Legislator Case Law & Legislation
VII U 2853/17 AI generated

VII U 2853/17 · Sąd powszechny

Case Number VII U 2853/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 22 stycznia 2019 r. Decyzją z dnia 11 sierpnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K., działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963 z późn. zm.), stwierdził ze P. Z., jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 2 września 2013 r. do 28 stycznia 2015 r. i od 1 września 2015 r. do 31 stycznia 2016 r.

Legislator headnote

AI generated

VII U 2853/17 · Sąd powszechny: Z uwagi na to, że z umowy zlecenia podstawa wymiaru składek była niższa niż obowiązująca z działalności gospodarczej, P. Z. nie miał prawa wyboru jej jako tytułu do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. W tych okolicznościach organ rentowy stwierdził, że na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1m art. 13 pkt 4 ustawy systemowej z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej P. Z. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym również w wyżej wskazanych okresach. W odwołaniu od powyższej decyzji P. Z. domagał się jej uchylenia lub zmiany.

Keywords

AI generated
underinsurance statutory insurance obligation undue insurance benefit voluntary unemployment supplementary health care insurance admission to health insurance practice
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: VII U 2853/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Krakowie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grażyna Skoczeń Protokolant: st.sekr. sądowy Adriana Grigorian po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2019 r. w Krakowie sprawy P. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. o podleganie ubezpieczeniom na skutek odwołania P. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. z dnia 11 sierpnia 2017 roku, Nr (...) I. oddala odwołanie, II.zasądza od odwołującego P. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. kwotę 180 zł ( słownie : sto osiemdziesiąt złotych ) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt 2853/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 22 stycznia 2019 r. Decyzją z dnia 11 sierpnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K., działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1, art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963 z późn. zm.), stwierdził ze P. Z., jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od 2 września 2013 r. do 28 stycznia 2015 r. i od 1 września 2015 r. do 31 stycznia 2016 r.

W uzasadnieniu decyzji wskazano, że P. Z. dokonał zgłoszenia siebie wyłącznie do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie od 2 września 2013 r. r. do 28 stycznia 2015 r. oraz od 1 września 2015 r. W okresie od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2015 r. oraz od 1 stycznia 2016 r. do 31 stycznia 2016 r. był on zgłoszony do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, wypadkowego z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia u innego płatnika. Z tytułu umowy zlecenia, od której dokonano zgłoszenia do ubezpieczeń, podstawa wymiaru składek wynosiła 50 zł, natomiast obowiązująca z tytułu działalności gospodarczej w 2013 r. wynosiła 480 zł, w 2014 r. wynosiła 504 zł, do września 2015 r. wynosiła 525 zł, od października 2015 r. wynosiła 2375,40 zł , w 2016 r. wynosiła 2433 zł.

Z uwagi na to, że z umowy zlecenia podstawa wymiaru składek była niższa niż obowiązująca z działalności gospodarczej, P. Z. nie miał prawa wyboru jej jako tytułu do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. W tych okolicznościach organ rentowy stwierdził, że na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1m art. 13 pkt 4 ustawy systemowej z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej P. Z. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym również w wyżej wskazanych okresach. W odwołaniu od powyższej decyzji P. Z. domagał się jej uchylenia lub zmiany.

Odwołujący podniósł, że nie posiadał rozeznania w zakresie przepisów prawa co do regulacji zwianych z obowiązkowym ubezpieczeniem z tytułu umowy zlecenia względem prowadzonej działalności gospodarczej. Nadto wskazał, że w dniu 21 października 2015 r. uzyskał z ZUS zaświadczenie o niezaleganiu w opłacaniu składek na ubezpieczenia. W odpowiedzi na odwołanie ZUS Oddział w K. wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji oraz o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych.

Organ rentowy dodał, że zasady obejmowania obowiązkiem ubezpieczenia regulują przepisy ustawy systemowej co powoduje konieczność zapoznania się z tymi przepisami przed podjęciem działalności gospodarczej i przechodzenia na inne formy aktywności zawodowej – umowy zlecenia. Fakt niezapoznania się z tymi przepisami działa na niekorzyść strony. Organ rentowy powołał się w tej mierze na przepis art. 9 ust. 2 a ustawy systemowej, zgodnie z którym osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu tej działalności, jeżeli z tytułu wykonywania umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz współpracy przy wykonywaniu tych umów podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe jest niższa od najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 18 ust.

8. Może ona dobrowolnie, na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z tytułu, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4. Osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, dla której właściwa jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, o której mowa w art. 18a albo art. 18c, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z obu tytułów, z zastrzeżeniem ust. 2c. W replice do odpowiedzi na odwołanie odwołujący podtrzymał swoje stanowisko w sprawie, powołując się po raz kolejny na okoliczność uzyskania zaświadczenia o niezaleganiu przez niego w opłacaniu składek na ubezpieczenia.

W piśmie procesowym z dnia 6 lutego 2018 r. organ rentowy wskazał, że niniejsza sprawa dotyczy ustalenia obowiązku podlegania ubezpieczeniu, a nie wysokości zaległości składkowych (k. 21). Doniosłe prawnie okoliczności niniejszej sprawy pozostawały poza sporem stron. Z tych też względów Sąd oddalił wnioski dowodowe odwołującego zwarte a karcie 31 jakie nieprzydatne dla rozstrzygnięcia sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 9 ust. 2a ustawy z dnia13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2016 r., poz. 963 z późn. zm.), osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu tej działalności, jeżeli z tytułu wykonywania umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz współpracy przy wykonywaniu tych umów podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe jest niższa od najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 18 ust.

8. Może ona dobrowolnie, na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z tytułu, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4. Osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, dla której właściwa jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, o której mowa w art. 18a albo art. 18c, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z obu tytułów, z zastrzeżeniem ust. 2c. Przenosząc powyższe na grunt rozpatrywanej sprawy stwierdzić należało, że odwołujący z tytułu prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej zgłosił się do ubezpieczenia zdrowotnego.

Do ubezpieczeń społecznych w okresie od 20 sierpnia 2013 r. do 31 grudnia 2015 r. oraz od 1 stycznia 2016 r. do 31 stycznia 2016 r. był natomiast zgłoszony z tytułu wykonywania umowy zlecenia. Skoro z tytułu umowy zlecenia podstawa wymiaru składek wynosiła 50 zł, a obowiązująca z tytułu działalności gospodarczej w 2013 r. wynosiła 480 zł, w 2014 r. wynosiła 504 zł, do września 2015 r. wynosiła 525 zł, od października 2015 r. wynosiła 2375,40 zł , w 2016 r. wynosiła 2433 zł, to zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1m art. 13 pkt 4 ustawy systemowej, podlega on ubezpieczeniom społecznym również z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Mając na uwadze powyższe, działając na zasadzie art. 477 14 § 1 k.p.c., orzeczono jak w pkt I sentencji wyroku. O kosztach postępowania orzeczono w pkt II sentencji wyroku, na zasadzie art. 98,99 i 108 § 1 k.p.c. Na zasądzone koszty złożyły się koszty zastępstwa procesowego organu rentowego ustalone w oparciu o § 9 ust. 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U.2018.265 t.j.).