Legislator Case Law & Legislation
VII U 3816/19 AI generated

VII U 3816/19 · Sąd powszechny

Case Number VII U 3816/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

W dniu 2 lipca 2019 r. L. S. złożyła za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. odwołanie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 4 czerwca 2019 r. znak: (...)mocą której organ rentowy odmówił przyznania jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W uzasadnieniu odwołania L. S. wskazała, że nie zgadza się decyzji organu rentowego, albowiem na skutek wypadku przy pracy w dniu 30 kwietnia/ 1 maja 2016 r. doznała zerwania więzadeł w lewym nadgarstku. Obecnie jest po trzech operacjach i czeka na kolejną, która odbędzie się we wrześniu.

Legislator headnote

AI generated

art. 278 § 1 k.p.c; VII U 3816/19 · Sąd powszechny: Odwołanie L. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 4 czerwca 2019 r., znak: (...) jest niezasadne i jako takie podlega oddaleniu. W myśl art. 57 ust 1. ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: - jest niezdolny do pracy; - ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy; - niezdolność do pracy powstała w okresach składkowych wymienionych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability benefits unfit notwithstanding health condition knee injury benefits deportation despite health issues rehabilitation success recovery of work capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 278 § 1 k.p.c
1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku w związku z art. 278 § 1 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 3816/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 marca 2020 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Marcin Graczyk po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 27 marca 2020 r. w Warszawie sprawy L. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych(...)Oddział w W. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy na skutek odwołania L. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 4 czerwca 2019 r., znak: (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VII U 3816/19

UZASADNIENIE

W dniu 2 lipca 2019 r. L. S. złożyła za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. odwołanie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 4 czerwca 2019 r. znak: (...)mocą której organ rentowy odmówił przyznania jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W uzasadnieniu odwołania L. S. wskazała, że nie zgadza się decyzji organu rentowego, albowiem na skutek wypadku przy pracy w dniu 30 kwietnia/ 1 maja 2016 r. doznała zerwania więzadeł w lewym nadgarstku. Obecnie jest po trzech operacjach i czeka na kolejną, która odbędzie się we wrześniu.

Ręka nadal ją boli przy wykonywaniu zwykłych czynności domowych, zaś praca z uwagi na jej fizyczny charakter polegający na wykładaniu towarów, pracy na kasie uniemożliwia jej wykonywanie. Odwołująca podnosiła, że w chwili obecnej pomimo, iż ruchomość dłoni jest zachowana, ból który odczuwa znacznie utrudnia jej normalne funkcjonowanie (odwołanie z dnia 2 lipca 2019 r. k. 4 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W., w dniu 17 lipca 2019 r. zajął stanowisko w sprawie i wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wskazał, że ubezpieczona została w toku postępowania skierowana do Komisji Lekarskiej ZUS, która orzeczeniem z dnia 24 maja 2019 r. ustaliła, że odwołująca się nie jest niezdolna do pracy.

Na tej podstawie decyzją z dnia 4 czerwca 2019 r. (znak: (...)) organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem z dnia 1 maja 2016 r. Jednocześnie organ rentowy podniósł, iż odwołująca w okresie od 16 marca 2018 r. do 10 marca 2019 r. pobierała świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego (odpowiedź na odwołanie z dnia 17 lipca 2019 r. k. 6 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: L. S. urodzona w dniu (...), w dniu 1 maja 2016 r. doznała urazu nadgarstka lewego.

Początkowo leczona była bezoperacyjnie. Następnie w dniu 10 kwietnia 2018 r. wykonano rekonstrukcję nadgarstka lewego tenodezą metody B., odbyła także rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS. W dniu 16 lutego 2019 r. wykonano rekonstrukcję nadgarstka lewego i w dniu 25 października 2019 r. neurektomię AIN i (...) w okolicy nadgarstka lewego. L. S. w dniu 13 lutego 2019 r. złożyła w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy (wniosek z dnia 13 lutego 2019 r. nieoznaczona karta a.r., tom III).

W toku postępowania wyjaśniającego odwołująca została skierowana na badanie lekarskie do Lekarza Orzecznika ZUS, który orzeczeniem z dnia 12 kwietnia 2019 r. uznał, że ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy. W związku z wniesieniem przez odwołującą sprzeciwu od powyższego orzeczenia, sprawa została skierowana do Komisji Lekarskiej ZUS, która po ponownym zbadaniu odwołującej, wydała w dniu 24 maja 2019 r. orzeczenie na mocy, którego uznała, że ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy (orzeczenie Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 12 kwietnia 2019 r., orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 24 maja 2019 r. nieoznaczone karty a.r., tom III.).

