Legislator Case Law & Legislation
VIII Ga 48/20 AI generated

VIII Ga 48/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII Ga 48/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Powód S. R. wniósł pozew przeciwko pozwanemu (...) z siedzibą w W. o zapłatę 6.138,27 złotych wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty. Pozew zawierał także żądanie zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, że zawarł z P. K. umowę przelewu wierzytelności odszkodowawczej przysługującej poszkodowanemu względem pozwanego, a związanej ze zdarzeniem z dnia 18 listopada 2017 roku. Powód twierdził, że na skutek tego wypadku uszkodzeniu uległ pojazd poszkodowanego. Wedle twierdzeń powoda, sprawca szkody był objęty ochroną ubezpieczeniową pozwanego towarzystwa w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Legislator headnote

AI generated

art. 822 k.c, art. 415 k.c, art. 436 § 2 k.c, art. 361 § 1 k.c, art. 321 § 1 k.p.c, art. 354 § 2 k.c; VIII Ga 48/20 · Sąd powszechny: W dalszej kolejności, Sąd Rejonowy przytoczył treść art. 822 k.c. Zgodnie z § 1 tego przepisu, przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. W przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, istotne znaczenie ma regulacja ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Keywords

AI generated
insurance reimbursement damages from traffic accident accident insurance benefits motor vehicle liability insurance duty to mitigate damages restitution of supplementary benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 822 k.c
W dalszej kolejności, Sąd Rejonowy przytoczył treść art. 822 k.c.
art. 415 k.c
Sprawca kolizji komunikacyjnej odpowiada bowiem wobec drugiego uczestnika ruchu na zasadzie winy, o ile obaj – jak w rozpoznawanym przypadku – poruszali się za pomocą pojazdów mechanicznych (art. 415 k.c.
art. 436 § 2 k.c
art. 361 § 1 k.c
Przepis art. 361 § 1 k.c.
art. 321 § 1 k.p.c
W świetle przepisu art. 321 § 1 k.p.c., na podstawie art.
art. 354 § 2 k.c
361 § 1 i 2 k.c., poszkodowany ma prawo do pełnej rekompensaty poniesionej szkody, z drugiej zaś strony ciąży na nim obowiązek współpracy z ubezpieczycielem poprzez przeciwdziałanie zwiększeniu szkody i minimalizowanie jej skutków (art. 354 § 2 k.c.).
art. 66 § 1 k.c
Na tej podstawie nie można w ocenie Sądu Rejonowego przyjąć, aby pozwany rzeczywiście złożył poszkodowanemu ofertę naprawy pojazdu za kwotę odpowiadającą wypłaconemu odszkodowaniu, ponieważ wskazane wyżej dokumenty nie spełniały wymogów oferty określonych w art. 66 § 1 k.c.
art. 822 § 1 k.c
W dalszej kolejności, Sąd Rejonowy przytoczył treść art. 822 k.c.

