Legislator Case Law & Legislation
IV U 337/18 AI generated

IV U 337/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 337/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 23 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.114 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił M. P. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu stanowiska organ rentowy wskazał, że od 24 marca 1983r. ubezpieczony uprawniony był do renty z tytułu niezdolności do pracy, a następnie na mocy decyzji z 3 marca 2010r. w związku z ukończeniem powszechnego wieku emerytalnego ubezpieczony nabył prawo do emerytury z urzędu, przy czym do ustalenia wysokości emerytury przyjęto wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (131,98%) wcześniej pobieranej renty oraz kwotę bazową 717,16 złotych obowiązującą w dniu ustalenia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 337/18 · Sąd powszechny: Ustalony w oparciu o powyższe wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury obliczony z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia wyniósł 42,10%, a obliczona przy jego zastosowaniu wysokość emerytury na dzień 1 maja 2010r. wyniosła 1 057,59 złotych brutto, a zatem okazała się niższa od dotychczas wyliczonej (decyzja z 19 maja 2010r. o przeliczeniu emerytury k.179-181 i załączniki do decyzji w postaci obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru k.175-177 akt emerytalnych). Następnie w dniu 20 stycznia 2011r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o przeliczenie emerytury na podstawie wpisów w legitymacji ubezpieczeniowej (wniosek z 20 stycznia 2011r. k.187 akt emerytalnych).

Keywords

AI generated
pension increase reconsideration of disability benefits graduated pension termination of pension adjustment of remuneration decisions on the retirement pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 337/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 października 2019r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sąd. Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 września 2019r. w S. odwołania M. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 23 marca 2018r. znak: (...) w sprawie M. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala, że wysokość emerytury M.

P. na dzień 1 marca 2018r. wynosi (...)złotych (...)złotych osiemdziesiąt groszy) brutto miesięcznie łącznie ze zwiększeniem z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników, II. w pozostałej części oddala odwołanie, III. przyznaje i nakazuje wypłacić z sum Skarbu Państwa (kasa Sądu Okręgowego w Siedlcach) na rzecz adwokata M. U. kwotę 110,70 złotych (sto dziesięć złotych siedemdziesiąt groszy), w tym należny podatek od towarów i usług, tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej świadczonej z urzędu na rzecz M.

P.. Sygn. akt: IV U 337/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 23 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.114 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił M. P. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu stanowiska organ rentowy wskazał, że od 24 marca 1983r. ubezpieczony uprawniony był do renty z tytułu niezdolności do pracy, a następnie na mocy decyzji z 3 marca 2010r. w związku z ukończeniem powszechnego wieku emerytalnego ubezpieczony nabył prawo do emerytury z urzędu, przy czym do ustalenia wysokości emerytury przyjęto wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (131,98%) wcześniej pobieranej renty oraz kwotę bazową 717,16 złotych obowiązującą w dniu ustalenia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Obecnie brak jest podstaw do ponownego ustalenia wysokości emerytury, gdyż do wniosku z 19 marca 2018r. ubezpieczony nie przedstawił żadnej dokumentacji, która miałaby wpływ na wysokość świadczenia (decyzja z 23 marca 2018r. k.221 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony M. P. wnosząc o jej zmianę poprzez ponowne ustalenie wysokości emerytury z uwzględnieniem wysokich zarobków jakie uzyskiwał w okresie 7-letniego okresu zatrudnienia w rolniczej spółdzielni produkcyjnej. Zarobki te nie zostały przez organ rentowy uwzględnione z uwagi na brak dokumentacji potwierdzającej wysokość uzyskiwanych dochodów, jednakże dochody te były w przeszłości dostarczone do organu rentowego(odwołanie k.1-2 akt sprawy).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na argumentację przytoczoną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.3-4 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony M. P. urodził się w dniu (...) W dniu 2 października 1989r. ubezpieczony skierował do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. wniosek o rentę inwalidzką (wniosek o rentę z 2 października 1989r. k.31 akt rentowo-emerytalnych, zwanych dalej aktami emerytalnymi). Był to drugi wniosek ubezpieczonego o rentę inwalidzką.

Po raz pierwszy z wnioskiem o rentę ubezpieczony wystąpił w dniu 16 marca 1983r. (wniosek o rentę z 16 marca 1983r. k.1 akt emerytalnych) i prawo to przyznane mu zostało decyzją z 31 maja 1983r. (decyzja z 31 maja 1983r. o przyznaniu renty inwalidzkiej k.22 akt emerytalnych). Po rozpoznaniu powyższego wniosku z 2 października 1989r., decyzją z 30 listopada 1989r. organ rentowy przyznał ubezpieczonemu prawo do renty od 1 lipca 1989r. (decyzja z 30 listopada 1989r. o przyznaniu renty inwalidzkiej k.51 akt emerytalnych). Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru renty obliczony został przy uwzględnieniu zarobków osiąganych przez ubezpieczonego w latach 1987-1988.

W dniu 23 lutego 2010r. ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny (...) lat i decyzją z 3 marca 2010r. organ rentowy przyznał ubezpieczonemu na podstawie art.27a ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych emeryturę z urzędu. Do ustalenia wysokości emerytury organ rentowy przyjął dotychczasową podstawę wymiaru renty tj. wskaźnik wysokości podstawy wymiaru obliczony przy uwzględnieniu wynagrodzenia z lat 1987-1988 w wysokości 131,98% oraz kwotę bazową obowiązującą w dniu nabycia prawa do renty w wysokości 717,16 złotych.

Obliczona emerytura wyniosła 1 273,48 złotych brutto miesięcznie (decyzja z 3 marca 2010r. o przyznaniu emerytury z urzędu k.161 akt emerytalnych). W dniu 7 maja 2010r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o ponowne obliczenie wysokości emerytury, gdyż w jego ocenie wyliczona przez organ rentowy kwota emerytury jest zaniżona (wniosek z 7 maja 2010r. k.163 akt emerytalnych). Po rozpoznaniu powyższego wniosku, decyzją z 19 maja 2010r. organ rentowy przeliczył od 1 maja 2010r. emeryturę ubezpieczonego przyjmując do ustalenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury kwoty minimalnego wynagrodzenia za okresy, za które nie udokumentowano wynagrodzenia.

Ustalony w oparciu o powyższe wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury obliczony z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia wyniósł 42,10%, a obliczona przy jego zastosowaniu wysokość emerytury na dzień 1 maja 2010r. wyniosła 1 057,59 złotych brutto, a zatem okazała się niższa od dotychczas wyliczonej (decyzja z 19 maja 2010r. o przeliczeniu emerytury k.179-181 i załączniki do decyzji w postaci obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru k.175-177 akt emerytalnych). Następnie w dniu 20 stycznia 2011r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o przeliczenie emerytury na podstawie wpisów w legitymacji ubezpieczeniowej (wniosek z 20 stycznia 2011r. k.187 akt emerytalnych).

Po rozpoznaniu powyższego wniosku, decyzją z 31 stycznia 2011r. organ rentowy przeliczył emeryturę ubezpieczonego od 1 stycznia 2011r. przyjmując do wyliczeń wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury obliczony z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia, który wyniósł 56,52% i okazał się niższy od dotychczas przyjętego podobnie jak kwota obliczonej emerytury okazała się niższa od pierwotnie obliczonej, gdyż na dzień 1 stycznia 2011r. wyniosła – wraz ze zwiększeniem z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników - 1 193,26 złotych brutto miesięcznie.

Organ rentowy wskazał w powyższej decyzji, że do obliczenia wysokości podstawy wymiaru emerytury nie przyjął wpisów w legitymacji ubezpieczeniowej z Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z., gdyż wskazane kwoty nie zostały podane w rozbiciu na poszczególne miesiące (decyzja z 31 stycznia 2011r. o przeliczeniu emerytury k.201-203 i załączniki do decyzji w postaci obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru k.193-199 akt emerytalnych). W dniu 19 marca 2018r. ubezpieczony złożył w organie rentowym pismo z tej samej daty zaadresowane do Sądu Okręgowego w Siedlcach Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w którym wskazał m.in. , że nie zgadza się z wyliczeniami jego emerytury przez organ rentowy, a w szczególności z faktem nieuwzględnienia do obliczenia wysokości emerytury wynagrodzenia jakie osiągnął w okresie zatrudnienia w rolniczej spółdzielni produkcyjnej od 30 maja 1979r. do 28 lutego 1986r., które to wynagrodzenie było bardzo wysokie i obejmowało również tzw. trzynastki (pismo ubezpieczonego z 19 marca 2018r. k.222 akt emerytalnych).