W oparciu o powyższe orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 24 maja 2019 r. organ rentowy wydał w dniu 4 czerwca 2019 r. decyzję, znak: (...), odmawiającą ubezpieczonej prawa do świadczenia rentowego z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że ubezpieczona nie spełnia jednego z warunków niezbędnych do przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy, wynikającego z przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a mianowicie warunku uznania jej za osobę niezdolną do pracy (decyzja z dnia 4 czerwca 2019 r., znak: (...) nieoznaczona karta a.r., tom III).

W związku z niekorzystną decyzją organu rentowego L. S. złożyła odwołanie do tut. Sądu, inicjując tym samym niniejsze postępowanie (odwołanie z dnia 2 lipca 2019 k. 4 a.s.). W toku postępowania, Sąd Okręgowy Warszawa – Praga w Warszawie dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu ortopedii celem ustalenia, czy ubezpieczona jest obecnie częściowo, czy całkowicie niezdolna do pracy, a jeżeli tak to czy niezdolność ta powstała w związku z wypadkiem przy pracy któremu odwołująca uległa w dniu 1 czerwca 2016 r. (postanowienie z dnia 14 sierpnia 2019 r. k. 8 a.s.).

W opinii, biegły sądowy z zakresu (...) rozpoznał u odwołującej stan po leczeniu operacyjnym (temodozie brunelli) częściowej niestabilności nadgarstka lewego, stan po neurektomii AIN i (...) w okolicy nadgarstka lewego. Biegły wskazał, że badanie przedmiotowe ujawniło blizny w obrębie nadgarstka lewego po zabiegach operacyjnych. Niewielkie zniekształcenie obrysów nadgarstka lewego. Ograniczenie ruchów nadgarstka lewego, zgięcie grzbietowe 35º, zgięcie dłoniowe 30º, odwiedzenie i przywiedzenie 15º. P. i supinacja przedtramienia lewego w normie.

Zakres ruchów w obrębie stawu łokciowego lewego w granicach normy. Funkcje chwytu ręki lewej upośledzona w stopniu niewielkim. Ukrwienie i unerwienie w obrębie kończyny górnej lewej prawidłowe. Nie stwierdził zaników mięśniowych w obrębie przedramienia lewego, napięcie i siła mięśniowa prawidłowa. Biegły jednoznacznie stwierdził, że aktualny stan zdrowia nie czyni badanej niezdolnej do pracy zawodowej zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami. W uzasadnieniu opinii podnosił, że badanie przedmiotowe i podmiotowe oraz dodatkowe badania wykazały niewielkie naruszenie funkcji i wydolności kończyny górnej lewej w stopniu który nie uniemożliwia wykonywanie pracy.

Biegły jednocześnie wskazał, że pewną przeszkodą w podjęciu pracy jest wczesny okres po zabiegu operacyjnym z dnia 25 października 2019 r., ale zwolnienie lekarskie na którym odwołująca przebywa w zupełności pozwoli jej na dalszą rekonwalescencję i właściwe usprawnienie ręki lewej. Reasumując, biegły wskazał, że charakter przebytego urazu ręki lewej oraz jego skutki wymagają okresowego postępowania rehabilitacyjnego oraz farmakoterapii w ramach (...) lecz nie powodują długotrwałej niezdolności do pracy z powodów ortopedycznych (opinia biegłego sądowego z zakresu ortopedii i traumatologii k. 41-42 a.s.).

Do powyższej opinii żadna ze stron nie zgłosiła zastrzeżeń. Odwołująca co prawda wskazała, iż jest w posiadaniu kolejnych badań, wykonanych już po wydaniu opinii przez biegłego sądowego, oraz, że polecono jej wizytę u kolejnych lekarzy specjalistów, ale nie sformułowała w związku z tym żadnych wniosków dowodowych, w szczególności o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego, bądź o uzupełnienie opinii przez biegłego z zakresu ortopedii i traumatologii. Odwołująca, w odniesieniu do opinii wskazywała, iż w dalszym ciągu przebywa na zwolnieniu lekarskim i nadal odczuwa ból w lewym nadgarstku, ma trudności w wykonywaniu zwykłych czynności oraz, że zdarzają się wieczorne drętwienia palców w lewej dłoni.