Cited Case Law

AI generated
VIII GC 2756/18
II CSK 77/07
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 maja 2007 r.
III CZP 32/03
Uchwała z dnia 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03 Sędzia SN Marek Sychowicz (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Zdzisława S. i Krystyny S. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń w Rolnictwie i Gospodarce Żywnościowej "A.", S.A. w W. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 13 czerwca 2003 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka, zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Gdańsku postanowieniem z dnia 13 stycznia 2003 r.: "Czy odszkodowanie za uszkodzenie pojazdu mechanicznego należne od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej obejmuje w zakresie kosztów robocizny faktycznie poniesione przez poszkodowanego koszty naprawy, czy też koszty takiej naprawy ustalone przez biegłego według przeciętnych cen usług koniecznych do wykonania naprawy ?" podjął uchwałę:
III CZP 80/11
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 12 kwietnia 2012 r., III CZP 80/11 Prezes SN Tadeusz Ereciński (przewodniczący) Sędzia SN Józef Frąckowiak (sprawozdawca) Sędzia SN Marian Kocon Sędzia SN Anna Kozłowska Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sędzia SN Marta Romańska Sędzia SN Lech Walentynowicz Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 12 kwietnia 2012 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Generalnej Jana Szewczyka oraz Rzecznika Ubezpieczonych Aleksandry Wiktorow, po rozstrzygnięciu zagadnienia prawnego przedstawionego przez Rzecznika Ubezpieczonych we wniosku z dnia 19 października 2011 r.: "Czy w świetle art. 363 § 1 w związku z 361 § 2 k.c., poszkodowany dochodzący roszczenia w ramach odpowiedzialności gwarancyjnej zakładu ubezpieczeń z tytułu umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych może domagać się w przypadku uszkodzenia pojazdu mechanicznego, w którym zachodzi konieczność wymiany uszkodzonych części, aby należne odszkodowanie zostało ustalone w oparciu o ceny nowych części bez potrąceń amortyzacyjnych?" podjął uchwałę:
VIII Ga 239/18
Powód K. S. w pozwie skierowanym przeciwko (...) S.A. w W. domagał się zasądzenia od pozwanego kwoty 5.001 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 2 lipca 2016 r. do dnia zapłaty oraz kosztów procesu. W uzasadnieniu pozwu powód wyjaśnił, że domaga się odszkodowania z tytułu szkody komunikacyjnej w pojeździe należącym do poszkodowanej M. B.. Sprawca zdarzenia miał zawartą umowę ubezpieczenia OC z pozwanym. Na mocy cesji powód nabył wierzytelność przysługującą poszkodowanej, bowiem kwota 4.159,74 zł wypłacona przez pozwanego nie pokryła w całości szkody, która w jego ocenie została zaniżona co najmniej o kwotę dochodzoną pozwem.
III CZP 68/01
Uchwała z dnia 15 listopada 2001 r., III CZP 68/01 Sędzia SN Mirosława Wysocka (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk Sędzia SN Irena Gromska-Szuster (sprawozdawca) Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Roberta F. przeciwko Powszechnemu Zakładowi Ubezpieczeń S.A. Inspektorat w N.D.M. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 15 listopada 2001 r., zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Warszawie postanowieniem z dnia 12 czerwca 2001 r. „Czy odszkodowanie za szkodę spowodowaną w pojeździe mechanicznym powinno obejmować podatek VAT, wchodzący w skład ceny części zamiennych oraz ceny usługi naprawy pojazdu w sytuacji, gdy szkoda ta nie została jeszcze zlikwidowana a osoba poszkodowana nie jest płatnikiem tego podatku?”. podjął uchwałę:
AI generated
I C 2723/13
na rzecz powoda kwoty 21.986,37 zł wraz z ustawowymi odsetkami od kwoty 21.556,37 zł od dnia 10.05.2013 r.
I C 474/20
Pozwem z dnia 4 marca 2020 roku (k.
VIII C 1459/19
pkt 1 i 3 wyroku z dnia 10 maja 2021 r.
I C 1510/21
Sygn. akt I C 1510/21 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 04.05.2023r. Sąd Rejonowy w Grudziądzu Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia Dominik Bednarski Protokolant: -------------------------------- po rozpoznaniu w dniu 04.05.2023r. w Grudziądzu na rozprawie sprawy z powództwa: M. S. przeciwko: (...) w W. o zapłatę działając na podstawie art. 15 zzs(2) ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...) (...), innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. poz. 374 ze zm.) na posiedzeniu niejawnym orzeka: I. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 6867,84 zł (słownie: 6867,84 zł złotych) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od 23.04.2021r. do dnia zapłaty; I. w pozostałym zakresie powództwo oddala; II. zasądza od powoda na rzecz pozwanego kwotę 298,08 zł (dwieście dziewięćdziesiąt osiem i 08/100 złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty; III. nakazuje pobrać: a) od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu, tytułem wydatków poniesionych tymczasowo przez Skarb Państwa, kwotę 553,87 zł (pięćset pięćdziesiąt trzy i 87/100 złotych); a) od powoda na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu, tytułem wydatków poniesionych tymczasowo przez Skarb Państwa, kwotę 403,68 zł (czterysta trzy i 68/100 złotych). Sygn. akt I C 1510/21 UZASADNIENIE Powód M. S. , działając przez profesjonalnego pełnomocnika, w pozwie skierowanym przeciwko (...) w W. wniósł o zasądzenie od pozwanego kwoty 18.252,49 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 23.04.2021r. do dnia zapłaty. Domagał się też zasądzenia od pozwanego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Pozew zawiera uzasadnienie (k. 4-5v.). W odwiedzi na pozew pozwany, działając przez profesjonalnego pełnomocnika, wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu według norm przepisanych. Odpowiedź na pozew zawiera uzasadnienie (k. 43-49). W dalszym toku sprawy strony podtrzymały swoje stanowiska. Sprawa została rozpoznana w postępowaniu uproszczonym (k. 35). Sąd ustalił, co następuje: W dniu 23.03.2021 r. doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego uszkodzeniu uległ samochód osobowy marki M. (...), rok prod. 2018, o przebiegu na dzień 05.02.2022r. 257421 km, o numerze rejestracyjnym (...) należący do W. K.. Pojazd, którym się poruszał sprawca szkody, w dniu zdarzenia objęty był ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, wynikającym z umowy zawartej z pozwanym. Następnego dnia tj. 24.03.2021r. poszkodowany zgłosił pozwanemu szkodę. Pozwany wypłacił poszkodowanemu kwotę 67.785,04 zł . Pozwany proponował poszkodowanemu naprawę z uwzględnieniem rabatów na części zamienne (10%) i materiał lakierniczy (40%). R. te wynikają z umów, jakie pozwany zawarł ze współpracującymi z nim warsztatami oraz dostawcami. Poszkodowany ostatecznie sprzedał auto bez naprawy. W dniu 28.04.2021r. poszkodowany zawarł z powodem umowę przelewu wierzytelności, na podstawie której przeniósł na jego rzecz wierzytelność, jaka przysługiwała mu z tytułu powstania szkody majątkowej w związku ze zdarzeniem komunikacyjnym z dnia 23.03.2021r. – a ponadto wszelkie inne roszczenia, jakie przysługują poszkodowanemu przeciwko pozwanemu oraz sprawcy przedmiotowej szkody. Następnie powód zlecił sporządzenie kosztorysu, w którym określono koszt naprawy w/w pojazdu na kwotę 86.037,53 zł. (okoliczności bezsporne, a także dowód: zgłoszenie szkody – akta szkody na płycie CD; porozumienia co do rabatów – akta szkody na płycie CD oraz k. 55-64, wycena i decyzje pozwanego o wypłacie odszkodowania – akta szkody na płycie CD oraz k. 9-15, 23-25, kosztorys – k. 10-15, umowa przelewu wierzytelności - k. 16, prywatna opinia techniczna – k. 17-22v. akt, zeznania świadka W. K. – e-protokół rozprawy z dnia 23.05.2022r. oraz protokół skrócony - k. 78-78v., dane i historia auta – k. 52-54, dokumentacja fotograficzna na płycie CD - k. 116 akt) Koszt naprawy uszkodzeń w/w samochodu marki M. (...) powstałych na skutek zdarzenia z dnia 23.03.2021r., z zastosowaniem nowych, oryginalnych części zamiennych, z uwzględnieniem rabatów na części zamienne (10%) i materiał lakierniczy (40%), proponowanych przez pozwanego a pochodzących z