Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2465/18 AI generated

VIII U 2465/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2465/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od lipca 2015 r. do lipca 2017 r. w kwocie 9807,89 zł - odsetek za zwłokę 1705 zł, - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł, 2. z tytułu składek na Fundusz Pracy w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od czerwca 2015 r. do lutego 2018 r. w kwocie 910,42 zł, - odsetek za zwłokę 135 zł, - - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł. /decyzja w aktach ZUS k.5/. J. B. odwołała się od powyższej decyzji wskazując, że w 2017 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 365 § 1 k.p.c; VIII U 2465/18 · Sąd powszechny: Po myśli art. 36 ust. 1 cytowanej ustawy, każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych. Obowiązek zgłoszenia osoby prowadzącej działalność gospodarczą spoczywa na tej osobie (ust. 3). Natomiast według brzmienia przepisu art. 17 w związku z art. 46 cytowanej ustawy, płatnik składek obowiązany jest według zasad wynikających z przepisów niniejszej ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy.

Keywords

AI generated
suspension of disability benefits unemployment insurance benefit health insurance exemption incapacity for work sick pay insurance benefits occupational disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 365 § 1 k.p.c
Zgodnie z brzmieniem art. 365 § 1 k.p.c., prawomocne orzeczenie wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby.

Cited Case Law

AI generated
I PK 193/10
Związanie orzeczeniem oznacza niedopuszczalność nie tylko dokonywania ustaleń sprzecznych z nim, ale nawet przeprowadzania postępowania dowodowego w tym zakresie (wyrok SN z 12.05.2011 r., I PK 193/10, Lex nr 852766).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z 10 października 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że J. B. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy, wskazując, że zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 12558,31 zł, w tym:

1. z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od lipca 2015 r. do lipca 2017 r. w kwocie 9807,89 zł - odsetek za zwłokę 1705 zł, - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł, 2. z tytułu składek na Fundusz Pracy w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od czerwca 2015 r. do lutego 2018 r. w kwocie 910,42 zł, - odsetek za zwłokę 135 zł, - - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł. /decyzja w aktach ZUS k.5/. J. B. odwołała się od powyższej decyzji wskazując, że w 2017 r.

ZUS niesłusznie negował, że w okresie zwolnień lekarskich w latach 2015-2017 wykonywała działalność gospodarczą, argumentując, że nie wykonywała wówczas pracy osobiście, ale z pomocą osoby, z którą zawarła nieodpłatną umowę zlecenia, a jej celem było uzyskanie środków na bieżące utrzymanie jej firmy. Wyjaśniła, że odwołała się od wówczas od decyzji ZUS w wyniku czego Sąd umorzył należności odsetkowe, zobowiązując ją do spłaty należności głównej. Dodała, że opłaciła apelację po terminie przez co nie mogła w drugiej instancji dowodzić zasadności swojego odwołania.

Zarzuciła nadto, że krzywdzące jest dla niej, że musi zwrócić ZUS zasiłek chorobowy za okres, w którym była chora (zwrot 15 listopada 2018 r. na konto ZUS), a także, że niesprawiedliwe jest, że musi opłacić za okres swojej choroby składki. Zaakcentowała, że zwolnienia lekarskie otrzymywała od lekarza w okresie choroby, przebywała na leczeniu szpitalnym i nie świadczyła pracy, zaś zasiłek chorobowy był jedynym źródłem utrzymania jej i córki, choć starczał jedynie na zakup leków. Dodała, że ZUS jeśli podejrzewał, że jej zwolnienia są fikcyjne winien był wówczas przeprowadzić bieżącą kontrolę, a weryfikowanie po kilku latach doprowadziła do tego, że prawdopodobnie nie będzie w stanie dalej utrzymywać prowadzonej działalności gospodarczej / odwołanie k. 3-4/.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie / odpowiedź na odwołanie k. 6/. Decyzją z 27 grudnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że J. B. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy, wskazując, że zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 3238,41 zł, w tym:

