Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2164/17 AI generated

VIII U 2164/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2164/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 listopada 2017 r., znak: ENS/1/048138755, organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, odmówił ubezpieczonemu L. J. prawa do emerytury w obniżonym wieku, bowiem na dzień 1 stycznia 1999 r. nie udowodnił on wymaganego 15 letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach, lecz 14 lat, 9 miesięcy i 21 dni takiej pracy.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2164/17 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zaskarżona decyzja jest nieprawidłowa. Zgodnie z art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2017.1383 j.t..) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

Keywords

AI generated
duration of disability pension gainful employment past retirement age sufficient earning capacity suspension of pension calculation of years of service occupational disability benefits

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2164/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 kwietnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR del. Magdalena Kimel Protokolant: Justyna Jarzombek po rozpoznaniu w dniu 9 kwietnia 2018 r. w Gliwicach sprawy L. J. (J.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o prawo do emerytury na skutek odwołania L. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 17 listopada 2017 r. nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje odwołującemu L. J. prawo do emerytury od dnia 4 grudnia 2017r. (-) SSR del. Magdalena Kimel Sygn. akt VIII U 2164/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 listopada 2017 r., znak: ENS/1/048138755, organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, odmówił ubezpieczonemu L. J. prawa do emerytury w obniżonym wieku, bowiem na dzień 1 stycznia 1999 r. nie udowodnił on wymaganego 15 letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach, lecz 14 lat, 9 miesięcy i 21 dni takiej pracy.

W odwołaniu od powyższej decyzji, ubezpieczony domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do spornego świadczenia. Podniósł, że w okresie od 4 grudnia 1992 r. do 15 lutego 1993 r., tj.: w okresie niezaliczonym przez organ rentowy do okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach, wykonywał pracę w warunkach szczególnych na stanowisku spawacza w (...) Sp. z o.o. w K.. Zaznaczył, że brak stosownego świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych nie wynika z jego złej woli, lecz z braku możliwości uzyskania takiego dokumentu, bowiem powyższa spółka już nie istnieje i brak jest następcy prawnego spółki, który mógłby takie świadectwo wystawić.

W odpowiedzi na odwołanie, organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko w sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony L. J. urodził się (...) W dniu (...) ukończył 60 rok życia. Nie jest członkiem OFE. W okresie aktywności zawodowej, ubezpieczony był zatrudniony : - w Hucie (...) SA w Z. w okresie od 1 września 1972 r. do 31 lipca 1989 r., z tym że od 1 września 1972 r. do 30 czerwca 1975 r. na stanowisku ucznia zatrudnionego na umowę o naukę zawodu, a później na stanowisku spawacza; - w okresach od 1 września 1989 r. do 30 kwietnia 1991 r., od 1 czerwca 1991 r. do 31 grudnia 1991 r. oraz od 10 września 1993 r. do 31 grudnia 1993 r. ubezpieczony był zgłoszony do ubezpieczenia społecznego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. - w Zakładzie Budowlanym (...) w B. od 16 stycznia 1992 r. do 21 maja 1992 r., - w T.-com Sp. z o.o. w K. od 4 grudnia 1992 r. do 15 lutego 1993 r. - w (...) SA w Z. w okresie od 25 maja 1992 r. do 9 października 1992 r., od 16 lutego 1994 r. do 31 maja 1997 r. i od 1 czerwca 1997 r. do 30 czerwca 1999 r.

Ubezpieczony legitymuje się następującymi świadectwami wykonywania prac w szczególnych warunkach: - wystawione przez Hutę (...) SA w Z. i uwzględniające okresy od 4 sierpnia 1975 r. do 14 marca 1975 r. i od 1 maja 1982 r. do 31 lipca 1989 r. podczas wykonywania prac na stanowisku spawacza; W okresie od 26 października 1978 r. do 8 października 1980 r. ubezpieczony odbywał zasadniczą służbę wojskową. - wystawione przez (...) SA w Z. i uwzględniające okresy od 25 maja 1992 r. do 9 października 1992 r., od 16 lutego 1994 r. do 31 maja 1997 r., od 1 czerwca 1997 r. do 28 maja 1999 r., od 1 lipca 1999 r. do 31 sierpnia 2006 r. i od 1 grudnia 2006 r. do 31 grudnia 2008 r. podczas wykonywania prac przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym i atomowodorowym.

