Legislator Case Law & Legislation
IV U 971/17 AI generated

IV U 971/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 971/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 26.IV. 2017r., znak: (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w N. przeliczyła S. C. rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy okresową od 1.II.2017r do 31.V.2017r w kwocie przysługującej do wypłaty 854,00 miesięcznie . Decyzją z dnia 23.II.2018r Znak (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w N. przeliczyła S. C. rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy okresową od 1.VI.2017r do 31.VII.2020. Odwołanie od powyższych decyzji złożył wnioskodawca S. C. .

Legislator headnote

AI generated

IV U 971/17 · Sąd powszechny: Dopóki odpowiednia instytucja zagraniczna nie rozpatrzy uprawnienia wnioskodawcy do świadczenia i nie ustali jego wysokości , nie da się wyliczyć wysokości spornego dodatku .Po uzyskaniu informacji z Hiszpańskiej Instytucji Ubezpieczeniowej ,że decyzją z dnia 14.XII.2017r odmówiono wnioskodawcy prawa do renty inwalidzkiej z tytułu zatrudnienia na terenie Hiszpanii , zaskarżoną decyzją przyznano mu prawo do dodatku wypłacanego w oparciu o art. 58 ww Rozporządzenia . Kasa podaje ,że wnioskodawca nieprawidłowo wyliczył wypłacone przez KRUS świadczenie , ponieważ przy wyliczeniach przysługującego mu świadczenia oblicza kwoty sumując pobrane świadczenia w kwotach netto.

Keywords

AI generated
pension overpayment setoff arrears of maintenance payments retroactivity of disability pension effective date pensioner cumulative pension entitlement
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 971/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 16 kwietnia 2019 r. sprawy S. C. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentowanemu przez P. Terenową w N. o wysokość renty rolniczej na skutek odwołania S. C. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentowanego przez P. Terenową w N. z dnia 26 kwietnia 2017 znak : (...) z dnia 23 lutego 2018 znak : (...) oddala odwołania Sygn. akt IV U .971/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 26.IV. 2017r., znak: (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w N. przeliczyła S. C. rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy okresową od 1.II.2017r do 31.V.2017r w kwocie przysługującej do wypłaty 854,00 miesięcznie . Decyzją z dnia 23.II.2018r Znak (...) Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w N. przeliczyła S. C. rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy okresową od 1.VI.2017r do 31.VII.2020. Odwołanie od powyższych decyzji złożył wnioskodawca S. C. .

Co do decyzji z dnia 26.IV.2017r zarzucił ,że do wypłaty przysługuje mu kwota 854,00 zł miesięcznie. 854 x 4 miesiące =341600 jest to kwota ,którą jak twierdzi wnioskodawca winien otrzymać do dnia 31.V.2017r.Na jego rachunek wpłynęła kwota łącznie za 4 miesiące w kwocie 3329,56 zł. Brakuje 86,44 zł. Tą kwotę żąda, aby organ rentowy mu wyrównał. Co do decyzji z 23.II.2018r zarzucił ,że do wypłaty przysługuje mu kwota do wypłaty /od VI do VII / w kwocie 854,00 zł. Za okres od 1.VI.2017r do października 2017r wpłynęło wyrównanie w kwocie 2273,10 zł.

Renta od listopada 2017r do lutego 2018r 4x491,42zł tj.1965,68 zł , renta za marzec 2018r w kwocie 4664,02 zł, łącznie daje to sumę 8902,80 zł , którą otrzymał na konto . Wnioskodawca stwierdza ,że łącznie powinien otrzymać 9089, 80 zł , otrzymał 8902,80 zł. Różnicę w kwocie 187,00 zł winien mu wyrównać KRUS. W odpowiedzi na odwołania organ rentowy wniósł o oddalenie odwołań. Organ rentowy wskazał ,że odwołujący pobiera świadczenie w wysokości pro-rata, tj. wysokości wynikającej z proporcji podanych w miesiącach okresów ubezpieczenia przebytych w Polsce w stosunku do łącznych okresów ubezpieczenia / zamieszkania / przebytego w Polsce i państwach członkowskich UE/EFTA. / pkt.III decyzji /.