Podkreśliła także fizyczny charakter swojej pracy (pismo procesowe z dnia 20 stycznia 2020 r. k. 52 a.s. pismo procesowe z dnia 27 stycznia 2020 r. k. 54-54v.). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dowodów z dokumentów zawartych w aktach sprawy i aktach rentowych odwołującego. Zdaniem Sądu powołane wyżej dokumenty, w zakresie w jakim Sąd oparł na nich swoje ustalenia są wiarygodne, wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójny stan faktyczny. Nie były one przez strony kwestionowane w zakresie ich autentyczności i zgodności z rzeczywistym stanem rzeczy, a zatem okoliczności wynikające z treści tych dokumentów należało uznać za bezsporne i mające wysoki walor dowodowy.

Jednocześnie w toku sprawy Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu ortopedii i traumatologii (k. 8 a.s.), celem jednoznacznego ustalenia stanu zdrowia odwołującej. W ocenie Sądu Okręgowego wnioski zawarte w opinii należy podzielić w całości. Opinia została bowiem wydana po przeprowadzeniu szczegółowego badania przedmiotowego odwołującej i wnikliwej analizie całości dokumentacji medycznej zawartej zarówno w aktach sądowych, jak i aktach rentowych ubezpieczonej. Opinia biegłego sądowego jest wyczerpująca, a także została sporządzone w sposób jasny i logiczny oraz nie pozostawia wątpliwości, co do dokładnego określenia stanu zdrowia odwołującej.

Biorąc pod uwagę powyższe, Sąd Okręgowy uznał, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy stanowi wystarczającą podstawę do wydania orzeczenia kończącego postępowanie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie L. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 4 czerwca 2019 r., znak: (...) jest niezasadne i jako takie podlega oddaleniu. W myśl art. 57 ust 1. ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: - jest niezdolny do pracy; - ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy; - niezdolność do pracy powstała w okresach składkowych wymienionych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

W treści wskazanej powyżej regulacji zostały określone warunki konieczne do powstania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Warunki te muszą być spełnione łącznie. Niezdolność do pracy jest kategorią ubezpieczenia społecznego łączącą się z całkowitą lub częściową utratą zdolności do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu bez rokowania jej odzyskania po przekwalifikowaniu (art. 12 ustawy). Przy ocenie stopnia i trwałości tej niezdolności oraz rokowania, co do jej odzyskania uwzględnia się zarówno stopień naruszenia sprawności organizmu, możliwość przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, jak i możliwość wykonywania pracy dotychczasowej lub podjęcia innej oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne ubezpieczonego (art. 13 ust. 1 ustawy) (por. wyrok Sądu Najwyższego – Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 28 stycznia 2004 roku, II UK 222/03).

Prawo do świadczenia rentowego z tytułu niezdolności do pracy przysługuje zatem w wypadku wypełnienia wszystkich przesłanek z art. 57 pkt.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku. Art. 12 powołanej wyżej ustawy rozróżnia dwa stopnie niezdolności do pracy - całkowitą i częściową. Zgodnie z ust. 3 ww. przepisu częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Z kolei całkowita niezdolność do pracy polega na utracie zdolności do wykonywania jakiejkolwiek pracy.

Przesłanka niezdolności do jakiejkolwiek pracy odnosi się do każdego zatrudnienia w innych warunkach niż specjalnie stworzone na stanowiskach pracy odpowiednio przystosowanych do stopnia i charakteru naruszenia sprawności organizmu (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 08 grudnia 2000 roku, II UKN 134/00 i z dnia 7 września 1979 roku, II URN 111/79). Przechodząc do merytorycznej oceny zasadności złożonego przez ubezpieczoną odwołania wskazać należy, że zaskarżona decyzja organu rentowego jest prawidłowa, albowiem odpowiada rzeczywistemu stanowi rzeczy.

W przedmiotowej sprawie, Sąd uwzględnił opinię wydaną przez biegłego sądowego z zakresie ortopedii i traumatologii, oraz uznał ją za wyczerpującą, poddającą wszechstronnej analizie stan zdrowia ubezpieczonej w odniesieniu do jej możliwości zawodowych. Wnioski zawarte w przedmiotowej opinii nie nasuwały wątpliwości, co do ich trafności, zatem brak było podstaw do dalszego prowadzenia postępowania dowodowego. Biegły jest bowiem doświadczonym specjalistą z zakresu ortopedii i traumatologii, które odpowiada schorzeniom ubezpieczonej.