W książeczce ubezpieczeniowej ubezpieczonego za datę początkową rozpoczęcia pracy w T.-C. wpisano dzień 9 grudnia 1992 r., pomimo tego, że w zaświadczeniu o zatrudnieniu z dnia 31 stycznia 1994 r. widnieje data 4 grudnia 1992 r. Różnica wynika z tego, że ubezpieczony pojechał do siedziby pracodawcy podbić legitymację kilka dni po rozpoczęciu zatrudnienia. Faktycznie rozpoczął pracę w dniu 4 grudnia 1992 r. W okresie zatrudnienia w przedsiębiorstwie (...) Sp. z o.o. w K., tj.: 4 grudnia 1992 r. do 15 lutego 1993 r .ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace spawalnicze polegające na spawaniu wagonów do Francji.

Zdarzało się, że pracował 10-12 godzin dziennie. Pracował w kilkuosobowych zespołach. Każdy spawacz miał do spawania określony element. Prace spawalnicze wykonywane były wyłącznie przez spawaczy i odbywały się w specjalnie do tego przeznaczonej hali. Podczas zatrudnienia w (...) SA w Z., ubezpieczony w okresach od 30 września 1994 r. do 4 października 1994 r., od 18 stycznia 1995 r. do 28 lutego 1995 r., od 4 kwietnia 1995 r. do 5 kwietnia 1995 r., od 25 kwietnia 1995 r. do 29 kwietnia 1995 r., od 4 października 1995 r. do 4 października 1995 r., od 8 grudnia 1995 r. do 12 stycznia 1996 r., od 7 października 1996 r. do 16 października 1996 r. i od 14 kwietnia 1997 r. do 26 kwietnia 1997 r. pobierał wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy oraz zasiłki.

W dniu 13 listopada 2017 r. ubezpieczony wniósł do organu rentowego o przyznanie mu prawa do emerytury z tytułu wykonywania pracy w warunkach szczególnych. Zaskarżoną decyzją z dnia 17 listopada 2017 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do świadczenia wskazując, że udowodnił on 14 lat, 9 miesięcy i 21 dni stażu w warunkach szczególnych z wymaganych 15 lat. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o akta organu rentowego, zaświadczenie z dnia 31 stycznia 1994 r. (k.3,20); ksero legitymacji ubezpieczeniowej odwołującego (k.4-5); książeczki wojskowej ubezpieczonego (k.30); zeznania ubezpieczonego złożone na rozprawie w dniu 9 kwietnia 2018 r. (k. 33).

Sąd dał wiarę zeznaniom ubezpieczonego, bowiem jego zeznania są spójne, konsekwentne, ubezpieczony w sposób logiczny wyjaśnił przyczyny rozbieżności w dokumentacji dotyczące daty rozpoczęcia wykonywania pracy w (...) Sp. z o.o. w K.. Z zeznań ubezpieczonego wynika, że późniejsza data widniejąca w legitymacja ubezpieczeniowej, wynika z faktu, iż dopiero po kilka dniach od rozpoczęcia pracy odwołujący przyjechał do siedziby spółki w celu dokonania odpowiednich wpisów. Sąd dał wiarę również zeznaniom ubezpieczonego w zakresie w jakim opisał charakter prac wykonywanych w T.- C.

Sp. zo.o. uznając zeznania ubezpieczonego za szczegółowe, spójne i konsekwentne. Sąd oddalił wniosek ubezpieczonego o przeprowadzenie dowodu z zeznań świadka G. F., albowiem uwzględnienie tego wniosku doprowadziłoby do zbędnego przedłużenia postępowania, w sytuacji w której już tylko zaliczenie nieuwzględnionych przez ZUS okresów zasiłków chorobowych, pozwala na uzupełnienie brakującego stażu pracy w warunkach szczelnych, o czym poniżej w części zważeniowej uzasadnienia.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zaskarżona decyzja jest nieprawidłowa. Zgodnie z art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2017.1383 j.t..) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. Emerytura przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem. W zakresie określenia wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 32 ust. 1 ww. ustawy, rodzajów prac lub stanowisk oraz warunków, na podstawie których ubezpieczonym przysługuje prawo do emerytury art. 32 ust. 4 odsyła do uregulowań wskazanego już Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.1983.8.43 z późn. zm.) Zgodnie z treścią § 2 ust. 1 i 2 ww. rozporządzenia, okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w tym akcie prawnym są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

Okresy pracy, o których mowa w ust. 1, stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia, lub w świadectwie pracy. Natomiast jak stanowi § 1, ust 1 i 2 rozporządzenie stosuje się do pracowników wykonujących prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, wymienione w § 4-15 rozporządzenia oraz w wykazach stanowiących załącznik do rozporządzenia, zwanych dalej "wykazami".

