Legislator Case Law & Legislation
XVIII C 4577/16 AI generated

XVIII C 4577/16 · Sąd powszechny

Case Number XVIII C 4577/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Stanowiska stron. Pozwem z 11 października 2016 roku1 powódka W. B., reprezentowana przez adwokata, domagała się zasądzenia od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) spółki akcyjnej w W. 2.750 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 9 sierpnia 2016 roku do dnia zapłaty, nadto kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu wskazano, że dochodzone roszczenie wynika z objęcia powódki ubezpieczeniem grupowym pracowników Izby Skarbowej w Ł. oraz wypadku, do jakiego doszło 11 czerwca 2016 roku w gabinecie kosmetycznym. (k. 2 – 6) W odpowiedzi na pozew pozwany, reprezentowany przez radcę prawnego, wniósł o oddalenie powództwa w całości, nadto o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 805 § 1 k.c, art. 805 § 2 pkt 2 k.c, art. 99 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c; XVIII C 4577/16 · Sąd powszechny: Poparzenie z 11 czerwca 2016 roku nie spowodowało trwałego uszczerbku na zdrowiu. (opinia pisemna biegłej D. P.-P., k. 85 – 86, uzupełnienie k. 117; opinia ustna, k. 139 – 140) Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia, mającymi zastosowanie w zakresie wynikającym ze zdarzenia z 11 czerwca 2016 roku, trwałym uszczerbkiem na zdrowiu jest trwałe, nie rokujące poprawy uszkodzenie danego organu, narządu lub układu, polegające na fizycznej utracie tego organu, narządu lub układu lub upośledzeniu jego funkcji (§ 2 ust. 1 o.w.u.). (ogólne warunki ubezpieczenia, k. 46 - 47) Samo zdarzenie z 11 czerwca 2016 roku nie było przedmiotem sporu.

Keywords

AI generated
professional liability insurance undue insurance benefit claim for insurance benefits occupational accident insurance liability of pension fund reimbursement by health insurer

Cited Legislation

AI generated
art. 805 § 1 k.c
Przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę (art. 805 § 1 k.c.).
art. 805 § 2 pkt 2 k.c
Świadczenie ubezpieczyciela przy ubezpieczeniu osobowym polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.).
art. 99 k.p.c
98 § 3 w związku z art. 99 k.p.c.).
art. 98 § 1 k.p.c
Powódka obowiązana jest zwrócić pozwanemu całość poniesionych kosztów procesu (art. 98 § 1 k.p.c.).
AI generated
I C 1648/21
Pozwem z dnia 30 grudnia 2021r.
IV P 260/19
Powódka M. B. wniosła pozew przeciwko pozwanemu Skarbowi Państwa (...) w T. o : zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kwoty 48.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 15 maja 2018r. do dnia zapłaty tytułem zadośćuczynienia, 2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kwoty 1.799,99 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 15 maja 2018 r. do dnia zapłaty tytułem odszkodowania, 3. o ustalenie odpowiedzialności pozwanego za skutki wypadku na przyszłość, 1. o zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa adwokackiego według zestawienia kosztów, które zostanie złożone na ostatniej rozprawie, a w przypadku nie złożenia zestawienia według norm przepisanych.
I C 71/16
W dniu 3 lutego 2016 roku do tut.
I C 123/14
Powód – A. R. wystąpił do tutejszego Sądu z pozwem skierowanym przeciwko (...) Spółka Akcyjna z siedzibą w S., którego następcą prawnym jest (...) S.A. z siedzibą w S. (uchwała Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 09 października 2014 r. o połączeniu (...) S.A. z (...) S.A. z siedzibą w S. poprzez przejęcie w drodze przeniesienia całego majątku (...) S.A. na (...) S.A. i wpisanie połączenia spółek do KRS w dniu 31 października 2014 r. ) o zasądzenie na jego rzecz od strony pozwanej zadośćuczynienia w łącznej kwocie 150.000 zł. z ustawowymi odsetkami od dnia 23 października 2013 r. do dnia zapłaty oraz o ustalenie odpowiedzialności strony pozwanej na przyszłość za skutki wypadku, któremu uległ w dniu 11 lipca 2011 r. Na uzasadnienie swego żądania powód podał, iż w skutek zdarzenia drogowego z dnia 11 lipca 2011 r., któremu uległ jako pasażer samochodu osobowego marki M., a za które odpowiedzialność ponosi strona pozwana, u której kierowca tego samochodu był ubezpieczony, powód doznał licznych obrażeń ciała, a w szczególności stłuczenia głowy, klatki piersiowej oraz brzucha, rany szarpanej okolicy kolana prawego z uszkodzeniem głowy przyśrodkowej mięśnia czworogłowego uda oraz troczka przyśrodkowego rzepki, a nadto – co istotne – w dniu 09 marca 2013 r. rozpoznano u niego pourazowe otworopochodne odwarstwienie siatkówki pochodzące pod plamkę i wykonano u niego zabieg operacyjny lewego oka w szpitalu w K., a lekarze wykonujący zabiegi związane z uszkodzeniem siatkówki łączyli to odwarstwienie siatkówki z doznanym przez powoda urazem w wypadku drogowym z dnia 11 lipca 2011 r. Powód wskazał, iż strona pozwana ustaliła jego uszczerbek na zdrowiu w toku postępowania likwidacyjnego prowadzonego przed wystąpieniem przez powoda na drogę sądową na 35 % i przyznała mu z tego tytułu kwotę 30.000 zł. tytułem zadośćuczynienia i kwotę 978,32 zł. tytułem odszkodowania i w ocenie powoda kwoty te są zbyt niskie i nie rekompensują jego szkody niemajątkowej, jak również procentowy uszczerbek na zdrowiu ustalony przez stronę pozwaną jest za niski z uwagi na doznane przez niego obrażania, zwłaszcza oka lewego.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: XVIII C 4577/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 M. 2020 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi w Wydziale XVIII Cywilnym w składzie: Przewodniczący: SSR Artur Piotr Wewióra protokolant: Beata Kowalska rozpoznawszy: 5 M. 2020 roku w Ł. na rozprawie sprawę z powództwa: W. B. przeciwko: (...) Zakładowi (...) na (...) spółce akcyjnej w W. o: zapłatę (1) oddala powództwo; (2) zasądza od powódki W. B. na rzecz pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) spółki akcyjnej w W. 1.147,72 zł (jeden tysiąc sto czterdzieści siedem złotych siedemdziesiąt dwa grosze) tytułem zwrotu kosztów procesu. XVIII C 4577/16