dystrybucji producenta pojazdu (jakość O), wynosi 74.652,88 zł. Naprawa powinna była odbyć się z zastosowaniem części zamiennych pochodzących z dystrybucji producenta pojazdu (jakość O). ( dowód: opinie biegłego – k. 85-105v., k. 129-146 akt) Sąd zważył, co następuje: Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o okoliczności bezsporne, dowody z dokumentów zgromadzonych w aktach sprawy, przesłuchanie świadka W. K., a także na podstawie opinii biegłego I. A.. Sąd uznał za wiarygodne dokumenty zgromadzone w toku postępowania; ich prawdziwość dokumentów nie budziła wątpliwości i nie była kwestionowana przez strony. Sąd w całości podzielił opinie biegłego I. A., gdyż są rzetelne, jasne, kategoryczne oraz niesprzeczne. Opinie zostały wydane po wnikliwej analizie zebranego materiału dowodowego, a swoje wnioski biegły logicznie i przekonująco uzasadnił. Opinie sporządzone zostały przez biegłego będącego osobą obcą dla stron, posiadającą wysokie kwalifikacje zawodowe. Sąd dał wiarę przesłuchanemu świadkowi, ponieważ jego zeznania były zgodne z pozostałym zgromadzonym w sprawie materiałem dowodowym. Zeznania świadka miały dla rozstrzygnięcia sprawy znaczenie jedynie pomocnicze. Odnośnie zastrzeżeń co do postępowania dowodowego zgłoszonych przez pełnomocnika powoda w piśmie z dnia 21 lutego 2023 r. (k. 154 v.) wypada wskazać treść art. 240 § 1 k.p.c., zgodnie z którym Sąd nie jest związany swym postanowieniem dowodowym i może je stosownie do okoliczności uchylić lub zmienić. Przechodząc do rozważań prawnych w pierwszej kolejności należy zauważyć, że zgodnie z art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych z dnia 22 maja 2003 r. (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 ze zm., dalej: ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych) z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, będącą następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia bądź też utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia. Ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest objęta przy tym odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu (art. 35). W myśl art. 36 ust. 1 tej ustawy odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, najwyżej jednak do ustalonej w umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej. W obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym OC ma zatem zastosowanie zasada pełnego odszkodowania wyrażona w art. 361 § 2 k.c., a ubezpieczyciel z tytułu odpowiedzialności gwarancyjnej wypłaca poszkodowanemu świadczenie pieniężne w granicach odpowiedzialności sprawczej posiadacza lub kierowcy pojazdu mechanicznego (art. 822 § 1 k.c.). Suma pieniężna wypłacona przez zakład ubezpieczeń nie może być jednak wyższa od poniesionej szkody (art. 824 1 § 1 k.c.). Ponadto zgodnie z art. 363 § 1 k.c. naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu. Przyjmuje się, że nieopłacalność naprawy (art. 363 § 1 zd. drugie k.c.), będąca przesłanką wystąpienia tzw. szkody całkowitej, ma miejsce wówczas, gdy jej koszt przekracza wartość pojazdu sprzed wypadku. Stan majątku poszkodowanego, niezakłócony zdarzeniem ubezpieczeniowym, wyznacza bowiem rozmiar należnego odszkodowania. W niniejszej sprawie bezsporne jest, że w dniu 23.03.2021r. doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego uszkodzeniu uległ samochód osobowy marki M. (...) o numerze rejestracyjnym (...) należący do W. K.. Pojazd, którym się poruszał sprawca szkody, w dniu zdarzenia objęty był ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, wynikającym z umowy zawartej z pozwanym. Poszkodowany dokonał skutecznej cesji wierzytelności na rzecz powoda. W konsekwencji pozwany powinien wypłacić powodowi świadczenie pieniężne w granicach odpowiedzialności sprawcy szkody. Pozwany uznał co do zasady swoją odpowiedzialność za skutki zdarzenia z dnia 23.03.2021r. i wypłacił odszkodowanie w wysokości 67.785,04 zł. Nie sposób jednak uznać, aby kwota ta odpowiadała wysokości zaistniałej szkody, gdyż zgodnie z opinią biegłego sądowego szkoda ta wyniosła 74.652,88 zł. Skoro w toku postępowania likwidacyjnego poszkodowanemu wypłacono kwotę 67.785,04 zł, to powództwo zasługiwało na uwzględnienie co do kwoty 6.867,84 zł (74.652,88 - 67.785,04 = 6.867,84). Sąd podzielił opinię biegłego, iż komplementacja uszkodzonego samochodu powinna była odbyć się przy wykorzystaniu części rodzaju O. Szkoda, jaka zaistniała w wyżej wymienionym pojeździe, nie była szkodą całkowitą. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 6 października 2022 r. (III CZP 119/22 odszkodowanie przysługujące od zakładu ubezpieczeń na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów obejmuje wyłącznie niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy. W ocenie Sądu Najwyższego (podzielanej przez sąd orzekający) - przy ustalaniu odszkodowania - nie można z góry wykluczyć możliwości uwzględnienia rabatów i ulg, o ile na podstawie okoliczności konkretnej sprawy będzie możliwe przyjęcie, że mieszczą się one czy wręcz współkształtują niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy. Dokumenty zgromadzone w sprawie dowodzą, iż pozwany zawarł ze stosownymi warsztatami oraz dostawcami umowy, które uprawniały go do otrzymywania przy naprawie pojazdów m.in. marki M. rabatów na części zamienne (10%) i materiał lakierniczy (40%). Poszkodowany z powyższej możliwości nie skorzystał. Biegły m.in. wyliczył wysokość odszkodowania z uwzględnieniem wyżej wymienionych upustów. Zdaniem Sądu właśnie ta wartość (74.6521,88 zł) jest najbardziej miarodajna dla ustalenia właściwego poziomu odszkodowania. W okolicznościach przedmiotowej sprawy ww. rabaty mieszczą się, względnie - współkształtują niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy. Mając powyższe na uwadze Sąd orzekł jak w pkt I. i II. wyroku. Odsetki ustawowe za opóźnienie zasądzono w pierwszej kolejności zgodnie z żądaniem pozwu, poza tym orzeczono o nich na podstawie art. 481 k.c. w zw. z art. 14 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Szkoda została zgłoszona pozwanemu następnego dnia, to jest 24.03.2021 roku. Data ta wynika chociażby z numeru szkody, jakim oznaczył ją ubezpieczyciel. O kosztach procesu w punkcie III. wyroku orzeczono na zasadzie art. 100 k.p.c. i art. 98 § 1 k.p.c. Powód wygrał niniejszą sprawę w około 38 %, ponosząc koszty procesu w łącznej wysokości 5.117,00 zł (opłata sądowa od pozwu – 1.000,00 zł, 3.600 zł z tytułu wynagrodzenia pełnomocnika będącego radcą prawnym, 17 zł opłata skarbowa od pełnomocnictwa oraz 500 zł tytułem zaliczki na poczet biegłego). Tym samym należna jest mu kwota 5.117 zł x 38 % tj. 1.944,46 zł. Pozwany natomiast wygrał niniejszą sprawę w około 62 %, ponosząc koszty procesu w łącznej wysokości 3.617 zł (3.600 zł z tytułu wynagrodzenia pełnomocnika będącego radcą prawnym i 17 zł z tytułu opłaty skarbowej od pełnomocnictwa). Należna mu kwota to 3.617 zł x 62 % = 2.242,54 zł. Po wzajemnej kompensacji (2.242,54 – 1.944,46 = 298,08) zasądzono od powoda na rzecz pozwanego kwotę 298,08 zł (por.: art. 98 i 100 k.p.c.) tytułem zwrotu kosztów procesu. Ponieważ wynagrodzenie biegłego wyniosło łącznie 1.457,55 zł, a zaliczka na poczet jego wynagrodzenia została uiszczona do kwoty 500,00 zł, to w punkcie IV. orzeczenia Sąd nakazał pobrać od stron na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu - stosownie do stosunku wygrana/przegrana – od pozwanego 553,87 zł (1.457,55 x 0,38 = 553,87) oraz od powoda 403,68 zł (1.457,55 – (500+553,87) = 403,68) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VIII Ga 48/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 czerwca 2020 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VIII Wydział Gospodarczy w składzie: Przewodniczący Sędzia Elżbieta Kala Sędzia Marcin Winczewski Sędzia (del.) Eliza Grzybowska po rozpoznaniu w dniu 5 czerwca 2020 r. w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa: S. R. przeciwko: (...) z siedzibą w W. o zapłatę na skutek apelacji wniesionej przez pozwanego od wyroku Sądu Rejonowego w Bydgoszczy z dnia 6 grudnia 2019r., sygn. akt VIII GC 2756/18 1. oddala apelację;

2. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 900 zł (dziewięćset złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego Elżbieta Kala Marcin Winczewski Eliza Grzybowska Sygn. akt VIII Ga 48/20

UZASADNIENIE

Powód S. R. wniósł pozew przeciwko pozwanemu (...) z siedzibą w W. o zapłatę 6.138,27 złotych wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty. Pozew zawierał także żądanie zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, że zawarł z P. K. umowę przelewu wierzytelności odszkodowawczej przysługującej poszkodowanemu względem pozwanego, a związanej ze zdarzeniem z dnia 18 listopada 2017 roku. Powód twierdził, że na skutek tego wypadku uszkodzeniu uległ pojazd poszkodowanego. Wedle twierdzeń powoda, sprawca szkody był objęty ochroną ubezpieczeniową pozwanego towarzystwa w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Zdaniem powoda ubezpieczyciel wypłacający odszkodowanie zaniżył wysokość odszkodowania. W dniu 4 października 2018 roku Referendarz sądowy w Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy, w sprawie pod sygn. akt VIII GNc 3380/18 wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, uwzględniając żądania powoda w całości. Pozwany złożył sprzeciw od tego nakazu zapłaty, domagając się oddalenia powództwa oraz zasądzenia na jego rzecz kosztów procesu według norm przepisanych. Pozwany zakwestionował legitymację procesową czynną powoda, przyznając jednak, że wypłacił poszkodowanemu odszkodowanie z tytułu uszkodzenia w/w pojazdu łączną kwotę 53.060,58 złotych.

W związku z powyższym pozwany uznał, że roszczenie odszkodowawcze zostało w pełni zaspokojone. Pozwany twierdził także, że proponował poszkodowanemu rabaty na części zamienne oraz naprawę pojazdu w sieciach współpracujących. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 6 grudnia 2019 r. Sąd Rejonowy w Bydgoszczy zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 6.138,27 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 18 listopada 2017 r. do dnia zapłaty oraz kwotę 2.595,70 zł tytułem zwrotu kosztów procesu. Sąd Rejonowy ustalił, że w dniu 18 listopada 2017 roku pojazd marki M. (...) o nr rej. (...), należący do P. K. został uszkodzony z winy sprawcy, który był objęty ochroną ubezpieczeniową pozwanego towarzystwa w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Szkodę zgłoszono pozwanemu który przeprowadził postępowanie likwidacyjne i w oparciu o sporządzony kosztorys wypłacił odszkodowanie w kwocie 47.352,75 złotych, a następnie dopłacił kwotę 5.707,73 złote. W dniu 18 listopada 2017 roku powód zawarł z P. K. odpłatną umowę przelewu wierzytelności odszkodowawczej w związku ze szkodą komunikacyjną. Jak wynika z dalszych ustaleń Sądu Rejonowego, uzasadniony technologicznie koszt naprawy samochodu marki M. (...), po uszkodzeniu, w wyniku zdarzenia z dnia 18 listopada 2017 roku przy użyciu części oryginalnych i dobrej jakości części typu Q winien wynieść 59.879,53 złote brutto.

Naprawa pojazdu przy użyciu omawianych części nie doprowadziła do wzrostu wartości uszkodzonego pojazdu. Jak wskazał Sąd Rejonowy, opisany stan faktyczny był częściowo bezsporny. Pozostałe okoliczności Sąd ustalił w oparciu o przedłożone przez strony i niekwestionowane dokumenty prywatne. Ponadto Sąd dopuścił dowód z opinii sądowej biegłego sądowego. Sąd miał bowiem na uwadze to, że „prywatne opinie opracowane na zlecenie stron i przedłożone sądowi stanowią jedynie umotywowane stanowisko strony” (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 maja 2007 r., II CSK 77/07).

W ocenie Sądu Rejonowego, pisemna opinia sądowa została wykonana przez biegłego w sposób fachowy i rzetelny, a biegły w sposób pełny i przekonujący usunął wątpliwości, na które powoływał się pozwany. Jednocześnie jej ustne uzupełnienie pozwoliło na wyjaśnienie okoliczności na które w zastrzeżeniach powoływała się strona pozwana. Sąd Rejonowy nie przychylił się jednakże do wniosku pozwanego w zakresie dopuszczenia dowodu z opinii biegłego sądowego na okoliczność wartości kosztu naprawy z uwzględnieniem rabatów na zakup części i materiału lakierniczego, zważając, iż pozwany po pierwsze nie wykazał, że poszkodowany miał faktyczną możliwość nabycia części zamiennych i materiałów lakierniczych z określonym rabatem, a także dokonania naprawy pojazdu po stawce przyjętej w kalkulacji naprawy sporządzonej przez ubezpieczyciela.

Po wtóre, pozwany nie mógł ograniczyć prawa poszkodowanego do swobodnego wyboru warsztatu naprawczego. Tym samym, przeprowadzenie dowodu z uzupełniającej opinii biegłego w zakresie żądanym przez stronę pozwaną, zdaniem Sądu Rejonowego było zbędne i prowadziłoby do nieuzasadnionego przedłużenia postępowania. W ocenie Sądu pierwszej instancji, legitymacja procesowa po stronie powoda wynikała z zawartej z poszkodowanym umowy cesji. W ten sposób, na powoda przeszła wierzytelność odszkodowawcza przysługująca poszkodowanemu wobec pozwanego ubezpieczyciela, wraz z wszelkimi związanymi z nią prawami (art. 510 § 1 w zw. z art. 509 § 1 i 2 k.c.).

W dalszej kolejności, Sąd Rejonowy przytoczył treść art. 822 k.c. Zgodnie z § 1 tego przepisu, przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. W przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, istotne znaczenie ma regulacja ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

W przepisie art. 34 ust. 1 tej ustawy wskazano, że z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, będącą następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia bądź też utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia. Stosownie zaś do art. 36 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy, odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, najwyżej jednak do ustalonej w umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej.

Dla określenia zakresu odpowiedzialności ubezpieczyciela, Sąd Rejonowy odwołał się do przepisów kodeksu cywilnego regulujących ogólne zasady odpowiedzialności odszkodowawczej. Sprawca kolizji komunikacyjnej odpowiada bowiem wobec drugiego uczestnika ruchu na zasadzie winy, o ile obaj – jak w rozpoznawanym przypadku – poruszali się za pomocą pojazdów mechanicznych (art. 415 k.c. w zw. z art. 436 § 2 k.c.). Przepis art. 361 § 1 k.c. wyjaśnia natomiast, że zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła.

