Legislator Case Law & Legislation
V U 732/18 AI generated

V U 732/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 732/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 21 września 2018 r. nr (...)stwierdził, że wnioskodawca R. Z. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Na dzień wydania decyzji zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne wraz z należnymi odsetkami w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za grudzień 2016 r. wyniosło: należność główna w kwocie 430,41 zł oraz odsetki w kwocie 58,00 zł.

Legislator headnote

AI generated

V U 732/18 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Jak wynika z art. 6 ust. l pkt 4 i art. 12 w zw. z art. 13 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm. ) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz ubezpieczeniu wypadkowemu - podlegają od dnia oznaczonego w umowie jako dnia rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy - osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy zlecenia. Na wstępie wskazać należy, że Sąd orzekający w I instancji w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych nie ma uprawnień do uchylenia bądź cofnięcia zaskarżonej decyzji.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits continued payment of benefits cessation of benefits cessation of disability pension unemployment insurance administrative body voluntary or optional continued insurance
AI generated
VIII U 225/19
Decyzją z dnia 8 stycznia 2019 roku (nr (...)0- (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., działając na podstawie art.
V U 252/22
Decyzją nr (...) z 25 stycznia 2022 r., znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
VII U 1003/24
W dniu 2 maja 2024r. G. B. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w G. z dnia 4 kwietnia 2024r., nr (...), zarzucając jej brak wszechstronnej analizy stanu faktycznego i błędną ocenę materiału dowodowego poprzez przyjęcie, że jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowi ubezpieczenia w okresie od 1 kwietnia 2022r. do 31 grudnia 2022r. Odwołująca się wniosła o:
IX U 173/22
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 9 lutego 2022 r., znak (...) - (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
VII U 1315/23
C. złożyła odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 19 czerwca 2023 r., znak: (...) (...) (...).2023 w przedmiocie stwierdzenia ustania ubezpieczenia społecznego rolników w okresie 21 października – 31 października 2009 r., zaskarżając decyzję w całości. Odwołująca się wniosła o uwzględnienie odwołania oraz zmianę zaskarżonej decyzji poprzez orzeczenie, że skarżąca od 21 października 2009 r. do 31 października 2009 r. podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników (w tym ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu oraz ubepizeczeniu emerytalno-rentowemu oraz orzeczenie, że w zakresie należności składek nastąpiło przedawienie), ewentualnie, uchylenie zaskarżonej decyzji i przekazanie sprawy Prezesowi KRUS do ponowengo rozniania. Nadto, ubezpieczona wniosła o zasądzenie od Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na rzecz skarżącej kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Zaskarżonej decyzji odwołuąca się zarzuciła:

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 732/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 lipca 2019 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 3 lipca 2019 r. w Legnicy sprawy z wniosku R. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o odstąpienie od określenia zaległości z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i o ustalenie niepodlegania ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołań R.

Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 21 września 2018 r. znak (...) z dnia 04 października 2018 r. znak (...) nr (...) I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 04 października 2018 r. znak (...) nr (...) w ten sposób, że stwierdza iż R. Z. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od 01 grudnia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r., II. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 21 września 2018 r. znak (...) w ten sposób, że stwierdza iż R.

Z. nie jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłacanych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych za miesiąc grudzień 2016 r. Sygn.akt V U 732/18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 21 września 2018 r. nr (...)stwierdził, że wnioskodawca R. Z. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Na dzień wydania decyzji zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne wraz z należnymi odsetkami w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za grudzień 2016 r. wyniosło: należność główna w kwocie 430,41 zł oraz odsetki w kwocie 58,00 zł.

Jednocześnie zadłużenie z tytułu składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wyniosło: należność główna w kwocie 59,61 zł oraz odsetki w kwocie 8,00 zł. Łącznie zadłużenie wnioskodawcy wyniosło 556,02 zł. W uzasadnieniu organ wskazał, że wnioskodawca nie dopełnił obowiązku określonego w art. 46 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , w związku z tym organ rentowy działając na podstawie art. 83 ust. 1 ww. ustawy, określił wysokość zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne.

