Legislator Case Law & Legislation
IV Ua 10/19 AI generated

IV Ua 10/19 · Sąd powszechny

Case Number IV Ua 10/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 31 grudnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu K. R. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 września 2017 r. do 13 września 2017 r. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 27 lutego 2019r. Sąd Rejonowy w Siedlcach zmienił decyzję organu rentowego i przyznał K. R. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 1 września 2017r. do 13 września 2017r.. Z ustaleń Sądu I instancji wynika, że K. R. pełnił służbę w okresie od 1 września 2003 r. do 28 lutego 2017 r. w Izbie (...) w W. i od 1 marca 2017 r. do 31 sierpnia 2017 r. w Izbie (...)w W..

Legislator headnote

AI generated

art. 32 ust. 1 Konstytucji, art. 67 ust. 1 Konstytucji; IV Ua 10/19 · Sąd powszechny: Stosunek służbowy ustał 31 sierpnia 2017 r. w wyniku zwolnienia ze służby. W okresie od 1 września 2003 r. do 30 czerwca 2010 r. K. R. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu jako pracownik Izby (...) w W.. W okresie od 1 lipca 2010 r. do 31 sierpnia 2017 r. w imiennych raportach rozliczeniowych nie były naliczone składki na ubezpieczenie chorobowe za K. R.. K. R. otrzymał zaświadczenie lekarskie o niezdolności do pracy od 21 sierpnia 2017 r. do 6 listopada 2017 r. W ocenie Sądu Rejonowego interpretacja przepisów art. 11 ust. 1 i 2 oraz art. 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

Keywords

AI generated
health insurance body claim for insurance benefits health impairment in military insurance sick pay insurance benefits health insurance exemption insured disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 32 ust. 1 Konstytucji
art. 67 ust. 1 Konstytucji
1 Konstytucji) w zakresie konstytucyjnego prawa do zabezpieczenia społecznego (art. 67 ust. 1 Konstytucji) i przyznał K.

Cited Case Law

AI generated
I UK 125/13
Stanowisko Sądu pierwszej instancji pokrywa się w całości z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 18 października 2013 r., I UK 125/13, OSNP 2014 nr 9, poz.
AI generated
XI Ua 46/21
Ubezpieczona N. G. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z 28 maja 2021r. odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 21 kwietnia 2021r. do 8 czerwca 2021r. Domagała się jej zmiany i przyznanie jej prawa do tego świadczenia. Zarzuciła zaskarżonej decyzji naruszenie art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa poprzez jego niewłaściwe zastosowanie polegające na przyjęciu, że w okresie niezdolności do pracy kontynuowała działalność zarobkową stanowiąca tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby. Tymczasem niezdolność do pracy powstała po zakończeniu przez nią działalności zarobkowej w postaci umowy zlecenia. W czasie trwania niezdolności do pracy nie posiadała żadnego innego tytułu ubezpieczenia.
V Ua 20/15
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
VII U 858/20
M. w dniu 19 czerwca 2020 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 11 maja 2020 r. nr (...) i wniosła o jej uchylenie oraz przywrócenie jej prawa do zasiłku chorobowego od października 2018 r. W uzasadnieniu swojego stanowiska odwołująca wskazała, że od października 2018 r. straciła prawo do zasiłku chorobowego, ponieważ organ rentowy uznał, że nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu. Zdaniem odwołującej organ rentowy odmówił jej zasiłku chorobowego w okresie, kiedy wprowadzono elektroniczne zwolnienia lekarskie, ostatnie papierowe L-4 ubezpieczona otrzymała 4 października 2018 r., a kolejne zwolnienie lekarskie zostało wystawione elektronicznie, wówczas nikt nie informował ubezpieczonej, że elektroniczne zwolnienie lekarskie wymaga druku Z-3b, które należało przesłać elektronicznie przez ZUS PUE. Z tego powodu ubezpieczonej odmówiono prawa do zasiłku chorobowego
VII Ua 54/23
Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 17 maja 2023 roku w pkt 1 zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 4 marca 2022 r. znak (...) (...) (...) (...) - (...) w ten sposób, że przyznał odwołującej się K. C. prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 7 listopada 2021 roku do dnia 2 stycznia 2022 roku, natomiast w pkt 2 zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. na rzecz odwołującej się K.
IV U 564/17
Wnioskodawczyni Pani M. P. wniosła do Sądu Rejonowego w Elblągu odwołanie od decyzji pozwanego organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w E. z dnia 27 lipca 2017 r., znak: 520400/603/150872/2017/ZAS-CW, odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 09 czerwca 2017 r. do 02 sierpnia 2017 r. z tego powodu, że nie podlegała do ubezpieczenia chorobowego w związku z zatrudnieniem w Zakładzie Karnym w I. jako funkcjonariusz służby więziennej. W uzasadnieniu odwołania wnioskodawczyni zarzuciła organowi rentowemu dokonanie nieprawidłowej wykładni art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Podała, że pełniła w Zakładzie Karnym w I. funkcję młodszego psychologa w stopniu podporucznika i została zwolniona ze służby, w okresie od 09 czerwca 2017 r. do 02 sierpnia 2017 r. podlegała jednak ubezpieczeniu chorobowemu w związku z tym zatrudnieniem w Zakładzie Karnym. W uzasadnieniu swojego stanowiska wskazała na treść ar. 168 ust. 1 ustawy o służbie więziennej, zgodnie z którym jeżeli funkcjonariusz, którego stosunek służbowy ustał, nie spełnia warunków do nabycia prawa do emerytury lub renty inwalidzkiej, składki niezwłocznie zostaną przekazane do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Wnioskodawczyni wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie jej prawa do zasiłku chorobowego w przedmiotowym okresie. /odwołanie – k. 2-2v. akt sprawy/

