Legislator Case Law & Legislation
I Ca 668/19 AI generated

I Ca 668/19 · Sąd powszechny

Case Number I Ca 668/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku Sądu Okręgowego w Tarnowie z dnia 27 lutego 2020 r. Powód B. Ć. w pozwie skierowanym przeciwko (...) SA z siedzibą w W. domagał się zasądzenia kwoty 2.844,86 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2019 r. do dnia zapłaty oraz zasądzenia kosztów postępowania. Uzasadniając żądanie wskazał, iż w dniu 10 stycznia 2013 r. zawarł ze stroną pozwaną umowę ubezpieczenia na życie z funduszem kapitałowym. W okresie ubezpieczenia wpłacił łącznie 10.040,46 zł, a po rozwiązaniu umowy strona pozwana wypłaciła mu kwotę 3.609,64 zł po potrąceniu ukrytych opłat alokacyjnych w wysokości 2.844,86 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 1 k.p.c, art. 100 k.p.c, art. 109 k.p.c; I Ca 668/19 · Sąd powszechny: W ocenie Sądu Okręgowego przeznaczenie składki na nabycie jednostek uczestnictwa w funduszu kapitałowym nie jest głównym świadczeniem strony pozwanej. Główne świadczenia stron zostały określone w § 1 OWU. Zgodnie z tym zapisem Towarzystwo zobowiązało się spełnić określone w OWU świadczenie w razie zajścia zdarzenia ubezpieczeniowego, a ubezpieczony zobowiązał się do opłacania składek. Główne świadczenie strony pozwanej zostało określone w § 5 OWU i obejmuje obowiązek wypłaty sumy ubezpieczenia albo wartości polisy powiększonej o wartość dodatkową w przypadku śmierci ubezpieczonego w okresie udzielania ochrony ubezpieczeniowej (por. w tym przedmiocie wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 25 marca 2019 r.