Jednocześnie organ rentowy decyzją z 4 października 2018 r. nr (...) stwierdził, że wnioskodawca jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu od dnia 1 grudnia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2016 r. W uzasadnieniu wskazał, że od 1 marca 2015 r. do nadal wnioskodawca jest zgłoszony do obowiązkowych, ubezpieczeń społecznych jako zleceniobiorca u płatnika składek (...) Sp. z o.o. gdzie w miesiącu grudniu 2016 r. nie osiągnął co najmniej minimalnego wynagrodzenia za prace obowiązującego w danym okresie czasu - płatnik składek złożył za wnioskodawcę dokument rozliczeniowy ZUS RCA z wykazaną podstawą wymiaru składek 0,00 zł.

Organ podniósł, że z jego ustaleń wynikało, że od 1 grudnia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r. wnioskodawca nie osiągnął co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie czasu. W związku z tym jako prowadzący działalność od 1 grudnia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r. powinien podlegać obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym oraz do ubezpieczeniu zdrowotnemu. Wnioskodawca odwołał się od przedmiotowych decyzji. Wniósł o uchylenie decyzji z 21 września 2018 r. a także wniósł o cofnięcie i zmianę decyzji z 4 października 2018 r. poprzez stwierdzenie, że obowiązkowym tytułem podlegania ubezpieczeniom społecznym w miesiącu grudniu 2016 r. była umowa zlecenie u płatnika (...) Sp. z o.o.

W uzasadnieniu wskazał, że w miesiącu grudniu 2016 r. otrzymał wynagrodzenie netto 5.740,37 zł z tytułu wykonywania umowy zlecenia w (...) Sp. z o.o. w listopadzie 2018 r. (płatnik dokonuje rozliczeń ZUS z miesięcznym przesunięciem). W rozliczeniu za grudzień 2016 r. płatnik wysłał za ten miesiąc dwa raporty: z kodem (...) i podstawą 0,00 zł oraz z kodem (...) i podstawą wynosi 7.887,24 zł.Wnioskodawca podniósł, że użycie kodu(...) było błędne. Ten błąd w rozliczeniu dokonanym przez płatnika (...) Sp. z o.o. spowodował, że ZUS o. w L. samodzielnie zmienił dokumenty zgłoszeniowe i rozliczeniowe za miesiąc grudzień 2016 r.

Ponadto w odniesieniu do decyzji z 21 września wnioskodawca zauważył, iż wydana decyzja jest obarczona oczywistym błędem, gdyż organ rentowy określił wysokość zadłużenia i dąży do podjęcia działań egzekucyjnych w sytuacji, gdy sam fakt podleganie przez wnioskodawcę ubezpieczeniom społecznym nie został stwierdzony prawomocną decyzją. W odpowiedzi organ wniósł o oddalenie odwołań oraz o zasądzenie od odwołującego na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu wskazał, że dane zaewidencjonowane w organie rentowym nie potwierdzają, iż za grudzień 2016 r. wnioskodawca otrzymał wynagrodzenie w wysokości 5.740,37 zł netto z tytułu wykonywania umowy zlecenia na rzecz (...) Sp. z o.o.

Organ rentowy zauważył, że z raportów miesięcznych ZUS RCA złożonych przez (...) Sp. z o.o. za grudzień 2016 r. za wnioskodawcę jako zleceniobiorcę (kod tytułu ubezpieczenia: „ (...)") wynikało, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wynosiła w wymienionym miesiącu 0 zł. Organ podkreślił, że wprawdzie (...) Sp. z o.o. jako zleceniodawca złożył za sporny miesiąc także raport ZUS RCA, w którym wykazano podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 7.887,24 zł, jednak raport ten został opatrzony kodem tytułu ubezpieczenia (...), dotyczącym osoby, za którą należy rozliczyć i opłacić składki w dokumentach rozliczeniowych składanych nie wcześniej niż za następny miesiąc, po ustaniu tytułu do ubezpieczeń.