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV Ua 10/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 czerwca 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący – Sędzia SO Jerzy Zalasiński (spr.) Sędziowie: SO Katarzyna Antoniak SO Jacek Witkowski Protokolant: st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 czerwca 2019 r. w S. sprawy z wniosku K. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do zasiłku chorobowego na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w Siedlcach IV Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 27 lutego 2019r. sygn. akt IV U 31/19 oddala apelację. Katarzyna Antoniak Jerzy Zalasiński Jacek Witkowski Sygn. akt IV Ua 10/19

UZASADNIENIE

Decyzją z 31 grudnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu K. R. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 września 2017 r. do 13 września 2017 r. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 27 lutego 2019r. Sąd Rejonowy w Siedlcach zmienił decyzję organu rentowego i przyznał K. R. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 1 września 2017r. do 13 września 2017r.. Z ustaleń Sądu I instancji wynika, że K. R. pełnił służbę w okresie od 1 września 2003 r. do 28 lutego 2017 r. w Izbie (...) w W. i od 1 marca 2017 r. do 31 sierpnia 2017 r. w Izbie (...)w W..

Stosunek służbowy ustał 31 sierpnia 2017 r. w wyniku zwolnienia ze służby. W okresie od 1 września 2003 r. do 30 czerwca 2010 r. K. R. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu jako pracownik Izby (...) w W.. W okresie od 1 lipca 2010 r. do 31 sierpnia 2017 r. w imiennych raportach rozliczeniowych nie były naliczone składki na ubezpieczenie chorobowe za K. R.. K. R. otrzymał zaświadczenie lekarskie o niezdolności do pracy od 21 sierpnia 2017 r. do 6 listopada 2017 r. W ocenie Sądu Rejonowego interpretacja przepisów art. 11 ust. 1 i 2 oraz art. 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm.) oznacza, że celnicy podlegają obligatoryjnie ubezpieczeniu chorobowemu. Sąd I instancji podzielił wykładnię przepisów dokonana przez Sąd Najwyższy i Trybunał Konstytucyjny. Od wyroku tego apelację wywiódł Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. zarzucając naruszenie przepisów prawa materialnego tj. art. 6 ust. 1 pkt 18a i art. 12 ust.1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 6 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego razie choroby i macierzyństwa poprzez ich błędną wykładnię i przyjęcie, że K.