3. z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od października 2015 r. do sierpnia 2017 r. w kwocie 2543,80 zł - odsetek za zwłokę 447 zł, - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł, 4. z tytułu składek na Fundusz Pracy w ramach zakresu numerów deklaracji 01-39 za okres od października 2015 r. do sierpnia 2018 r. w kwocie 228,61 zł, - odsetek za zwłokę 19 zł, - kosztów upomnienia 0 zł, - kosztów egzekucyjnych 0 zł. / decyzja w aktach ZUS k.7/. Wnioskodawczyni uznała powyzszą decyzję za krzywdzącą i złożyła od niej odwołanie, przytaczając tożsamą argumentację, jak w odwołaniu od decyzji z 10 października 2018 r. /o dwołanie k. 3-4/ w aktach VIII U 423/19.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie / odpowiedź na odwołanie k. 6 w aktach VIII U 423/19/. Postanowieniem z 11 marca 2019 r. Sąd Okręgowy połączył do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia sprawy dotyczące odwołań od powyższych decyzji / k. 9 akt VIII U 423/19/. W toku postępowania strony podtrzymały dotychczasowe stanowiska w sprawie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z 3 listopada 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – I Oddział w Ł. pozbawił J.

B. prawa do zasiłku chorobowego i jednocześnie zobowiązał ją do jego zwrotu za okres od 1 czerwca 2015 r. do 30 września 2015 r., od 1 grudnia 2015 r. do 9 grudnia 2015 r., od 15 grudnia 2015 r. do 30 stycznia 2016 r., od 1 kwietnia 2016 r. do 31 lipca 2016 r., od 1 grudnia 2016 r. do 31 stycznia 2017 r., od 1 maja 2017 r. do 31 lipca 2017 r. z powodu wykonania pracy zarobkowej w okresie orzeczonej niezdolności do pracy / niesporne/. Odwołanie wnioskodawczyni złożone od powyższej decyzji prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego dla Łodzi - Śródmieścia w Łodzi z 21 lutego 2018 r., X U 17/18, zostało oddalone / niesporne/.

W dniu 29 sierpnia 2018 r. pozwany organ rentowy wystawił dla wnioskodawczyni zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie określenia wysokości składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy /z awiadomienie w aktach ZUS k. 2/. Zawiadomienie to zostało doręczone odwołującej w dniu 5 września 2018 r. / zwrotne potwierdzenie odbioru – k 3 akt ZUS/. W dniu 13 września 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wystawił zawiadomienie o zakończeniu postępowania dowodowego w przedmiotowej sprawie / zawiadomienie w aktach ZUS k. 4/.

Zostało ono doręczone odwołującej 24 września 2018 r. / z.p.o. w aktach ZUS k. 5/. W związku z niezłożeniem przez wnioskodawczynię pisemnych wyjaśnień organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję z 10 października 2018 r. wskazując zadłużenie ubezpieczonej wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania tej decyzji za miesiące lipiec – wrzesień, grudzień 2015 r., styczeń, kwiecień – lipiec, grudzień 2016 r., styczeń, maj - lipiec 2017 r. z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne oraz z tytułu zadłużenia nieopłaconych składek na Fundusz Pracy za miesiące czerwiec – wrzesień, grudzień 2015 r., styczeń, kwiecień – lipiec, grudzień 2016 r., styczeń, maj-lipiec 2017 r., luty 2018 r. /d ecyzja w aktach ZUS k. 6/ W dniu 16 października 2018 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wystawił dla wnioskodawczyni zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie określenia wysokości składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy /zawiadomienie w aktach ZUS k. 2/. Zostało ono doręczone odwołującej 12 października 2018 r. / z.p.o. w aktach ZUS k. 3/. W dniu 14 listopada 2018 r. ZUS wystawił zawiadomienie o zakończeniu postępowania dowodowego w przedmiotowej sprawie / zawiadomienie w aktach ZUS k. 4/. Zostało ono doręczone odwołującej 19 listopada 2018 r. / z.p.o. w aktach ZUS k. 5/.

