Legislator Case Law & Legislation
III AUa 798/18 AI generated

III AUa 798/18 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 798/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 października 2019 r. Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia SA Irena Mazurek (spr.) Sędziowie SA: Katarzyna Kaczmarczyk-Kłak Józef Pawłowski Protokolant Sylwia Lipka po rozpoznaniu w dniu 17 października 2019 r. na rozprawie sprawy z wniosku S. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w R. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na skutek apelacji wniesionej przez wnioskodawcę od wyroku Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 4 października 2018 r. sygn. akt III U 529/17 I. zmienia zaskarżony wyrok jak też poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 13 lipca 2017 r. w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy S. Z. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres 3 lat począwszy od dnia 1 czerwca 2017 r., II. stwierdza odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, III. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. na rzecz wnioskodawcy S. Z. kwotę 30 zł ( słownie: trzydzieści złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 1 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c, art. 108 § 1 k.p.c; III AUa 798/18 · Sąd powszechny: Wniesiony przez odwołującego się środek zaskarżenia skutkować musi orzeczeniem reformatoryjnym tut. Sądu. Zaskarżony bowiem wyrok Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 4 października 2018r. wydany został z naruszeniem prawa materialnego tj. art. 12 w zw. z art. 13 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2018r. , poz. 1270 ze zm.) przez błędne uznanie, że wnioskodawca nie jest niezdolny do pracy, przy w braku właściwej oceny zgromadzonych w sprawie , a zasadniczych dla wyniku sporu dowodów osobowych z opinii biegłych lekarzy: otolaryngologa oaz specjalisty z zakresu medycyny pracy.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity hearing impairment adapted work capacity occupational rehabilitation measures unfit notwithstanding health condition reinstatement of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 1 k.p.c
1270 ze zm.), na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
III UK 110/11, Lex nr 1227452) .Konsekwencją zaś przyjętego rozstrzygnięcia było obciążenie pozwanego Zakładu poniesionymi przez wnioskodawcę kosztami postępowania apelacyjnego w kwocie 30 zł stanowiącej opłatę od apelacji (pkt III sentencji wyroku), stosownie do art. 98 § 1 k.p.c.
art. 108 § 1 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 798/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 października 2019 r. Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia SA Irena Mazurek (spr.) Sędziowie SA: Katarzyna Kaczmarczyk-Kłak Józef Pawłowski Protokolant Sylwia Lipka po rozpoznaniu w dniu 17 października 2019 r. na rozprawie sprawy z wniosku S. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w R. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na skutek apelacji wniesionej przez wnioskodawcę od wyroku Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 4 października 2018 r. sygn. akt III U 529/17 I. zmienia zaskarżony wyrok jak też poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 13 lipca 2017 r. w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy S. Z. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres 3 lat począwszy od dnia 1 czerwca 2017 r., II. stwierdza odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, III. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. na rzecz wnioskodawcy S. Z. kwotę 30 zł ( słownie: trzydzieści złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego.

Sygn. akt III AUa 798/18 Uzasadnienie wyroku z dnia 17 października 2019r. Decyzją z dnia 13 lipca 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił wnioskodawcy S. Z. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy , dochodzonego wnioskiem z dnia 28 marca 2017r. w trybie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1989 r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2016r. , poz. 887 ze zm.). Powołując w podstawie prawnej decyzji art. 12 ww. ustawy organ rentowy stwierdził, że w świetle orzeczenia komisji lekarskiej Zakładu z dnia 11 lipca 2017r. nie uznającego wnioskodawcę za niezdolnego do pracy – nie spełniła on wszystkich koniecznych przesłanek nabycia prawa do dochodzonego świadczenia rentowego.

Wnioskodawca S. Z. odwołał się od powyższej decyzji ZUS do Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu. W odwołaniu z dnia 19 lipca 2017r. wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie prawa do renty odwołujący się zarzucił , że przez ponad 19 lat pobierał świadczenie rentowe z powodu całkowitej głuchoty ucha prawego i niedosłuchu ucha lewego oraz szumów usznych i zawrotów głowy, a stan jego zdrowia nie uległ poprawie. W odpowiedzi na odwołanie z dnia 28 lipca 2017r. pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wniósł o oddalenie żądania wnioskodawcy z tego samego względu jaki legł u podstaw zaskarżonej decyzji, przyznając jednocześnie ,naprowadzony w odwołaniu , fakt wieloletniego pobierania przez wnioskodawcę świadczenia rentowego.

