Legislator Case Law & Legislation
IX U 344/18 AI generated

IX U 344/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 344/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 13 czerwca 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wszczęcia postępowania dotyczącego uprawnień do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy prowadzeniu działalności gospodarczej w dniu 2 lipca 2013 r. (decyzja została sprostowana postanowieniem organu w zakresie daty zdarzenia, albowiem początkowo omyłkowo wskazano w niej, iż odnosi się do wypadku z dnia 7 marca 2018 r., a nie 2 lipca 2013 r.) z uwagi na m.in. brak przedłożenia umowy oraz potwierdzenia od zleceniodawcy, że w dniu 2 lipca 2013 r. ubezpieczony miał wykonywać usługi i w jakich godzinach.

Legislator headnote

AI generated

IX U 344/18 · Sąd powszechny: Brak również przesłanek, by uznać, że ubezpieczony podjął jakiekolwiek kroki, by uregulować zadłużenie. Mając na względzie powyższe Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie od zaskarżonej decyzji. Ubezpieczony był w niniejszym postępowaniu reprezentowany przez pełnomocnika z urzędu – radcę prawnego. Z uwagi na fakt przegrania sprawy przez reprezentowanego przez niego ubezpieczonego wynagrodzenie pełnomocnika należało zasądzić od Skarbu Państwa – Sąd Rejonowego Szczecin – Centrum w Szczecinie (wynagrodzenie nie zostało opłacone w całości ani części).

Keywords

AI generated
pension overpayment setoff disability insurance refund maintenance arrears reimbursement obligation reimbursement of social assistance insurer reimbursement claim
AI generated
IX U 787/15
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
VI U 308/14
Decyzją z dnia 6 maja 2014r.
VII U 1257/17
M. (1) w dniu 31 lipca 2017 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w W. od decyzji w/w organu rentowego z dnia 26 czerwca 2017 r., nr: (...). Odwołujący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez umorzenie w całości zadłużenia wraz z odsetkami za zwłokę z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i na Fundusz Pracy za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. oraz wniósł o zwrot nienależnie pobranych przez organ rentowy składek na ubezpieczenie chorobowe za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. wraz z ustawowymi odsetkami. Ponadto ubezpieczony wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu chirurgii ogólnej celem ustalenia, że jego problemy zdrowotne związane z przepukliną uniemożliwiły mu jakąkolwiek pracę, a tym samym prowadzenie działalności gospodarczej. Ubezpieczony uznał, że w 2013 r. zmagał się ze schorzeniem kręgosłupa i był z tego powodu niezdolny do pracy, co skutkowało tym, że nie prowadził działalności gospodarczej a jedynie wynajmował lokal użytkowy znajdujący się w jego domu. Odwołujący podniósł, że został poinformowany przez pracownika organu rentowego, iż za okres choroby powinien opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie chorobowe, aby nie utracić ubezpieczenia. Dlatego też ubezpieczony stwierdził, że został wprowadzony w błąd, co skutkowało wystosowaniem roszczenia o zwrot nienależnie pobranej kwoty przez organ rentowy wraz z odsetkami. W ocenie ubezpieczonego nie powinien on opłacić zaległych składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za sporny okres czasu, ponieważ nie prowadził żadnej działalności gospodarczej (
III AUa 245/19
Sąd Okręgowy Sądu Pracy i Ubezpieczeń w O.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 344/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 13 czerwca 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wszczęcia postępowania dotyczącego uprawnień do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy prowadzeniu działalności gospodarczej w dniu 2 lipca 2013 r. (decyzja została sprostowana postanowieniem organu w zakresie daty zdarzenia, albowiem początkowo omyłkowo wskazano w niej, iż odnosi się do wypadku z dnia 7 marca 2018 r., a nie 2 lipca 2013 r.) z uwagi na m.in. brak przedłożenia umowy oraz potwierdzenia od zleceniodawcy, że w dniu 2 lipca 2013 r. ubezpieczony miał wykonywać usługi i w jakich godzinach.

