Legislator Case Law & Legislation
VI U 460/19 AI generated

VI U 460/19 · Sąd powszechny

Case Number VI U 460/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 9 stycznia 2019 r. odmówił ubezpieczonej M. P. prawa do emerytury rolniczej, ponieważ ubezpieczona nie spełnia warunków do uzyskania prawa do emerytury zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, tj. nie legitymuje się 25-letnim okresem ubezpieczenia emerytalno-rentowego rolników. Ubezpieczona wniosła odwołanie od decyzji podnosząc, że organ rentowy niezasadnie nie zaliczył do stażu ubezpieczeniowego jej pracy w gospodarstwie rolnym brata od 14.03.1985 r. do 31.12.1985 r.

Legislator headnote

AI generated

VI U 460/19 · Sąd powszechny: osiągnął wiek emerytalny określony w art. 1a i 1b (tj. w przypadku ubezpieczonej 60 lat i 7 miesięcy), 2) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat. Ubezpieczona spełnia warunki uprawniające do emerytury, poza przesłanką stażową wynoszącą 25 lat podlegania i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników; udokumentowała bowiem jedynie okres pracy w gospodarstwie rolnym w wymiarze 24 lata, 3 miesięcy i 10 dni. Stosownie do art. 19 ww. ustawy emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie wszystkie warunki, tj. osiągnął wiek emerytalny i podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu.

Keywords

AI generated
duration of disability pension contribution period eligibility for unemployment benefits calculation of years of service suspension of pension duration of insurance entitlement
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 460/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 marca 2019 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Ewa Milczarek Protokolant – st. sekr. sądowy Sylwia Sawicka po rozpoznaniu w dniu 14 marca 2019 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: M. P. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 9 stycznia 2019 r., znak: (...) w sprawie: M. P. przeciwko: Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o emeryturę rolniczą oddala odwołanie. Na oryginale właściwy podpis.

UZASADNIENIE

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 9 stycznia 2019 r. odmówił ubezpieczonej M. P. prawa do emerytury rolniczej, ponieważ ubezpieczona nie spełnia warunków do uzyskania prawa do emerytury zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, tj. nie legitymuje się 25-letnim okresem ubezpieczenia emerytalno-rentowego rolników. Ubezpieczona wniosła odwołanie od decyzji podnosząc, że organ rentowy niezasadnie nie zaliczył do stażu ubezpieczeniowego jej pracy w gospodarstwie rolnym brata od 14.03.1985 r. do 31.12.1985 r.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Ubezpieczona M. P. urodzona (...) w dniu 28 listopada 2018 r. złożyła wniosek o przyznanie prawa do emerytury rolniczej. Decyzją z 9 stycznia 2019 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił prawa do emerytury rolniczej na podstawie ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. M. P. udokumentowała okres podlegania i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników wynoszący 24 lata, 10 miesięcy i 10 dni.

Organ rentowy zaliczył bowiem ubezpieczonej pracę w gospodarstwie rolnym ojca od 1.02.1976 r. do 25.11.1980 r. i w gospodarstwie rolnym brata A. P. od 26.11.1980 r. do 13.03.1985 r. i od 1.10.2003r. do 27.11.2018r. W okresie od 14.03.1985 r. do dnia 18.04.1994 r. ubezpieczona pracowała jako agent w Spółdzielni(...)w Ł. a za okres tego zatrudnienia opłacała składki na ubezpieczenie społeczne. Jednocześnie za ten sam okres została zgłoszona jako domownik rolnika – brata A. P. i za rok 1985 r, opłacone zostały składki na ubezpieczenie społeczne rolników w kwocie 1600 zł.