Keywords

AI generated
entitlement to insurance benefits reimbursement of insurance costs insurer reimbursement claim compensation fund withdrawal of insurance benefits overpaid insurance benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 1 k.p.c
Z powyższych względów zaskarżony wyrok podlega zmianie na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 100 k.p.c
Uzyskał więc uprawnienie do otrzymania od strony pozwanej kwoty 533,50 zł, o czym orzeczono na podstawie art. 100 k.p.c.
art. 109 k.p.c
W apelacji nie zgłosił jednak wniosku o ich zasądzenie (żądanie dotyczyło jedynie kosztów postępowania przed Sądem I instancji), stąd brak było możliwości zasądzenia jakiejkolwiek ich części w świetle regulacji zawartej w art. 109 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
III CZP 76/04
Sygn. akt III CZP 76/04 POSTANOWIENIE Dnia 6 stycznia 2005 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Strus (przewodniczący) SSN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) SSN Bronisław Czech w sprawie z powództwa M. B. przeciwko (...) Zakładowi Ubezpieczeń Na Życie S.A.- Oddziałowi w P. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 6 stycznia 2005 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej P. W., zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Ł. postanowieniem z dnia 13 sierpnia 2004 r., sygn. akt XIII Ca (…),:
I CSK 49/12
postanowienie nie zostało uzgodnione indywidualnie, a więc nie podlegało negocjacjom, 2) ukształtowane w ten sposób prawa i obowiązki konsumenta pozostają w sprzeczności z dobrymi obyczajami, 3) ukształtowane we wskazany sposób prawa i obowiązki rażąco naruszają interesy konsumenta, i 4) postanowienie nie dotyczy sformułowanych w sposób jednoznaczny głównych świadczeń stron, w tym ceny lub wynagrodzenia (art. 3851 § 1 k.c.). W niniejszej sprawie nie została spełniona ostatnia z wymienionych przesłanek, ponieważ zakwestionowane przez powódkę postanowienie dotyczy głównego świadczenia stron, które zostało we wzorcu sformułowane w sposób jednoznaczny.
VI ACa 1828/13
Pozwem z dnia 1 czerwca 2012 r.
VI ACa 1494/17
J. wnosiła o zasądzenie od pozwanej (...) Towarzystwo (...) – następcy prawnego (...) S.A. - kwoty 89 890,52 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od 27 października 2013 r. do dnia zapłaty oraz o zasądzenie na jej rzecz od pozwanej kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego w wysokości dwukrotności stawki minimalnej określonej prawem oraz opłaty skarbowej od pełnomocnictwa. W uzasadnieniu pozwu powódka wskazała, że jej roszczenie wynika z nieuprawnionego zatrzymania przez pozwaną znacznej części środków zgromadzonych przez powódkę z tytułu uiszczanych składek na skutek rozwiązania umowy.
I CK 635/03
55 i wyrok SN z dnia 8 czerwca 2004 roku, I CK 635/03).
VI ACa 262/11
wyrok SA w Warszawie z dnia 23 sierpnia 2011 roku, VI ACa 262/11).
AI generated
I C 139/19
Powód B. L. wnosił o zasądzenie na jego rzecz od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. w W. kwoty 1807,50 złotych wraz z odsetkami oraz o zasądzenie kosztów procesu. W uzasadnieniu wskazano, iż powód zawarł z pozwanym w dniu 6.05.2003r. umowę ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym. Umowa uległa rozwiązaniu 11.04.2018r. Powód w okresie umownym wpłacił łącznie 21738,12 zł, w dniu rozwiązania umowy wartość rachunku wynosiła 13008,53zł, która została wypłacona. Dodatkowo powód wpłacił łącznie 1807,50 zł opłaty alokacyjnej, której zwrotu dotyczy pozew. Zdaniem powoda, paragraf 16 OWU stanowi klauzulę niedozwoloną i spełnienie świadczenia na tej podstawie podlega zwrotowi.
III Ca 922/21
Powód T. H. domagał się zasądzenia od pozwanego C. Towarzystwa (...) z siedzibą w W. kwoty 1 544,38 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 stycznia 2017r. oraz zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu pozwu wskazał, iż w dniu 1 kwietnia 2008r. zawarł ze stroną pozwaną umowę ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym (...), potwierdzoną polisą nr (...), do której zastosowanie Ogólne Warunki Ubezpieczenia nr (...). Podał, że umowa ubezpieczenia została rozwiązana w dniu 25 stycznia 2016r. w wyniku złożonej rezygnacji, zaś wyliczona przez pozwanego wartość polisy wynosiła 37 639,81 zł, od której została potrącona opłata z tytułu umorzenia jednostek w wysokości 1 544,38 zł.
III Ca 1568/19
Powódka Z. D. domagała się zasądzenia od pozwanej V. L. Towarzystwa (...) w W. kwoty 3.159,07 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od 28 listopada 2017 r., a także zasądzenie kosztów procesu podnosząc, że 10 sierpnia 2012 r. zawarła z poprzednikiem prawnym pozwanej (...) Spółką Akcyjną w W. (dalej jako spółka (...)) umowę ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym (dalej jako (...)), ale umowa została rozwiązana 2 stycznia 2017 r. Wskazała, że wpłaciła składki w łącznej kwocie 13.250 zł, natomiast wg pozwanej wartość rachunku wynosiła 12.636,27 zł., a po rozwiązaniu umowy pozwana wypłaciła jedynie 9.477,20 zł potrącając kwotę 3.159,07 zł z tytułu opłaty likwidacyjnej.
III CZP 61/22
Pozwem z dnia 26 lipca 2019 r.
I C 2270/15
Pozwem z dnia 26 czerwca 2015 roku (data prezentaty) M.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I Ca 668/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 lutego 2020 r. Sąd Okręgowy w Tarnowie – I Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: Sędzia Marek Syrek po rozpoznaniu w dniu 27 lutego 2020 r. w Tarnowie na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa B. Ć. przeciwko (...) SA z siedzibą w W. o zapłatę na skutek apelacji powoda B. Ć. od wyroku Sądu Rejonowegow Bochni z dnia 14 października 2019 r., sygn. akt I C 606/19 1. zmienia zaskarżony wyrok w całości w ten sposób, że nadaje mu treść: „I. zasądza od strony pozwanej (...) SA z siedzibą w W. na rzecz powoda B. Ć. kwotę 2.180,67 zł (dwa tysiące sto osiemdziesiąt złotych 67/100) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2019 r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od strony pozwanej (...) SA z siedzibą w W. na rzecz powoda B. Ć. kwotę 533,50 zł (pięćset trzydzieści trzy złote 50/100) tytułem zwrotu części kosztów postępowania.” 2. oddala apelację w pozostałej części;

