Legislator Case Law & Legislation
VIII U 544/19 AI generated

VIII U 544/19 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 544/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 lutego 2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu J. D. przeliczenia emerytury na podstawie art. 110a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst Dz.U. z 2018 roku, poz. 1270 ze zm.) – zwanej dalej ustawą emerytalną. Na uzasadnienie podano, że ubezpieczony nie spełnia przesłanki zawartej w art. 110a ustawy emerytalnej, bowiem po przyznaniu prawa do emerytury nie podlegał on ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 544/19 · Sąd powszechny: odmówił ubezpieczonemu J. D. przeliczenia emerytury na podstawie art. 110a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst Dz.U. z 2018 roku, poz. 1270 ze zm.) – zwanej dalej ustawą emerytalną. Na uzasadnienie podano, że ubezpieczony nie spełnia przesłanki zawartej w art. 110a ustawy emerytalnej, bowiem po przyznaniu prawa do emerytury nie podlegał on ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym.

Keywords

AI generated
effective date pension entitlement eligibility for unemployment benefits commencement of employment decisions relating to emoluments termination date
AI generated
VIII U 1027/23
Decyzją z dnia 24.03. 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art. 31 zy9 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych odmówił A. Ł. prawa do przyznania emerytury od dnia spełnienia wymaganych warunków - od dnia 14.04.2020 r. W treści decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych podkreślił, że oświadczenie ERO zostało złożone 28.02.2023 r czyli po uprawomocnieniu się decyzji z 14.04. 2022 r. /decyzja k.34 plik I akt ZUS/ W odwołaniu od powyższej decyzji A.
VIII U 2435/21
Decyzją z dnia 17.08. 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. po rozpatrzeniu wniosku W. B. z dnia 21 lipca 2021 roku ustalił wysokość i podjął wypłatę emerytury od 1. 07.2021 r tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek. (decyzja – k. 23 akt ZUS) Odwołanie od w/w decyzji ZUS wniósł W. B., reprezentowany przez pełnomocnika, wskazując, że błędnie ustalono wypłatę emerytury, tj. tylko od daty złożenia wniosku o wypłatę zawieszonej emerytury, tj. od dnia 21 lipca 2021 r, podczas gdy wnioskodawca domagał się wypłaty zaległych świadczeń emerytalnych od dnia nabycia do nich prawa tj. od marca 2019 r do miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku o podjęcie wypłaty emerytury i na przyszłość w związku z ustaniem przyczyny jej zawieszenia. (odwołanie – k.
V U 37/18
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
III AUa 13/16
Organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
III AUa 571/14
Decyzją z dnia 2 października 2013r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 544/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 4 czerwca 2019 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grzegorz Tyrka Protokolant: Dominika Smyrak po rozpoznaniu w dniu 4 czerwca 2019r. w Gliwicach na rozprawie sprawy J. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o wysokość emerytury na skutek odwołania J. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 8 lutego 2019r. nr (...) oddala odwołanie. (-) SSO Grzegorz Tyrka VIII U 544/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 lutego 2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu J. D. przeliczenia emerytury na podstawie art. 110a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst Dz.U. z 2018 roku, poz. 1270 ze zm.) – zwanej dalej ustawą emerytalną. Na uzasadnienie podano, że ubezpieczony nie spełnia przesłanki zawartej w art. 110a ustawy emerytalnej, bowiem po przyznaniu prawa do emerytury nie podlegał on ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym.

Ubezpieczony domagał się zmiany zaskarżonej decyzji poprzez uwzględnienie wniosku złożonego dnia 24 stycznia 2019 roku o przeliczenie emerytury na podstawie art. 110a ustawy emerytalnej oraz zasądzenie na swoją rzecz od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Na uzasadnienie podano, że ubezpieczony spełnił przesłankę zawartą w art. 110a ustawy emerytalnej, bowiem prawo do emerytury nabył w 1998 roku, natomiast rozwiązanie stosunku pracy nastąpiło w 1999 roku. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. wniósł o oddalenie odwołania.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: ubezpieczony wystąpił do organu rentowego o przyznanie prawa do emerytury dnia 3 sierpnia 1999 roku. Decyzją z dnia 25 sierpnia 1999 roku organ rentowy przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury, poczynając od dnia 1 października 1999 roku, to jest od dnia ustania zatrudnienia. Stosunek pracy ubezpieczonego uległ rozwiązaniu z dniem 30 września 1999 roku. /dowód z akt ZUS/.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

odwołanie J. D. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 110a ust. 1 ustawy emerytalnej wysokość emerytury oblicza się ponownie od podstawy wymiaru ustalonej w sposób określony w art. 15 [podstawa wymiaru składek], z uwzględnieniem art. 110 ust. 3 [wyższy wskaźnik wysokości podstawy wymiaru], jeżeli do jej obliczenia wskazano podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenia emerytalne i rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego przypadającą w całości lub w części po przyznaniu świadczenia , a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru przed zastosowaniem ograniczenia, o którym mowa w art. 15 ust. 5, jest wyższy niż 250%.

Ubezpieczony po przyznaniu prawa do emerytury, to jest po dniu 1 października 1999 roku nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym. Należy wskazać, że istotne na gruncie art. 110a ustawy emerytalnej jest ustalenie, kiedy organ rentowy przyznał świadczenie emerytalne, a nie kiedy ubezpieczony spełnił przesłanki do nabycia emerytury. Skoro nie zostały spełnione przesłanki, o których mowa w art. 110a ust. 1 ustawy emerytalnej, to na podstawie tego przepisu oraz art. 477 14 § 1 k.p.c. należało oddalić odwołanie. (-) SSO Grzegorz Tyrka