Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1047/16 AI generated

VIII U 1047/16 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1047/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Pismem z 25 marca 2016r. uznanym za nieformalną decyzję organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. stwierdził, że odwołujący A. R. prowadzi działalność gospodarczą jako wspólnik spółki cywilnej (...).C. A. R., D. G. od 1 grudnia 1990r. do nadal, z czasowym zawieszeniem w okresie od 1 listopada 2005r. do 4 stycznia 2007r. i brak jest podstaw do dokonania wyrejestrowania z ubezpieczeń. Odwołanie od decyzji wniósł A. R. domagając się wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego jako płatnika i ubezpieczonego od 1 stycznia 2008r. ze względu na nieprowadzenie działalności gospodarczej.

Legislator headnote

AI generated

art.222 k.p.c, art.177§1 pkt 1 k.p.c, art.180§1 pkt 4 k.p.c, art.183 k.p.c, art.199§1 pkt 2 k.p.c, art.98 k.p.c; VIII U 1047/16 · Sąd powszechny: Na rozprawie 23 października 2018r. pełnomocnik organu rentowego wniósł o odrzucenie odwołania powołując się na fakt, że sprawa pomiędzy tymi samymi stronami została osądzona w sprawie o sygn. VIII U 1530/15. Prawomocnym postanowieniem z 25 października 2016r. Sąd oddalił wniosek organu rentowego o odrzucenie odwołania A. R. na podstawie art.222 k.p.c. i zawiesił postępowanie w sprawie zgodnie z art.177§1 pkt 1 k.p.c. W uzasadnieniu Sąd stwierdził, że zaskarżone pismo z 25 marca 2016r. faktycznie stanowi nieformalną decyzję tego organu, od której zgodnie z art.83 ust.2 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych przysługuje prawo wniesienia odwołania.

Keywords

AI generated
outstanding social security contributions ongoing social benefits voluntary unemployment suspension of insurance benefits repayment of unemployment benefits sufficient earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art.222 k.p.c
na podstawie art.222 k.p.c.
art.177§1 pkt 1 k.p.c
i zawiesił postępowanie w sprawie zgodnie z art.177§1 pkt 1 k.p.c.
art.180§1 pkt 4 k.p.c
VIII U 1047/16 Sąd podjął zawieszone postępowanie na podstawie art.180§1 pkt 4 k.p.c.
art.183 k.p.c
art.199§1 pkt 2 k.p.c
i brak przesłanek z art.199§1 pkt 2 k.p.c.
art.98 k.p.c
O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c.
art.99 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 1257/17
M. (1) w dniu 31 lipca 2017 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w W. od decyzji w/w organu rentowego z dnia 26 czerwca 2017 r., nr: (...). Odwołujący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez umorzenie w całości zadłużenia wraz z odsetkami za zwłokę z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i na Fundusz Pracy za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. oraz wniósł o zwrot nienależnie pobranych przez organ rentowy składek na ubezpieczenie chorobowe za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. wraz z ustawowymi odsetkami. Ponadto ubezpieczony wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu chirurgii ogólnej celem ustalenia, że jego problemy zdrowotne związane z przepukliną uniemożliwiły mu jakąkolwiek pracę, a tym samym prowadzenie działalności gospodarczej. Ubezpieczony uznał, że w 2013 r. zmagał się ze schorzeniem kręgosłupa i był z tego powodu niezdolny do pracy, co skutkowało tym, że nie prowadził działalności gospodarczej a jedynie wynajmował lokal użytkowy znajdujący się w jego domu. Odwołujący podniósł, że został poinformowany przez pracownika organu rentowego, iż za okres choroby powinien opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie chorobowe, aby nie utracić ubezpieczenia. Dlatego też ubezpieczony stwierdził, że został wprowadzony w błąd, co skutkowało wystosowaniem roszczenia o zwrot nienależnie pobranej kwoty przez organ rentowy wraz z odsetkami. W ocenie ubezpieczonego nie powinien on opłacić zaległych składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za sporny okres czasu, ponieważ nie prowadził żadnej działalności gospodarczej (
III AUa 856/12
Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w P.
VIII U 3301/16
Decyzją z dnia 10 sierpnia 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
VII U 482/23
K. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...)Oddział w W. z dnia 30 grudnia 2022r., znak (...), zaskarżając ją w zakresie punktu 1, w którym organ rentowy określił zadłużenie z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne za okres od marca 2012r. do marca 2015r. w kwocie 18.022,62 zł oraz odsetki za zwłokę w kwocie 15.020,00 zł, zmieniając decyzję z 14 września 2017r. Uzasadniając odwołanie, ubezpieczona wskazała, że w aktach ZUS znajdują się dokumenty, z których wynika, że od 2 stycznia 2011r. nie prowadziła działalności gospodarczej w sposób przewidziany w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych i w ustawie o działalności gospodarczej, a jedynie widniała w (...), nie zatrudniała pracowników i nie rozliczała się z Urzędem Skarbowym.
VIII U 1652/23
Decyzją z dnia 24 lipca 2023 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1047/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 grudnia 2018r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grzegorz Tyrka Protokolant: Dominika Smyrak po rozpoznaniu w dniu 6 grudnia 2018r. w Gliwicach na rozprawie sprawy A. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. o niepodleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu działalności gospodarczej na skutek odwołania A. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 25 marca 2016r. nr (...) - (...)849 - (...)-GU-AS 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustala, iż A. R. nie podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu działalności gospodarczej, poczynając od dnia 1 stycznia 2008r.;