UZASADNIENIE

I. Stanowiska stron. Pozwem z 11 października 2016 roku1 powódka W. B., reprezentowana przez adwokata, domagała się zasądzenia od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) spółki akcyjnej w W. 2.750 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 9 sierpnia 2016 roku do dnia zapłaty, nadto kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu wskazano, że dochodzone roszczenie wynika z objęcia powódki ubezpieczeniem grupowym pracowników Izby Skarbowej w Ł. oraz wypadku, do jakiego doszło 11 czerwca 2016 roku w gabinecie kosmetycznym. (k. 2 – 6) W odpowiedzi na pozew pozwany, reprezentowany przez radcę prawnego, wniósł o oddalenie powództwa w całości, nadto o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu wskazano, że nie została spełniona materialna przesłanka odpowiedzialności, w szczególności brak związku przyczynowo-skutkowego między zabiegiem a uszkodzeniem wzroku. (k. 29 – 34) Do zamknięcia rozprawy 10 stycznia 2018 roku strony nie zmieniły swoich stanowisk odnośnie przedmiotu sporu. (k. 139 – 140) II. Ustalenia faktyczne i ocena dowodów. W. B. objęta była grupowym ubezpieczeniem pracowniczym typu P plus z dodatkowymi ubezpieczeniami, w tym ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków w postaci trwałego uszczerbku na zdrowiu.

W okresie ochrony, 11 czerwca 2016 roku ubezpieczona poddała się zabiegowi kosmetycznemu, polegającemu na nałożeniu henny na rzęsy. (bezsporne) W wyniku tego zabiegu W. B. doznała bezpośrednio poparzenia chemicznego rogówek obu oczu. W jego wyniku nastąpiło obniżenie ostrości wzroku obu oczu, które utrzymywało się do 29 lipca 2016 roku. Występowały również dolegliwości bólowe, związane z usunięciem nabłonka rogówki obu oczu. Utrzymywały się one przez pięć tygodni. Niezborność (astygmatyzm) utrzymuje się na poziomie fizjologicznym i nie wymaga korekcji.

Poparzenie z 11 czerwca 2016 roku nie spowodowało trwałego uszczerbku na zdrowiu. (opinia pisemna biegłej D. P.-P., k. 85 – 86, uzupełnienie k. 117; opinia ustna, k. 139 – 140) Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia, mającymi zastosowanie w zakresie wynikającym ze zdarzenia z 11 czerwca 2016 roku, trwałym uszczerbkiem na zdrowiu jest trwałe, nie rokujące poprawy uszkodzenie danego organu, narządu lub układu, polegające na fizycznej utracie tego organu, narządu lub układu lub upośledzeniu jego funkcji (§ 2 ust. 1 o.w.u.). (ogólne warunki ubezpieczenia, k. 46 - 47) Samo zdarzenie z 11 czerwca 2016 roku nie było przedmiotem sporu.

