Legislator Case Law & Legislation
VI U 187/19 AI generated

VI U 187/19 · Sąd powszechny

Case Number VI U 187/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Pismem z dnia 8 maja 2019 roku (data prezentaty) P. D. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) – II Oddziału w W. z dnia 17 kwietnia 2019 roku (...)), w której to organ rentowy przyznał mu jednorazowe odszkodowanie w wysokości 9 170 zł z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy jakiemu uległ w dniu 31 października 2018 roku oraz przyjął, uszczerbek na zdrowiu odwołującego się wynosi 10 % (Odwołanie – k. 1, decyzja – k. 5, akta rentowe). W uzasadnieniu podniósł on, że wyniki badań jakim się poddał pokazywały, że zmiany po wypadku nie obejmowały jedynie złamanych żeber; wykazywać miały również uszkodzenie płuca.

Legislator headnote

AI generated

art. 229 k.p.c, art. 278 § 1 k.p.c; VI U 187/19 · Sąd powszechny: Podniesiono, że zaskarżona decyzja została wydana w oparciu o powyższe orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS (Odpowiedź na odwołanie – k. 3). Do chwili wydania wyroku na posiedzeniu niejawnym strony pozostawały na swoich stanowiskach w sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Odwołujący się posiadał tytuł do ubezpieczenia wypadkowego jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą (Bezsporne). W dniu 31 października 2018 roku odwołujący się doznał wypadku przy pracy w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 8 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (t.j. tekst jedn.

Keywords

AI generated
calculation of compensation amount health impairment in military insurance damages from traffic accident compensation for disability compensation for bodily injuries claims settlement

Cited Legislation

AI generated
art. 229 k.p.c
Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił częściowo w oparciu o fakty przyznane (bezsporne; art. 229 – 230 k.p.c.), które w związku z tym nie wymagały dowodzenia (art.
art. 278 § 1 k.p.c
Ustalenie rozmiaru doznanego przez odwołującego się uszczerbku na zdrowiu wymagało wiadomości specjalnych (art. 278 § 1 k.p.c.) toteż postanowieniem z dnia 22 sierpnia 2019 roku (k.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 187/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 stycznia 2020 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w W. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Iwona Dzięgielewska po rozpoznaniu w dniu 16 stycznia 2020 r. w Warszawie na posiedzeniu niejawnym sprawy P. D. przeciwko pozwanemu Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddziałowi w W. o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy na skutek odwołania P. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w W. z dnia 17 kwietnia 2019 nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję, w ten sposób że przyznaje odwołującemu się P. D. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, jakiemu uległ w dniu 31.10.2018 r. w wysokości 20 %( dwadzieścia procent ) uszczerbku na zdrowiu z odliczeniem wypłaconego jednorazowego odszkodowania w wysokości 10 % uszczerbku na zdrowiu. Sygn. akt VI U 187/19

UZASADNIENIE

Pismem z dnia 8 maja 2019 roku (data prezentaty) P. D. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) – II Oddziału w W. z dnia 17 kwietnia 2019 roku (...)), w której to organ rentowy przyznał mu jednorazowe odszkodowanie w wysokości 9 170 zł z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy jakiemu uległ w dniu 31 października 2018 roku oraz przyjął, uszczerbek na zdrowiu odwołującego się wynosi 10 % (Odwołanie – k. 1, decyzja – k. 5, akta rentowe). W uzasadnieniu podniósł on, że wyniki badań jakim się poddał pokazywały, że zmiany po wypadku nie obejmowały jedynie złamanych żeber; wykazywać miały również uszkodzenie płuca.

Organ rentowy miał – jak podnosił odwołujący się – wziął pod uwagę jedynie punkt 58a, podczas gdy winno się uwzględnić również punkt 61a tabeli procentowej stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu (Odwołanie – k. 1). W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że w toku postępowania administracyjnego odwołujący się został skierowany na badanie do komisji lekarskiej ZUS, która orzeczeniem z dnia 15 kwietnia 2019 roku ustaliła u badanego 10 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem z dnia 31 października 2018 roku.

Podniesiono, że zaskarżona decyzja została wydana w oparciu o powyższe orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS (Odpowiedź na odwołanie – k. 3). Do chwili wydania wyroku na posiedzeniu niejawnym strony pozostawały na swoich stanowiskach w sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Odwołujący się posiadał tytuł do ubezpieczenia wypadkowego jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą (Bezsporne). W dniu 31 października 2018 roku odwołujący się doznał wypadku przy pracy w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 8 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (t.j. tekst jedn.

Dz.U. 2019 poz. 1205) (Bezsporne). Tego dnia około godziny 18:20 wyszedł od klienta po wykonaniu masażu i udał się do kolejnej osoby celem wykonania umówionego zabiegu. Z ul. (...) na ul. (...) –(...)przemieszczał się motorem. Na wysokości ul. (...) doszło do zderzenia pojazdu kierowanego przez odwołującego się z innym uczestnikiem ruchu; kierowca samochodu osobowego wykonał nagły skręt w lewo wymuszając pierwszeństwo. Odwołujący się nie miał możliwości ucieczki lub hamowania i uderzył w ten samochód. Na miejsce wypadku przybyła policja oraz pogotowie ratunkowe, które zabrało odwołującego się do szpitala na ul. (...) (Dowód z dokumentu:

Karta Wypadku Nr (...) – k. 21 – 21v., akta rentowe). Powyższe zdarzenie zostało wskazane jako wypadek przy pracy w Karcie Wypadku (Dowód z dokumentu: Karta Wypadku Nr (...) – k. 21 – 21v., akta rentowe) , takiej samej kwalifikacji dokonał ZUS w swojej opinii (Dowód z dokumentu: opinia – k. 20 – 20v., akta rentowe). Decyzją z dnia 17 kwietnia 2019 roku (...)) ZUS – II Oddział w W. przyznał P. D. jednorazowe odszkodowanie z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy jakiemu uległ w dniu 31 października 2018 roku przyjmując długotrwały uszczerbek na zdrowiu w wymiarze 10 %.

Kwota przyznanego odszkodowania wyniosła 9 170 zł (Bezsporne; nadto dowód z dokumentu: decyzja – k. 5, akta rentowe). Stan odwołującego się po doznanym wypadku komunikacyjnym, o którym mowa powyżej wyglądał następująco: złamania żeber I – VI lewych, I i VIII prawych, pęknięcia żeber IX, X prawych, stłuczenie obu płuc z pęknięciem płuca lewego, krwiakiem i odmą opłucną po stronie lewej. U odwołującego się doszło do niewielkiego uszkodzenia płuca lewego. Pęknięcie to wygoiło się samoistnie, z pozostawieniem niewielkiej blizny, bez trwałych następstw w czynności płuc (prawidłowa spirometria z kwietnia 2019 roku).

W sumie odwołujący się w następstwie wypadku komunikacyjnego z dnia 31 października 2018 roku poniósł uszczerbek na zdrowiu w wysokości 20 % (Dowód: opinia biegłego sądowego internisty, specjalisty chorób płuc B. Ż. – k. 17 – 17v.). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił częściowo w oparciu o fakty przyznane (bezsporne; art. 229 – 230 k.p.c.), które w związku z tym nie wymagały dowodzenia (art. 229 k.p.c.), nadto powołane wyżej dowody z dokumentów zgromadzonych w aktach rentowych, które nie były kwestionowane przez strony co do ich wiarygodności jak i nie budziły w tej mierze wątpliwości Sądu oraz dowód z opinii biegłego sądowego internisty, specjalisty chorób płuc.

