Legislator Case Law & Legislation
V U 317/19 AI generated

V U 317/19 · Sąd powszechny

Case Number V U 317/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 21.02.2019r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. wykonując prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 25.10.2018r. przyznający R. D. prawo do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach od2.11.2017r. dokonał wyliczenia tego świadczenia. Jednocześnie tą decyzją wypłatę emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach zawieszono z powodu kontynuowania zatrudnienia. Po dostarczeniu świadectwa pracy z dnia 26.02.2019r. decyzją z dnia 12.03.2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. ustalił ostateczną wysokość i podjął wypłatę emerytury od 1.02.2019r. to jest od miesiąca, w którym złożono wniosek.

Legislator headnote

AI generated

V U 317/19 · Sąd powszechny: emeryturę od 1 kwietnia 2017r. Apelacja od tego wyroku została wniesiona przez organ rentowy z zarzutami dotyczącymi naruszenia prawa materialnego i proceduralnego poprzez przekroczenie granic zasady swobodnej oceny dowodów i błędne przyjęcie, że od momentu złożenia wniosku o emeryturę w kwietniu 2017r. odwołujący się spełniał warunki zawarte w art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Zarzuty dotyczyły nie tylko zaliczenia pracy domownika i uznania pracy w (...) za pracę w szczególnych warunkach, ale też obejmowały kwestię daty złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych w OFE.

Keywords

AI generated
suspension of pension waiver of wage claims late notice of dismissal termination of benefits unpaid salary retirement
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 317/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 maja 2019 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Ewa Nowakowska Protokolant: st.sekr.sądowy Alina Kędzia po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2019 r. w Kaliszu odwołania R. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 21 lutego 2019r. i 12 marca 2019 r. Nr (...) w sprawie R. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie daty wypłaty świadczenia Oddala odwołanie

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 21.02.2019r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. wykonując prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 25.10.2018r. przyznający R. D. prawo do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach od2.11.2017r. dokonał wyliczenia tego świadczenia. Jednocześnie tą decyzją wypłatę emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach zawieszono z powodu kontynuowania zatrudnienia. Po dostarczeniu świadectwa pracy z dnia 26.02.2019r. decyzją z dnia 12.03.2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. ustalił ostateczną wysokość i podjął wypłatę emerytury od 1.02.2019r. to jest od miesiąca, w którym złożono wniosek.

Odwołanie od obu tych decyzji wniósł do Sądu R. D. kwestionując zawieszenie wypłaty emerytury w okresie od 2.11.2018r. do 31.01.2019r. oraz podnosząc, że przed złożeniem wniosku o emeryturę 12.04.2017r.rozwiązał stosunek pracy z dotychczasowym pracodawcą. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołań od obu decyzji. Sąd ustalił i zważył co następuje. R. D. urodził się (...) Wniosek o emeryturę z tytułu pracy w szczególnych warunkach złożył w dniu 12.04.2017r. Przed wydaniem decyzji przedłożył świadectwo pracy z dnia 18.04.2017r., z którego wynika, że stosunek pracy w P.U.P.U (...) rozwiązał z dniem 18.04.2017r. (k 20 akt ZUS) Decyzją z dnia 25.08.2017r. organ rentowy odmówił mu prawa do emerytury, gdyż nie wykazał ani 25 lat składkowych i nieskładkowych ani 15 lat pracy w szczególnych warunkach, a ponadto przystąpił do OFE i nie złożył wniosku o przekazanie środków tam zgromadzonych na dochody budżetu państwa.

Decyzja z dnia 25.08.2017r. została następnie uchylona przez ZUS i zastąpiona decyzją z 09.10.2017r. W nowej decyzji powtórzono argumenty przeciw zaliczeniu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców równoległej z okresem nauki w szkole ponadpodstawowej. Wskazano też brak 15 lat pracy w szczególnych warunkach oraz brak wniosku o przekazanie środków z OFE. Wniosek takowy złożony został przez odwołującego się dopiero w dniu 2.11.2017r. Co prawda na druku wniosku wpisana jest data 2.IX 2107r. ale data prezentaty ZUS potwierdzająca dzień złożenia dokumentu to 2.11.2017r. ( k 33 akt ZUS) Odwołanie od obu decyzji odmawiających prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. zostało uwzględnione wyrokiem Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 08.12.2017r. i Sąd zmieniając obie decyzje przyznał R.

