Legislator Case Law & Legislation
IV U 128/19 AI generated

IV U 128/19 · Sąd powszechny

Case Number IV U 128/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 30 maja 2019r. Decyzją z dnia 17.I.2019r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. odmówił T. P. prawa do emerytury z art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , bowiem nie udowodniła 15 lat okresów składkowych i nieskładkowych . Wnioskodawczyni T. P. wniosła o zmianę decyzji i przyznanie jej prawa do emerytury wskazując, że w okresie od 27.IX.1961r do 11.XII.1963r pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców. Ten okres organ rentowy winien uwzględnić do okresu 15 lat.

Legislator headnote

AI generated

IV U 128/19 · Sąd powszechny: wyroku z dnia 30 maja 2019r. Decyzją z dnia 17.I.2019r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. odmówił T. P. prawa do emerytury z art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , bowiem nie udowodniła 15 lat okresów składkowych i nieskładkowych . Wnioskodawczyni T. P. wniosła o zmianę decyzji i przyznanie jej prawa do emerytury wskazując, że w okresie od 27.IX.1961r do 11.XII.1963r pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców. Ten okres organ rentowy winien uwzględnić do okresu 15 lat.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age duration of incapacity suspension of pension employment status long-term unemployment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 128/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 maja 2019 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 30 maja 2019 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku T. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. o emeryturę na skutek odwołania T. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 17/01/2019 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 17/01/2019 r , znak: (...) w ten sposób, że przyznaje T. P. prawo do emerytury poczynając od dnia 6 grudnia 2018r oraz ustala brak odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sygn. akt: IV U 128/19

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 30 maja 2019r. Decyzją z dnia 17.I.2019r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. odmówił T. P. prawa do emerytury z art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , bowiem nie udowodniła 15 lat okresów składkowych i nieskładkowych . Wnioskodawczyni T. P. wniosła o zmianę decyzji i przyznanie jej prawa do emerytury wskazując, że w okresie od 27.IX.1961r do 11.XII.1963r pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców. Ten okres organ rentowy winien uwzględnić do okresu 15 lat.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Organ rentowy uwzględnił wnioskodawczyni do świadczenia 9 lat , 8 miesięcy i 16 dni okresów składkowych , 3 lata , 10 miesięcy i 4 dni okresów uzupełniających – rola . Łącznie to okres 13 lat , 6 miesięcy i 20 dni . Organ rentowy nie uwzględnił do wyliczenia świadczenia okresu pracy w gospodarstwie rolnym, rodziców od 27.IX.1961r do 11.XII.1963r , co jest przedmiotem sporu.

T. P. urodziła się (...)Od urodzenia do 1967r mieszkała w domu rodziców w L. .Edukację zakończyła na szkole podstawowej . Ukończyła przysposobienie rolnicze .Była najstarsza z 8 – ga rodzeństwa .Razem z rodzicami pracowała w gospodarstwie rolnym przy obrządku 4 krów, konia , świń .Gospodarstwo liczyło około 10 ha. Były uprawy buraków cukrowych , ziemniaków, pszenicy , owsa , prosa , które plewiła. Pracowała przez cały dzień w wymiarze wyższym niż pełny etat. Za mąż wyszła w kwietniu 1964r. Z mężem zamieszkali oddzielnie , bo nie mieli razem gdzie mieszkać.

Dom rodzinny miał 2 pomieszczenia na 10 osób , w domu męża nie mogli mieszkać bo był za mały. Osobno mieszkali przez około 3 lata tj. 1964-1967 . W 1967r przeprowadzili się do własnego nowo wybudowanego domu / akta ZUS , k. 21, 22 , 13, 14/. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o powołane wyżej dowody .

Sąd zważył, co następuje:

Stosownie do treści art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – urodzonym przed dniem 1.I.1949r , którzy nie osiągnęli okresu składkowego i nieskładkowego , o którym mowa w art.27 pkt.2 przysługuje emerytura jeżeli spełnili łącznie następujące warunki : 1/osiągnęli wiek emerytalny wynoszący co najmniej 60 lat dla kobiet , 2/mają okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 15 lat dla kobiet . Jak wynika z zebranego materiału dowodowego wnioskodawczyni urodzona (...) , 60 lat ukończyła (...)Organ rentowy zaliczył wnioskodawczyni 13 lat , 6 miesięcy i 20 dni .

Z materiału dowodowego wynika ,że wnioskodawczyni od urodzenia do 1967r mieszkała w domu rodzinnym i tylko i wyłącznie pracowała do 15.IV.1965r w gospodarstwie rolnym rodziców stale i w pełnym wymiarze co najmniej połowę etatu . 16 lat ukończyła (...) Od 27.IX.1961r do 11.XII.1963 to okres 2 lata , 2 miesiące . 13 lat , 6 miesięcy i 20 dni + 2 lata , 2 miesiące tj. 15 lat , 8 miesięcy . Sąd całkowicie dał wiarę zeznaniom wnioskodawczyni i świadków , co do charakteru pracy w gospodarstwie rolnym zamieszkiwała w tym gospodarstwie i pracy co najmniej połowy wymiaru czasu.

Wnioskodawczyni pracowała całymi dniami jako najstarsza z rodzeństwa. Wobec powyższego skoro wnioskodawczyni spełnia warunki określone w art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z FUS zaskarżoną decyzję należało zmienić zgodnie z art. 477 14 § 1 2 kpc . Stosownie do przepisu art. 118 ust.1a ustawy o emeryturach i rentach z FUS Sąd orzekł ,że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji , bowiem dopiero w postępowaniu sądowym wnioskodawczyni wykazała swoje prawo.