Okoliczności wypadku przy pracy odwołującego się z dnia 31 października 2018 roku nie stanowiły sporu między stronami, toteż Sąd ustalił je w oparciu o zapisy znajdujące się w dokumencie – Karcie Wypadku nr (...) znajdującej się w aktach rentowych. Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało wiadomości specjalnych, w związku z czym Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego lekarza sądowego z zakresu pulmonologii na okoliczność ustalenia czy odwołujący się doznał urazu wskutek zdarzenia, które miało miejsce dnia 31 października 2018 roku czy też uraz ten został wywołany samoistną chorobą nie pozostającą w związku ze zdarzeniem; w przypadku uznania, że odwołujący się doznał urazu na skutek ww. zdarzenia celem ustalenia czy odwołujący się doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a jeżeli tak to w jakiej procentowej wysokości.

Opinia została sporządzona przez biegłą będącą specjalistą we wskazanej powyżej dziedzinie. Biegła w ocenie Sądu w wyczerpujący sposób odniosła się do przedstawionej przez Sąd tezy dowodowej, udzielając jednoznacznej i kompletnej odpowiedzi. Opinia ta daje w ocenie Sądu klarowny obraz sytuacji zdrowotnej odwołującego się. Była ona poprzedzona wszechstronną analizą zebranego w sprawie materiału, a także badaniem osoby odwołującego się.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie jako zasadne zasługiwało na uwzględnienie. Stosownie do art. 12 ust. 1 ustawy systemowej (t.j. Ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn. Dz.U. 2019 poz. 300) obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Według zaś art. 6 ust. 1 pkt 5 tejże ustawy obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

W realiach sprawy niniejszej bezspornym pozostawał tytuł odwołującego się do ubezpieczenia wypadkowego wynikający z bycia osobą prowadzącą pozarolniczą działalność. Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 8 ustawy wypadkowej (t.j. Ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, tekst jedn. Dz.U. 2019 poz. 1205) za wypadek przy pracy uważa się również nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w okresie ubezpieczenia wypadkowego z danego tytułu podczas wykonywania zwykłych czynności związanych z prowadzeniem działalności pozarolniczej w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy wypadkowej z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej przysługuje m.in. „jednorazowe odszkodowanie” – dla ubezpieczonego, który doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu (pkt 4). Według art. 12 ust. 1 tej samej ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20% przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust.

1. W sprawie niniejszej nie stanowiło sporu, że zdarzenie z dnia 31 października 2018 roku stanowiło wypadek przy pracy w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 8 ustawy wypadkowej. Wobec powyższego w ocenie Sądu nie ma konieczności przywoływania w tym miejscu szczegółowej analizy pojęcia wypadku przy pracy. Spór koncentrował się natomiast wokół rozmiaru procentowego uszczerbku na zdrowiu doznanego przez odwołującego się w następstwie wypadku przy pracy, w tym zakresie ubezpieczony domagał się zmiany zaskarżonej decyzji organu rentowego. Ustalenie rozmiaru doznanego przez odwołującego się uszczerbku na zdrowiu wymagało wiadomości specjalnych (art. 278 § 1 k.p.c.) toteż postanowieniem z dnia 22 sierpnia 2019 roku (k.

10) Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego lekarza sądowego z zakresu pulmonologii. Powołana biegła w oparciu o zgromadzoną dokumentację, w tym medyczną wydała opinię zgodnie z treścią której do orzeczonych 10 % uszczerbku na zdrowiu z tytułu złamania żeber (poz. 58a załącznika do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania, t.j. tekst jedn. Dz.U. 2013 poz. 954) należy doliczyć 10 % uszczerbku na zdrowiu z tytułu uszkodzenia miąższu płuca lewego (poz. 61a ww. załącznika). W konsekwencji, uznając ww. opinię za przydatną dla rozstrzygnięcia Sąd przyjął, że wysokość należnego odwołującemu się jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy winna odpowiadać 20 % uszczerbku na zdrowiu. Z podniesionych wyżej względów orzeczono jak w sentencji z mocy art. 477 14 § 2 k.p.c.