Organ rentowy wskazał, że z danych zawartych w dokumentach ubezpieczeniowych przekazanych do ZUS przez spółkę (...) wynikało, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w wysokości 7.887,24 zł dotyczy innego miesiąca aniżeligrudnia 2016 r. korekty. Sąd ustalił następujący stan faktyczny Wnioskodawca R. Z. ( ur. (...) ) świadczył usługi na rzecz (...) Sp. z o.o., w W. na podstawie umów zlecenia od dnia 1 grudnia 2011 r.do dnia 31 grudnia, od dnia 1 stycznia 2013 r. do dnia 31 grudnia 2014 r. oraz od dnia 26 stycznia 2015 r. do dnia 31 grudnia 2015 r.

Przedmiotem wykonywanych usług było tłumaczenie tekstów. W miesiącu listopadzie 2016 r. wnioskodawcy wypłacono wynagrodzenie w kwocie 10.171,01 zł za 129,6 godzin tłumaczeń wykonanych w miesiącu październiku 2016 r. W miesiącu grudniu 2016 r. wnioskodawcy wypłacono wynagrodzenie w kwocie 7.887,24 zł za 100,5 godzin tłumaczeń wykonanych w miesiącu listopadzie 2016 r. W miesiącu styczniu 2017 r. wnioskodawcy wypłacono wynagrodzenie w kwocie 3.398,18 zł za 43,3 godzin tłumaczeń wykonanych w miesiącu grudniu 2016 r. W miesiącu lutym 2017 r. wnioskodawcy wypłacono wynagrodzenie w kwocie 3.123,50 zł za 39,8 godzin tłumaczeń wykonanych w miesiącu styczniu 2017 r.

Raport rozliczeniowy za miesiąc grudzień 2016 r. z kodem 3000 został złożony w wyniku błędu systemowego, a wykazany na nim przychód w kwocie 7.887,24 dotyczy przychodu uzyskanego za okres od 1 listopada 2016 r.do 30 listopada 2016 r. (...) Sp. z o. o. rozlicza się z tzw. „przesunięciem miesięcznym". U wnioskodawcy była ciągłość podlegania z tytułu umowy zlecenia . dowód: - akta ubezpieczeniowe w tym: umowa zlecenie z dnia 1 stycznia 2016 r. ( k.5 ), - umowa zlecenie z dnia 1 stycznia 2017 r. ( k.5v ); - zaświadczenie (...) Sp. z o.o. w W. z dnia 7 listopada 2018 r. ( k.35 ); - zaświadczenie (...) Sp. z o.o. w W. z dnia 24 maja 2019 r.( k.38 ); - przesłuchanie wnioskodawcy, e-protokół z dnia 3 lipca 2019 r. 00:07:02 i nast. ( k.39v ).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. decyzjąz dnia 11 października 2018 r. nr (...) że wnioskodawca jako osoba wykonująca prace na podstawie umowy zlecenia u płatnika (...) Sp. z o.o. nie podlega ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu m.in. od dnia 1 grudnia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2016 r. Decyzją z dnia 1 lutego 2019 r. nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. podtrzymał swoją decyzję w zakresie ustalenia, że wnioskodawca jako osoba wykonująca prace na podstawie umowy zlecenia u płatnika (...) Sp. z o.o. nie podlega ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu m.in. od dnia 1 grudnia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2016 r. dowód: - kserokopie akt ubezpieczeniowych ZUS I Oddział w W. w tym: decyzja z dnia 11 października 2018 r., decyzja korygująca z dnia 1 lutego 2019 r.

Pismem z dnia 23 sierpnia 2018 r. - doręczonym 4 września 2018 r. - wnioskodawca został zawiadomiony przez organ rentowy o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń pracowniczych. Jednocześnie organ rentowy wezwał wnioskodawcę do złożenia w przeciągu 7 dni pisemnych wyjaśnień w sprawie przyczyn nieopłacenia składek na ubezpieczenie społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, pod rygorem wydania decyzji na podstawie dotychczas zgromadzonych dowodów.