D. emeryturę od 1 kwietnia 2017r. Apelacja od tego wyroku została wniesiona przez organ rentowy z zarzutami dotyczącymi naruszenia prawa materialnego i proceduralnego poprzez przekroczenie granic zasady swobodnej oceny dowodów i błędne przyjęcie, że od momentu złożenia wniosku o emeryturę w kwietniu 2017r. odwołujący się spełniał warunki zawarte w art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Zarzuty dotyczyły nie tylko zaliczenia pracy domownika i uznania pracy w (...) za pracę w szczególnych warunkach, ale też obejmowały kwestię daty złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych w OFE.

Sąd Apelacyjny w Łodzi podzielając argumenty dotyczące ustalenia stażu pracy ogólnego i stażu pracy w szczególnych warunkach zmienił jednak wyrok zauważając, że złożenie wniosku o przekazanie środków do OFE nastąpiło dopiero 2 listopada 2017r., zatem od tej daty dopiero spełnione zostały warunki do nabycia prawa do emerytury. Po powrocie akt do ZUS decyzją z dnia 21.02.2019r . znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. wykonując prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 25.10.2018r. przyznający R. D. prawo do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach od 2.11.2017r. dokonał wyliczenia tego świadczenia.

Jednocześnie decyzją tą wypłatę emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach zawieszono z powodu kontynuowania zatrudnienia. Po dostarczeniu świadectwa pracy z dnia 26.02.2019r. decyzją z dnia 12.03.2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. ustalił ostateczną wysokość świadczenia i podjął wypłatę emerytury od 1.02.2019r. to jest od miesiąca w którym złożono wniosek. Zgodnie z art.103a ustawy o emeryturach i rentach z FUS prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał pracę bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego.

Dzień nabycia prawa do emerytury został jasno określony w wyroku Sądu Apelacyjnego. Jest to data spełnienia ostatniego z warunków o jakich mowa w art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Stosownie do wskazanego przepisu warunkami tymi są: - wykazanie na 1.01.1999r. 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, 15 pracy w szczególnych warunkach, - ukończenie wieku emerytalnego oraz - w odniesieniu do członków OFE złożenie wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na OFE na dochody budżetu państwa za pośrednictwem ZUS. Wniosek taki złożony był przez odwołującego się dopiero w dniu 2.11.2017r. zatem i dopiero z tym dniem spełniły się wszystkie warunki do emerytury.

Na dzień 2.11.2017r. odwołujący się wykonywał pracę u tego samego pracodawcy od 08.05.2017r. W zatrudnieniu pozostawał tam jeszcze do 26.02.2019r. Kontynuował zatem zatrudnienie w rozumieniu wspomnianego przepisu. Fakt, że stosunek pracy z tym samym pracodawcą rozwiązał w dniu18.04.2017r. po złożeniu wniosku o emeryturę nie ma znaczenia, gdyż decydująca jest sytuacja nie w dacie wniosku o emeryturę ale w dacie nabycia prawa do emerytury. Decyzja z dnia 21.02.2019r. jest decyzją wykonującą wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 25.10.2018r., którym zostało przesądzone, że prawo do emerytury powstało dopiero z datą wniosku o przekazanie środków z OFE.

Data przyznania prawa do świadczenia nie jest tożsama z datą podjęcia wypłaty skoro zaistniał powód zawieszenia wypłaty emerytury. Stosownie do regulacji zawartej w art.103a cyt. ustawy podjęcie wypłaty emerytury możliwe było dopiero od miesiąca gdy odwołujący się rozwiązał stosunek pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał pracę przed dniem nabycia prawa do tej emerytury. Dostarczenie świadectwa pracy organ rentowy określił jako złożenie wniosku, gdyż de facto było to równoznaczne z wnioskowaniem o podjęcie wypłaty świadczenia zawieszonego z powodu kontynuowania zatrudnienia u dotychczasowego pracodawcy.

Odwołania od obu decyzji są zatem bezzasadne i podlegały oddaleniu. Biorąc pod uwagę powyższe Sąd na podstawie art. 477 14§1 kpc orzekł jak w wyroku.