Okoliczności bezsporne, nadto dowód: kwestionariusz k.7 i świadectwo pracy k.12 akt rentowych, zaświadczenie k.13 akt rentowych.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje :

Stan faktyczny w sprawie Sąd ustalił na podstawie dokumentów w aktach rentowych, których prawdziwości strony nie kwestionowały. Okoliczności faktyczne bezsporne były między stronami. Spór toczył się jedynie w zakresie odmiennej oceny przez strony spełnienia przez ubezpieczoną warunków uprawniających do nabycia prawa do emerytury rolniczej. Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny określony w art. 1a i 1b (tj. w przypadku ubezpieczonej 60 lat i 7 miesięcy), 2) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat. Ubezpieczona spełnia warunki uprawniające do emerytury, poza przesłanką stażową wynoszącą 25 lat podlegania i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników; udokumentowała bowiem jedynie okres pracy w gospodarstwie rolnym w wymiarze 24 lata, 3 miesięcy i 10 dni. Stosownie do art. 19 ww. ustawy emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie wszystkie warunki, tj. osiągnął wiek emerytalny i podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu.

Zgodnie z art.19 i 20 ustawy, przesłanką uzyskania prawa do emerytury jest więc podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników. Ubezpieczona twierdziła, że spełniła warunki stażowe do uzyskania prawa do emerytury, bowiem jako domownik rolnika – brata A. P. w okresie od 14.03.1985 r. do 31.12.1985 r. pracowała w jego gospodarstwie rolnym a za okres tej pracy były opłacane składki na ubezpieczenie społeczne rolników. To stanowisko ubezpieczonej Sąd Okręgowy uznał za niesłuszne, Bezsporne jest w sprawie, że w okresie, którego organ rentowy nie zaliczył do stażu ubezpieczeniowego, ubezpieczona była agentem w Spółdzielni (...)w Ł., opłacając składki na powszechne ubezpieczenie społeczne.

Art. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin ( obowiązującej w okresie spornego okresu pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym brata ) stanowił, że przez użyte w ustawie określenie:

1) rolnik - rozumie się osobę:

a) prowadzącą gospodarstwo rolne lub dział specjalny samodzielnie albo w charakterze współwłaściciela (współposiadacza) na gruntach stanowiących jej własność lub będących w jej posiadaniu, b) małżonka rolnika, 2) domownicy - rozumie się członków rodziny rolnika i inne osoby pracujące w gospodarstwie rolnym, jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem, ukończyły 16 lat, nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie innych przepisów, a ponadto praca w gospodarstwie rolnym stanowi ich główne źródło utrzymania.

Jak wynika z cytowanego przepisu ( punktu 2) - aby dana osoba została uznana za domownika rolnika, nie może ona jednocześnie podlegać obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie innych przepisów. Warunki podlegania ubezpieczeniu społecznemu przez ubezpieczoną w okresie od 14.03.1985r. do 31.12.1985r. odnieść należało więc do przepisów ustawy z dnia 19 grudnia 1975r. o ubezpieczeniu społecznym osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, obowiązujących w okresie pracy ubezpieczonej na rzecz Spółdzielni(...)w Ł..

Zgodnie z art. 1 cyt. ustawy obowiązkowe ubezpieczenie społeczne określone ustawą, zwane dalej "ubezpieczeniem", obejmuje osoby wykonujące odpłatnie pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia zawartej na okres co najmniej 15 dni. Zgodnie z art.

25. tej ustawy składkę na ubezpieczenie opłacają w odpowiednich częściach jednostka gospodarki uspołecznionej, która zawarła umowę, i ubezpieczony. Skoro więc ubezpieczona, będąc agentem w Spółdzielni (...)w Ł. podlegała w tym okresie obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie innych przepisów w rozumieniu art.2 pkt 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, bowiem niesporne było w niniejszej sprawie, że za ten okres opłacane były składki na ubezpieczenie społeczne, to nie mogła mieć statusu domownika i nieistotnym, w ocenie Sądu Okręgowego, jest to, że faktycznie błędnie pobierano w jej przypadku składki na ubezpieczenie społeczne rolników oraz przyczyna tego stanu rzeczy. Podsumowując, organ rentowy dokonał w sprawie prawidłowych i koniecznych ustaleń przed wydaniem zaskarżonej decyzji, jak też prawidłowo zastosował prawo materialne i dlatego Sąd Okręgowy na podstawie art.477 14 § 1 k.p.c. odwołanie ubezpieczonej oddalił. SSO Ewa Milczarek