Legislator Case Law & Legislation
VIII U 4794/19 AI generated

VIII U 4794/19 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 4794/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 1 października 2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., odmówił C. C. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wprawdzie ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy, jednak nie spełnił pozostałych warunków koniecznych do przyznania świadczenia, a mianowicie jego łączny staż ubezpieczeniowy wynosi 21 lat 23 dni, zaś w ostatnim 10-leciu poprzedzającym datę złożenia wniosku udokumentował 3 lata 1 miesiąc 8 dni, a w okresie 10 lat od powstania niezdolności do pracy, wnioskodawca udokumentował 3 lata 3 miesiące 12 dni okresów ubezpieczenia. (decyzja w aktach ZUS) Wnioskodawca odwołał się od powyższej decyzji i podniósł, że rozpoczął pracę w krótkim czasie po ukończeniu szkoły zawodowej. Pracował w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w P., a potem w Gminnej Spółdzielni (...) w P.. (odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 4794/19 · Sąd powszechny: niezdolność do pracy powstała w okresach, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 i 2, pkt 3 lit. b, pkt 4, 6, 7 i 9, ust. 2 pkt 1, 3-8 i 9 lit. a, pkt 10 lit. a, pkt 11-12, 13 lit. a, pkt 14 lit. a i pkt 15-17 oraz art. 7 pkt 1-3, 5 lit. a, pkt 6 i 12, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy).

Keywords

AI generated
gainful employment past retirement age duration of incapacity older workers sufficient earning capacity leave for youth work seniority
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 4794/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 1 października 2019 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., odmówił C. C. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że wprawdzie ubezpieczony jest całkowicie niezdolny do pracy, jednak nie spełnił pozostałych warunków koniecznych do przyznania świadczenia, a mianowicie jego łączny staż ubezpieczeniowy wynosi 21 lat 23 dni, zaś w ostatnim 10-leciu poprzedzającym datę złożenia wniosku udokumentował 3 lata 1 miesiąc 8 dni, a w okresie 10 lat od powstania niezdolności do pracy, wnioskodawca udokumentował 3 lata 3 miesiące 12 dni okresów ubezpieczenia. (decyzja w aktach ZUS) Wnioskodawca odwołał się od powyższej decyzji i podniósł, że rozpoczął pracę w krótkim czasie po ukończeniu szkoły zawodowej. Pracował w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w P., a potem w Gminnej Spółdzielni (...) w P.. (odwołanie k.

3) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu odpowiedzi na odwołanie organ rentowy przytoczył argumentację jak w zaskarżonej decyzji oraz wskazał, że swoją decyzję oparł o dokumenty dostarczone przez wnioskodawcę. (odpowiedź na odwołanie – k.

4) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny C. C. urodził się (...). Łączny staż ubezpieczeniowy wnioskodawcy wynosi 21 lat 9 miesięcy 18 dni, w tym 18 lat 9 miesięcy 20 dni okresów składkowych i 2 lata 11 miesięcy 28 dni okresów nieskładkowych. Do okresu tego zaliczony jest okres pracy wnioskodawcy w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w P. od 1.03.1986 do 25.11.1986 roku. Wnioskodawca, mając mniej niż 18 lat pracował jako pomocnik w magazynie w GS w P.. Była to praca na tzw. rachunek, czyli wnioskodawca pracował określoną ilość godzin, za które dostawał wynagrodzenie.

W takim systemie wnioskodawca pracował około 1 roku. Z. M. był wiceprezesem GS i pamięta wnioskodawcę, bowiem wcześniej pracował tam jego tata. Pamięta, że wnioskodawca został sierotą i jego opiekun poprosił władze GS o zatrudnienie wnioskodawcy, aby miał z czego żyć. Pamięta, że wnioskodawca pracował na tzw. rachunek, czyli na umowę zlecenie. Miał płacone za przepracowane godziny. Dowód: zeznania świadków: L. C. k 60 i Z. M. k 60, dokumenty k 14-18, dokumentacja w aktach ZUS, pismo ZUS k 57

Sąd Okręgowy zważył, co następuje

Odwołanie wnioskodawcy nie jest zasadne. Zgodnie z treścią art. 57 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki:

1) jest niezdolny do pracy; 2)ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy;

3) niezdolność do pracy powstała w okresach, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 i 2, pkt 3 lit. b, pkt 4, 6, 7 i 9, ust. 2 pkt 1, 3-8 i 9 lit. a, pkt 10 lit. a, pkt 11-12, 13 lit. a, pkt 14 lit. a i pkt 15-17 oraz art. 7 pkt 1-3, 5 lit. a, pkt 6 i 12, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy (art. 57 ust. 2 ustawy).

Warunki wskazane w art. 57 w/w ustawy muszą być spełnione łącznie, by istniały podstawy do przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Zgodnie z art. 58 ust.1, warunek posiadania wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego, w myśl art. 57 ust. 1 pkt 2, uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony osiągnął okres składkowy i nieskładkowy wynoszący łącznie co najmniej 5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat. Okres ten powinien przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy; do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej lub renty rodzinnej (ust.2).

Przepisu ust. 2 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy, o którym mowa w art. 6, wynoszący co najmniej 25 lat dla kobiety i 30 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. W niniejszej sprawie nie może być zastosowany art. 58 ust. 4 cytowanej ustawy, bowiem wnioskodawca nie legitymuje się 30 latami okresów składkowych ( ma ich 18 lat 9 miesięcy 20 dni). Sąd uwzględnił, przy wyliczaniu stażu ubezpieczeniowego, okres pracy wnioskodawcy w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w P. od 1.03.1986 do 25.11.1986 roku, ale nie wpłynęło to na prawo do świadczenia.

Nie może być natomiast zaliczony okres pracy w Gminnej Spółdzielni w P., bowiem brak jest jakichkolwiek dokumentów, potwierdzających to zatrudnienie. Nie wiadomo dokładnie od kiedy do kiedy wnioskodawca miał tam pracować. Ponadto z zeznań świadków wynikało, że była to praca na tzw. rachunek, czyli nie umowa o pracę i nie wiadomo, czy były odprowadzane składki. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie wnioskodawcy. O kosztach pełnomocnika z urzędu orzeczono w oparciu o § 15 ust.2 i § 4 ust.3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3.10.2016 roku w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego z urzędu.

Zarządzenie: odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełn. ubezpieczonego – po ustaniu przeszkody związanej z sytuacją epidemiologiczną (zarządzenie Prezesa SO nr (...)).