Organ rentowy potraktował powyższe pismo ubezpieczonego jako kolejny wniosek o ponowne ustalenie wysokości emerytury i zaskarżoną decyzją z 23 marca 2018r. wniosek ten załatwił odmownie wskazując na brak nowych dowodów pozwalających na przeliczenie emerytury (decyzja z 23 marca 2018r. k.221 akt emerytalnych). W okresie od 30 maja 1979r. do 22 stycznia 1986r. ubezpieczony był członkiem Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z., przy czym faktycznie do początku zatrudnienia ,tj. od 30 maja 1979r. do początku 1983r. był członkiem Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w L., a następnie wobec połączenia (...) w Ł. z (...) w Z., stał się członkiem Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. i w Spółdzielni tej do końca zatrudnienia ,tj. do 22 stycznia 1986r. pełnił funkcję kierownika produkcji rolnej – roślinnej i zwierzęcej.

Wynagrodzenie członków Spółdzielni określone było uchwała walnego zgromadzenia. Od 1984r. do końca zatrudnienia w (...) w Z. ,tj. do 22 stycznia 1986r. miesięczne wynagrodzenie ubezpieczonego obliczane było jako 60 dniówek x 300 złotych, co stanowiło 18 000 złotych plus dodatek stażowy w wysokości 20% (świadectwo pracy z 28 lutego 1986r. k.40 akt emerytalnych, zeznania świadka J. G. k.102v-103v akt sprawy). Przyjmując stawkę wynagrodzenia zasadniczego w wysokości 18 000 złotych miesięcznie (60 dniówek x 300 złotych) plus 3 600 złotych dodatku stażowego (20% z kwoty 18 000 złotych) stwierdzić należy, że wynagrodzenie ubezpieczonego w okresie zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. wynosiło: w 1984r. - 259 200 złotych, w 1985r. - 259 200 złotych i w 1986r. (od 1 do 22 stycznia 1986r.) - (...)złotych (opinia uzupełniająca biegłej księgowej A.

D. z 29 marca 2019r. k.110-111 akt sprawy). Przyjmując do obliczeń wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury ubezpieczonego kwoty wynagrodzenia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. za 1984r. i za 1985r. w wysokości po (...)złotych, a za okres od 1 do 22 stycznia 1986r. w wysokości (...) złotych i następnie ustalając wskaźnik wysokości podstawy wymiaru z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających rok 1989, w którym ubezpieczony zgłosił wniosek o rentę ,tj. 10 lat od 1979r. do 1988r. wskaźnik ten wynosi 59,98%.

Z kolei wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury wyliczony z 20 lat wybranych z całego okresu zatrudnienia przed dniem złożeniem wniosku o rentę ,tj. z 20 lat przypadających na przestrzeni od 1963r. do 1988r., wynosi 67,20 %. Wysokość emerytury ubezpieczonego na dzień 1 marca 2018r. ,tj. na datę zgłoszenia wniosku o przeliczenie emerytury w piśmie z 19 marca 2018r. obliczona przy uwzględnieniu w/w wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury wyliczonego z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu ,tj. 67,20% i kwoty bazowej w wysokości obowiązującej w dacie nabycia przez ubezpieczonego emerytury z urzędu w dniu 23 lutego 2010r., wynosi – wraz ze zwiększeniem z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników – (...)złotych brutto miesięcznie (opinia uzupełniająca biegłej księgowej A.