W odpowiedzi pismem z dnia 6 września 2018 r. wnioskodawca wskazał m.in. że w miesiącu grudniu 2016 r., w związku ze zbiegiem tytułów ubezpieczenia, obowiązkowym tytułem podlegania przez wnioskodawcę ubezpieczeniom społecznym była umowa zlecenie zawarta z firmą(...) sp. z o.o. Wnioskodawca podniósł, że świadczone przez niego usługi były prowadzone w sposób ciągły, a otrzymane wynagrodzenie w miesiącu grudniu 2016 r. wyniosło netto 5.740,37 zł (potwierdzenie przelewu wynagrodzenia w załączeniu), więc kwota brutto musiała oscylować w granicach 7.000 zł, od której (...) Sp. z o.o. doprowadziło właściwe składki, co znajduje potwierdzenie na platformie elektronicznej ZUS - choćby wpływ składki emerytalnej od płatnika (...) Sp. z. o.o. w wysokości 963,81.

W dniu 11 września 2018 r. organ rentowy zawiadomił wnioskodawcę o zakończeniu postępowania i zebraniu dowodów, w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń pracowniczych. Jednocześnie organ rentowy wyznaczył wnioskodawcy 7- dniowy termin na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów. W dniu 21 września 2018 r. organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję. Pismem z dnia 13 września 2019 r. wnioskodawca został zawiadomiony przez organ rentowy o wszczęciu z urzędu postępowania administracyjnego w sprawie ustalenia obowiązku podlegania ubezpieczeniom społecznym przez wnioskodawcę jako prowadzącego pozarolniczą działalność gospodarczą.

Jednocześnie organ rentowy poinformował wnioskodawcę, że w terminie 7 dni od otrzymania zawiadomienia może czynnie uczestniczyć w każdym etapie postępowania oraz wypowiedzieć się przed wydaniem decyzji kończącej postępowanie, co do dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. W piśmie z dnia 19 września 2019 r. wnioskodawca wskazał, że miesiącu grudniu 2016 r., w związku z wykonywaniem umowy zlecenia otrzymał od (...) Sp. z o.o., wynagrodzenie za 100,5 godziny tłumaczeń po stawce 78,48, co jest tożsame z kwotą podstawy wykazanej przez płatnika w raporcie ZUS (7.887,24 zł).Wnioskodawca oświadczył, że w jego umowach z (...) Sp. z o.o. nie było żadnych przerw, więc spółka nie miała prawa użyć w raporcie za grudzień 2016 r. kodu 3000 (i przez siedem lat współpracy nigdy tego nie robił). (...) Sp. z o.o. odmówiła wnioskodawcy podania informacji o przyczynach zastosowania takiego kodu.

Wnioskodawca nie otrzymał również żądanych raportów RMUA oraz informacji potwierdzających, że wypłacona kwota jest wynagrodzeniem z tytułu umowy zlecenia. W dniu 4 października 2018 r. organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję . dowód: - akta ubezpieczeniowe w tym: zawiadomienia o wszczęciu postępowania z 23 sierpnia i 13 września 2018 r. ( k. 3, k. 6-6v ), pisma płatnika składek z 5 i 19 września 2018 r. ( k. 1, k.8 ), zawiadomienie o zakończeniu postępowania z 11 września 2018 r. ( k. 4 ).

Sąd zważył co następuje

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Jak wynika z art. 6 ust. l pkt 4 i art. 12 w zw. z art. 13 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm. ) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz ubezpieczeniu wypadkowemu - podlegają od dnia oznaczonego w umowie jako dnia rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy - osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy zlecenia. Na wstępie wskazać należy, że Sąd orzekający w I instancji w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych nie ma uprawnień do uchylenia bądź cofnięcia zaskarżonej decyzji.

Przepis art. 477 14 § 1 i 2 k.p.c., na podstawie którego proceduje Sąd, nie przewiduje bowiem takiej możliwości. W myśl § 1 tego przepisu sąd oddala odwołanie, jeżeli nie ma podstaw do jego uwzględnienia, a zgodnie z jego § 2 - w przypadku uwzględnienia odwołania, sąd zmienia w całości lub w części zaskarżoną decyzję organu rentowego i orzeka co do istoty sprawy. Wobec powyższego, wnioski o uchylenie bądź cofnięcie zaskarżonych decyzji z przyczyn proceduralnych nie mógł zasługiwać na uwzględnienie. Istota sporu w przedmiotowej sprawie sprowadzała się do ustalenia, czy z tytułu wykonywania umowy zlecenia podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wnioskodawcy za grudzień 2016 r. była niższa od najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność, a co za tym idzie czy wnioskodawca w spornym miesiącu powinien podlegać ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej czy też z tytułu umowy zlecenia.

Przechodząc do meritum sprawy wskazania wymaga, że w przypadku wnioskodawcy brak było podstaw aby objąć go ubezpieczeniami z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Z dokumentów które wnioskodawca zaoferował wraz z odwołaniami wynika, że organ rentowy dokonał zgłoszenia do ubezpieczenia z urzędu. Działania organu z urzędu w ocenie Sądu nie znajdują oparcia w stanie faktycznym sprawy. Z ww. okoliczności, które Sąd ustalił w oparciu o materiał dowodowy załączony przez wnioskodawcę wynika, że wnioskodawca przez cały rok 2016 miał zawartą umowę zlecenia z (...) Sp. z o.o.

Przedmiotem tej umowy było dokonywanie tłumaczeń. Sąd ustalił ponadto, iż z tytułu wykonywania umowy zlecenia w grudniu 2016 r. wnioskodawcy zostało wypłacone wynagrodzenie za miesiąc listopad w kwocie 7.887,24 zł. W ocenie Sądu ZUS Oddział w L. dokonał nieprawidłowego zgłoszenia wnioskodawcy do systemu albowiem nie przeprowadził z wnioskodawcą postępowania wyjaśniającego dotyczącego błędu dokonanego przez (...) Sp. z o.o. Zdaniem Sądu takie postępowanie w sytuacji gdy wnioskodawca zaoferował organowi umowy zlecenia oraz wskazywał, że otrzymał wynagrodzenie winno być przeprowadzone a przynajmniej mógł zostać zakreślony odpowiedni termin na przedłożenie przez wnioskodawcę dokumentów korygujących.

Następstwem działań Oddziału ZUS w L. była decyzja I Oddziału ZUS w W. z dnia 11 października ( skorygowana decyzją z 1 lutego 2019 r. ). Wydając swoją decyzję Oddział w W. również nie przeprowadził jakiegokolwiek postępowania wyjaśniającego. Zdaniem Sądu takie postępowanie można było w szerszym zakresie przeprowadzić także przy wydawaniu skarżonych decyzji. Tym bardziej, że wnioskodawca w dniach 6 i 19 września 2018 r. skierował do organu pisma w których wskazywał, iż miesiącu grudniu 2016 r., w związku z wykonywaniem umowy zlecenia otrzymał od (...) Sp. z o.o., wynagrodzenie za 100,5 godziny tłumaczeń po stawce 78,48, co jest tożsame z kwotą podstawy wykazanej przez płatnika w raporcie ZUS ( 7.887,24 zł ).

Mając na uwadze powyższe Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił obie decyzje organu. W pierwszej kolejności Sąd zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 4 października 2018 r. znak: (...) nr (...) w ten sposób, że stwierdził, iż R. Z. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od 1 grudnia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r. Konsekwencją tej zmiany była zmiana decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 21 września 2018 r. znak (...) poprzez stwierdzenie, iż R.

Z. nie jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłacanych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych za miesiąc grudzień 2016 r.