W związku z faktem ,że pobierane przez wnioskodawcę świadczenie jest w wysokości niższej niż 1 000,00 zł brutto , od dnia 1.III.2017r zostało ono podwyższone do tej kwoty . KRUS wskazał ,że odwołujący nieprawidłowo wyliczył wypłacone przez KRUS świadczenie , ponieważ przy wyliczeniach przysługującego mu świadczenia pomnożył kwotę 854,00 zł przez 4 sporne miesiące. Nie jest to prawidłowe wyliczenie świadczenia ponieważ nie uwzględnia waloryzacji ,która nastąpiła od 1.III.2017r.Świadczenie za miesiąc luty nie przysługiwało w wysokości 1 000,00 zł brutto tylko w wysokości 882,56 zł brutto.

KRUS podkreśla ,że kwota wskazana na decyzji w pkt.1 jest kwotą przysługującą do wypłaty w dniu wydania decyzji , a nie od dnia , od którego następuje przeliczenie wysokości świadczenia . Odwołującemu wypłacono świadczenie w wysokości : - luty 293,89 zł brutto / przed waloryzacją / - 286,89 netto , -marzec 297,13 zł brutto / po waloryzacji / - 289,13 zł netto , Kwiecień 297,13 brutto - 290 ,13 zł netto , -maj 1.000 zł + 1.994, 41 brutto - 854,00 zł - 1720,15 - netto + 1609,41 zł netto Łącznie 1888,15 zł brutto Odwołującemu się łącznie wypłacono kwotę 3.329,56 zł netto .

Kwota ta jest zgodna z podaną przez odwołującego się kwota pobranego świadczenia za sporny okres . Odwołującemu się po zweryfikowaniu umowy dzierżawy i podjęciu wypłaty części uzupełniającej świadczenia w pełnej wysokości , przysługiwało świadczenie w wysokości : - luty 882,56 zł brutto / przed waloryzacją / - -marzec 1.000 zł brutto / po waloryzacji / - -kwiecień 1.000 zł brutto, - -maj 1.000 zł brutto . – Zaskarżoną decyzją Kasa przeliczyła odwołującemu się wysokość świadczenia od dnia 1.II.2017r., tj. od początku miesiąca w którym dostarczył prawidłową umowę dzierżawy .

Odwołujący się podał ,że otrzymał od KRUS świadczenia w wysokości 3.329,56 zł i ta właśnie wysokość świadczenia mu przysługiwała , dlatego stan faktyczny i prawny ustalony w skarżonej decyzji jest prawidłowy, Kasa wnosi o oddalenie odwołania . Zaskarżona decyzja wydana jest zgodnie z ustawą z dnia 20.XII.1990r o ubezpieczeniu społecznym rolników / Dz.U. z 2016., poz. 277/, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /WE/ nr 883/2004 z 29.IV.2004r., w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego /Dz.Urz. UE L 166/1 z dnia 30.IV.2004r/, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady / WE / nr 883/2004 / Dz.Urz.

UE L 284/1 z dnia 30.X.2009r. Zaskarżoną decyzją z dnia 23.II.2018r przyznano wnioskodawcy dodatek przyznawany w oparciu o art. 58 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 883/2004 w brzmieniu : 1/Świadczeniobiorca , do którego stosują się przepisy niniejszego rozdziału ,nie może w Państwie Członkowskim , w którym ma miejsce zamieszkania i na podstawie ustawodawstwa ,którego płatne jest świadczenie , otrzymać świadczenia , które jest niższe od świadczenia minimalnego ustalonego przez to ustawodawstwo za okres ubezpieczenia lub zamieszkania równy wszystkim okresom branym pod uwagę do wypłaty zgodnie z przepisami niniejszego rozdziału. 2/Instytucja właściwa tego państwa Członkowskiego wypłaca uprawnionemu przez okres jego zamieszkania na terytorium tego państwa dodatek równy różnicy między całkowitą wysokością świadczeń należnych na podstawie przepisów niniejszego rozdziału , a kwotą świadczenia minimalnego.