Sąd Rejonowy zaaprobował też utrwaloną linię orzeczniczą, znajdującą swój wyraz między innymi w uchwale Sądu Najwyższego z dnia 13 czerwca 2003 r. (III CZP 32/03), że „odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie pojazdu mechanicznego obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy pojazdu, ustalone według cen występujących na lokalnym rynku”. Ponadto, z treści uchwały składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 12 kwietnia 2012 r. (III CZP 80/11) wynika, że to na ubezpieczycielu spoczywa ciężar wykazania ewentualnego wzrostu wartości pojazdu na skutek zastosowania do naprawy nowych, oryginalnych części i materiałów.

Jak wskazał Sąd Rejonowy, jest przy tym oczywiste, że ustalenie adekwatnego asortymentu części oraz zakresu prac naprawczych, a także ich cen na lokalnym rynku, wymaga odwołania się do wiedzy specjalnej, którą dysponuje tylko biegły sądowy. Zatem w oparciu o sporządzoną w sprawie opinię biegłego, Sąd ustalił, że całkowity koszt naprawy samochodu marki M. o numerze rejestracyjnym (...) wyliczony na dzień powstania szkody wynosił 59.879,53 złote brutto. W ocenie Sądu uzasadnione było zatem żądanie dopłaty kwoty odszkodowania.

Różnica między należnym (59.879,53 złotych), a wypłaconym odszkodowaniem (53.060,58 złotych) wyniosła 6.818,95 złotych. W świetle przepisu art. 321 § 1 k.p.c., na podstawie art. 822 k.c. Sąd zasądził należność objętą treścią pozwu wraz z należnością odsetkową. Roszczenie odsetkowe miało swoje źródło w treści art. 481 § 1 i 2 k.c. Sąd miał również na uwadze jednak okoliczność, że zasadniczy termin zapłaty odszkodowania w rozpoznawanym przypadku wynikał z treści art. 14 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Przepis ten stanowi, że zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie, by uznać, że ubezpieczyciel rzeczywiście pozostaje w opóźnieniu. Jednocześnie Sąd Rejonowy podkreślił, że nieuzasadnione byłoby zarzucenie poszkodowanemu, że nie naprawił pojazdu po zakupie części za pośrednictwem pozwanego. O ile bowiem poszkodowany ma obowiązek minimalizowania wysokości szkody, o tyle ograniczenie to nie powinno mieć niewątpliwie charakteru nadmiernego.

Sąd Rejonowy podzielił w całości stanowisko Sądu Okręgowego w Bydgoszczy zawarte w uzasadnieniu wyroku z dnia 3 czerwca 2019 r. (VIII Ga 239/18), zgodnie z którym poszkodowanemu w zakresie naprawienia szkody przysługuje możliwość wyboru dowolnej oferty spośród takich, w których stawki usług czy też kosztów zakupu koniecznych do naprawy części nie przekraczają rażąco cen rynkowych (oferowanych na rynku lokalnym). Poszkodowany nie ma więc obowiązku poszukiwania sprzedawcy oferującego usługi najtańsze (zob. uchwałę Sądu Najwyższego z 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03, OSNC 2004, nr 4, poz. 51, a także wyrok Sądu Najwyższego z 25 kwietnia 2002 r..

I CKN 1466/99, OSNC 2003, nr 5 poz. 64). Sąd Rejonowy podkreślił, że niewątpliwie, zgodnie z dyspozycją art. 361 § 1 i 2 k.c., poszkodowany ma prawo do pełnej rekompensaty poniesionej szkody, z drugiej zaś strony ciąży na nim obowiązek współpracy z ubezpieczycielem poprzez przeciwdziałanie zwiększeniu szkody i minimalizowanie jej skutków (art. 354 § 2 k.c.). Obowiązek ten nie może jednak, być w związku z tym poczytywany za równoznaczny z obligacją do konieczności skorzystania z możliwości przywrócenia pojazdu do stanu sprzed szkody w sieci warsztatów współpracujących z pozwanym, bądź też wymaganiem, aby w każdym przypadku braku dostępności części uwzględnionych w kalkulacji pozwanego ubezpieczyciela we wskazanych tam cenach (z rabatem) zachodził obowiązek skontaktowania się z pozwanym – o której to możliwości poinformowano jedynie poszkodowanego w procesie likwidacji szkody (zob. informację o wysokości szkody częściowej w pojeździe wraz z wykazem części zamiennych zastosowanych w kalkulacji – zob. k. 8, 12-12 v. i k. 133 akt).

Na tej podstawie nie można w ocenie Sądu Rejonowego przyjąć, aby pozwany rzeczywiście złożył poszkodowanemu ofertę naprawy pojazdu za kwotę odpowiadającą wypłaconemu odszkodowaniu, ponieważ wskazane wyżej dokumenty nie spełniały wymogów oferty określonych w art. 66 § 1 k.c. (tj. zawierającej wolę zawarcia umowy, określającej istotne jej postanowienia). Treść kalkulacji naprawy pozwanego poza odesłaniem do numeru telefonu ubezpieczyciela i adresu mailowego, nie wskazywała poszkodowanemu, ani gdzie ma się udać w celu zamówienia części z rabatem, ani też jaka będzie procedura ich nabycia.

Przypisanie poszkodowanemu naruszenia obowiązku współpracy z ubezpieczycielem jest bowiem możliwe jedynie wtedy, gdy świadomie lub przez niedbalstwo skorzystał on z usług droższych. Zarzut uchybienia obowiązkowi z art. 354 § 2 k.c. mógłby zatem wchodzić w grę tylko w razie wykazania świadomości i niedbalstwa poszkodowanego przy skorzystaniu z podmiotu stosującego stawki wygórowane (i to rażąco). Obowiązek współdziałania poszkodowanego w żadnym razie nie może oznaczać ograniczenia jego uprawnień - w szczególności prawa wyboru sposobu naprawienia szkody, swobody decyzji co do napraw oraz wyboru dostawcy części.

Nie można również zdaniem Sądu Okręgowego utracić z pola widzenia, że poszkodowany ma prawo nabyć części w miejscu swego zamieszkania i nie ma obowiązku ich zakupu od podmiotu funkcjonującego w innej miejscowości, co każdorazowo wiązać się musi także z czasem transportu oraz problemami w razie ewentualnej reklamacji. Ponadto, w zakresie wyboru warsztatu czy też sprzedawcy części, za istotny należy także uznać aspekt zaufania pomiędzy stronami takiej transakcji. W konsekwencji wymaganie od poszkodowanego, aby samodzielnie dokonywał zakupu części uznać należy za zbyt daleko idące, poszkodowany zleca bowiem naprawę pojazdu w wybranym przez siebie zakładzie naprawczym i co do zasady części niezbędne do jej dokonania są dostarczane przez przyjmującego zlecenie, w takim przypadku zaś warsztat zostałby obciążony obowiązkiem zakupu części wyłącznie w punkcie wskazanym przez ubezpieczyciela.