Sąd Okręgowy w Tarnobrzegu ,po rozpoznaniu sprawy , wyrokiem z dnia 4 października 2018r. (sygn. akt III u 529/17) oddalił odwołanie wnioskodawcy. Na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego Sąd Okręgowy ustalił, że wnioskodawca S. Z. ur. (...) jest z zawodu mechanikiem maszyn rolniczych przy czym w przebiegu ubezpieczenia podejmował zatrudnienie na stanowiskach: stażysty, montera mechanika silników spalinowych, robotnika drogowego i masarza , będąc ostatnio zatrudniony w niepełnym wymiarze czasu pracy jako pomocnik masarza i robotnik gospodarczy w Zakładzie (...)..

D. w R., przy czym ten stosunek pracy ustał z dniem 30 września 2018r. W okresie od 26 stycznia 1998r. do 31 maja 2017r. wnioskodawca pobierał rentę okresową z tytułu częściowej niezdolności do pracy z powodu całkowitej głuchoty ucha prawego , niedosłyszenia w uchu lewym , szumów usznych , zawrotów głowy i podejrzenia choroby M.. W dniu 28 marca 2017r. S. Z. złożył w pozwanym organie rentowym kolejny wniosek o ustalenie prawa do renty na dalszy okres, co skutkowało orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia 14 czerwca 2017r. o zdolności do pracy wnioskodawcy (wydanym w oparciu o stanowisko lekarza konsultanta otolaryngologa ) i komisji lekarskiej Zakładu z dnia 11 lipca 2017r. potwierdzającego odzyskanie przez wnioskodawcę zdolności do zatrudnienia.

Powyższe orzeczenie stało się zaś podstawą wydania – zaskarżonej w niniejszym postępowaniu – decyzji odmownej ZUS z dnia 13 lipca 2017r. Opierając się następnie na przeprowadzonych w sprawie dowodach osobowych z opinii biegłych lekarzy z zakresu ortopedii i medycyny pracy , przy jednoczesnej odmowie uznania mocy dowodowej odmiennej w swej konkluzji opinii otolaryngologa jako opinii mającej uwzględniając jedynie wyuczone kwalifikacje zawodowe wnioskodawcy (uznającej odwołującego się za nadal częściowo niezdolnego do pracy na okres 3 lat) Sąd I instancji ustalił, że S. Z. po dniu 31 maja 2017 r. jest zdolny do zatrudnienia, które wykonywał ostatnio na przestrzeni 18 lat jako pomocnik masarza i pracownik gospodarczy bowiem przy występującym u niego znacznym upośledzaniem słuchu nie może wykonywać pracy jedynie na wysokości , przy maszynach , w narażeniu na czynniki toksyczne czy hałas ,prace wymagające komunikacji ze współpracownikami , prace operatorów wózków jezdniowych czy sprzętu drogowego , a tego rodzaju prace na wyżej wskazanych stanowiskach nie występują.

Jednocześnie stwierdzony przez biegłego lekarza ortopedę stan po urazie palców III ręki lewej (wypadek przy pracy z 1997r. ) nie stanowi przeciwwskazań do wykonywania jakiejkolwiek pracy. W świetle więc powyższego ustalenia Sąd Okręgowy w T., dokonując oceny prawnej sprawy uznał, że wnioskodawca S. Z. nie spełnia już koniecznej przesłanki nabycia prawa do renty przewidzianej w art. 12 ustawy o emeryturach i rentach z FUS . W podstawie prawnej wyroku powołany także został art. 477 14 § 1 k.p.c. Wyrok Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 4 października 2018r. zaskarżony został przez wnioskodawcę S. Z. , który bw apelacji z dnia 23 października 2018r. zarzucił, że Sąd I instancji bezzasadnie odmówił mocy dowodowej opinii biegłych otolaryngologa w sytuacji gdy sam organ rentowy przez blisko 20 lat wypłacał mu rentę mając pełną świadomość zatrudnienia świadczonego w niepełnym wymiarze czasu pracy na stanowiskach : pomocnika masarza i robotnika gospodarczego nie widząc przeszkód do ustalania dalszego prawa do renty.