W związku z niezłożeniem przez wnioskodawczynię pisemnych wyjaśnień, Zakład wydał zaskarżoną decyzję z 27 grudnia 2018 r. wskazując zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania tej decyzji z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne za miesiące październik – listopad 2015 r., marzec, sierpień, listopad 2016 r., kwiecień, sierpień 2017 r., a także na Fundusz Pracy za miesiące październik – listopad 2015 r. marzec, sierpień, listopad 2016 r., kwiecień, sierpień 20l7 r. / decyzja w aktach ZUS k. 6/ .

Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie powołanych dokumentów. Sąd pominął złożone przez skarżącą do akt zaświadczenia lekarskie, z których wynika, że była ona chora, albowiem kwestia wykonywania przez nią pracy w okresach orzeczonej niezdolności pracy była już przedmiotem oceny w postępowaniu przed Sądem Rejonowym dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi, prowadzonym w sprawie X U 17/18 i została prawomocnie rozstrzygnięta wyrokiem tego Sądu z 21 lutego 2018 r. Dodać należy, że wnioskodawczyni nie kwestionowała natomiast w toku postępowania wysokości jej zadłużenia stwierdzonego zaskarżonymi decyzjami.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołania podlegają oddaleniu. Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym oraz obliczania i opłacania składek reguluje ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2019 r. poz. 300 ze zm.), daje także ustawa systemowa. Zgodnie z treścią art. 6 ust 1 pkt 1 i 5 oraz art. 12 ust 1 i art. 13 ust 1 i 4 tej ustawy osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Obowiązek ubezpieczenia powstaje od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia jego rozwiązania dla pracowników oraz od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

Po myśli art. 36 ust. 1 cytowanej ustawy, każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych. Obowiązek zgłoszenia osoby prowadzącej działalność gospodarczą spoczywa na tej osobie (ust. 3). Natomiast według brzmienia przepisu art. 17 w związku z art. 46 cytowanej ustawy, płatnik składek obowiązany jest według zasad wynikających z przepisów niniejszej ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy.

Rozliczenie składek oraz wypłaconych przez płatnika w tym samym miesiącu świadczeń następuje w deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA. Zgodnie zaś z art. 48 tej ustawy, jeżeli płatnik składek nie złoży w terminie deklaracji rozliczeniowej, nie będąc z tego obowiązku zwolnionym, organ rentowy dokonuje wymiaru składek z urzędu w wysokości wynikającej z ostatnio złożonej deklaracji, bez uwzględnienia wypłaconych płatnikowi świadczeń, zawiadamiając go o tym; jeżeli po wymierzeniu składek z urzędu płatnik złoży deklarację rozliczeniową, organ rentowy koryguje wymiar składek do wysokości wynikającej ze złożonej deklaracji z uwzględnieniem wykazanych w niej świadczeń.

Powyższe obowiązki płatnika, wynikają wprost z przepisów ustawy, nie ma zatem potrzeby nakładania na niego takiego obowiązku z drodze decyzji. Przepisy te mają charakter bezwzględnie obowiązujący. W myśl zaś art. 32 cytowanej ustawy do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.

Natomiast w przypadku niewywiązania się przez płatnika składek ze swojego obowiązku, organ rentowy ma prawo do samodzielnego wydania stosownej decyzji ustalającej wysokość zaległych składek i wezwać do ich opłacenia a następnie do ściągnięcia ich w drodze egzekucji. Podstawę prawną stanowi przepis art. 83 ust 1 ustawy systemowej, zgodnie z którym organ rentowy wydaje decyzje w zakresie indywidualnych spraw dotyczących w szczególności:

1) zgłaszania do ubezpieczeń społecznych;

2) przebiegu ubezpieczeń;

3) ustalania wymiaru składek i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu składek; 3a) ustalania wymiaru składek na Fundusz Emerytur Pomostowych i ich poboru, a także umarzania należności z tytułu tych składek;

4) ustalania uprawnień do świadczeń z ubezpieczeń społecznych;

5) wymiaru świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zgodnie zaś z brzmieniem art. 23 ust 1 tej ustawy, od nieopłaconych w terminie składek należne są od płatnika składek odsetki za zwłokę, na zasadach i w wysokości określonych w ustawie dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 roku, poz. 201). Z kolei zgodnie z art. 31 ustawy do należności z tytułu składek, w tym składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych stosuje się odpowiednio m.in. art. 26 i art. 29 § 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r.