D. z 2 czerwca 2019r. k.145-148 akt sprawy i opinia uzupełniająca biegłej księgowej A. D. z 13 sierpnia 2019r. k.178-179 akt sprawy). Tak obliczona kwota emerytury na dzień 1 marca 2018r. jest wyższa od kwoty emerytury obliczonej przez organ rentowy przy uwzględnieniu wskaźnika wysokości podstawy wymiaru renty ,tj. 131,98% i kwoty bazowej 717,16 złotych obowiązującej w dacie nabycia prawa do renty, wynoszącej na dzień 1 marca 2018r. (...)złotych brutto miesięcznie (wyliczenie k.52 akt sprawy i pismo organu rentowego z 28 lutego 2018r. k.220 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie M. P. okazało się częściowo uzasadnione i skutkowało zmianą zaskarżonej decyzji z 23 marca 2019r. poprzez ustalenie, że wysokość emerytury ubezpieczonego na dzień 1 marca 2018r. wynosi (...)złotych brutto miesięcznie łącznie ze zwiększeniem z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników. W pozostałej części odwołanie to jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu. Z ustaleń Sądu wynika, że z chwilą przyznania ubezpieczonemu emerytury z urzędu ,tj. od 23 lutego 2010r. podstawę wymiaru emerytury stanowiła podstawa wymiaru renty, do obliczenia której przyjęto wskaźnik wysokości podstawy wymiaru w wysokości 131,98% i kwotę bazową w wysokości 717,16 złotych obowiązującą w dacie ustalenia prawa do renty.

W odwołaniu od decyzji z 23 marca 2019r. odmawiającej ubezpieczonemu ponownego ustalenia wysokości emerytury z uwagi na brak nowych dowodów w sprawie, ubezpieczony podnosił, że organ rentowy winien obliczyć jego emeryturę z uwzględnieniem do ustalenia wysokości podstawy wymiaru emerytury wynagrodzenia z 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok zgłoszenia wniosku o świadczenie emerytalne bądź też z 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających rok zgłoszenia wniosku o rentę (w 1989r.) lub też z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu zatrudnienia, przy czym do wyliczeń organ rentowy winien przyjąć, że w całym okresie zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. od 30 maja 1979r. do 22 stycznia 1986r. ubezpieczony osiągał wynagrodzenia wskazane w świadectwie pracy z tego okresu ,tj. 18 000 złotych plus dodatek stażowy 20% (świadectwo pracy k.40 akt emerytalnych, pisma procesowe pełnomocnika ubezpieczonego z 25 lipca 2018r. k.24-26 akt sprawy i z 22 sierpnia 2018r. k.39-40 akt sprawy oraz stanowisko zajęte na rozprawie w dniu 23 sierpnia 2018r. k.41-41v akt sprawy).

Analizując okoliczności sprawy Sąd doszedł do przekonania, że stanowisko ubezpieczonego okazało się częściowo uzasadnione, gdyż zgromadzone dowody pozwoliły na ustalenie wysokości emerytury ubezpieczonego na dzień 1 marca 2018r. (data zgłoszenia wniosku z 19 marca 2018r.) przy uwzględnieniu podstawy wymiaru emerytury ustalonej na nowo przy przyjęciu wskaźnika wysokości podstawy wymiaru obliczonego z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu zatrudnienia ubezpieczonego, w tym częściowo z lat zatrudnienia ubezpieczonego w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. (vide: zestawienie nr 3 w opinii biegłej księgowej z 2 czerwca 2019r. str.5 opinii k.148 akt sprawy).

Ustalony w ten sposób wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 67,20%, a obliczona emerytura na dzień 1 marca 2018r. wyniosła 1 579,80 złotych (opinia uzupełniająca biegłej księgowej z 13 sierpnia 2019r. k.178-179 akt sprawy) i okazała się korzystniejsza od wysokości emerytury dotychczas obliczonej przez organ rentowy przy uwzględnieniu podstawy wymiaru renty, wynoszącej na dzień 1 marca 2018r. (...)złotych (wyliczenie k.52 akt sprawy i k.220 akt emerytalnych). W tym miejscu wskazać należy, że nieuzasadnione okazało się żądanie ubezpieczonego obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury przy uwzględnieniu wynagrodzenia z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok zgłoszenia wniosku o świadczenie emerytalne, gdyż niesporne jest, że okresie 20 lat przed nabyciem prawa do emerytury (od 23 lutego 2010r.) ubezpieczony nie był aktywny zawodowo, a jego ostatnie zatrudnienie ustało w 1989r.

