Legislator Case Law & Legislation
IV U 1259/17 AI generated

IV U 1259/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1259/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 6.X. 2017 r., znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu wniosku z dnia 23.V. 2017 r. odmówił W. D. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wskazał, że wnioskodawcy odmówiono prawa do renty, gdyż orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z 2.X. 2017 r. nie został on uznany za niezdolnego do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył W.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1259/17 · Sąd powszechny: Merytoryczna analiza również pozwala na przyznanie opiniom biegłych waloru wiarygodności. Sąd Okręgowy zważył, co następuje. Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., nr 748 ze zm.) prawo do renty , które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy podlega przywróceniu ,jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Jak wynika z zebranego w sprawie materiału dowodowego W.

Keywords

AI generated
determination of work incapacity reapplication for disability pension sufficient earning capacity occupational disability benefits reintegration into employment unfit notwithstanding health condition
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1259/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 maja 2019 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 23 maja 2019 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku W. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o rentę na skutek odwołania W. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 06/10/2017 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 06/10/2017 r , znak: (...) w ten sposób, że przyznaje W. D. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy poczynając od 1 maja 2017r do 22 lutego 2019r oraz ustala brak odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sygn. akt IV U 1259/17

UZASADNIENIE

Decyzją z 6.X. 2017 r., znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu wniosku z dnia 23.V. 2017 r. odmówił W. D. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wskazał, że wnioskodawcy odmówiono prawa do renty, gdyż orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z 2.X. 2017 r. nie został on uznany za niezdolnego do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył W.

D. domagając się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznania uprawnień rentowych. W odpowiedzi Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. wniósł o oddalenie odwołania w całości podtrzymując swoje stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny. W. D. posiadał prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 30.XII.2004r do 30.XI. 2014 r. W dniu 23.V. 2017 r. złożył wniosek o ponowne ustalenia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy (akta rentowe). Orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z 29.VIII.2017r. wnioskodawca nie został uznany za niezdolnego do pracy.

Na skutek złożonego sprzeciwu, również komisja lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 2.X.2017r orzekła, że wnioskodawca nie jest niezdolny do pracy ( akta rentowe ). W celu ustalenia stanu zdrowia wnioskodawcy, w szczególności, czy jest on częściowo niezdolny do pracy, od kiedy , czy przed 30.V.2016r oraz na jaki okres, Sąd dopuścił i przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych : specjalisty chorób płuc , kardiologa, chirurga ortopedy, neurologa- specjalisty medycyny pracy , psychiatry . Biegli sądowi z zakresu kardiologii, specjalista chorób płuc , ortopeda, neurolog w opiniach sporządzonych w oparciu o akta sprawy i dokumentację medyczną oraz po przeprowadzeniu badania sądowo-lekarskiego zaopiniowali ,że wnioskodawca nie jest niezdolny do pracy / k. 53,18,36,43/ .

W ocenie biegłych wnioskodawca jest zdolny do pracy . Biegła psychiatra rozpoznała u wnioskodawcy zaburzenia depresyjne / k. 28/.Stwierdziła ,w opinii głównej ,że częściowa niezdolność do pracy istnieje chociaż trudno ustalić od kiedy . Na pytanie Sadu czy po 30.XI.2014r stan zdrowia wnioskodawcy się poprawił do tego stopnia, iż brak niezdolności do pracy wystąpił , jeżeli tak , to co na to wskazuje . Biegła dokonując ponownej analizy dokumentacji zaopiniowała ,że nasilenie objawów , czas ich trwania jak tez uporczywość wskazuje na przewlekły proces endogenny i od września 2013r wnioskodawca nie wyzdrowiał nadal był i jest niezdolny do pracy od 19.IX.2013r do 22.II.2019r.

Wnioskodawca z zawodu jest ślusarzem , elektrykiem , blacharzem, betoniarzem. Sąd Okręgowy dokonał powyższych ustaleń faktycznych na podstawie wskazanych dowodów. Sąd dał wiarę dowodom z dokumentów albowiem zostały one sporządzone przez powołane do tego osoby, w przepisanej formie, a ich autentyczność i treść nie budziły wątpliwości Sądu. Sąd Okręgowy dał wiarę opiniom biegłych sądowych. Wspomniane opinie zawierają wszystkie konieczne elementy opiniowania, w tym odnoszą się do dokumentacji lekarskiej. Z treści opinii wynika, iż zawierają one wszystkie konieczne elementy (wywiad uzyskany od wnioskodawcy i z zapisu dokumentacji medycznej, rezultaty własnych badań, wskazanie dokumentacji medycznej będącej przedmiotem analizy, rozpoznanie lekarskie i wniosek końcowy dotyczący niezdolności do pracy).

Merytoryczna analiza również pozwala na przyznanie opiniom biegłych waloru wiarygodności. Sąd Okręgowy zważył, co następuje. Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., nr 748 ze zm.) prawo do renty , które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy podlega przywróceniu ,jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Jak wynika z zebranego w sprawie materiału dowodowego W.

D. od 30.XI.2004r do 31.XI.2014r posiadał prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy z przyczyn psychiatrycznych . Nie odwoływał się od decyzji ZUS odmawiającej mu prawa do renty po 30.XI.2014r. Zgodnie z art. 12 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu przy czym częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnie z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Przy ocenie stopnia i trwałości niezdolności do pracy oraz rokowania co do odzyskania zdolności do pracy uwzględnia się z jednej strony stopień naruszenia sprawności organizmu oraz możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, z drugiej zaś możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne. W niniejszej sprawie, stanowisko wyrażone w decyzji organu rentowego, odmawiające przyznania prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy było nieuzasadnione.

Biegła psychiatra wskazała, że występujące u wnioskodawcy schorzenie pod postacią zaburzeń depresyjnych, przewlekłych uniemożliwiają mu wykonywania pracy . W ocenie biegłej stan zdrowia odwołującego nie uległ poprawie po 30.XI.2014r.N. częściowa u wnioskodawcy trwa nadal do 22.II.2019r. Ponadto biegli oceniając stan zdrowia wnioskodawcy nie stwierdzili niezdolności do pracy . Mając na uwadze wskazane okoliczności, Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. przyznał wnioskodawcy prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1.V.2017r tj. od miesiąca w którym wnioskodawca złożył wniosek do 22.II.2019r tj. od daty ustalonej przez biegłą psychiatrę .

Sąd nie stwierdził odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji , gdyż dopiero w postępowaniu sądowym sprawa została wyjaśniona , a to stosownie do przepisu art. 118 ust.1a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych .