Legislator Case Law & Legislation
V U 36/19 AI generated

V U 36/19 · Sąd powszechny

Case Number V U 36/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 29.11.2018 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. zobowiązał płatnika Agencję (...) SA w Ż. do zwrotu nienależnie wypłaconego M. D. (1) zasiłku opiekuńczego, zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 1.195, 01 zł. W uzasadnieniu organ wskazał, że wskutek niewłaściwego wpisania przez płatnika w zaświadczenia ZUS Z-3 premii, w niewłaściwej wysokości zostały naliczone ubezpieczonej świadczenia. W odwołaniu Agencja (...) SA w Ż. wskazała, że decyzja jest niezgodna ze stanem faktycznym, gdyż z praktyki naliczania wynagrodzeń jasno wynika, że premia należna każdego miesiąca jest przez pracodawcę pomniejszana proporcjonalnie w przypadku nieobecności spowodowanej chorobą.

Legislator headnote

AI generated

V U 36/19 · Sąd powszechny: Podstawą wymiaru zasiłków stanowiło przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone ubezpieczonej za okres XI 2013 r.- X 2014r. Do ustalenia podstawy wymiaru ww. zasiłków organ przyjął wskazane w zaświadczeniach płatnika składek ZUS Z-3 składniki za okresy miesięczne, tj. stałe wynagrodzenie zasadnicze określone w umowie o pracę oraz premię po uzupełnieniu usprawiedliwioną nieobecnością (tabela nr 7 zaświadczenia Z-3) oraz premie i inne składniki w kwocie faktycznej (tabela 8 zaświadczenia Z-3). Z regulaminu wynagrodzenia pracowników Agencja (...) SA w Ż. wynika, że pracownicy oprócz wynagrodzenia zasadniczego otrzymują premię regulaminową (§ 7).

Keywords

AI generated
reimbursement by health insurer health insurance premiums medical expenses covered supplementary health care insurance sick pay insurance benefits health insurance body
AI generated
IV U 245/22
(sporządzone na podstawie art.
III USK 282/21
Wyrokiem z 16 października 2020 r., sygn.
III Ua 17/18
Decyzją z dnia 08.11.2017r.
IV Ua 9/20
Ubezpieczona M. T. wniosła odwołanie od decyzji pozwanego Za­kładu (...) Oddział w E. z dnia 23 sierpnia 2018 roku, znak: (...), na mocy której odmówiono jej prawa do zasiłku choro­bowego za okres od dnia 11 marca 2014 roku do dnia 31 lipca 2014 roku oraz zobowiązano ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 27.533,53 zł - w tym 20.566,26 zł tytułem należności głównej z funduszu chorobowego oraz 6.967,27 zł tytułem odsetek - z uwagi na ustalenie, że skarżąca nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, w tym ubezpieczeniu chorobowemu, z tytułu zatrudnienia. Ubezpieczona wniosła o zmianę przedmiotowej decyzji i przyznanie jej prawa do spornego świadczenia oraz ustalenie, że nie ma obowiązku zwrotu kwoty 27.533,53 zł. W uzasadnie­niu odwołania podała, że nie otrzymała od pozwanego żadnych wpłat tytułem zasiłku choro­bowego za okres od dnia 11 marca 2014 roku do dnia 31 lipca 2014 roku. Wskazała również, że nawet gdyby otrzymała takie wpłaty, to w pierwszej kolejności ZUS powinien domagać się zwrotu należności od płatnika składek, tj. A. T. (1). Ubezpieczona podniosła nadto zarzut przedawnienia roszczeń, których zwrotu pozwany się domaga. Niezależnie od powyższego wskazała również, że roszczenie o zapłatę przez skarżącą odsetek jest nie­zasadne, gdyż odsetki na rzecz organu rentowego stają się wymagalne dopiero od dnia uprawomocnienia się decyzji, na mocy której pozwany domaga się zwrotu roszczenia głów­nego.
VIII Ua 67/24
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 19.08.2024 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi X Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sprawie sygn.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 36/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 18 września 2019 roku Sąd Rejonowy w Rybniku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Wiesław Jakubiec Sędziowie/Ławnicy: -/- Protokolant : sekr. sądowy Izabela Niedobecka-Kępa po rozpoznaniu 18 września 2019 roku w Rybniku na rozprawie sprawy Agencji (...) S.A. w Ż. przy udziale zainteresowanego ./. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zasiłek chorobowy, macierzyński, opiekuńczy na skutek odwołania Agencji (...) S.A. w Ż. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 29 listopada 2018 roku sygn. (...) o d d a l a o d w o ł a n i e . sygn. akt V U 36/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 29.11.2018 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. zobowiązał płatnika Agencję (...) SA w Ż. do zwrotu nienależnie wypłaconego M. D. (1) zasiłku opiekuńczego, zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 1.195, 01 zł. W uzasadnieniu organ wskazał, że wskutek niewłaściwego wpisania przez płatnika w zaświadczenia ZUS Z-3 premii, w niewłaściwej wysokości zostały naliczone ubezpieczonej świadczenia. W odwołaniu Agencja (...) SA w Ż. wskazała, że decyzja jest niezgodna ze stanem faktycznym, gdyż z praktyki naliczania wynagrodzeń jasno wynika, że premia należna każdego miesiąca jest przez pracodawcę pomniejszana proporcjonalnie w przypadku nieobecności spowodowanej chorobą.

