Legislator Case Law & Legislation
VI U 398/17 AI generated

VI U 398/17 · Sąd powszechny

Case Number VI U 398/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 października 2017r. (...) w P. odmówił R. K. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r. W uzasadnieniu decyzji wskazano, iż zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. nie spowodowało urazu, a zatem nie spełnia warunków określonych w art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002r. (decyzja z 19 października 2017r. – akta rentowe) R. K. w odwołaniu od powyższej decyzji, wnosił o jej zmianę poprzez przyznanie mu prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r.

Legislator headnote

AI generated

art. 278 § 1 k.p.c; VI U 398/17 · Sąd powszechny: Przedmiotem odwołania rozpatrywanego w niniejszej sprawie jest decyzja (...) w P. z dnia 19 października 2017r., na mocy której organ rentowy odmówił R. K. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r. Odwołujący wskazywał, iż zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. spełnia przesłanki do uznania go za wypadek przy pracy, natomiast organ rentowy stał na stanowisku, iż zdarzenie nie spowodowało urazu, a zatem nie spełnia warunków określonych w art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002r.

Keywords

AI generated
cessation of accident benefits exclusion of liability clause waiver of insurance benefits health insurance exemption paralysis insurance disability insurance refund

Cited Legislation

AI generated
art. 278 § 1 k.p.c
Stan zdrowia osoby ubezpieczonej bezsprzecznie obejmuje zespół okoliczności, dla ustalenia których niezbędne są wiadomości specjalne w rozumieniu art. 278 § 1 k.p.c., wymagające udziału w procesie biegłych lekarzy sądowych.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 398/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 maja 2019 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Małgorzata Kryńska - Mozolewska Protokolant: starszy protokolant sądowy Lena Fremmel po rozpoznaniu w dniu 23 maja 2019 r. w Warszawie na rozprawie sprawy z odwołania R. K. od decyzji (...) w P. z dnia 19 października 2017r. znak: (...) przeciwko (...)w P. o zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego orzeka: oddala odwołanie. Sygn. akt VI U 398/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 października 2017r. (...) w P. odmówił R. K. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r. W uzasadnieniu decyzji wskazano, iż zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. nie spowodowało urazu, a zatem nie spełnia warunków określonych w art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002r. (decyzja z 19 października 2017r. – akta rentowe) R. K. w odwołaniu od powyższej decyzji, wnosił o jej zmianę poprzez przyznanie mu prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r.

Uzasadniając swoje stanowisko wskazał, iż zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. było zdarzeniem w miejscu i w czasie pracy, a dodatkowo było spowodowane przyczyną zewnętrzną, tj. podnoszeniem ciężaru o wadze ok. 30 kg. Podniesienie tego ciężaru spowodowało powstanie urazu, a jego objawy ujawniły się w momencie podniesienia ciężaru, ale nasiliły się dopiero w godzinach popołudniowo-wieczornych. (odwołanie – k. 1-2) (...) w P. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie, przytaczając argumentację zawartą w zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie – k.

4) Sąd ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 16 lutego 2017r., podczas wykonywania obowiązków pracowniczych, polegających na rozładowywaniu towaru, po dźwignięciu ciężaru poczuł nagły ból okolicy lędźwiowej kręgosłupa. Z powodu utrzymujących się dolegliwości bólowych zgłosił się w tym samym dniu do Lekarza Ortopedy, który zalecił odpoczynek i leczenie farmakologiczne, wystawił zaświadczenie o czasowej niezdolności do pracy. W ramach zasiłku chorobowego odwołujący kontynuował leczenie farmakologiczne i był rehabilitowany ze stopniową poprawą.