Dodatkowo organ podniósł, iż ubezpieczonemu nie przysługuje odszkodowanie, albowiem jego zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne przekracza kwotę 6,60 zł. Ubezpieczony, precyzując odwołanie w piśmie z dnia 9 marca 2019 r. (k. 82), domagał się przyznania odszkodowania za ww. wypadek, jak również odszkodowania za wypadek, który miał miejsce w dniu 11 sierpnia 2018 r., przy czym prawomocnym obecnie postanowieniem z dnia 11 lipca 2019 r. przekazano do organu ww. pismo z dnia 9 marca 2019 r. jako wniosek w przedmiocie jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy prowadzeniu działalności gospodarczej w dniu 11 sierpnia 2018 r. (k. 123).

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania podnosząc jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskiem z dnia 10 marca 2018 r. ubezpieczony A. S., prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą, wniósł o zapłatę odszkodowania w związku z wypadkiem, któremu uległ w dniu 2 lipca 2013 r. Ubezpieczony wskazał, iż w drodze do klienta, z uwagi na złą pogodę, potknął się i upadł doznając złamania obydwu kości nadgarstka z przemieszczeniem. Niesporne, a nadto dowód: pismo z dnia 10 marca 2018 r., zawiadomienie o wypadku – k. 1, 6-8 akt organu rentowego;

A. S. posiadał na dzień 2 lipca 2013 r. zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne w kwocie przekraczającej 6,60 zł, a po tym dniu nie dokonywał żadnych wpłat. Niesporne, a nadto dowód: pismo z dnia 14 maja 2018 r. korespondencja pracowników organu z dnia 14 i 15 maja 2018 r. - k. 14, 15 i 16 akt organu oraz oświadczenie ubezpieczonego na rozprawie – k. 143;

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Przedstawione powyżej okoliczności faktyczne pozostawały w całości bezsporne, a z uwagi na ww. zadłużenie ubezpieczonego, które samodzielnie przesądza o oddaleniu odwołania, nie zachodziła konieczność prowadzenia postępowania w zakresie rzeczywistego wystąpienia zdarzenia, na które powoływał się ubezpieczony i jego ewentualnej kwalifikacji jako wypadku w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej. Podstawę prawną żądania ubezpieczonego stanowi art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (zwanej dalej: ustawą wypadkową), w myśl którego z tytułu wypadku przy pracy ubezpieczonemu przysługuje jednorazowe odszkodowanie, jeżeli doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Jak stanowi jednak art. 6 ust. 2 pkt 1 ustawy wypadkowej osobom prowadzącym pozarolniczą działalność jednorazowe odszkodowanie nie przysługuje w razie wystąpienia w dniu wypadku zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne na kwotę przekraczającą 6,60 zł do czasu spłaty całości zadłużenia. Jak wskazano już powyżej fakt istnienia tego zadłużenia jest bezsporny, co przesądza o bezzasadności odwołania. Dodatkowo należy wskazać, iż zgodnie z art. 6 ust. 3 ustawy wypadkowej prawo do świadczenia, jakim jest jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy wykonywaniu działalności gospodarczej, przedawnia się, jeżeli zadłużenie, o którym mowa w ust. 2, nie zostanie uregulowane w ciągu 6 miesięcy od dnia wypadku, a jak stwierdził sam ubezpieczony zadłużenie nie zostało w dalszym ciągu uregulowane.

Brak również przesłanek, by uznać, że ubezpieczony podjął jakiekolwiek kroki, by uregulować zadłużenie. Mając na względzie powyższe Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie od zaskarżonej decyzji. Ubezpieczony był w niniejszym postępowaniu reprezentowany przez pełnomocnika z urzędu – radcę prawnego. Z uwagi na fakt przegrania sprawy przez reprezentowanego przez niego ubezpieczonego wynagrodzenie pełnomocnika należało zasądzić od Skarbu Państwa – Sąd Rejonowego Szczecin – Centrum w Szczecinie (wynagrodzenie nie zostało opłacone w całości ani części).

Wysokość wynagrodzenia ustalono na podstawie § 15 ust.2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego z urzędu, w myśl którego opłaty w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego wynoszą 90 zł. Kwota ta została, w myśl § 4 ust. 3 ww. rozporządzenia, powiększona o równowartość podatku Vat wynoszący 23%. Sygn. akt IX U 344/18 ZARZĄDZENIE 1. (...); 2. (...); 3. (...); 4. (...).

Dnia 8 listopada 2019 r.