Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2657/18 AI generated

VIII U 2657/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2657/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 20 sierpnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu K. I. prawa do emerytury pomostowej. Powołując się na art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych, organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganego 15 – letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, nie wykonywał przed dniem 1 stycznia 1999 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy emerytalnej, nie wykonywał po dniu 31 grudnia 2008 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy, nie osiągnął wymaganego 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego oraz nie rozwiązał stosunku pracy z pracodawcą W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony domagał się przyznania mu prawa do spornego świadczenia.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2657/18 · Sąd powszechny: w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. W niniejszej sprawie nie było sporne, że odwołujący ukończył 60 lat. Przedmiotem sporu było natomiast, czy ubezpieczony wykazał co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy oraz czy legitymuje się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Sąd orzekający zwraca jednak uwagę, iż cytowane przepisy ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych jako przesłankę bezwzględnie wymaganą do uzyskania uprawnień do emerytury pomostowej wymieniają rozwiązanie stosunku pracy.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity pension entitlement unjustified termination of employment reapplication for disability pension eligibility for unemployment benefits occupational pension rights
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2657/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 lutego 2019 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Patrycja Bogacińska-Piątek Protokolant: Iwona Sławińska po rozpoznaniu w dniu 12 lutego 2019 r. w Gliwicach sprawy K. I. (I.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o emeryturę pomostową na skutek odwołania K. I. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 20 sierpnia 2018 r. nr (...) oddala odwołanie. (-) SSO Patrycja Bogacińska-Piątek Sygn. akt VIII U 2657/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 20 sierpnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu K. I. prawa do emerytury pomostowej. Powołując się na art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych, organ rentowy wskazał, że ubezpieczony nie udowodnił wymaganego 15 – letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, nie wykonywał przed dniem 1 stycznia 1999 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy emerytalnej, nie wykonywał po dniu 31 grudnia 2008 r. prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy, nie osiągnął wymaganego 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego oraz nie rozwiązał stosunku pracy z pracodawcą W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony domagał się przyznania mu prawa do spornego świadczenia.

Podnosił, że pracę szczególnych warunkach może wykazać przy pomocy świadków – osób, z którymi pracował. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił co następuje: Ubezpieczony K. I. urodził się w dniu (...) Wiek 60 lat ukończył w dniu (...) W dniu 20 lipca 2018 r. złożył wniosek o emeryturę pomostową z tytułu zatrudnienia w szczególnych warunkach. W dniu 20 sierpnia 2018 r. (...) Oddział w Z. wydał zaskarżoną decyzję odmowną.

Organ rentowy przyjął za udowodnione 14 lat, 11 miesięcy i 21 dni okresów składkowych oraz 3 miesiące i 24 dni okresów nieskładkowych, tj. łącznie 15 lat, 3 miesiące i 15 dni okresów składkowych i nieskładkowych. Do okresu zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze organ rentowy nie zaliczył ubezpieczonemu żadnego okresu zatrudnienia. Do pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze (...) Oddział w Z. nie uwzględnił ubezpieczonemu okresów: od 25 września 1978 r. do 20 listopada 1980 r., od 16 czerwca 1981 r. do 30 czerwca 1992 r. (zatrudnienie w Hucie 1-go M. w G.) oraz od 1 marca 1993 r. do 31 lipca 1997 r. (zatrudnienie w (...)), ponieważ w przedłożonych świadectwach wykonywania prac w warunkach szczególnych, oprócz błędnej daty urodzenia, nie określono prawidłowo charakteru wykonywanej pracy według wykazu, działu i pozycji zarządzenia resortowego.

Sąd ustalił, że na dzień wydania zaskarżonej decyzji odwołujący pozostawał w zatrudnieniu w P.W. (...) S. K. w G.. Okoliczności te nie były sporne. Powyższe okoliczności Sąd ustalił na podstawie akt organu rentowego. Sąd nie przeprowadzał postępowania dowodowego w szerszym zakresie, gdyż z uwagi na pozostawanie ubezpieczonego w zatrudnieniu, dowody te nie miały wpływu na treść rozstrzygnięcia.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych (t.j. Dz.U. z 2018r., poz. 1924 ze zm.) prawo do emerytury pomostowej, z uwzględnieniem art. 5-12, przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r.;

2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4) ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5) przed dniem 1 stycznia 1999 r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS;

6) po dniu 31 grudnia 2008 r. wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

7) nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. W myśl art. 49 ustawy prawo do emerytury pomostowej przysługuje również osobie, która:

1) po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

2) spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-5 i 7 i art. 5-12;

3) w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. W niniejszej sprawie nie było sporne, że odwołujący ukończył 60 lat. Przedmiotem sporu było natomiast, czy ubezpieczony wykazał co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy oraz czy legitymuje się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Sąd orzekający zwraca jednak uwagę, iż cytowane przepisy ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych jako przesłankę bezwzględnie wymaganą do uzyskania uprawnień do emerytury pomostowej wymieniają rozwiązanie stosunku pracy.

Bezsporne jest, że w dacie wydania zaskarżonej decyzji ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu, natomiast wnosząc odwołanie również nie wykazał, iż rozwiązał stosunek pracy. Fakt, iż ubezpieczony nadal pozostaje w zatrudnieniu, nie pozwala zatem na przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej, nawet gdyby udowodnił 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub pracy w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 omawianej ustawy oraz 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, bowiem wszystkie wymagane przesłanki muszą zostać spełnione łącznie.

W tej sytuacji – z uwagi na brak rozwiązania stosunku pracy – bezprzedmiotowym stało się dalsze prowadzenie postępowania w celu ustalenia, czy ubezpieczony w okresach spornych wykonywał prace w warunkach szczególnych lub szczególnym charakterze, bowiem nawet pozytywne ustalenie tej przesłanki nie pozwoliłoby na przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej. Z uwagi na powyższe Sąd, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie. (-) SSO Patrycja Bogacińska – Piątek