Skutki poparzenia dla wzroku powódki ustalono w oparciu o opinię biegłej. Dostrzeżono apel w mowie końcowej pełnomocnika powódki o to, by Sąd przyjął na siebie rolę najwyższego biegłego i wbrew opinii biegłego zasądził dochodzone roszczenie, jednakże nie zdecydowano się na podążenie za tym poglądem. Niezależnie już nawet od kwestii terminologicznych, rolą Sądu nie jest orzekanie wbrew opinii biegłego, lecz – w razie konieczności – rozstrzygnięcie wątpliwości pojawiających się między samymi biegłymi. Instrumenty dostępne Sądowi, a to wskazania wiedzy ogólnej i doświadczenia życiowego, a także orzeczniczego, pozwalają co najwyżej na odrzucenie opinii jako nieprzekonująco uargumentowanej, względnie dokonanie wyboru jednego z dwóch albo większej ilości rozbieżnych poglądów spośród oferowanych przez biegłych opiniujących w sprawie.

Nie jest to natomiast z całą pewnością instrumentarium wystarczające do tego, by dokonać ustaleń przeciwnych do tych, które poczyniła osoba dysponująca – niekwestionowanymi przez stronę – wiadomościami specjalnymi w zakresie niezbędnym do opiniowania. Ustalenia te ani treść argumentacji, zwłaszcza w kontekście ustnej opinii uzupełniającej, nie wzbudziły zastrzeżeń Sądu, nie zostały również w żaden przekonujący sposób obalone przez powódkę. Nie można wszak było czynić ustaleń sprzecznych z wynikiem opinii na podstawie samych zeznań powódki.

Widoczna w czasie przesłuchania stała się skłonność powódki do znacznej przesady, szczególnie widoczna przez porównanie zeznania o objawach i następnie tłumaczenia, dlaczego w takim razie – wobec z wizytą u lekarza zwlekano trzy dni (transkrypcja, k. 111). Tymczasem akcentowany w zeznaniach astygmatyzm okazał się normą fizjologiczną, zaś zespół suchego oka – cechą ściśle indywidualną, uzależnioną od warunków atmosferycznych i bodźców występujących w powietrzu, jak choćby dym tytoniowy; powódka rzeczywiście ma wadę wzroku – krótkowzroczność, ale jest to krótkowzroczność prosta, niezwiązana z urazem. (ustna opinia uzupełniająca, k. 139, 00:07:21 – 00:12:19).

Co najistotniejsze, uszkodzona rogówka odbudowała się całkowicie, bez blizn i z pełnym zachowaniem przezierności (k. 139, 00:10:26 – 00:11:40). W tych okolicznościach wskazania wiedzy ogólnej i doświadczenia życiowego nakazują przyjąć trafność opinii biegłej. III. Ocena roszczenia. Przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę (art. 805 § 1 k.c.).

Świadczenie ubezpieczyciela przy ubezpieczeniu osobowym polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.). Powódka nie wykazała zajścia przewidzianego w umowie wypadku – nie wykazała, że doszło do trwałego uszczerbku na jej zdrowiu. W tej sytuacji powództwo podlega oddaleniu w całości. IV. Koszty. Powódka przegrała sprawę w całości. Na koszty procesu pozwanego złożyło się: 247,72 zł wykorzystanej zaliczki na opinię biegłego (k. 92), 900 zł wynagrodzenia pełnomocnika według stawek minimalnych (art. 98 § 3 w związku z art. 99 k.p.c.).

Powódka obowiązana jest zwrócić pozwanemu całość poniesionych kosztów procesu (art. 98 § 1 k.p.c.). Nie ma podstaw do stosowania reguł słuszności i nieobciążania powódki kosztami procesu. Nie zachodzi żadna szczególna sytuacja, mogąca skutkować przyjęciem, że mimo przegrania procesu, powódka winna zostać zwolniona z obowiązku pokrycia kosztów pozwanego. Nie przemawia za tym w szczególności fakt, że pozwany jest przedsiębiorcą, gdyż w tych okolicznościach zwolnienie powódki oznaczałoby, że kosztami obrony przed nieuzasadnionymi roszczeniami pozwany będzie musiał ekonomicznie obciążyć wszystkich ubezpieczonych. 1 Jeżeli inaczej nie zaznaczono, daty pism według prezentaty Sądu.