Dopóki odpowiednia instytucja zagraniczna nie rozpatrzy uprawnienia wnioskodawcy do świadczenia i nie ustali jego wysokości , nie da się wyliczyć wysokości spornego dodatku .Po uzyskaniu informacji z Hiszpańskiej Instytucji Ubezpieczeniowej ,że decyzją z dnia 14.XII.2017r odmówiono wnioskodawcy prawa do renty inwalidzkiej z tytułu zatrudnienia na terenie Hiszpanii , zaskarżoną decyzją przyznano mu prawo do dodatku wypłacanego w oparciu o art. 58 ww Rozporządzenia . Kasa podaje ,że wnioskodawca nieprawidłowo wyliczył wypłacone przez KRUS świadczenie , ponieważ przy wyliczeniach przysługującego mu świadczenia oblicza kwoty sumując pobrane świadczenia w kwotach netto.

W sytuacji gdy wypłacone są wyrównania świadczeń , kwota potrąceń podatkowych różni się od wysokości świadczenia wypłacanej miesięcznie .Mając to na uwadze świadczenie wylicza się w kwotach brutto. KRUS podkreśla ,że kwota wskazana na decyzji w pkt.1 jest kwotą przysługującą do wypłaty w dniu wydania decyzji , a nie od dnia , od którego następuje przeliczenie wysokości świadczenia . Po przyznaniu wnioskodawcy prawa do ww dodatku , przysługiwało mu świadczenie w wysokości : -za okres od czerwca 2017r do lutego 2019r -9x1000,00 /brutto/= 9000,00., -za marzec 2018r -1029,80 zł / brutto / Łącznie przysługiwała wnioskodawcy kwota 10029,80 zł / brutto /.

Wnioskodawcy wypłacono świadczenia w wysokości : -od 1.VI.2017r do 31.X.2017r wypłacono : 2273,10 zł netto – 2757,10 zł brutto /wyrównanie renty/, -od 1.XI.2017r do 30.XI.2017r wypłacono :491,42 zł netto – 551,42 zł brutto/ renta / , -od 1.XII.2017r do 31.XII.2017r wypłacono : 491,42 zł netto – 551,42 zł brutto / renta /, -od 1.I.2018r do 31.I.2018r wypłacono: 491,42 zł netto - 551 , 42 zł brutto / renta /, -od 1.II.2018r do 28.II.2018r wypłacono : 491,42 zł netto – 551, 42 zł brutto / renta /, -od 1.VI.2017r do 28.II.2018r wypłacono : 3260,22 zł netto – 4037, 22 zł brutto /wyrównanie renty /, -od 1.III.2018r do 31.III.2018r wypłacono 1403,80 zł netto świadczenie wypłacone wraz ze zwrotem nadpłaconego podatku dochodowego .

Łącznie przysługiwała wnioskodawcy do wypłaty kwota 8902,80 zł netto . Kwota zgadza się z kwotą podaną w odwołaniu . KRUS podkreśla ,że kwota wskazana na decyzji w pkt.1 jest kwotą przysługującą do wypłaty w dniu wydania decyzji , a nie od dnia , od którego następuje przeliczenie wysokości świadczenia . Po przyznaniu wnioskodawcy prawa do ww dodatku przysługiwało mu świadczenie w wysokości : - za okres od czerwca 2017r do lutego 2018r -9x1000,00 zł / brutto/ = 9000,00 zł. -za marzec 2018r -1029,80 zł / brutto / Łącznie przysługiwała wnioskodawcy kwota 100029,80 zł / brutto / Wnioskodawcy wypłacono świadczenia w wysokości : - od 1.VI.2017r do 31.X.2017r wypłacono : 2273,10 zł netto - 2757,10 brutto / wyrównanie renty / , -od 1.XI.2017r do 30.XI.2017r wypłacono: 491,42 zł netto - 551,42 zł brutto / renta /, -od 1.XII.2017r do 31.XII.2017r wypłacono : 491,42 zł netto – 551,42 zł brutto / renta /, -od 1.I.2018r do 31.I.2018r wypłacono : 491,42 zł netto - 551,42 zł brutto / renta / , -od 1.II.2018r do 28.II.2018r wypłacono : 491,42 zł netto - 551, 42 zł brutto / renta /, -od 1.VI.2017r do 28.II.2018r wypłacono : 3260,22 zł netto - 4037,22 zł brutto / wyrównanie renty /, - od 1.III.2018r do 31.III.2018r wypłacono 1403,80 zł netto świadczenie wypłacone wraz ze zwrotem nadpłaconego podatku dochodowego .