Narzucanie poszkodowanemu wyboru dostawcy części niweczyłoby wreszcie prawo poszkodowanego do wyboru sposobu naprawienia szkody poprzez aprioryczne przyjęcie, że naprawienie szkody winno nastąpić przez naprawienie pojazdu. Rzecz bowiem w tym – co najistotniejsze w niniejszej sprawie – że obowiązek naprawienia szkody przez ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej, polegający na wypłacie odpowiedniej sumy pieniężnej (art. 822 § 1 k.c.), powstaje już z chwilą wyrządzenia szkody i nie jest uzależniony od tego, czy poszkodowany dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle zamierza ją naprawić.

Odszkodowanie ma bowiem w tym przypadku wyrównać uszczerbek majątkowy powstały w wyniku zdarzenia wyrządzającego szkodę, istniejący od chwili wyrządzenia szkody do czasu, gdy zobowiązany wypłaci poszkodowanemu sumę pieniężną odpowiadającą szkodzie ustalonej w sposób przewidziany prawem. Przy takim rozumieniu szkody i obowiązku odszkodowawczego nie ma więc żadnego znaczenia, jakim kosztem poszkodowany faktycznie dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle to uczynił albo zamierza uczynić. Naprawa pojazdu przed uzyskaniem świadczenia od ubezpieczyciela, a także jej faktyczny zakres nie ma żadnego wpływu na sposób ustalenia wysokości należnego odszkodowania (zob. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 27 czerwca 1988 r., I CR 151/88, z dn. 16 stycznia 2002 r., IV CKN 635/00i z dnia 7 sierpnia 2003 r., IV CKN 387/01, a także uchwałę tego Sądu z dnia 15 listopada 2001 r., III CZP 68/01).

Sąd Rejonowy odwołał się też do treści raportu Rzecznika Finansowego pt. „Wytyczne Nadzorcze w sprawie Likwidacji Szkód Komunikacyjnych a Praktyki Zakładów Ubezpieczeń”, wskazując, że Rzecznik trafnie opisał praktykę ubezpieczycieli, która polegała na odejściu od modelu stosowania potrąceń amortyzacyjnych w odniesieniu do części nowych i przejściu do modelu tzw. amortyzacji rabatowej. Rabaty, o których mowa, często stosowane są zarówno do cen części oryginalnych, jak też do cen zamienników. Sąd podzielił przy tym ocenę Rzecznika Finansowego, że opisane wyżej praktyki dotyczące dokonywania potrącenia cen części o określony procent i uzasadnianie powyższego występującymi na rynku rabatami są zbliżone konstrukcją do potrąceń amortyzacyjnych, czyli dokonywaniem obniżenia kwoty odszkodowania o określony procent, niezgodnie z treścią art. 361 § 2 k.c. i art. 363 § 1 k.c.”.

Na marginesie Sąd Rejonowy wskazał, że pozwany nie gwarantuje dostępności części zamiennych ze wskazanymi rabatami. W świetle powyższych argumentów żądanie dopłaty kwoty odszkodowania, w ocenie Sądu Rejonowego było uzasadnione w zakresie, w jakim należało uzupełnić wysokość kosztów naprawy wskazanych przez biegłego sądowego. O kosztach postępowania Sąd Rejonowy orzekł na podstawie art. 98 § 1 i 99 k.p.c. stosując zasadę odpowiedzialności za wynik procesu. Apelacje od wyroku Sądu Rejonowego złożył pozwany, zaskarżając go w części tj.: - w pkt.I – co do kwoty 5.454,74 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie, tj. ponad zasądzoną kwotę w wysokości 683,53 zł, - w pkt.

II – co do rozstrzygnięcia w zakresie kosztów procesu. Zaskarżonemu wyrokowi pozwany zarzucił: I. Naruszenie przepisów postępowania, tj.:

1. art. 233 k.p.c poprzez dowolną, a nie swobodną ocenę zgromadzonego sprawie materiału dowodowego, tj. w sposób sprzeczny z z doświadczeniem życiowym oraz wnioskami płynącymi ze zgromadzonych w sprawie dowodów, polegająca na błędnym uznaniu, że pozwany w okolicznościach przedmiotowej sprawy ponosi odpowiedzialność ponad kwotę 53.744,11 zł (683,53 zł zasądzona wyrokiem Sądu I instancji i uznana część przez pozwanego oraz kwota 53.060,58 zł wypłacona na etapie likwidacji szkody) tytułem odszkodowania za naprawę pojazdu m-ki M. o nr rej. (...), w szczególności uznanie przez Sąd I instancji iż naprawa w/w pojazdu przy zastosowaniu części oryginalnych pomniejszonych o 10 % oraz rabatu na materiały lakiernicze w wysokości 40% - rabatu oferowanego przez pozwanego poszkodowanemu na etapie likwidacji szkody była nieuzasadniona i nieudowodniona oraz że skorzystanie z oferty rabatowej na zakup części oryginalnych zamiennych wiąże się z naprawą uszkodzonego pojazdu w warsztatach wskazanych przez pozwanego oraz że pozwany nie złożył poszkodowanemu oferty naprawy pojazdu za kwotę odpowiadającą wypłaconemu odszkodowaniu bowiem dokumenty załączone do sprzeciwu nie spełniały wymogów oferty określonych w art. 66 §1 k.p.c, a także że występujące na rynku rabaty są niczym innym jak dokonywaniem potrąceń amortyzacyjnych przez ubezpieczycieli, podczas, gdy poszkodowany został poinformowany o możliwości skorzystania z oferty zakupu części oryginalnych i lakierniczych z rabatem, a zatem w cenach wprost oznaczonych w kosztorysie pozwanego, które to ceny co więcej stanowią kwoty realne – wynegocjowane z dostawcami części, których dane został\y poszkodowanemu przekazane.

Winno to zdaniem skarżącego skutkować pomniejszeniem wysokości odszkodowania należnego powodowi o kwotę rabatów proponowanych na etapie likwidacji szkody, 2. art. 233 k.p.c poprzez dowolną, a nie swobodną ocenę zgromadzonego sprawie materiału dowodowego, tj. w sposób sprzeczny z doświadczeniem życiowym oraz wnioskami płynącymi ze zgromadzonych w sprawie dowodów, polegającą na błędnym uznaniu, że rabaty na części i materiały lakiernicze nie istniały, cena części nie była możliwa do ustalenia i sprawdzenia, podczas gdy pozwany na każde żądanie był w stanie wskazać, gdzie te części po cenach wynikających z przekazanego poszkodowanemu kosztorysu są dostępne.

II. Naruszenie przepisów prawa materialnego przez:

1. art. 361 § 1 k.c poprzez błędna wykładnię przez Sąd I instancji tego przepisu i przyjęcie, iż pozwany ponosi odpowiedzialność ponad kwotę 53.744,11 zł, przy przyjętej przez Sąd argumentacji, że nie było podstaw by poszkodowany , a następnie powód korzystał z rabatów proponowanych przez pozwanego na etapie likwidacji szkody, 2. art. 6 k.c poprzez jego niezastosowanie i przyjęcie, iż nie było żadnych podstaw, na etapie likwidacji szkody aby poszkodowany, a następnie powód korzystał z rabatów oferowanych przez pozwanego, mimo że to na powodzie jako na osobie wywodzącej z danego faktu skutki prawne ciąży ciężar dowodu, a więc to powód winien wykazać, iż poszkodowany podjął wszelkie starania celem zakupu oznaczonych w kosztorysie części w cenach tam wskazanych, uwzględniających rabaty, 3. art. 415 k.c w zw.

Z art. 361 k.c i art. 363 k.c poprzez ich niezastosowanie i uznanie, iż zasądzona kwota pozostaje w normalnym związku przyczynowym ze szkodą, mimo że to pow ód ma procesowy obowiązek wykazać, iż koszty naprawy były celowe i ekonomicznie uzasadnione na tyle że są tożsame z wysokością szkody w rozumieniu odszkodowania opartego na ustawie – odpowiedzialności deliktowej, 4. art. 354 k.c poprzez jego niezastosowanie i uznanie, że zasądzona kwota jest adekwatna do poniesionej szkody, pomimo że zgodnie z treścią tego przepisu, na poszkodowanym a następnie na powodzie ciążył obowiązek minimalizacji skutków szkody, 5. art. 66 k.c poprzez jego błędną wykładnię i ustalenie przez Sąd I instancji, że na pozwanym ciążył na etapie zgłoszenia szkody, obowiązek przedstawienia oferty zakup części i materiałów lakierniczych w cenach wskazanych w kosztorysie, tj. z odpowiednim rabatem, wraz ze wszystkimi elementami oferty. elementami oferty.

Mając na uwadze powyższe zarzuty pozwany wniósł o:

1. zmianę punktu I – zaskarżonego wyroku w części, poprzez oddalenie powództwa co do kwoty 5.454,74 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 18 listopada 2017 r. do dnia zapłaty tj. ponad zasądzoną kwotę w wysokości 683,53 zł, 2. zmianę punktu II – zaskarżonego wyroku – całości, poprzez zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów postępowania za pierwszą instancję 3. zasądzenie od powoda na rzecz strony pozwanej kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie przed Sądem II instancji, ewentualnie wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi I instancji do ponownego rozpoznania oraz rozstrzygnięcia o kosztach procesu za obie instancje według norm przepisanych. Powód w odpowiedzi na apelację pozwanego wniósł o jej oddalenie i zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu w wysokości zgodnej z normami przepisanymi.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja pozwanego nie zasługiwała na uwzględnienie. Ustalenia faktyczne Sądu pierwszej instancji są prawidłowe, znajdują pełne odzwierciedlenie w zgromadzonym materiale dowodowym ocenionym bez naruszenia granic swobodnego uznania sędziowskiego (art. 233 § 1 k.p.c.), w związku z czym Sąd Okręgowy przyjmuje je za własne i czyni podstawą także swojego rozstrzygnięcia. Zgodnie z dyspozycją art. 361 § 1 i 2 k.c., poszkodowany ma prawo do pełnej rekompensaty poniesionej szkody, z drugiej zaś strony ciąży na nim obowiązek współpracy z ubezpieczycielem poprzez przeciwdziałanie zwiększeniu szkody i minimalizowanie jej skutków (art. 354 § 2 k.c. i art. art. 16 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, tekst jedn.:

Dz. U. z 2019 r., poz. 2214). Obowiązek ten nie może jednak, w ocenie Sądu Okręgowego, być w związku z tym poczytywany za równoznaczny z obligacją skorzystania z możliwości przywrócenia pojazdu do stanu sprzed szkody w sieci warsztatów współpracujących z pozwanym, bądź też wymaganiem, aby w każdym przypadku braku dostępności części uwzględnionych w kalkulacji pozwanego ubezpieczyciela we wskazanych tam cenach (z rabatem) zachodził obowiązek skontaktowania się z pozwanym – o której to możliwości poinformowano jedynie poszkodowanego w procesie likwidacji szkody (zob. kalkulacja kosztów naprawy pozwanego k-19).

Na tej podstawie nie można zresztą przyjmować, że pozwany rzeczywiście złożył poszkodowanemu ofertę naprawy pojazdu za kwotę odpowiadającą wypłaconemu odszkodowaniu, ponieważ wskazane wyżej dokumenty nie spełniały wymogów oferty określonych w art. 66 § 1 k.c. (tj. zawierającej wolę zawarcia umowy, określającej istotne jej postanowienia). Dodatkowo, stwierdzić należy, że poszkodowany wobec przysługującego mu prawa swobodnego wyboru warsztatu, w którym decyduje się naprawić uszkodzony pojazd, nie ma obowiązku przyjmowania oferty ubezpieczyciela, nawet jeżeli spełniałaby ona wymogi z art.66 §1 k.c, o ile koszty naprawy pojazdu w wybranym warsztacie nie przekraczają rażąco cen rynkowych.

W niniejszym przypadku pozwany takiej okoliczności nie wykazał. Sąd Odwoławczy pragnie podkreślić, że poszkodowanemu w zakresie naprawienia szkody przysługuje możliwość wyboru dowolnej oferty spośród takich, w których stawki usług czy też kosztów zakupu koniecznych do naprawy części nie przekraczają rażąco cen rynkowych (oferowanych na rynku lokalnym). Poszkodowany nie ma więc obowiązku poszukiwania sprzedawcy oferującego usługi najtańsze (zob. uchwałę Sądu Najwyższego z 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03, OSNC 2004, nr 4, poz. 51, a także wyrok Sądu Najwyższego z 25 kwietnia 2002 r..