Ordynacja podatkowa. Organ rentowy wszczął z urzędu postępowania w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, a następnie wydał zaskarżone decyzje z 10 października 2018 r. i z 27 grudnia 2018 r., określając kwotowo stan zadłużenia wnioskodawczyni w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Wnioskodawczyni kwestionując poprawność tych decyzji nie podnosiła żadnych zarzutów co do wysokość zadłużenia i naliczanych odsetek, a jedynie zarzuciła, że w okresach objętych tymi decyzjami była chora, akcentując, że osobiście nie wykonywała pracy w tym czasie w ramach prowadzonej przez nią działalności gospodarczej.

Zarzuty skarżącej nie mogą być jednak uwzględnione. W sprawie istotne jest, że prawomocną decyzją z 3 listopada 2017 r. pozbawiono ją prawa do zasiłku chorobowego i jednocześnie zobowiązano do jego zwrotu za wskazane w tej decyzji okresy z powodu wykonania pracy zarobkowej w okresie orzeczonej niezdolności do pracy. Kwestia prawidłowości tej decyzji została przesądzona prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi z 21 lutego 2018 r. Zatem obecnie kwestionowanie prawidłowości przedmiotowej decyzji w żadnym wypadku nie mogło być ponownie analizowane w sytuacji.

Zgodnie z brzmieniem art. 365 § 1 k.p.c., prawomocne orzeczenie wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Skutkiem zasady mocy wiążącej prawomocnego wyroku jest to, że przesądzenie we wcześniejszym wyroku kwestii o charakterze prejudycjalnym oznacza, że w procesie późniejszym ta kwestia nie może być już w ogóle badana. Zachodzi tu zatem ograniczenie dowodzenia faktów objętych prejudycjalnym orzeczeniem (wyrok SN z 12.07.2002 r., V CKN 1110/00, Lex nr 74492).

Związanie orzeczeniem oznacza niedopuszczalność nie tylko dokonywania ustaleń sprzecznych z nim, ale nawet przeprowadzania postępowania dowodowego w tym zakresie (wyrok SN z 12.05.2011 r., I PK 193/10, Lex nr 852766). Moc wiążąca orzeczenia określona w art. 365 § 1 k.p.c. oznacza zatem, że dana kwestia prawna, która była przedmiotem rozstrzygnięcia w innej sprawie, a która ma znaczenie prejudycjalne w sprawie rozpoznawanej, kształtuje się tak jak to przyjęto we wcześniejszym prawomocnym orzeczeniu. Przesądzenie tej kwestii oznacza, że w późniejszym postępowaniu nie może być ona już ponownie badana, a zatem zachodzi konieczność ograniczenia dowodzenia faktów objętych prejudycjalnym orzeczeniem.

W związku z tym, że wnioskodawczyni nie przysługiwało prawo do zasiłku chorobowego zgodnie z prawomocną decyzją ZUS z 3 listopada 2017 r. składki za sporne okresy są w pełni należne z uwagi na treść art. 18 ust. 10 w zw. z ust. 9 ustawy systemowej. Brak spełnienia tego obowiązku spowodował, że obecnie na koncie ubezpieczonej powstało zadłużenie ze wskazanych tytułów, które jest zobligowana uregulować. Poza tym w sprawie niniejszej nie było sporu pomiędzy stronami, że za okresy objęte skarżonymi decyzjami na koncie wnioskodawczyni widnieje zadłużenie.

W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy uznał, że obie skarżone decyzje są prawidłowe. Z uwagi na powyższe na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołania. A.P.