W myśl § 3 i 4 rozporządzenia, pracownik który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w załączonym do rozporządzenia wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1. osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 60 lat dla mężczyzn 2. ma wymagany 25 letni okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Bezspornym w niniejszej sprawie było, iż ubezpieczony legitymuje się na dzień 1 stycznia 1999 r. 25 letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Nie jest także członkiem OFE. Okoliczność sporna w przedmiotowej sprawie dotyczyła posiadania przez ubezpieczonego (na dzień 1 stycznia 1999 r.) wymaganego 15 letniego okresu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych, bowiem organ rentowy zaliczył ubezpieczonemu jedynie 14 lat, 9 miesięcy i 21 dni takiej pracy.

W związku z tym ubezpieczonemu brakuje do wymaganych 15 lat, zaledwie 2 miesięcy i 9 dni pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. W zaskarżonej decyzji organ rentowy nie zaliczył ubezpieczonemu do stażu w warunkach szczególnych, okresu przebywania przez niego na zasiłkach chorobowych oraz otrzymywania wynagrodzenia za czas niezdolności o pracę. Z akt sprawy wynika, że ubezpieczony podczas zatrudnienia w (...) SA w Z. w okresach od 30 września 1994 r. do 4 października 1994 r., od 18 stycznia 1995 r. do 28 lutego 1995 r., od 4 kwietnia 1995 r. do 5 kwietnia 1995 r., od 25 kwietnia 1995 r. do 29 kwietnia 1995 r., od 4 października 1995 r. do 4 października 1995 r., od 8 grudnia 1995 r. do 12 stycznia 1996 r., od 7 października 1996 r. do 16 października 1996 r. i od 14 kwietnia 1997 r. do 26 kwietnia 1997 r. pobierał wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy oraz zasiłki.

Łącznie okres ten wynosi 3 miesiące i 24 dni. W tym miejscu podkreślić należy, że Sąd w pełni podziela stanowisko wyrażone w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lipca 2011 r. (sygn. akt: III UZP 10/03), zgodnie z którym do okresu pracy w szczególnych warunkach, o jakich mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.), wlicza się okresy zasiłku chorobowego w czasie trwania tego stosunku pracy, przypadające po dniu wejścia w życie ustawy z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.

U. Nr 104, poz. 450 ze zm.). Podobne wnioski wynikają z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 13 lipca 2011 r. (sygn. akt I UK 12/11). W orzeczeniu tym wskazano, że przyjęte w art. 32 ust. 1a ustawy różnicowanie okresów wykonywania pracy w szczególnych warunkach nawiązuje do daty wejścia w życie ustawy z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytury i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw, w której poprzednia definicja okresu pracy w szczególnych warunkach pozostała niezmieniona. Okres tej pracy obejmował zarówno okresy składkowe, jak i okresy nieskładkowe, jeżeli mieściły się one w okresie wykonywania pracy zgodnie z umową o pracę.

W konsekwencji utrwalił się w judykaturze pogląd, że w art. 32 ust. 1a ustawodawca wprowadził istotną zmianę w stanie prawnym, w którym niemożliwe było w drodze wykładni ustalenie zasady pomijania w okresie ubezpieczenia okresów niezdolności do pracy z powodu choroby, oraz że art. 32 ust. 1 ustawy nie ma zastosowania do oceny nabycia prawa do emerytury przed dniem 1 lipca 2004 r. (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 5 maja 2005 r., II UK 219/04, OSNP 2005 nr 22, poz. 361 oraz II UK 215/04, OSNP 2005 nr 22, poz. 360 oraz z dnia 7 lutego 2006 r., I UK 154/05, niepublikowany).