R. przysługuje zasiłek chorobowy po ustaniu stosunku służbowego. Podnosząc powyższe zarzuty organ rentowy wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie odwołania.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja organu rentowego nie jest zasadna i podlega oddaleniu. Podniesione w apelacji zarzuty dotyczące naruszenia prawa materialnego nie zasługują na uwzględnienie. Sąd Rejonowy wydał trafne i odpowiadające prawu orzeczenie. Sąd Okręgowy ustalenia faktyczne, jak i wywody prawne poczynione przez Sąd pierwszej instancji, w całości akceptuje i przyjmuje za własne, a zatem nie zachodzi konieczność ich powtarzania (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 października 1998 r. II CKN 923/97, OSNC 1999/3/60). W tym miejscu należy podkreślić, że w niniejszej sprawie stan faktyczny nie był sporny, sporna pozostawała jedynie wzajemna relacja przepisów art. 11 ust. 1 w zw. z art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 12 oraz art. 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2017 r. poz. 1778 z późn. zm.) w kontekście prawa funkcjonariusza Służby Celnej do zasiłku chorobowego po zwolnieniu ze służby. Wskazać należy, że Sąd pierwszej instancji dokonał prawidłowej wykładni przepisów prawa materialnego. Stanowisko Sądu pierwszej instancji pokrywa się w całości z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 18 października 2013 r., I UK 125/13, OSNP 2014 nr 9, poz. 137, w którym stwierdzono, że szczególne unormowanie sytuacji ubezpieczeniowej funkcjonariuszy celnych umożliwia porównanie ich sytuacji prawnej do pozostałych osób podlegających obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

Niewymienienie celników w art. 11 ust. 1 i 2 powołanej wyżej ustawy jest konsekwencją art. 152 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej, zgodnie z którym w przypadku urlopu lub choroby funkcjonariusz otrzymuje uposażenie i inne świadczenia pieniężne należne na zajmowanym stanowisku służbowym. Natomiast stosownie do ust. 2 i 3 tego artykułu, przepis ust. 1 stosuje się także w razie niemożności wykonywania służby z innych przyczyn uprawniających do świadczeń określonych w przepisach o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, przez okres określony w tych przepisach.

Spostrzeżenie to, w ocenie Sądu Najwyższego daje podstawy do rozważenia, czy w świetle konstytucyjnej zasady równego traktowania ubezpieczonych funkcjonariuszowi Służby Celnej przysługuje prawo do zasiłku chorobowego po zwolnieniu ze służby na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej. Nie bez znaczenia jest przy tym, że funkcjonariusze Służby Celnej w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych zostali objęci obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym w ramach powszechnego systemu emerytalnego. Prawidłowo zatem Sąd pierwszej instancji uznał, że pozbawienie byłego funkcjonariusza Służby Celnej prawa do zasiłku chorobowego w związku z niezdolnością do pracy, trwającą po ustaniu stosunku służbowego, stanowiłoby nieuzasadnioną dyskryminację tej grupy zawodowej, naruszającą konstytucyjną zasadę równego traktowania obywateli (art. 32 ust. 1 Konstytucji) w zakresie konstytucyjnego prawa do zabezpieczenia społecznego (art. 67 ust. 1 Konstytucji) i przyznał K.

R. prawo do zasiłku chorobowego za sporny okres na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2017 r., poz. 1368). Sąd Okręgowy w całości podziela rozważania prawne dokonane przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 18 października 2013 r. w sprawie I UK 125/13, które przedstawione zostały przez Sąd pierwszej instancji w uzasadnieniu zaskarżonego orzeczenia. Bez znaczenia jest również fakt, że z dniem 1 stycznia 2018 r. uległy uchyleniu art. 6 ust. 1 pkt 18a i art. 13 pkt 12 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, gdyż do niniejszej sprawy ma zastosowanie stan prawny obowiązujący przed 1 stycznia 2018 r. w związku z ubieganiem przez K.

R. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 września 2017 r. do 13 września 2017 r. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 kpc orzekł jak w wyroku. Jerzy Zalasiński Katarzyna Antoniak Jacek Witkowski