3. znosi pomiędzy stronami koszty postępowania apelacyjnego. Sędzia Marek Syrek Sygn. akt I Ca 668/19

UZASADNIENIE

wyroku Sądu Okręgowego w Tarnowie z dnia 27 lutego 2020 r. Powód B. Ć. w pozwie skierowanym przeciwko (...) SA z siedzibą w W. domagał się zasądzenia kwoty 2.844,86 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2019 r. do dnia zapłaty oraz zasądzenia kosztów postępowania. Uzasadniając żądanie wskazał, iż w dniu 10 stycznia 2013 r. zawarł ze stroną pozwaną umowę ubezpieczenia na życie z funduszem kapitałowym. W okresie ubezpieczenia wpłacił łącznie 10.040,46 zł, a po rozwiązaniu umowy strona pozwana wypłaciła mu kwotę 3.609,64 zł po potrąceniu ukrytych opłat alokacyjnych w wysokości 2.844,86 zł.

W ocenie powoda postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia dotyczące alokacji stanowią klauzule niedozwolone, a zatem pobrane przez stronę pozwaną opłaty alokacyjne były świadczeniem nienależnym podlegającym zwrotowi. Strona pozwana w odpowiedzi na pozew wniosła o oddalenie powództwa i zasądzenie kosztów postępowania. Wskazała, że powód zawierając umowę nie zgłaszał żadnych wątpliwości co do treści ogólnych warunków ubezpieczenia, a zgodnie z nimi alokacja składki regularnej w pierwszym i drugim roku polisy wynosiła 40%.

Powyższa regulacja dotyczy głównych świadczeń stron i została sformułowana w sposób jednoznaczny. Ponadto nie zawiera postanowień sprzecznych z dobrymi obyczajami i nie narusza rażąco interesów konsumenta. Nie narusza tym samym art. 385 1 k.c. Wyrokiem z dnia 14 października 2019 r. Sąd Rejonowy w Bochni oddalił powództwo i zasądził od powoda na rzecz strony pozwanej kwotę 900 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania. Z rozstrzygnięciem tym nie zgodził się powód wnosząc apelację. W środku odwoławczym zarzucił sądowi I instancji naruszenie art. 385 1 i 385 2 k.c. poprzez ich niezastosowanie i nieuznanie zapisów umowy o opłacie alokacyjnej za abuzywne pomimo faktu, że postanowienia te nie zostały sformułowane w sposób jednoznaczny i zrozumiały dla przeciętnego odbiorcy, w OWU brak jest definicji opłaty alokacyjnej, nie wiadomo z jakiego tytułu pobierana jest ta opłata oraz co się na nią składa i w OWU nie sprecyzowano, jakie konkretne koszty poniósł pozwany w związku z zawarciem umowy, a sama opłata alokacyjna została określona ryczałtowo.

Powołując się na powyższe zarzuty powód domagał się zmiany zaskarżonego wyroku i uwzględnienia powództwa w całości przy obciążeniu pozwanego kosztami postępowania za I instancję, ewentualnie uchylenia zaskarżonego wyroku i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I instancji oraz zasądzenia kosztów postępowania przed Sądem I instancji. Strona pozwana nie złożyła odpowiedzi na apelację. Sąd Okręgowy zważył, co następuje. Apelacja powoda w znacznej części jest uzasadniona. Podzielić należy pogląd wyrażony w apelacji o abuzywnym charakterze postanowień ogólnych warunków ubezpieczenia, które przewidują alokację jedynie części składki regularnej w pierwszych dwóch latach umowy.

Stosownie do art. 385 1 § 1 k.c. postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nieuzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny. Nie budzi wątpliwości kwestia, że powód w analizowanym stosunku prawnym posiada status konsumenta, a postanowienia zawarte w ogólnych warunkach ubezpieczenia nie zostały z nim uzgodnione indywidualnie.