Opinię wydał po zapoznaniu się ze wszystkimi dokumentami leczenia przedłożonymi przez ubezpieczoną. W ocenie Sądu biegły rzeczowo uzasadnił swoje stanowisko odnośnie zdiagnozowanych u wnioskodawczyni schorzeń i ich wpływu na jej zdolność do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami. W tym miejscu podkreślenia wymaga, że specyfika oceny dowodu z opinii biegłych wyraża się w tym, że sfera merytoryczna opinii kontrolowana jest przez Sąd, który nie posiada wiadomości specjalnych, tylko w zakresie zgodności z zasadami logicznego myślenia, doświadczenia życiowego i wiedzy powszechnej.

Kryteria oceny tego dowodu stanowią również: poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, sposób motywowania sformułowanego w niej stanowiska oraz stopień stanowczości wyrażonych w niej ocen. Zakres czynności Sądu przy dokonywaniu oceny dowodu z opinii biegłych sądowych został scharakteryzowany przez orzecznictwo Sądu Najwyższego – choćby w wyroku z dnia 08 maja 2008 roku, sygn. akt I UK 356/07, w którym zawarto konstatację, że jakkolwiek ocena częściowej niezdolności do pracy, w zakresie dotyczącym naruszenia sprawności organizmu i wynikających stąd ograniczeń możliwości wykonywania pracy, wymaga z reguły wiadomości specjalnych (opinii biegłego z zakresu medycyny), to jednak ostateczna ocena, czy ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy musi uwzględniać także inne elementy, w tym zwłaszcza poziom kwalifikacji ubezpieczonego, możliwości zarobkowania w zakresie tych kwalifikacji, możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne (art. 12 ust. 1 i 3 oraz art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku w związku z art. 278 § 1 k.p.c.).

Sąd Najwyższy dodał, że ocena, jakiej winien dokonać Sąd, ma charakter prawny, stanowiąc subsumcję stanu faktycznego do norm prawnych i może jej dokonać wyłącznie sąd, a nie biegły. Opinia sporządzona w toku niniejszego postępowania przez biegłego z zakresu ortopedii i traumatologii wydana została przez specjalistę posiadającego wieloletnią praktykę zawodową, cieszącego się dużym autorytetem, po uprzednio przeprowadzonym badaniu odwołującej oraz analizie treści wcześniejszej dokumentacji lekarskiej dotyczącej ubezpieczonej.

Opinia ta jest logiczna i spójna, a wnioski w niej zawarte prawidłowo uzasadnione. Istotny w sprawie jest również fakt, że biegły dostrzegł na dzień badania przeszkodę w podjęciu pracy przez odwołującą, tym niemniej stwierdził również, iż w zupełności wystarczające w przypadku odwołującej będzie okresowe postępowanie rehabilitacyjne oraz leczenie farmakologiczne w ramach (...). Zdaniem Sądu oceny powyższej w niczym nie mogło zmienić przekonanie ubezpieczonej o złym stanie jej zdrowia. Zgodnie bowiem z utrwalonym stanowiskiem Sądu Najwyższego, subiektywne przekonanie strony o stopniu niezdolności do pracy ze względu na stan zdrowia nie może mieć decydującego znaczenia dla ustalenia prawa do świadczenia rentowego, albowiem miarodajny jest obiektywnie istniejący stan zdrowia, stwierdzony w toku postępowania, do której to oceny uprawnieni są biegli lekarze o specjalności odpowiadającej schorzeniom osoby badanej (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 07 października 1968 r., III PRN 66/68).

Przy tym podkreślić należy, że o ile odwołująca uważa, że aktualnie stan jej zdrowia uległ pogorszeniu, to może ona ponownie wystąpić do organu rentowego z nowym wnioskiem o przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W tej sytuacji, Sąd Okręgowy, na podstawie wszechstronnej analizy zebranego w sprawie materiału dowodowego oraz w oparciu o obowiązujące przepisy prawa przyjął, że odwołanie wnioskodawcy było bezzasadne i na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. podlegało oddaleniu. ZARZĄDZENIE (...) KM