Problem zaliczania do stażu pracy w szczególnych warunkach okresów wcześniejszych (okresów zatrudnienia), sprzed 15 listopada 1991 r., ustawodawca rozstrzygnął przez wyłączenie ich z regulacji art. 32 ust. 1a ustawy. Sąd Najwyższy podkreślił, że sytuacja osób wymienionych w art. 184, opisywana w doktrynie jako ekspektatywa prawa podmiotowego, polega na spełnieniu się tylko części stanu faktycznego koniecznego do nabycia prawa, które poprzedza i zabezpiecza przyszłe prawo podmiotowe. Uwzględniając, że ochrona ekspektatywy może wynikać z jej istoty, lecz także zyskiwać wzmocnienie w prawie, należy stwierdzić, że funkcję takiego wzmocnienia spełnił art. 184 ustawy o emeryturach i rentach wobec pozostających w toku stosunków nabywania prawa do emerytury z tytułu wykonywania zatrudnienia w szczególnych warunkach przed dniem 1 stycznia 1999 r.

W przepisie tym ustawodawca utrwalił sytuację osób, które w dniu wejścia w życie ustawy wypełniły warunki stażu szczególnego i ogólnego i zadeklarował ich przyszłe prawo do emerytury w wieku wcześniejszym; przez wydanie tego przepisu nastąpił stan związania, tj. zobowiązania się przez Państwo do powstrzymania się od jakiejkolwiek ingerencji w istniejące prawo tymczasowe. Wobec tego przewidziana w ustawie ekspektatywa prawa do emerytury nie mogła wygasnąć na skutek nowej regulacji ustalania stażu zatrudnienia. Gwarancji przyszłego prawa do emerytury złożonej wobec osób, o których mowa w art. 184 ustawy, ustawodawca nie mógł już naruszyć przez ustalenie innego sposobu wyliczenia ich stażu ubezpieczenia.

Stąd ocena, że wykazanie w dniu 1 stycznia 1999 r. określonego w art. 184 ustawy okresu wykonywania pracy w szczególnych warunkach wyłącza ponowne ustalenie tego okresu po osiągnięciu wieku emerytalnego, według zasad wynikających z art. 32 ust. 1a pkt 1 obowiązujących po dniu 1 lipca 2004 r. Pogląd ten wzmacnia treść art. 32 ust. 4 ustawy emerytalnej, odsyłająca w zakresie warunków emerytalnych do przepisów dotychczasowych (obowiązujących przed dniem 1 stycznia 1999 r.). W związku z powyższym, niezasadnie organ rentowy nie zaliczył do okresu pracy w warunkach szczególnych w/w okresów pobierania zasiłku chorobowego czy wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy w trakcie zatrudnienia ubezpieczonego w (...) SA w Z..

Zdaniem Sądu Okręgowego, okresy te powinny być zaliczone do pracy wykonywanej w szczególnych warunkach. W związku z tym, do stażu pracy w warunkach szczególnych należy zaliczyć 3 miesiące i 24 dni takiej pracy, co uzupełnia brakujący staż pracy. Niezależnie od powyższego należy zważyć, że okres pracy w warunkach szczególnych powinien być również uzupełniony przez okres zatrudnienia ubezpieczonego w przedsiębiorstwie (...) Sp. z o.o. w K.. Z dokumentacji przedłożonej przez ubezpieczonego w postaci zaświadczenia i z zeznań ubezpieczonego wynika w sposób nie budzący wątpliwości, że ubezpieczony zatrudniony był na stanowisku spawacza i stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace spawalnicze polegające na spawaniu elementów do wagonów, zatem wykonywał prace wskazane w wykazie A, dziale XIV, poz. 12 wyżej wskazanego rozporządzenia, tj. prace przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowodorowym.

Zatem do okresu zatrudnienia w warunkach szczególnych należy zaliczyć także okres zatrudnienia ubezpieczonego w (...) Sp. z o.o. w K., a więc okres od 4 grudnia 1992 r. do 15 lutego 1993 r., tj.: 2 miesiące i 12 dni Mając na uwadze powyższe, Sąd na mocy art. 477 14 § 2 kpc, zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 4 grudnia 2017 r., tj. od dnia ukończenia przez ubezpieczonego 60 roku życia. (-) SSR del. Magdalena Kimel