Nieuzasadnione okazało się również żądanie ubezpieczonego obliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury przy uwzględnieniu wynagrodzenia z 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających rok zgłoszenia wniosku o rentę (w 1989r.). Jak wynika z opinii biegłej księgowej, którą Sąd uznaje za miarodojany i wiarygodny dowód w sprawie, tak obliczony wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury ubezpieczonego wynosi 59,98%, a zatem jest niższy od wskaźnika wysokości podstawy wymiaru obliczonego z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu zatrudnienia ubezpieczonego wynoszącego 67,20% (opinia biegłej księgowej z 2 czerwca 2019r. str.4-5 opinii k.147-148 akt sprawy).

Odnosząc się do żądania ubezpieczonego przyjęcia, że w całym okresie zatrudnienia w charakterze członka w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. ,tj. od 30 maja 1979r. do 22 stycznia 1986r. ubezpieczony osiągał wynagrodzenie wskazane w świadectwie pracy z 28 lutego 1986r. (na k.40 akt emerytalnych) ,tj. w wysokości 18 000 złotych plus dodatek stażowy 20% wskazać należy, że roszczenie to nie mogło być uwzględnione. Powyższe stawki wynagrodzenia zostały wskazane w świadectwie pracy wystawionym w lutym 1986r. i zapisy te odnoszą się do ostatnio osiąganego przez ubezpieczonego wynagrodzenia.

W tych okolicznościach nie ma podstaw do przyjęcia, że wynagrodzenie w powyższych stawkach ubezpieczony osiągał przez cały okres zatrudnienia w Spółdzielni. Ocena taka jest tym bardziej uzasadnione, że w 1983r., a zatem w trakcie członkostwa i zatrudnienia w Spółdzielni, ubezpieczony ubiegał się po raz pierwszy o rentę inwalidzką (vide: wniosek o rentę inwalidzką z 16 marca 1983r. złożony na k.1 akt organu rentowego) i w związku z postępowaniem o to świadczenie do akt organu rentowego przedłożone zostało zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 28 lutego 1983r. wystawione przez (...) w Z. (na k.14 akt emerytalnych), z którego to zaświadczenia wynika, że wynagrodzenie ubezpieczonego w poszczególnych miesiącach 1980r. i 1982r. kształtowało się na innym poziomie niż to wynika ze świadectwa pracy z 28 lutego 1986r.

Należy zauważyć, że w/w zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 28 lutego 1983r. zostało sporządzone przez świadka J. G. jako księgową (...) w Z. na podstawie list płac oraz list płatniczych zasiłków chorobowych i nie można dać wiary obecnym twierdzeniom ubezpieczonego, że wskazane w tym zaświadczeniu dane są nieprawdziwe. Sąd dał natomiast wiarę twierdzeniom ubezpieczonego popartym spójnymi zeznaniami świadka J. G., że od pewnego momentu - co najmniej od 1984r. stawki wynagrodzeń członków spółdzielni, ustalane dla różnych stanowisk mocą uchwał walnego zgromadzenia, nie zmieniały się i obliczane były w przypadku świadka jako księgowej i ubezpieczonego jako kierownika jako 60 dniówek po 300 złotych, co dawało kwotę 18 000 złotych plus dodatek stażowy w wysokości po 1 % za każdy rok – przy zaliczeniu poprzednich okresów zatrudnienia – aż do osiągnięcia stawki 20% .

Sąd dał wiarę twierdzeniom świadka J. G., że stawki wynagrodzenia ubezpieczonego w okresie zatrudnienia w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. od 1 stycznia 1984r. do 22 stycznia 1986r. odpowiadały tym wskazanym w świadectwie pracy ,tj. wynosiły 18 000 złotych (obliczone jako 60 dniówek razy 300 złotych) plus dodatek stażowy w wysokości 20%. W okresie tym świadek podobnie jako ubezpieczony był członkiem powyższej Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. zatrudnionym na stanowisku księgowej, a zatem stanowisku związanym z naliczaniem i wypłatą wynagrodzenia członkom i pracownikiem.

Dlatego też wiedza świadka co do stawek wynagrodzeń członków Spółdzielni z pewnością jest większa od wiedzy innych osób zatrudnionych w tej Spółdzielni. Mając to na uwadze Sąd zlecił biegłej z zakresu księgowości, aby przy obliczaniu podstawy wymiaru emerytury ubezpieczonego w wyżej umówionych wariantach biegła przyjęła (wobec braku innych dowodów), że w okresie od 1 stycznia 1984r. do 22 stycznia 1986r. ubezpieczony jako członek (...) w Z. osiągał wynagrodzenie w wysokości 18 000 złotych plus 20% dodatku stażowego miesięcznie (postanowienie dowodowe k.104-104v akt sprawy).

W tym miejscu odnosząc się do zarzutów organu rentowego, iż w okolicznościach sprawy nie ma pewności, że w 1984r. ubezpieczony pobierał już dodatek stażowy w maksymalnej wysokości 20% wskazać należy, że w ocenie Sądu uprawnione jest stwierdzenie, iż w 1984r. ubezpieczony legitymował się 20-letnim okresem zatrudnienia, co obrazuje chociażby notatka w sprawie przebiegu zatrudnienia ubezpieczonego z 30 listopada 1989r. (k.43 akt emerytalnych). W odniesieniu do okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. przed 1 stycznia 1984r.

Sąd nie uwzględnił wniosku ubezpieczonego, aby w odniesieniu do tego okresu zatrudnienia również przyjąć w/w stawki wynagrodzenia wymienione w świadectwie pracy ,tj. 18 000 złotych plus 20% dodatku stażowego. W pierwszej kolejności wskazać należy, o czym była już mowa wyżej, że w aktach organu rentowego znajduje się zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 28 lutego 1983r. z którego wynika, że we wcześniejszym okresie zatrudnienia ubezpieczonego w w/w Spółdzielni (a właściwie w (...) w Ł.) wynagrodzenie ubezpieczonego kształtowało się na innym poziomie (vide: zaświadczenie z 28 lutego 1983r. k.14 akt emerytalnych).

Dodatkowo odnosząc się do zeznań świadka J. G. wskazać należy, że o ile Sąd uznaje zeznania świadka za wiarygodne, o tyle zeznań tych nie można odnosić do zatrudnienia i wynagrodzenia ubezpieczonego w tej Spółdzielni przed 1984r. Z zeznań świadka J. G. wynika bowiem - i znajduje to też potwierdzenie w wyjaśnieniach ubezpieczonego - że do początku 1983r. ubezpieczony i świadek J. G. pracowali w różnych rolniczych spółdzielniach produkcyjnych. Od 30 maja 1979r. ubezpieczony był zatrudniony w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Ł., a świadek w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Z. i dopiero na początku 1983r. doszło do przyłączenia Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Ł. do (...) w Z..

Z tych też względów nie można przyjąć, aby świadek J. G. miała wiedzę na temat stawek wynagrodzenia ubezpieczonego przed 1984r. Z tych samych względów Sąd ocenił, że bez wpływu na ustalenia w niniejszej sprawie pozostają dowody zgromadzone w sprawie IV U (...)(sprawa z odwołania J. G. o wysokość emerytury). W sprawie tej ubezpieczony składał zeznania jako świadek na okoliczność wynagrodzenia osiąganego przez J. G., ale jak już wskazano, twierdzeń tych nie można odnosić do czasu sprzed połączenia Spółdzielni w Ł. i Z. (zeznania ubezpieczonego k.26-27v akt IV U (...)).

Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd stwierdził, że zachodzą podstawy do zmiany zaskarżonej decyzji w sposób określony w pkt I sentencji wyroku. Zgodnie bowiem z art.21 ust.1 pkt 1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) podstawę wymiaru emerytury dla osoby, która wcześniej miała ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy stanowi podstawa wymiaru renty (tak było dotychczas w przypadku ubezpieczonego) albo podstawa wymiaru ustalona na nowo w myśl art.15 – tu podstawa wymiaru ustalona jako przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne w okresie 20 lat kalendarzowych przypadających przed dniem zgłoszenia wniosku, wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu – art.15 ust.6 ustawy emerytalnej.

Mając na uwadze powyższe okoliczności i ustalenia Sąd na podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w pkt I sentencji wyroku. W pozostałym zakresie odwołanie ubezpieczonego podlegało oddaleniu jako nieuzasadnione – pkt II sentencji wyroku. O kosztach nieopłaconej pomocy prawnej świadczonej z urzędu na rzecz ubezpieczonego Sąd orzekł zgodnie z §15 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 3 października 2016r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej przed adwokata z urzędu (Dz.U. z 2016r., poz.1714 ze zm.)