast wnosząc odwołanie również nie wykazał, iż rozwiązał stosunek pracy. Fakt, iż ubezpieczony nadal pozostaje w zatrudnieniu, nie pozwala zatem na przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej, nawet gdyby udowodnił 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 omawianej ustawy, bowiem wszystkie wymagane przesłanki muszą zostać spełnione łącznie. W tej sytuacji – z uwagi na brak rozwiązania stosunku pracy – bezprzedmiotowym stało się dalsze prowadzenie postępowania w celu ustalenia, czy ubezpieczony w okresach spornych wykonywał prace w warunkach szczególnych lub szczególnym charakterze, bowiem nawet pozytywne ustalenie tej przesłanki nie pozwoliłoby na przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej.

Z uwagi na powyższe Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie. Wyrok został wydany w trybie art. 148 1 § 1 k.p.c. (-) sędzia Jolanta Łanowy-Klimek