Niezależnie od tego skarżący podniósł, że jego stan zdrowia ulega wciąż pogorszeniu co ostatecznie doprowadziło do rozwiązania ww. umowy o pracę , a aktualnie oczekuje na zabieg implantacji ucha prawego ( przedkładając na dowód powyższego na rozprawie apelacyjnej stosowne w tej mierze zaświadczenie Instytutu (...) w N. - v k.- 96). Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. nie ustosunkował się do treści apelacji wnioskodawcy. Sąd Apelacyjny w Rzeszowie, rozpoznając apelację wnioskodawcy S. Z. zważył co następuje;

Wniesiony przez odwołującego się środek zaskarżenia skutkować musi orzeczeniem reformatoryjnym tut. Sądu. Zaskarżony bowiem wyrok Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 4 października 2018r. wydany został z naruszeniem prawa materialnego tj. art. 12 w zw. z art. 13 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2018r. , poz. 1270 ze zm.) przez błędne uznanie, że wnioskodawca nie jest niezdolny do pracy, przy w braku właściwej oceny zgromadzonych w sprawie , a zasadniczych dla wyniku sporu dowodów osobowych z opinii biegłych lekarzy: otolaryngologa oaz specjalisty z zakresu medycyny pracy.

Dokładna analiza treści wyżej wymienionych opinii wskazuje bowiem ,że biegli ci są zgodni w aspekcie biologicznym niezdolności do pracy wnioskodawcy , jako niezdolności do prac na wysokościach , w hałasie , przy maszynach w ruchu , w narażeniu na czynniki toksyczne , czy prac wymagających komunikacji ze współpracownikami , a ich odmienne konkluzje wynikają jedynie z różnej oceny kwalifikacji zawodowych wnioskodawcy . O ile bowiem biegły z zakresu medycyny pracy ww. przesłankę ekonomiczną niezdolności do pracy odniósł do wykonywanej przez S. Z. już w okresie pobierania renty pracy na stanowiskach :pomocnika masarza i robotnika gospodarczego , przy jednoczesnym wyraźnym potwierdzeniu ,że odwołujący się utracił zdolność do wykonywania pracy na stanowiskach zajmowanych uprzednio przed nabyciem prawa do renty tj. montera, mechanika silników spalinowych, robotnika drogowego i masarza , o tyle biegły otolaryngolog - wbrew temu co przyjął Sąd I instancji - zawodowe kryteria orzecznicze odniósł nie tylko do wyuczonego zawodu wnioskodawcy , ale też miał na względzie cały przebieg jego ubezpieczenia , odnotowując nadto w wywiadzie zawodowym ostatnie stanowisko pracy jako pracownika gospodarczego.

Sąd Okręgowy w Tarnobrzegu w tak zaistniałe sytuacji procesowej uznał przewagę mocy dowodowej opinii biegłego z zakresu medycyny pracy , z czym jednak w żaden sposób nie może zgodzić się Sąd Apelacyjny zważywszy , że wnioskodawca przez blisko 20 lat pobierał świadczenie rentowe, a ocena jego zdolności do pracy z 1998 r. przed nabyciem prawa do renty dokonywana był w aspekcie tych kwalifikacji (stanowisk pracy ) , które nawet w aktualnej ocenie biegłego z zakresu medycyny pracy stanowią o jego niezdolności do pracy. W tej więc sytuacji jedynie uznanie, że w okresie pobierania renty doszło do przekwalifikowania zawodowego wnioskodawcy uzasadniać mogło przyjęcie odmiennego kryterium ekonomicznego przy ocenie niezdolności do pracy S. Z. ( tj. oceny stanu jego zdrowia w aspekcie możliwości wykonywania pracy na stanowiskach: pomocnika masarza i robotnika gospodarczego w Zakładzie (...)..

D. w R.). Trzeba jednak już na wstępie podkreślić, że było to zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy (1/2 etatu) nadto niewątpliwie niżej kwalifikowane niż te poprzedzające nabycie prawa do renty, a więc o takim przekwalifikowaniu mowy być nie może . Jednocześnie - jak przyjmuje ugruntowane orzecznictwo Sądu Najwyższego- zachowanie zdolności do pracy na stanowiskach niżej kwalifikowanych nie stanowi przeszkody do przyznania prawa do renty ( por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia :15 września 2006r. I UK 103/06 , OSNP 2007/17-18/261 , czy 10 sierpnia 2016 r.

III UK 221/15, OSNP 2018/1/19 ) ). Inna rzecz, że w świetle oświadczenia wnioskodawcy złożonego na rozprawie apelacyjnej (v. k- 97 v) wynikało, że nawet jako pomocnik masarza miał do czynienia z maszynami do mielenia i mieszania mięsa i praca ta była wykonywana w warunkach dużego hałasu . Przywołując więc w tym miejscu wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 kwietnia 2016r.III UK 120/15, Lex nr 2057361 , w którym stwierdzono, iż sąd jest uprawniony do zdyskwalifikowania opinii biegłego, w której nie uwzględniono w ocenie stanu zdrowia ubezpieczonego w kontekście ustalenia niezdolności do pracy jego właściwych kwalifikacji zawodowych , Sad Apelacyjny ostatecznie uznał ,że jedynie w pełni miarodajna w tym zakresie jest jednak opinia biegłego lekarza otolaryngologa uznająca wnioskodawcę za nadal częściowo niezdolnego do pracy na okres 3 lat , celem podjęcia przez niego bardziej specjalistycznego leczenia w Instytucie (...) słuchu i przejścia zabiegu operacyjnego implantacji .

Takie zaś działania odwołujący się podjął , co wynika z przedłożonego przez niego zaświadczenia Instytutu (...) w N. (v. k 96). Nadto wnioskodawca już od września 2018 r. pozostaje bez pracy i to właśnie pogarszający się stan jego zdrowia spowodował ustanie trwającego blisko 19 lat zatrudnienia |w Zakładzie (...). D. w R. ( na ½ etatu).Przyjmując tym samym , wbrew ustaleniom Sądu I instancji , że S. Z. po dniu 31 maja 2017r. jest nadal częściowo okresowo niezdolny do pracy w rozumieniu art. 12 w zw. z art. 13 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2018r. ,poz. 1270 ze zm.), na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. a także art. 477 14 § 2 k.p.c. orzeczono jak w pkt I sentencji wyroku tut.

Sądu. Jednocześnie Sąd Apelacyjny uznał, że pozwany organ rentowy ponosi odpowiedzialność za opóźnienie w ustaleniu dalszego prawa do renty wnioskodawcy ( art.118 ust. 1 a ww. ustawy emerytalno-rentowej - pkt II sentencji wyroku) ponieważ swoją decyzję oparł praktycznie na stanowisku lekarza konsultanta otolaryngologa , który podobnie jak biegły z zakresu medycyny pracy w postępowaniu sądowym , dokonał oceny stanu zdrowia wnioskodawcy w aspekcie niewłaściwych jego kwalifikacji zawodowych . Tym samym jest to błąd orzeczniczy, za który odpowiada organ rentowy ( por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21 czerwca 2012r.

III UK 110/11, Lex nr 1227452) .Konsekwencją zaś przyjętego rozstrzygnięcia było obciążenie pozwanego Zakładu poniesionymi przez wnioskodawcę kosztami postępowania apelacyjnego w kwocie 30 zł stanowiącej opłatę od apelacji (pkt III sentencji wyroku), stosownie do art. 98 § 1 k.p.c. w zw. z art. 108 § 1 k.p.c. i art. 109 § 1 zdanie drugie k.p.c. ZARZĄDZENIE 1/ (...) – (...) M. Z., (...) (...) 2/(...) 3/(...) (...) (...) – (...) (...)