Prawidłowe zastosowanie przepisu art. 385 1 k.c. wymaga przede wszystkim ustalenia zakresu pojęcia świadczenia głównego oraz wyjaśnienia, kiedy można stwierdzić, że postanowienie określa świadczenie główne. Z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej oraz Sądu Najwyższego wynika przede wszystkim, że wyjątek od mechanizmu kontroli treści klauzul abuzywnych wskazany w art. 4 ust. 2 dyrektywy 93/13/EWG, powinien podlegać wykładni zawężającej (zob. wyrok TSUE z dnia 30 kwietnia 2014 roku, C-26/13; wyrok TSUE z dnia 26 lutego 2015 roku, C-143/13; wyrok TSUE z dnia 23 kwietnia 2015 roku, C-96/14 ; postanowienie SN z dnia 6 stycznia 2005 roku, III CZP 76/04, LEX nr 157157; wyrok SN z dnia 8 listopada 2012 roku, I CSK 49/12, OSNC 2013, nr 6, poz. 76, z glosami:

K. Zdun-Załęskiej, LEX nr 1284693, i A. Brytana, Prawo cywilne. Glosy, red. F. Zoll, S. Daniluk, Warszawa 2016, s. 107). Z powołanych wyżej wypowiedzi judykatury jasno wynika, że za postanowienia objęte zakresem pojęcia głównego przedmiotu umowy należy uważać te, które określają podstawowe świadczenia w ramach danej umowy i które z tego względu charakteryzują tę umowę. Chodzi tu o postanowienia bezpośrednio określające główne świadczenia, a nie o postanowienia dotyczące, czy też związane z głównymi świadczeniami.

Pojęcie „główne świadczenia stron” należy interpretować w nawiązaniu do pojęcia elementów umowy przedmiotowo istotnych (essentialia negotii - por. wyrok SA w Warszawie z dnia 9 kwietnia 2014 roku, VI ACa 1828/13, LEX nr 1527305). W judykaturze zwrócono uwagę na to, że zasięg pojęcia „świadczenie główne” musi być zawsze ustalany in casu, z uwzględnieniem wszystkich postanowień oraz celu zawieranej umowy. Nie ulega bowiem wątpliwości, że nie wszystkim świadczeniom objętym umową, można przypisać walor głównych (por. wyrok SN z dnia 8 listopada 2012 roku, I CSK 49/12, OSNC 2013 Nr 6 , poz. 76 i LEX nr 1284693 ).

W ocenie Sądu Okręgowego przeznaczenie składki na nabycie jednostek uczestnictwa w funduszu kapitałowym nie jest głównym świadczeniem strony pozwanej. Główne świadczenia stron zostały określone w § 1 OWU. Zgodnie z tym zapisem Towarzystwo zobowiązało się spełnić określone w OWU świadczenie w razie zajścia zdarzenia ubezpieczeniowego, a ubezpieczony zobowiązał się do opłacania składek. Główne świadczenie strony pozwanej zostało określone w § 5 OWU i obejmuje obowiązek wypłaty sumy ubezpieczenia albo wartości polisy powiększonej o wartość dodatkową w przypadku śmierci ubezpieczonego w okresie udzielania ochrony ubezpieczeniowej (por. w tym przedmiocie wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 25 marca 2019 r.

VI ACa 1494/17). Kolejnymi przesłankami, jakie zgodnie z art. 385 1 § 1 k.c. muszą wystąpić, aby postanowienie umowne zostało uznane za niedozwolone, są: „sprzeczność z dobrymi obyczajami” i „rażące naruszenie interesów konsumenta”. Przesłanki te muszą być spełnione łącznie, a brak jednej z nich skutkuje tym, że Sąd nie dokonuje oceny danego postanowienia pod kątem abuzywności. „Dobre obyczaje” są w zasadzie równoważnikiem pojęciowym „zasad współżycia społecznego”, jako że zgodnie z utrwaloną judykaturą do zasad tych zalicza się pozaprawne reguły postępowania, niesprzeczne z etyką, moralnością i aprobowanymi społecznie obyczajami.

Istotą dobrych obyczajów jest szeroko rozumiany szacunek do drugiego człowieka (por. wyrok SN z dnia 8 stycznia 2003 roku, II CKN 1097/00, OSNC 2004 , Z. 4, poz. 55 i wyrok SN z dnia 8 czerwca 2004 roku, I CK 635/03). W stosunkach z konsumentami powinien on wyrażać się w informowaniu o wynikających z umowy uprawnieniach, niewykorzystywaniu uprzywilejowanej pozycji profesjonalisty przy zawieraniu umowy i jej realizacji, rzetelnym traktowaniu konsumenta jako równorzędnego partnera umowy (por. wyrok SA w Warszawie z dnia 23 sierpnia 2011 roku, VI ACa 262/11).

Przez działanie wbrew dobrym obyczajom należy rozumieć działania zmierzające do niedoinformowania, dezorientacji, wywołania błędnego przekonania u konsumenta, wykorzystania jego niewiedzy lub naiwności. Działania te potocznie określa się jako nieuczciwe, nierzetelne, odbiegające od przyjętych standardów postępowania. Rażące naruszenie interesów konsumenta oznacza natomiast nieusprawiedliwioną dysproporcję - na niekorzyść konsumenta - praw i obowiązków stron, wynikających z umowy (zob. wyroki SN: z dnia 13 lipca 2005 roku, I CK 832/04, Biul.

SN 2005, Nr 11, poz. 13 oraz z dnia 3 lutego 2006 roku, I CK 297/05, Biul. SN 2006, Nr 5-6, poz. 12). Rażące naruszenie interesów konsumenta zazwyczaj stanowi naruszenie dobrych obyczajów; nie zawsze jednak zachowanie sprzeczne z dobrymi obyczajami rażąco narusza te interesy (zob. wyrok SN z dnia 13 października 2010 roku, I CSK 694/09, nie publ.). Przenosząc powyższe uwagi na kanwę niniejszej sprawy wskazać należy, że regulacja zawarta w ogólnych warunkach ubezpieczenia i przewidująca pozbawienie ubezpieczonego w pierwszych dwóch latach umowy części składki musi być uznana za naruszającą dobre obyczaje.

Na wstępie wskazać należy, że uregulowanie powyższe zostało niejako „ukryte” przed ubezpieczonym poprzez wprowadzający w błąd sposób zredagowania ogólnych warunków ubezpieczenia. Konsument czytając ogólne warunki ubezpieczenia co prawda w § 2 może zapoznać się z definicją pojęcia „alokacja” i uzyskać informację, że jest to część składki regularnej lub składki dodatkowej przeznaczonej na nabycie jednostek uczestnictwa, ale już dalsze uregulowania nie pozwalają na uzyskanie informacji, jakie są późniejsze losy pozostałej części składki nie objętej pojęciem „alokacji”.

Czytając dalej ogólne warunki ubezpieczenia konsument zapoznaje się z § 25 ust. 1 i otrzymuje informację, że „za składkę regularną Towarzystwo nabywa jednostki uczestnictwa w Funduszach wybranych przez Ubezpieczonego we Wniosku o zawarcie umowy, z zastrzeżeniem § 37 ust. 1.” Użycie sformułowania „za składkę” wskazuje, że jej całość a nie część zostanie przeznaczona na nabycie jednostek uczestnictwa. Ponadto przepis ten odsyła wyłącznie do § 37 ust. 1 dotyczącego zmiany podziału składki pomiędzy różne fundusze i przeniesienia jednostek do różnych funduszy.

Nie odsyła natomiast do § 38 ust. 2, gdzie nawiązano do pojęcia „alokacji”. Już z tego powodu musi być uznana za wprowadzającą w błąd. Wprowadza ponadto wewnętrzną sprzeczność ogólnych warunków ubezpieczenia, gdyż z jednego przepisu wynika, że cała składka zostanie przeznaczona na nabycie jednostek uczestnictwa (§ 25 ust.1), a z dalszego, iż jedynie część składki (§ 38 ust. 2). Każdy konsument podejmując decyzję co do zawarcia umowy ubezpieczenia zwraca uwagę na koszty wiążące się z tą umową. Informacja w tym przedmiocie – aby mogła zostać uznana za zgodną z dobrymi obyczajami – musi być jasna i precyzyjna.

Strona pozwana konstruując ogólne warunki ubezpieczenia opłaty w sposób wyczerpujący wymieniła w § 28. I tak wynika z tego uregulowania, że konsument zobowiązany będzie do pokrycia:

1. opłaty za ryzyko, 2. opłaty administracyjnej, 3. opłaty za przeniesienie jednostek uczestnictwa, 4. opłaty za zmianę podziału Składki regularnej, 5. opłaty za zarządzanie Funduszami, 6. opłaty za częściowy wykup Wartości polisy, 7. opłaty za częściowy lub całkowity wykup Wartości dodatkowej. Racjonalny konsument – czytając powyższy przepis – ma prawo uznać, że zawiera on wyczerpujące wyliczenie obciążających go opłat. Ergo – może spodziewać się, że nie będzie obciążony żadnymi innymi kosztami. Tymczasem poprzez wprowadzenie do ogólnych warunków ubezpieczenia regulacji z art. 38 ust. 2, iż „liczba jednostek uczestnictwa równa jest iloczynowi alokacji Składki regularnej i wartości tej składki podzielonemu przez Cenę nabycia” spowodowało nałożenie na konsumenta dodatkowego kosztu.

Co bardzo istotne kosztu – który nie został w żaden sposób zdefiniowany. Analiza ogólnych warunków ubezpieczenia nie pozwala na ustalenie, z jakiego tytułu koszt ten jest ponoszony. Nie wiadomo na co zostaje przeznaczona część składki regularnej nie objętej alokacją. W przeciwieństwie do opłat wymienionych w § 28, których nazwy jednoznacznie wskazują na jaki cel są pobierane, konsument nie ma możliwości ustalenia, z jakiego tytułu następuje potrącenie znacznej części składki na podstawie § 38 ust.

2. Nie wie, jakie ekwiwalentne świadczenie ubezpieczyciela ma otrzymać w zamian za część składki nie objętej alokacją. Nie wie nawet co dzieje się z tą częścią jego składki – w świetle uregulować OWU ta część składki niejako „znika”. Wbrew poglądowi wyrażonemu przez Sąd I instancji nie można przyjąć, że tego rodzaju uregulowanie znajduje uzasadnienie w ryzyku ubezpieczeniowym ponoszonym przez ubezpieczyciela. Ryzyko ubezpieczeniowe zostało bowiem ujęte w opłacie za ryzyko wymienionej w § 28 ust. 1 pkt 1 OWU, której wysokość (co do zasady) została powiązana wprost proporcjonalnie z wiekiem ubezpieczonego (im wyższy wiek ubezpieczonego, tym wyższa opłata za ryzyko).

Tymczasem potrącenia części składki w pierwszych dwóch latach umowy zostały powiązane odwrotnie proporcjonalnie z wiekiem ubezpieczeniowego – im starszy ubezpieczony, tym większa część składki podlegała inwestowaniu, a tym mniejsza część była potrącana przez ubezpieczyciela. Mechanizm alokacji jest więc odmienny od opłaty za ryzyko. Powyższe okoliczności jednoznacznie wskazują, że regulacja § 38 ust. 2 OWU pozostając w sprzeczności z § 25 ust. 1 i wprowadzając „ukrytą” opłatę nie powiązaną z jakimkolwiek świadczeniem ekwiwalentnym ubezpieczyciela narusza dobre obyczaje.

Jest jednocześnie regulacją pociągającą za sobą rażące naruszenie interesów konsumenta. Pozbawia bowiem konsumenta bardzo znaczącej części jego środków (w przypadku powoda 60% składki w ciągu pierwszych dwóch lat umowy) bez żadnego ekwiwalentu. W tej sytuacji regulacja ta musi być uznana za abuzywną w świetle art. 385 1 § 1 k.c., a tym samym nie wiążącą konsumenta. Wyeliminowanie z § 38 ust. 2 OWU słowa „alokacji” powoduje, że w świetle pozostałych postanowień umownych cała składka regularna powinna zostać przeznaczona na nabycie jednostek uczestnictwa.

Zalegający w aktach sprawy wykaz transakcji do polisy umożliwia ustalenie, jaki powinien być stan rachunku inwestycyjnego powoda przy wyeliminowaniu ze stosunku umownego niedozwolonych postanowień. Ustalenie wymaga dokonania obliczeń przedstawionych w poniższej tabeli. Data transakcji Potrącona część składki Cena nabycia jednostki uczestnictwa Liczba utraconych przez powoda jednostek uczestn. 11.01.2013 90 zł 13,3927 6,720 12.02.2013 90 zł 13,4299 6,701 12.03.2013 90 zł 13,4677 6,683 11.04.2013 90 zł 13,5107 6,661 13.05.2013 90 zł 13,5415 6,646 11.06.2013 90 zł 13,5653 6,635 11.07.2013 90 zł 13,5891 6,623 13.08.2013 89,99 zł 13,6255 6,605 11.09.2013 90 zł 13,6399 6,598 11.10.2013 89,99 zł 13,6687 6,583 13.11.2013 90 zł 13,6951 6,572 11.12.2013 90 zł 13,7142 6,563 13.01.2014 92,70 zł 13,7363 6,749 11.02.2014 92,70 zł 13,7640 6,735 12.03.2014 92,70 zł 13,7926 6,721 11.04.2014 92,70 zł 13,8376 6,699 13.05.2014 92,70 zł 13,8654 6,686 11.06.2014 92,70 zł 13,9254 6,657 11.07.2014 92,70 zł 13,9602 6,640 13.08.2014 92,70 zł 13,9978 6,622 11.09.2014 92,70 zł 14,0457 6,600 13.10.2014 92,70 zł 14,0993 6,575 12.11.2014 92,71 zł 14,1145 6,568 11.12.2014 92,70 zł 14,1167 6,567 RAZEM: 159,409 Przedstawione powyżej obliczenia wskazują, iż na skutek zastosowania przez stronę pozwaną niedozwolonego postanowienia umownego powód utracił 159,409 jednostek uczestnictwa.

Wszystkie jednostki uczestnictwa powoda zostały umorzone w dniu 27 grudnia 2017 r. po cenie 13,6800. Gdyby strona pozwana nie stosowała niedozwolonych postanowień umownych stan rachunku powoda byłby wyższy o kwotę 2.180,67 zł. Kwota powyższa podlega zasądzeniu z odsetkami ustawowymi za opóźnienie – zgodnie z żądaniem pozwu – od dnia 24 marca 2019 r. Strona pozwana została bowiem wezwana przez powoda do zapłaty pismem z dnia 12 marca 2019 r. w terminie 3 dni. Z powyższych względów zaskarżony wyrok podlega zmianie na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. poprzez zasądzenie kwoty 2.180,67 zł przy oddaleniu dalej idącego żądania.

Konsekwencją takiego rozstrzygnięcia jest zmiana orzeczenia o kosztach postępowania. Powództwo zostało uwzględnione w ok. ¾ części, stąd strona pozwana powinna ponieść 75 % kosztów. Na koszty te składa się opłata od pozwu (100 zł) oraz koszty udziału pełnomocników obu stron (po 917 zł). Łącznie koszty wyniosły więc 1.934 zł. Powód powinien ponieść 25 % kosztów, tj. 483,50 zł, a poniósł je w wysokości 1017 zł. Uzyskał więc uprawnienie do otrzymania od strony pozwanej kwoty 533,50 zł, o czym orzeczono na podstawie art. 100 k.p.c. Powód uzyskał również uprawnienie do żądania części kosztów postępowania apelacyjnego.

W apelacji nie zgłosił jednak wniosku o ich zasądzenie (żądanie dotyczyło jedynie kosztów postępowania przed Sądem I instancji), stąd brak było możliwości zasądzenia jakiejkolwiek ich części w świetle regulacji zawartej w art. 109 k.p.c. Dlatego też koszty te zostały zniesione pomiędzy stronami. Sędzia Marek Syrek