Do pracy na dotychczasowym stanowisku powrócił po 26 czerwca 2017r. W trakcie leczenia w (...) wykonał badanie MR kręgosłupa L/S – dehydratacja krążka międzykręgowego L5/S1 z szerokopodstawną lewostronną, małą przepukliną krążka międzykręgowego L5/S1. Aktualnie odwołujący nie zgłasza skarg na bóle kręgosłupa L/S. (dowód: protokół powypadkowy – a/r; zeznania odwołującego – nagranie rozprawy z 24 lipca 2018r. od 00:03:02 do 00:14:08, nagranie rozprawy z 29 listopada 2018r. od 00:06:31 do 00:07:43; zeznania świadka Z.

D. – nagranie rozprawy z 24 lipca 2018r. od 00:14:08 do 00:19:52; zeznania świadka L. N. – nagranie rozprawy z 29 listopada 2018r. od 00:01:01 do 00:06:31; opinia biegłego neurologa – k.

61) W badaniu neurologicznym stwierdzono: prawidłową ruchomość kręgosłupa we wszystkich odcinkach, bez objawów korzeniowych i ubytkowych neurologicznych, bez upośledzenia siły i sprawności kończyn, chód wydolny, odwołujący sprawny ruchowo. W następstwie zdarzenia w dniu 16 lutego 2017r. nastąpiło przeciążenie kręgosłupa L/S, co spowodowało konieczność leczenia farmakologicznego i rehabilitacji, a nadto powodowało jego niezdolność do pracy do dnia 26 czerwca 2017r. Przeciążenie kręgosłupa nie spowodowało z powodów neurologicznych naruszenia sprawności organizmu powodującego stały bądź długotrwały uszczerbek na zdrowiu. Wysokość długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w związku ze zdarzeniem z dnia 16 lutego 2017r. wynosi 0% zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002r. (dowód: opinia biegłego neurologa – k.

61) Decyzją z dnia 29 sierpnia 2017r. (...) w P. odmówił R. K. prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, jakiemu odwołujący uległ w dniu 16 lutego 2017r., wskazując iż protokół powypadkowy nr 003/2017r. zawiera stwierdzenia bezpodstawne, w zakresie w jakim pracodawca uznał zdarzenie za wypadek przy pracy. R. K. nie odwołał się od powyższej decyzji ZUS. Decyzja jest prawomocna. (okoliczność bezsporna, a nadto dowód: decyzja z 29 sierpnia 2017r. – k.

14) Wobec uprawomocnienia się decyzji z dnia 29 sierpnia 2017r., organ rentowy w dniu 19 października 2017r. wydał kolejną decyzję, na mocy której odmówił R. K. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r. (dowód: decyzja z 19 października 2017r. – a/r) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie zeznań odwołującego R. K., świadków Z. D. oraz L. N., dowodu z dokumentów znajdujących się w aktach rozpoznawanej sprawy, a w szczególności akt organu rentowego.

Zdaniem Sądu wyżej przytoczone dowody, w zakresie w jakim Sąd oparł na nich swoje ustalenia, są wiarygodne, wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójny stan faktyczny. Dodatkowo Sąd oparł ustalenia stanu faktycznego na opinii biegłego sądowego z zakresu neurologii. W ocenie Sądu opinia biegłego jest wnikliwa, rzetelna, a dodatkowo została wydana po przeprowadzeniu badania odwołującego i po wszechstronnej analizie zgromadzonej dokumentacji. Przy tym brak jest jednocześnie jakichkolwiek podstaw, by opinii tej odmówić mocy dowodowej.

Biegły w sposób jednoznaczny wskazał, iż wysokość długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w związku ze zdarzeniem w dniu 16 lutego 2017r. wynosi 0%. Jednocześnie opinia nie była kwestionowana przez żadną ze stron postępowania.

Sąd zważył, co następuje:

Przedmiotem odwołania rozpatrywanego w niniejszej sprawie jest decyzja (...) w P. z dnia 19 października 2017r., na mocy której organ rentowy odmówił R. K. prawa do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r. Odwołujący wskazywał, iż zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. spełnia przesłanki do uznania go za wypadek przy pracy, natomiast organ rentowy stał na stanowisku, iż zdarzenie nie spowodowało urazu, a zatem nie spełnia warunków określonych w art. 3 ust. 1 ustawy z 30 października 2002r.

Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 ww. ustawy, ubezpieczonemu, którego niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową przysługuje m.in. zasiłek chorobowy z tytułu wypadku przy pracy. Natomiast zgodnie z treścią art. 9 ust. 1 ustawy, zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego przysługują w wysokości 100% podstawy wymiaru. Przesłanki decydujące o uznaniu zdarzenia za wypadek przy pracy, od których zależy przyznanie prawa do świadczeń z tytułu wypadków przy pracy określa ustawa z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.

U. z 2017r., poz. 1773). Zgodnie z treścią art. 3 ust. 1 powołanej wyżej ustawy za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy nawet bez polecenia; oraz w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy, a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

Za wypadek przy pracy, zgodnie z cytowanym przepisem, uważa się zdarzenie nagłe wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w związku z pracą. Art. 22 ust. 1 ww. ustawy stanowi natomiast, że organ rentowy odmawia przyznania świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego w przypadku:

1) nieprzedstawienia protokołu powypadkowego lub karty wypadku;

2) nieuznania w protokole powypadkowym lub karcie wypadku zdarzenia za wypadek przy pracy w rozumieniu ustawy;

3) gdy protokół powypadkowy lub karta wypadku zawierają stwierdzenia bezpodstawne. W sprawie bezsporne były okoliczności zdarzenia z 16 lutego 2017r., organ rentowy nie kwestionował faktu, iż do zdarzenia doszło podczas wykonywania obowiązków pracowniczych. Kwestią sporną było natomiast ustalenie czy zdarzenie z dnia 16 lutego 2017r. skutkowało powstaniem u odwołującego urazu. Stan zdrowia osoby ubezpieczonej bezsprzecznie obejmuje zespół okoliczności, dla ustalenia których niezbędne są wiadomości specjalne w rozumieniu art. 278 § 1 k.p.c., wymagające udziału w procesie biegłych lekarzy sądowych.

Wobec czego Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego neurologa celem ustalenia czy zdarzenie, które miało miejsce w dniu 16 lutego 2017r. wywołało u odwołującego uraz będący skutkiem wypadku przy pracy. W treści opinii biegły wskazał, iż w następstwie zdarzenia w dniu 16 lutego 2017r. odwołujący doznał urazu przeciążeniowego kręgosłupa L/S, co spowodowało konieczność leczenia farmakologicznego i rehabilitacji, a nadto powodowało jego niezdolność do pracy do dnia 26 czerwca 2017r. Z powyższej opinii wynika zatem, iż przeprowadzone badania potwierdziły, iż przebyty uraz przeciążeniowy kręgosłupa nie spowodował z powodów neurologicznych naruszenia sprawności organizmu powodującego stały bądź długotrwały uszczerbek na zdrowiu.

Sąd zwraca również uwagę na okoliczność, że decyzją z dnia 29 sierpnia 2017 r wydaną przez organ rentowy odmówiono ubezpieczonemu prawa do jednorazowego odszkodowania z wypadki uzasadniając że zdarzenie z dnia 16 lutego 2017 r nie miało charakteru wypadku przy pracy w rozumieniu art 3 ust. 1 ustawy z ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadku przy pracy i chorób zawodowych z uwagi na to że nie spowodowało u odwołującego urazu. Ubezpieczony nie odwołał się od tej decyzji. W oparciu o powyższe ustalenia, Sąd uznał, iż odwołującemu nie przysługuje prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 17 lutego 2017r. do 26 czerwca 2017r.

Mając powyższe na uwadze, Sąd oddalił odwołanie R. K. od decyzji z dnia 19 października 2017r., o czym orzeczono w sentencji wyroku. ZARZĄDZENIE 1. (...)