Legislator Case Law & Legislation
IX U 226/17 AI generated

IX U 226/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 226/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 16 lutego 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. odmówił A. C. (1) prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 5 października 2016 r. do 3 października 2017 r. W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na treść art. 1 ust. 1, art. 29 ust. 1 oraz art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, wskazując, iż decyzją z dnia 24 października 2016 r. stwierdzono, iż A. C. (1) jako pracownik u płatnika (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 15 kwietnia 2016 r., a zatem urodziła dziecko w okresie, kiedy nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu.

Legislator headnote

AI generated

art. 365 §1 k.p.c, art. 98 k.p.c; IX U 226/17 · Sąd powszechny: (1) od dnia 15 kwietnia 2019 r. nie podlegała jako pracownik płatnika składek (...) sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu. Prawomocne rozstrzygnięcie w powyższym zakresie wiąże Sąd orzekający w niniejszej sprawie (stąd też wcześniejsze zawieszenie postępowania w niniejszej sprawie do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy prowadzonej w związku z odwołaniem od decyzji o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu), który w analogicznym zakresie nie czyni własnych ustaleń. Zgodnie bowiem z art. 365 §1 k.p.c. orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy i organy państwowe.

Keywords

AI generated
concept of occupational disease occupational disability pension occupational accident insurance incapacity for work job security daily sickness benefit insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 365 §1 k.p.c
Zgodnie bowiem z art. 365 §1 k.p.c.
art. 98 k.p.c
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 226/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 16 lutego 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. odmówił A. C. (1) prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 5 października 2016 r. do 3 października 2017 r. W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na treść art. 1 ust. 1, art. 29 ust. 1 oraz art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, wskazując, iż decyzją z dnia 24 października 2016 r. stwierdzono, iż A. C. (1) jako pracownik u płatnika (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 15 kwietnia 2016 r., a zatem urodziła dziecko w okresie, kiedy nie podlegała ubezpieczeniu chorobowemu.

Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona wskazując, iż – wbrew ww. ustaleniom organu – podlegała ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 15 kwietnia 2016 r., a fakt omyłkowego nieprawidłowego zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych, w szczególności w kontekście obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego pracowników, które powstaje z mocy prawa, nie może skutkować pozbawieniem jej obecnie prawa do zasiłku macierzyńskiego. Zainteresowana (...) sp. z o.o. w S. poprała odwołanie A. C. (1). Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania wywodząc jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji oraz domagając się zwrotu kosztów procesu według norm prawem przepisanych.

Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 9 października 2016 r. A. C. (1) urodziła córkę. Niesporne, a nadto dowód: odpis skrócony aktu urodzenia – k. 6 akt organu; W dniu 24 października 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. wydał decyzję nr (...) stwierdzającą, iż A. C. (1) jako pracownik płatnika składek (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 15 kwietnia 2016 r. W uzasadnieniu ww. decyzji organ wskazał, iż umowa o pracę łącząca ubezpieczoną z (...) sp. z o.o. została zawarta bez woli rzeczywistej jej realizacji, a jedynie dla stworzenia pozorów i wyłącznie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia chorobowego.

W dniu 22 września 2017 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie, VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w sprawie prowadzonej pod sygn. akt VI U 2190/16, wydał wyrok, którym oddalił odwołanie ubezpieczonej od ww. decyzji. W uzasadnieniu wyroku wskazano, iż ubezpieczona nie przedstawiła żadnych dowodów, które mogłyby podważać wiarygodność i rzetelność ustaleń organu rentowego. Apelacja od przedmiotowego wyroku została oddalona wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Szczecinie, III Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 sierpnia 2018 r., przy czym w uzasadnieniu wyroku Sąd Apelacyjny również zważył, że okoliczności sprawy prowadzą do przyjęcia, że strony zawarły umowę o pracę jedynie dla pozoru bez zamiaru jej realizacji, a umowa taka nie rodziła żadnych skutków w sferze pracowniczej, w tym w zakresie ubezpieczeń społecznych z tytułu pozostawania w stosunku pracy.

Niesporne, a nadto: decyzja organu z dnia 24 października 2016 r. – k. 23-28 akt organu, odpis wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 22 września 2017 r. wraz z odpisem uzasadnienia – k. 77-80, odpis wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 16 sierpnia 2018 r. wraz z odpisem uzasadnienia – k. 81-88;

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Odwołanie okazało się niezasadne. W myśl art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (zwanej dalej ustawą zasiłkową) zasiłek macierzyński przysługuje osobie, która w okresie ubezpieczenia chorobowego urodziła dziecko. Spór w niniejszej sprawie dotyczy tego, czy w dniu urodzenia dziecka, tj. w dniu 9 października 2016 r. A. C. (1) podlegała ubezpieczeniu chorobowemu. Okoliczność ta została przy tym prawomocnie rozstrzygnięta ww. wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 16 sierpnia 2018 r., którym oddalono apelacją odwołującej od ww. wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 22 września 2017 r. oddalającego odwołanie od decyzji organu z dnia 24 października 2016 r. przesądzającej, iż A.

C. (1) od dnia 15 kwietnia 2019 r. nie podlegała jako pracownik płatnika składek (...) sp. z o.o. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu. Prawomocne rozstrzygnięcie w powyższym zakresie wiąże Sąd orzekający w niniejszej sprawie (stąd też wcześniejsze zawieszenie postępowania w niniejszej sprawie do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy prowadzonej w związku z odwołaniem od decyzji o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu), który w analogicznym zakresie nie czyni własnych ustaleń. Zgodnie bowiem z art. 365 §1 k.p.c. orzeczenie prawomocne wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy i organy państwowe.

Konsekwencją braku podlegania przez A. C. (2) ubezpieczeniu chorobowemu w dniu urodzenia dziecka (co zostało prawomocnie przesądzone) jest zatem, w świetle ww. art. 29 ust. 1 ustawy zasiłkowej, brak prawa do zasiłku macierzyńskiego. Mając na uwadze powyższe, Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie jako nieuzasadnione. W myśl art. 98 k.p.c. strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony. W niniejszej sprawie organ reprezentowany był przez profesjonalnego pełnomocnika – radcę prawnego, którego minimalne wynagrodzenie, w związku z przedmiotem sprawy – wynosiło 180 zł (§ 9 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych) i taką też kwotę zasądzono od odwołującej na rzecz organu w punkcie II wyroku.

ZARZĄDZENIE 1. (...), 2. (...), 3. (...). 28 sierpnia 2019 r.