I CKN 1466/99, OSNC 2003, nr 5 poz. 64). Przypisanie poszkodowanemu naruszenia obowiązku współpracy z ubezpieczycielem jest zatem możliwe jedynie wtedy, gdy świadomie lub przez niedbalstwo skorzystał on z usług droższych. Zarzut uchybienia obowiązkowi z art. 354 § 2 k.c. mógłby zatem wchodzić w grę tylko w razie wykazania świadomości i niedbalstwa poszkodowanego przy skorzystaniu z podmiotu stosującego stawki wygórowane (i to rażąco). Obowiązek współdziałania poszkodowanego w żadnym razie nie może oznaczać ograniczenia jego uprawnień - w szczególności prawa wyboru sposobu naprawienia szkody, swobody decyzji co do napraw oraz wyboru dostawcy części.

Nie można również zdaniem Sądu Okręgowego utracić z pola widzenia, że poszkodowany ma prawo nabyć części w miejscu swego zamieszkania i nie ma obowiązku ich zakupu od podmiotu wskazanego przez ubezpieczyciela. Ponadto, w zakresie wyboru warsztatu czy też sprzedawcy części, za istotny należy także uznać aspekt zaufania pomiędzy stronami takiej transakcji. Nie ma tu zatem istotnego znaczenia nawet zaoferowanie dostawy tych części do wybranego przez poszkodowanego warsztatu. W konsekwencji, wymaganie od poszkodowanego, aby samodzielnie dokonywał zakupu części lub aby wybrany przez poszkodowanego warsztat dokonał naprawy częściami dostarczonymi przez inny podmiot niż wybrany przez ten warsztat, uznać należy za zbyt daleko idące.

Poszkodowany zleca bowiem naprawę pojazdu w wybranym przez siebie zakładzie naprawczym i co do zasady części niezbędne do jej dokonania są dostarczane przez przyjmującego zlecenie, w takim przypadku zaś warsztat zostałby obciążony obowiązkiem zakupu części wyłącznie w punkcie wskazanym przez ubezpieczyciela. Narzucanie poszkodowanemu wyboru dostawcy części niweczyłoby wreszcie prawo poszkodowanego do wyboru sposobu naprawienia szkody poprzez aprioryczne przyjęcie, że naprawienie szkody winno nastąpić przez naprawienie pojazdu.

Rzecz bowiem w tym – co należy uznać za najistotniejsze w niniejszej sprawie – że obowiązek naprawienia szkody przez ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej, polegający na wypłacie odpowiedniej sumy pieniężnej (art. 822 § 1 k.c.), powstaje już z chwilą wyrządzenia szkody i nie jest uzależniony od tego, czy poszkodowany dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle zamierza ją naprawić. Odszkodowanie ma bowiem w tym przypadku wyrównać uszczerbek majątkowy powstały w wyniku zdarzenia wyrządzającego szkodę, istniejący od chwili wyrządzenia szkody do czasu, gdy zobowiązany wypłaci poszkodowanemu sumę pieniężną odpowiadającą szkodzie ustalonej w sposób przewidziany prawem.

Przy takim rozumieniu szkody i obowiązku odszkodowawczego nie ma więc żadnego znaczenia, jakim kosztem poszkodowany faktycznie dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle to uczynił albo zamierza uczynić. Naprawa pojazdu przed uzyskaniem świadczenia od ubezpieczyciela, a także jej faktyczny zakres nie ma żadnego wpływu na sposób ustalenia wysokości należnego odszkodowania (zob. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 27 czerwca 1988 r., I CR 151/88, LEX nr 8894, z dn. 16 stycznia 2002 r., IV CKN 635/00, LEX nr 78370 i z dnia 7 sierpnia 2003 r., IV CKN 387/01, LEX nr 141410, a także uchwałę tego Sądu z dnia 15 listopada 2001 r., III CZP 68/01, OSNC 2002, nr 6, poz. 74 oraz wyrok Sądu Najwyższego z dnia 12 kwietnia 2018 r., II CNP 43/17 i z dnia 7 grudnia 218 r., III CZP 51/18).

Należy także zgodzić się z utrwalonym w orzecznictwie Sądu Najwyższego stanowiskiem, że odszkodowanie przysługujące od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej za uszkodzenie rzeczy obejmuje niezbędne i ekonomicznie uzasadnione koszty naprawy. Za koszty naprawy „niezbędne” uznaje się takie koszty, które obejmują przywrócenie uszkodzonego pojazdu do stanu jego technicznej używalności istniejącej przed wyrządzeniem szkody przy zastosowaniu technologicznej metody odpowiadającej rodzajowi uszkodzeń pojazdu mechanicznego (por. uchwała Sądu Najwyższego z 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03, OSNC 2004, nr 4, poz. 51).

Wysokość świadczenia z tego tytułu obliczać należy na podstawie ustaleń co do zakresu uszkodzeń i technicznie uzasadnionych sposobów naprawy, przy przyjęciu przewidzianych kosztów niezbędnych materiałów i robocizny według cen z daty ich ustalenia (zob. cytowany wyżej wyrok Sądu Najwyższego z dnia 27 czerwca 1988 r., I CR 151/88, LEX nr 8894). Jedyne kryterium obniżenia odszkodowania zawiera ograniczenie określone w art. 824 1 § 1 k.c., zgodzie z którym zasadą jest, że suma pieniężna wypłacona przez ubezpieczyciela z tytułu ubezpieczenia nie może być wyższa od poniesionej szkody.

W tym miejscu Sąd Odwoławczy chciałby podkreślić, że wymaganie od poszkodowanego, aby skorzystał z oferty ubezpieczyciela w zakresie nabycia części zamiennych, w rzeczywistości stanowiłoby bowiem narzucenie likwidacji zaistniałej szkody przez dokonanie naprawy uszkodzonego pojazdu, a co za tym idzie – niewątpliwie prowadziłoby do ograniczenia uprawnień poszkodowanego co do wyboru sposobu naprawienia szkody. Decyzja zaś, w tym przedmiocie stanowi autonomiczne uprawnienie poszkodowanego. W związku z powyższymi okolicznościami, w przedmiotowej sprawie wartość uzasadnionych technicznie kosztów koniecznych dla naprawy uszkodzonego pojazdu po szkodzie, ustalona została na podstawie opinii biegłego na kwotę 59.879,53 zł brutto.

Zatem – przy uwzględnieniu kwoty wypłaconej przez ubezpieczyciela tj. kwoty 53.060,58 zł – odszkodowanie w kwocie 6.138,27 zł zasądzone zostało przez Sąd Rejonowy prawidłowo. Mając powyższe na względzie Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację pozwanego. O kosztach postępowania apelacyjnego orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. Zasądzona od pozwanego na rzecz powoda kwotę 900 zł stanowi koszty zastępstwa pełnomocnika strony powodowej ustalone na podstawie § 2 pkt 4 w zw. z § 10 pkt 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 w sprawie opłat za czynności adwokackie.

Elżbieta Kala Marcin Winczewski Eliza Grzybowska