W odpowiedzi na odwołanie organ wniósł o oddalenie podtrzymując argumentację z uzasadnienia decyzji. M. D. (1) została zawiadomiona o toczącym się postępowaniu, ale nie zgłosiła do niego udziału w wyznaczonym terminie. Sąd ustalił: M. D. (2) jest pracownikiem Agencji (...) SA w Ż. od 1.08.1997 r. i z tytułu tego stosunku pracy podlega ubezpieczeniu chorobowemu. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wypłacił ubezpieczonej M. D. (1) w okresach 5-11.02.2014 r., 19-23.05.2014 r. i 3.03.- 2.05.2016 r. zasiłek opiekuńczy, w okresie 17.12.2014 r.- 4.03.2015 r. zasiłek chorobowy, a w okresie 5.03.2015 r.- 2.03.2016 r. zasiłek macierzyński.

Podstawą wymiaru zasiłków stanowiło przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone ubezpieczonej za okres XI 2013 r.- X 2014r. Do ustalenia podstawy wymiaru ww. zasiłków organ przyjął wskazane w zaświadczeniach płatnika składek ZUS Z-3 składniki za okresy miesięczne, tj. stałe wynagrodzenie zasadnicze określone w umowie o pracę oraz premię po uzupełnieniu usprawiedliwioną nieobecnością (tabela nr 7 zaświadczenia Z-3) oraz premie i inne składniki w kwocie faktycznej (tabela 8 zaświadczenia Z-3). Z regulaminu wynagrodzenia pracowników Agencja (...) SA w Ż. wynika, że pracownicy oprócz wynagrodzenia zasadniczego otrzymują premię regulaminową (§ 7).

Prawomocną decyzją z 22.06.2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził, że w podstawie wymiaru świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia w razie choroby i macierzyńskiego pracowników Agencji (...) SA w Ż. należy uwzględnić premię regulaminową faktycznie wypłaconą. Decyzją z dnia 29.11.2018 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. zobowiązał płatnika Agencję (...) SA w Ż. do zwrotu nienależnie wypłaconego M. D. (1) zasiłku opiekuńczego, zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 1.195, 01 zł .

Decyzją z dnia 19.06.2019 r. organ zmienił decyzję z dnia 29.11.2018 r. w ten sposób, że określił, iż odsetki należy liczyć od dnia następującego po dnu doręczenia pierwszej decyzji , tj. od 4.12.2018 r. Dowody: akta organu rentowego -zaświadczenia płatnika składek, regulamin wynagrodzenia, decyzja z dnia 22.06.2018 r., decyzja z dnia 29.11.2018 r., zestawienie zaświadczeń, karta zasiłkowa; decyzja z dnia 19.06.2019 r. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w postaci ww. dokumentów, których prawdziwości strony nie kwestionowały i które łącznie tworzą spójny i logiczny obraz sprawy.

Sąd zważył: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - podstawą wymiaru zasiłku chorobowego przysługującemu ubezpieczonemu będącego pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Z kolei art. 42 ust. 1 ww. ustawy stwierdza, że premie, nagrody i inne składniki przysługujące za okresy miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w kwocie wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, w których wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku.

A zatem w podstawie wymiaru świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia w razie choroby i macierzyństwa należy uwzględnić premię w kwocie faktycznie wypłaconej. Przenosząc powyższe na niniejszą sprawę zauważyć należy, iż ponownie ustalona podstawa wymiaru zasiłku wypłaconej ubezpieczonej pokazała, że jest ona niższa od pierwotnie ustalonych w związku z czym organ zasadnie zobowiązał płatnika składek do zwrotu różnicy nienależnie wypłaconych ubezpieczonej świadczeń. Z regulaminu wynagradzania obowiązującego u płatnika nie wynika, że składniki wynagrodzenia są pomniejszane w przypadku usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

A zatem płatnik powinien był wykazać premie w tabeli nr 8 zaświadczenia Z-3 zamiast w tabeli nr 7. Wówczas organ rentowy uzupełniłby premie o czas usprawiedliwionej nieobecności. Uzupełnienie premii przez płatnika składek spowodowało, że składnik po uzupełnieniu jest wyższy niż kwota wyjściowa premii. Zauważyć należy, iż odwołujący nie zaskarżały decyzji z 22.06.2018 r. w którym organ stwierdził, że w podstawie wymiaru świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia w razie choroby i macierzyńskiego pracowników Agencji (...) SA w Ż. należy uwzględnić premię regulaminową faktycznie wypłaconą.

W zaskarżonej decyzji błędnie określona została data od której organ był uprawniony naliczać odsetki, jednakże w toku postępowania organ poprawił powyższe wydając w dniu 19.06.2019 r. decyzję zamienną w tym zakresie. Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.