Łącznie przysługiwała wnioskodawcy do wypłaty kwota 8902,80 zł netto . Kwota zgadza się z kwotą podaną w odwołaniu . Sąd ustalił następujący stan faktyczny. S. C. 19.III.2013r złożył wniosek o rentę rolniczą . Decyzją z dnia 28.V.2013r organ rentowy przyznał wnioskodawcy rentę rolniczą od 1.III.2013r do 30.IV.2015r w kwocie przysługującej do wypłaty 434,92 zł miesięcznie . Kolejnymi decyzjami z dnia 11.VI.2013r, 3.VII.2013r organ rentowy przeliczył wnioskodawcy rentę wydana na podstawie polskich okresów ubezpieczenia .

H. Instytucja Ubezpieczeniowa potwierdziła wnioskodawcy ubezpieczenie za okres od 1.IV.2003r do 31.III.2004r - 366 dni , od 2.IV.2004r do 24.V.2004r – 53 dni . Decyzją z dnia 9.X.2013r organ rentowy zmienił wysokość renty wnioskodawcy z tytułu niezdolności do pracy przyznanej z uwzględnieniem okresów ubezpieczenia przebytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej . Ustalił wysokość renty do wypłaty od 19.III.2013r do 30.IV.2015r w kwocie 717,15 zł miesięcznie . Kolejnymi decyzjami organ rentowy dokonywał przeliczenia renty rolnej.

Zaskarżoną decyzją z 26.IV.2017r organ rentowy przyznał wnioskodawcy rentę rolną od 1.II.2017r do 31.V.2017r w kwocie do wypłaty 854 zł miesięcznie . Za luty 2017r kwota świadczenia brutto wynosi 882,56 zł , za marzec 2017r kwota brutto wnosi 1000zł miesięcznie , za kwiecień 1000 zł brutto , za maj 1000 zł brutto / waloryzacja od marca /. Wnioskodawca pobrał za luty 293,89 zł do wyrównania / 882,56 – 293,89 / należy wypłacić kwotę 588,67 zł / 588, 67 to kwota wyrównania /. Za marzec wnioskodawca otrzymał 297,13 zł. / 1000-297,13 = 702,87 – tj. kwota do wyrównania /.ta sama kwota do wyrównania jest za kwiecień 2017r. 588,67 + 702,87 +702,87 = 1994,41 zł brutto .

Od 1994,41 zł odjęto podatek 205 zł za 3 miesiące , składkę na NFZ – 154,57 zł / tj. za 3 miesiące / , składka w kwocie 25,43. I łącznie do wypłaty netto wyrównanie za okres od lutego do kwietnia 2017r wynosi 1609,41 zł. Za maj kwota netto wynosi 854 zł .Łącznie 1609,41 zł + 854 zł wynosi 2463,41 zł. /tj. kwota wyrównania i maj 2017r/.Ulga podatkowa wynosi 36,43 zł / akta KRUS , k. 75,76 /. Za okres od 1.VI.2017r do 28.II.2019r wypłacono 4037, 22 zł brutto , netto 3260,22 zł. Od 1.III.2018r do 31.III.2018r wypłacono 1403,80 zł netto wraz ze zwrotem nadpłaconego podatku .

Za okres od 1.VI.2017r do lutego 2018r wysokość renty wynosi po 1000 zł . 1000 zł x 9 miesięcy 9000zł+ marzec po waloryzacji 1029, 80 zł brutto. 9000+ 1029, 80 stanowi kwotę 10029, 80 zł brutto / akta ZUS, k. 139 -142/. Według opinii biegłego organ rentowy nie ma zaległości za okres od 1.II.2017r do 31.III.2018r / k.81, k. 123 – 126, k. 150 /. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o powołane wyżej dowody .

Sąd zważył co następuje:

Stosownie do art. 24 ustawy z dnia 20. XII.1990r o ubezpieczeniu społecznym rolników emerytura , renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy oraz renta szkoleniowa składa się z części składkowej i części uzupełniającej ustalonych zgodnie z art. 25 i 26. Dla każdej z tych części ustala się wskaźnik wymiaru . W sprawie zastosowanie mają również przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady / WE / nr 883/2004 z dnia 29.IV.2004r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego / Dz.Urz.UE L 166/1 z dnia 30.IV.2004r / i Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady / WE / nr 987/2009 z dnia 16.IX.2009r. dotyczące wykonania rozporządzenia WE nr 883/2004 / Dz.Urz.UE L 284/1 z dnia 30.X.2009/.

W sprawie bezsporne między stronami jest ,że wysokość brutto renty wnioskodawcy za luty 2017r wynosi 882,56 zł brutto , a od marca 2017r do 28. II. 2018r po 1000 zł brutto miesięcznie , za marzec 2018r – 1029, 80 zł brutto . Wnioskodawca twierdzi ,że za okres od 1.II.2017r do maja 2017r wpłynęło za luty 286,89 zł , za marzec 2017r -289, 13 zł , za kwiecień 290, 13, za maj 2463, 41 zł .Łącznie 3329, 50 zł. 854 x 4 = 3416 , 3416 – 3329, 50 = 86,44 do wyrównania przez KRUS. Sumując wysokość renty w całości brutto za okres od 1.II.2017r do 31.

V.2017r tj. 882,56+ 1000+1000+1000= 3882,56zł brutto . Wnioskodawcy wypłacono za luty 2017 -286, 89 zł , za marzec 2017r –kwotę 289,13 zł , za kwiecień 2017r kwotę 290, 13 zł tj. łącznie 863,15 zł , za maj 854,00 zł. plus wyrównanie za okres od lutego 2017r do kwietnia 2017r w kwocie 1609,41 zł / 1609, 41 +854 = 2463, 41 zł /. To potwierdza wnioskodawca w odwołaniu . Sumując kwoty otrzymane za okres od lutego 2017r do kwietnia 2017r plus wyrównanie do kwot należnych za okres od lutego 2017r do kwietnia 2017r / tj. 588,67 zł brutto za luty + 702, 87 zł brutto za marzec + 702,87 zł brutto za kwiecień = 1994, 41 zł brutto – po odliczeniu podatku 205 zł i NFZ w kwocie 180 zł do wypłaty 1609, 41 zł wyrównania plus renta za maj 2017r w kwocie 854,00 .

Razem 2463,41 zł netto + 863,15 zł = 3326,56zł. Wobec powyższego organ rentowy prawidłowo wypłacił świadczenie za okres od 1.II.2017r do 31.V.2017r. Za miesiące od czerwca 2017r do września 2017r wnioskodawcy nie wypłacono renty z uwagi na proces orzeczniczy. Od października 2017r wznowiono wypłatę renty za okres od 1.VI.2017r . Należność za okres od 1.VI.2017r do 31.III.2018r wypłacono prawidłowo. Za okres od 1.VI.2017r do 28.II.2018r wysokość renty 1000 zł brutto , za marzec 2018r renta w wysokości 1029, 80 zł brutto. Wnioskodawcy wypłacono w październiku 2017r kwotę 2273,10 zł netto / brutto 2757,10 zł/.

Na kwotę brutto 2757,10 zł składa się kwota po 551,42 zł za okres od czerwca 2017r do października 2017r / minus podatek w kwocie 236zł , składka na NFZ 236, składka na ubezpieczenie zdrowotne 248/, co netto daje kwotę 2273, 10 zł. Taką kwotę wnioskodawca otrzymał , co przyznał w odwołaniu . Za okres od czerwca 2017r do marca 2018r wnioskodawcy wypłacono : 1/ kwotę 2273,10 zł jako opisano wyżej za okres od czerwca do października 2017r., 2/ kwotę netto 3260,22 zł / od czerwca 2017r do lutego 2018r 448,58 x 9= 4037,22 brutto – 4037,22 brutto -414 podatek minus 363 składka = 3260,22/, 3/ 1965,68 netto tj. za okres od listopada 2017r do lutego 2018r – 491,42 x 4 = 1965, 68 zł netto , 4/za marzec 2018r –kwotę 877, 80 zł netto , 5/kwotę 526 zł jako zwrot nadpłaconego podatku .

Razem za okres od czerwca 2017r do marca 2018r wypłacono 8902, 80 zł / 2273,10 + 3260,22 + 1965, 68 + 877, 80 + 526= 8902,80 zł. Wobec powyższego należność jak z decyzji z 23.II.2018r została prawidłowo wypłacona . Potwierdził to biegły sądowy w swojej opinii / k. 150 /. Mając powyższe na uwadze Sąd oddalił odwołania zgodnie z art. 477 14 § 1 kpc .