Legislator Case Law & Legislation
V U 1513/19 AI generated

V U 1513/19 · Sąd powszechny

Case Number V U 1513/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 11 października 2019 roku, znak (...)- (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił wnioskodawczyni K. K. prawa do świadczenia przedemerytalnego. Organ rentowy podniósł, że ubezpieczona nie spełniła wszystkich przesłanek opisanych w ustawie o świadczeniach przedemerytalnych, a mianowicie do dnia w którym ustało prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, tj. (...) roku, nie ukończyła 55 lat. K. K. w dniu 28 października 2019 roku odwołała się od tej decyzji i wniosła o przyznanie jej świadczenia przedemerytalnego.

Legislator headnote

AI generated

V U 1513/19 · Sąd powszechny: Odwołania nie zasługuje na uwzględnienie. Na wstępie należy zważyć, że zgodnie z art. 148 1 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (Dz. U. z 2019 r. poz. 55 z późn. zm.) sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

Keywords

AI generated
maternal orphan pension survivor benefits child benefit eligibility medical care requirements entitlement to benefits statutory retirement age
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 1513/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 kwietnia 2020 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: SSO Beata Łapińska Protokolant: st. sekr. sądowy Karolina Rudecka po rozpoznaniu w dniu 24 kwietnia 2020 r. w Piotrkowie Trybunalskim na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku K. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o świadczenie przedemerytalne na skutek odwołania K. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 11 października 2019 r. sygn.: (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VU 1513/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 11 października 2019 roku, znak (...)- (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił wnioskodawczyni K. K. prawa do świadczenia przedemerytalnego. Organ rentowy podniósł, że ubezpieczona nie spełniła wszystkich przesłanek opisanych w ustawie o świadczeniach przedemerytalnych, a mianowicie do dnia w którym ustało prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, tj. (...) roku, nie ukończyła 55 lat. K. K. w dniu 28 października 2019 roku odwołała się od tej decyzji i wniosła o przyznanie jej świadczenia przedemerytalnego.

W uzasadnieniu ubezpieczona wskazała, że w czasie kiedy sprawowała opiekę nad matką musiała zrezygnować z pracy i korzystała jedynie z zasiłku z tytułu opieki nad nią. Obecnie pozostała bez środków do życia, jej stan zdrowia stale się pogarsza i musi korzystać z pomocy córki. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: K. K. urodziła się w dnu (...) roku i w dniu 20 września 2019 roku złożyła wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego. Wnioskodawczyni opiekowała się matką, H.

J.. W związku z tym (...) Ośrodek Pomocy w Ł. przyznało jej specjalny zasiłek opiekuńczy od dnia 22 stycznia 2015 roku do dnia (...) roku. (okoliczności niesporne) Matka wnioskodawczyni zmarła w dniu (...) roku. (dowód: odpis skrócony aktu zgonu H. J., k. 12 akt ZUS) W dniu w którym ustało prawo do zasiłku pielęgnacyjnego, tj. (...) roku, wnioskodawczyni nie miała ukończonych 55 lat. Wiek ten wnioskodawczyni ukończyła w dniu (...) roku. Sąd Okręgowy dokonał następującej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego i zważył co następuje:

Odwołania nie zasługuje na uwzględnienie. Na wstępie należy zważyć, że zgodnie z art. 148 1 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (Dz. U. z 2019 r. poz. 55 z późn. zm.) sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

Analizując treść złożonych przez strony i zgromadzonych w aktach ZUS dokumentów, Sąd uznał, że ostatecznie okoliczności faktyczne nie były w sprawie sporne. Stosownie do treści art. 2 ust. 1 pkt 4a ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 roku o świadczeniach przedemerytalnych (Dz.U. z 2017 roku, poz. 2148), prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która zarejestrowała się we właściwym urzędzie pracy w ciągu 60 dni od dnia ustania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego, o którym mowa w ustawie z dnia 28.11.2003 roku o świadczeniach rodzinnych lub zasiłku opiekuna, o którym mowa w ustawie z 4.04.2014 roku o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, pobieranych nieprzerwanie przez okres co najmniej 365 dni, jeżeli utrata prawa do nich była spowodowana śmiercią osoby, nad którą opieka była sprawowana i do dnia, w którym ustało prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, ukończyła co najmniej 55 lat – kobieta oraz 60 lat – mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn.

W przedmiotowej sprawie spór dotyczy kwestii spełnienia warunku wieku , tj. ukończenia 55 lat w dacie ustania prawa do zasiłku opiekuńczego. Pozostałe bowiem warunki nie były przez organ rentowy kwestionowane. Warunki zaś prawa do świadczenia przedemerytalnego bliżej określone w art. 2 ust. 1 pkt 4a oraz art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (t.j. Dz.U. 2017 r. poz. 2148 ze zm.) muszą być spełnione łącznie. Niespełnienie choćby jednego z tych warunków sprawia, że zainteresowana osoba nie nabywa prawa do świadczenia przedemerytalnego.

W rozpoznawanej sprawie poza sporem jest, iż wnioskodawczyni, w dniu ustania prawa do świadczenia z (...) Ośrodka Pomocy w Ł. nie ukończyła 55 lat , a zatem nie nabyła prawa do świadczenia przedemerytalnego. Prawo do świadczenia ustało bowiem w dniu (...) roku, zaś wiek 55 lat wnioskodawczyni osiągnęła dopiero rok później, a mianowicie w dniu (...) roku. Mając na uwadze powyższe okoliczności należy uznać, że ZUS prawidłowo wydał zaskarżoną decyzję, a odwołanie wnioskodawczyni jest bezzasadne i jako takie podlega oddaleniu na podstawie art. art. 477 14 § 1 k.p.c.