Legislator Case Law & Legislation
IV U 261/19 AI generated

IV U 261/19 · Sąd powszechny

Case Number IV U 261/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka U. K. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 maja 2019 r. odmawiającej jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy, Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem przy pracy z dnia (...)podniosła, iż Komisja Lekarska nie wzięła pod uwagę uszkodzenia stawu skokowego prawego opierając wydanie decyzji jedynie o uszkodzenie stanu kolanowego lewego, choć z posiadanej przez powódkę dokumentacji medycznej wynika, iż oba urazy były skutkiem w/w wypadku przy pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 261/19 · Sąd powszechny: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawy zasiłkowej), świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy; przysługuje ono przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy.

Keywords

AI generated
temporary loss of work medically certified work incapacity post-service health impairment accident consequences occupational accidents sick leave
AI generated
III AUa 1051/13
C. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 24 lutego 2012 r. odmawiającej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Decyzji zarzuciła błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia polegający na wadliwym przyjęciu, że stwierdzona częściowa niezdolność do pracy nie pozostaje w związku przyczynowym z wypadkiem w drodze z pracy jaki zdarzył się w dniu 12 marca 2010 r. Konsekwencją wypadku był uraz prawej kończyny dolnej w stawie kolanowym tj. wewnętrzne uszkodzenie stawu kolanowego. ZUS przyznał ten fakt wypłacając jej świadczenie chorobowe w stawce 100 %. Od tego czasu leczy się – rehabilituje kończynę, nosi ortezę, korzysta z kul ortopedycznych. Dodatkowo zdiagnozowano u niej utrwalony zespół stresu pourazowego, utrwalone zaburzenia lękowo-depresyjne powypadkowe i zaburzenia osobowości, z powodu których korzysta z pomocy psychologa. Natomiast mimo orzeczenia przez Komisję Lekarską ZUS, iż jest częściowo niezdolna do pracy w związku ze stanem narządu ruchu organ rentowy odmówił jej prawa do renty w związku z wypadkiem w drodze z pracy. Z dokumentacji medycznej zaś jednoznacznie wynika, że zdiagnozowane u ubezpieczonej schorzenie stawu kolanowego ma swoje pierwotne źródło w urazie kolana odniesionym podczas wypadku w drodze z pracy jakiemu uległa 12 marca 2010 r. Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji w całości poprzez przyznanie jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem w drodze z pracy.
IV U 414/20
Ubezpieczony K. W. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego – Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 15.06.2020 r. Znak: (...), na podstawie której organ rentowy odmówił mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30.12.2019 r. do 26.07.2020 r. z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy wymiaru w związku z wypadkiem przy pracy, wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w wysokości 100% podstawy wymiaru.
IV P 52/21
Pozwem skierowanym przeciwko stronie pozwanej (...) (Polska) Sp.
VI U 60/16
Decyzją z dnia (...)roku, znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)w W.
III AUa 214/15
Ubezpieczony S. W. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w G. z 23.03.2012 r. odmawiającej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy z 20.06.1994 r. twierdząc, że istniejąca niezdolność do pracy pozostaje w związku przyczynowym z urazami jakich doznał w tym wypadku.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 261/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 29 stycznia 2020 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 29 stycznia 2020 r. na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 kpc sprawy z odwołania U. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 maja 2019 r. , (...) o świadczenie rehabilitacyjne zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 maja 2019 r. , (...) i przyznaje powódce U. K. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okresy wskazane w zaskarżonej decyzji -z ubezpieczenia wypadkowego tj. w wysokości 100% podstawy wymiaru

UZASADNIENIE

Powódka U. K. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 29 maja 2019 r. odmawiającej jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy, Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem przy pracy z dnia (...)podniosła, iż Komisja Lekarska nie wzięła pod uwagę uszkodzenia stawu skokowego prawego opierając wydanie decyzji jedynie o uszkodzenie stanu kolanowego lewego, choć z posiadanej przez powódkę dokumentacji medycznej wynika, iż oba urazy były skutkiem w/w wypadku przy pracy.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie od powódki na rzecz strony pozwanej kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwany powołał się na art. 18 i art. 19 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, wskazując, że Komisja Lekarska orzeczeniem z dnia 22 maja 2019 r. ustaliła, że powódce przyznano świadczenie rehabilitacyjne w związku z ogólnym stanem zdrowia oraz uznała, że świadczenie to nie pozostaje w związku z wypadkiem przy pracy z dnia (...) Sąd ustalił następujący stan faktyczny:

Powódka U. K. uległa wypadkowi przy pracy w dniu (...) doznając urazu kolana lewego oraz stawu skokowego prawego. Od września 2018r. powódka zaczęła odczuwać nasilenie dolegliwości bólowych kolana lewego i z tego powodu niezdolna była do pracy i pobierała zasiłek chorobowy w okresie od 18 września 2018r. do 20 marca 2019r. Niezdolność powódki do pracy w okresie od 21 marca 2019r. do 18 lipca 2019r. pozostawała w związku z wypadkiem przy pracy z dnia (...) - akta ZUS(w załączeniu) - dokumentacja medyczna (w aktach i w aktach ZUS) - opinia biegłego sądowego z dnia 22 listopada 2019r. k29 Przy tak ustalonym stanie faktycznym, Sąd zważył:

Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 18 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawy zasiłkowej), świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy; przysługuje ono przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy.

Jeżeli świadczenie rehabilitacyjne przysługuje z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy, świadczenie rehabilitacyjne przysługuje z ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 100% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego (art. 9 ust. 1 w zw. z art. 24 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych). Jak wynika z postępowania dowodowego, w szczególności z opinii biegłego powódka po wyczerpaniu zasiłku chorobowego była niezdolna do pracy, a niezdolność ta została spowodowana wypadkiem przy pracy, a zatem powódka spełniła przesłanki, aby otrzymać prawo do świadczenia rehabilitacyjnego w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Sąd dał wiarę w tym zakresie opinii biegłego sądowego, podzielił wnioski biegłego albowiem opinia stanowiła wnikliwą ocenę stanu zdrowia powódki, rzeczowo uzasadnioną, do której żadna ze stron, nie wniosła pisemnych zastrzeżeń. Stanowisko biegłego było rzetelnie argumentowane i nie budziło wątpliwości Sądu. Dlatego też Sąd w oparciu o powyższe i na podstawie powołanych przepisów oraz art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję ZUS w W. z dnia 29 maja 2019 r. przyznając powódce U. K. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wpadkowego tj. w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Zgodnie z art. 148 1 §1 kpc sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo od sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna – mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych – że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. W niniejszym postępowaniu po zapoznaniu się ze stanowiskami obu stron, dokumentami znajdującymi się w aktach oraz doręczoną stronom opinią biegłego Sąd doszedł do przekonania, iż okoliczności sprawy są na tyle jasne, iż nie jest konieczne przeprowadzenie rozprawy, wobec czego wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym.