Legislator Case Law & Legislation
VI U 530/19 AI generated

VI U 530/19 · Sąd powszechny

Case Number VI U 530/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 6 grudnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5 , art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt5 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2017r., poz. 1778, z późn. zm.) stwierdził, że od 1 sierpnia 2018r. K. B. podlega Pan obowiązkowym ubezpieczenieniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą i ustalił podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne w wysokości 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.

Legislator headnote

AI generated

art. 32 ust. 1 Konstytucji, art. 98 k.p.c; VI U 530/19 · Sąd powszechny: Na podstawie art. 36 ust. 4 i 11 wskazanej ustawy z dnia 13 października 1998 r. zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i wyrejestrowań z tych ubezpieczeń dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania bądź ustania obowiązku ubezpieczenia. W myśl art. 18 ust. 8 powołanej ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób prowadzących pozarolniczą działalność stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60 % prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego na dany rok kalendarzowy.

Keywords

AI generated
fraudulent insurance claim overpaid insurance benefits investigative measure in social insurance staggering of health insurance premiums evasion of insurance contributions social security litigation

Cited Legislation

AI generated
art. 32 ust. 1 Konstytucji
217 oraz z art. 32 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
art. 98 k.p.c
O kosztach orzeczono w myśl art. 98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 530/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 lipca 2019r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Karolina Chudzinska - Koczorowicz Protokolant: st. sekr. sądowy Małgorzata Myślińska po rozpoznaniu w dniu 10 lipca 2019r. w B. odwołania K. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 6 grudnia 2018 r. Nr (...) w sprawie K. B. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o składki 1. Oddala odwołanie.

2. Zasądza od odwołującego na rzecz pozwanego kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem kosztów zastępstwa prawnego. Sygn. akt VI U 530/19

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 6 grudnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 5 , art. 11 ust. 2, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt5 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2017r., poz. 1778, z późn. zm.) stwierdził, że od 1 sierpnia 2018r. K. B. podlega Pan obowiązkowym ubezpieczenieniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą i ustalił podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne w wysokości 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.

W uzasadnieniu decyzji podano, że na podstawie posiadanej dokumentacji ustalono, iż z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej K. B. dokonał zgłoszenia do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego od 4 czerwca 2018r. oraz do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego wraz z dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia 1 sierpnia 2018r. W deklaracji rozliczeniowej za miesiąc sierpień 2018r. ubezpieczony wykazał podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 716,61 zł, przy czym przyjmując , że od 3 sierpnia 2018r. był on niezdolny do pracy podstawa ta dotyczyła 2 dni.

W tej sytuacji, przeliczając podstawę wymiaru składek za cały miesiąc sierpień 2018r. należałoby przyjąć jej wysokość na poziomie 11.107,50 zł, tj. 250% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek. Na podstawie analizy materiału dowodowego zgromadzonego w toku postępowania i obowiązujących aktów prawnych, a także aktualnego orzecznictwa sądowego ZUS stwierdził, że w okresie od 1 sierpnia 2018r. ubezpieczony prowadził działalność gospodarczą, natomiast zadeklarowanie podstawy wymiaru składek w wysokości 250% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, zostało dokonane wyłącznie w celu uzyskania prawa do zawyżonych świadczeń z ubezpieczeń społecznych Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się zmiany i stwierdzenia, że wysokość podstawy wymiaru składki za sierpień 2018r. z tytułu prowadzonej działalności wynosi 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.

Uzasadniając wniesione odwołanie ubezpieczony podał, że podstawą wymiaru składek osób prowadzących pozarolnicza działalność gospodarczą jest kwota zadeklarowana i nie może być ona kwestionowana przez ZUS. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o oddalenie odwołania powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 12 ust. 1 powołanej ustawy, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Art. 11 ust. 2 wymienionej ustawy stanowi, że osoby prowadzące pozarolniczą działalność objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlegają na swój wniosek dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Stosownie do art. 13 pkt 4 tej ustawy w brzmieniu obowiązującym od 20 września 2008r., obowiązek ubezpieczenia osób prowadzących pozarolniczą działalność istnieje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

Na podstawie art. 36 ust. 4 i 11 wskazanej ustawy z dnia 13 października 1998 r. zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i wyrejestrowań z tych ubezpieczeń dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania bądź ustania obowiązku ubezpieczenia. W myśl art. 18 ust. 8 powołanej ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób prowadzących pozarolniczą działalność stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60 % prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego na dany rok kalendarzowy.

Składka w nowej wysokości obowiązuje od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia danego roku. Powyższy przepis ma zastosowanie do składek należnych od 01/2009 r. Zgodnie z art. 18 ust. 9 powołanej ustawy za miesiąc, w którym nastąpiło odpowiednio objęcie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi lub ich ustanie i jeżeli trwały one tylko przez część miesiąca, kwotę najniższej podstawy wymiaru składek zmniejsza się proporcjonalnie, dzieląc ją przez liczbę dni kalendarzowych tego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniu.

Bezsporną w sprawie jest okoliczność, iż w spornym okresie ubezpieczony był osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą. Kwestia sporna dotyczy możliwości ustalenia przez ZUS podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w sytuacji, zadeklarowania określonej kwoty przez podlegającego ubezpieczeniu, prowadzącemu pozarolniczą działalność gospodarczą. W wyroku z dnia 5 września 2018r. ( sygn.. akt I UK 208/17) Sąd Najwyższy stwierdził, że organ ubezpieczeń społecznych jest uprawniony do kontroli i korygowania zawyżonych podstaw wymiaru składek z każdego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym dla zapobieżenia nabywania nienależnych lub zawyżonych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, jeżeli okoliczności sprawy wskazują na intencjonalny lub manipulacyjny zamiar uzyskania takich świadczeń z ubezpieczenia społecznego w sposób sprzeczny z prawem lub zmierzający do obejścia przepisów i zasad systemu ubezpieczeń społecznych.

W uzasadnieniu wyroku Sąd Najwyższy wskazał, że intencjonalne zabiegi wnioskodawczyni zmierzające do uzyskania radykalnie zawyżonych świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z manipulacyjnymi deklaracją i krótkookresowym opłaceniem składek w maksymalnej wysokości przed okresami zamierzonego czy pewnego zamiaru skorzystania ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Tego typu działania pozostają ponadto w widocznej prima facie ("gołym okiem") ewidentnej sprzeczności z zasadami równego traktowania wszystkich ubezpieczonych (art. 2a ustawy systemowej), w tym z zasadą solidaryzmu ubezpieczeń społecznych i przysługiwania proporcjonalnych świadczeń w zależności od wymaganego okresu oraz wysokości opłaconych składek na ubezpieczenia społeczne.

Sąd Najwyższy zwrócił też uwagę na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 9 listopada 2017r., P9/18 ( Dz. U. z 2017r., poz. 2240), który potwierdził zgodność art. 83 ust. 1pkt 3 w związku z art. 41 ust. 12 i 13, art. 68 ust. 1 pkt 1 lit. c i art. 86 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1778) w zakresie, w jakim stanowi podstawę ustalania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych innej - niż wynikająca z umowy o pracę - wysokości podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, jest zgodny z art. 2 w związku z art. 84 i art. 217 oraz z art. 32 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

Oznacza to legalność kontroli oraz korygowania przez organ ubezpieczeń społecznych zawyżonych podstaw wymiaru składek z każdego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym w celu zapobieżenia nabywaniu nienależnie zawyżonych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, jeżeli okoliczności sprawy wskazują wręcz na manipulacyjne zawyżenie podstawy wymiaru oczekiwanych świadczeń z ubezpieczenia społecznego, tj. w sposób sprzeczny z prawem, zasadami współżycia społecznego lub zmierzający do obejścia prawa ubezpieczeń społecznych.

Dlatego stosownie do zasady równego traktowania ubezpieczonych i bez względu na tytuł ubezpieczenia organ rentowy może korygować deklaracje zawyżonej podstawy wymiaru i składek opłacanych od nierzetelnie (wręcz "ekscesyjnie") wysokiej podstawy wymiaru składek przez ubezpieczonych, którzy zmierzają do uzyskania nienależnie zawyżonych świadczeń z tego ubezpieczenia. W szczególności prowadzenie działalności pozarolniczej nie powinno polegać na jej zarejestrowaniu oraz deklaracji wysokich składek na ubezpieczenia społeczne oraz na pobieraniu świadczeń z tego spornego tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym.

Takie stanowisko wzmacnia wykładnia systemowa i celowościowa, według których tak jak wysokość długoterminowych świadczeń zależy od sumy składek opłaconych na ubezpieczenia społeczne, aktualnie podczas całego okresu ubezpieczenia, również wysokość świadczeń krótkoterminowych z ubezpieczenia społecznego powinna być ustalana według adekwatnej proporcjonalnej podstawy wymiaru składek, a nie od intencyjnie lub manipulacyjnie opłaconych składek ze środków niepochodzących z zarejestrowanej lub uruchomionej działalności (w przedmiotowej sprawie "z oszczędności i dochodów" męża wnioskodawczyni w celu potencjalnego nabycia oczywiście zawyżonych świadczeń z ubezpieczenia społecznego.

Sąd podziela przytoczone wyżej orzeczenie Sądu Najwyższego. W tej sytuacji Sąd wezwał ubezpieczonego na rozprawę celem przesłuchania, pod rygorem pominięcia dowodu. Ubezpieczony nie stawił się na rozprawę, nie przedstawił też żadnych dowodów w celu wykazania, że deklarowana kwota koreluje z osiągniętymi z działalności przychodami a nie zmierza jedynie, jak to wskazał ZUS, do uzyskania w sposób nieuprawniony zawyżonego świadczenia. W tej sytuacji należy stwierdzić, iż ubezpieczony nie wykazał, aby deklarowana kwota dotycząca składek była uzasadniona.

Ubezpieczony w składanych pismach stale powoływał argumenty , które miały przemawiać za możliwością deklarowania kwoty w oderwaniu od kwoty uzyskiwanego przychodu, co w przypadku ubezpieczonego ewidentnie zmierzało do wykorzystania przepisów dotyczących ubezpieczeń społecznych niezgodnie z intencją ustawodawcy i nie zasługiwało na ochronę prawną, której domagał się ubezpieczony wnosząc odwołanie. Mając powyższe pod uwagę, Sąd uznał, że wniesione odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie i na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. wniesione odwołanie oddalił.

O kosztach orzeczono w myśl art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( Dz.U. z 2018r., poz. 265 ze zm.). SSO Karolina Chudzinska - Koczoro