2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. na rzecz odwołującego A. R. kwotę 360 zł (trzysta sześćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) SSO Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 1047/1

UZASADNIENIE

Pismem z 25 marca 2016r. uznanym za nieformalną decyzję organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. stwierdził, że odwołujący A. R. prowadzi działalność gospodarczą jako wspólnik spółki cywilnej (...).C. A. R., D. G. od 1 grudnia 1990r. do nadal, z czasowym zawieszeniem w okresie od 1 listopada 2005r. do 4 stycznia 2007r. i brak jest podstaw do dokonania wyrejestrowania z ubezpieczeń. Odwołanie od decyzji wniósł A. R. domagając się wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego jako płatnika i ubezpieczonego od 1 stycznia 2008r. ze względu na nieprowadzenie działalności gospodarczej.

Na rozprawie 6 grudnia 2018r. pełnomocnik odwołującego wniósł o zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego odrzucenie podnosząc, że nie wydawał w sprawie decyzji w sprawie ustalenia obowiązku podlegania ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu odwołującego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. W pozostałym zakresie organ rentowy podtrzymał stanowisko zawarte w zaskarżonym piśmie z 25 marca 2016r.

Na rozprawie 23 października 2018r. pełnomocnik organu rentowego wniósł o odrzucenie odwołania powołując się na fakt, że sprawa pomiędzy tymi samymi stronami została osądzona w sprawie o sygn. VIII U 1530/15. Prawomocnym postanowieniem z 25 października 2016r. Sąd oddalił wniosek organu rentowego o odrzucenie odwołania A. R. na podstawie art.222 k.p.c. i zawiesił postępowanie w sprawie zgodnie z art.177§1 pkt 1 k.p.c. W uzasadnieniu Sąd stwierdził, że zaskarżone pismo z 25 marca 2016r. faktycznie stanowi nieformalną decyzję tego organu, od której zgodnie z art.83 ust.2 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych przysługuje prawo wniesienia odwołania.

Jednocześnie Sąd zawiesił postępowanie uznając, że rozstrzygniecie sprawy zależy od wyniku innego toczącego się postępowania o sygn. VIII U 1530/15 dotyczącego nieopłaconych przez odwołującego składek na ubezpieczenia z tytułu działalności gospodarczej za okres od lutego 2002r. do maja 2015r. Postanowieniem z 24 września 2018r. sygn. VIII U 1047/16 Sąd podjął zawieszone postępowanie na podstawie art.180§1 pkt 4 k.p.c. i art.183 k.p.c. oraz kolejnym prawomocnym postanowieniem z 23 października 2018r. sygn. VIII U 1047/16 Sąd oddalił wniosek organu rentowego o odrzucenie odwołania A.

R. – art.222 k.p.c. i brak przesłanek z art.199§1 pkt 2 k.p.c. uznając, że brak jest tożsamości przedmiotu sporu niniejszej sprawy ze sprawą o sygn. VIII U 1530/15, w której kwestia prowadzenia działalności gospodarczej badana była tylko przestankowo. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: decyzją z 14 lipca 2015r. organ rentowy stwierdził, że odwołujący A. R. jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy za okres od lutego 2002r. do maja 2015r. w łącznej kwocie 364 253,70 zł.

Wyrokiem z 11 maja 2018r. sygn. VIII U 1530/15 Sąd Okręgowy w Gliwicach: - w pkt 1 zmienił w/w decyzję w ten sposób, że stwierdził, że odwołujący A. R. nie ma obowiązku uiszczania składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy za okres od 1 listopada 2005r. do maja 2015r., jak też odsetek za zwłokę, kosztów upomnienia i kosztów egzekucyjnych za ten okres, - w pkt 2 w pozostałej części oddalił odwołanie A. R., - w pkt 3 koszty zastępstwa procesowego wzajemnie zniósł. W pisemnych motywach swojego rozstrzygnięcia Sąd wskazał, że brak jest podstaw do przypisania odwołującemu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy za okres od 1 listopada 2005r. do maja 2015r. skoro w tym czasie nie prowadził on faktycznie działalności gospodarczej – nie miał obrotu, nie przebywał w siedzibie spółki, majątek spółki został zlicytowany.

Zatem nie było narzędzi oraz urządzeń, dzięki którym można byłoby faktycznie prowadzić działalność. Wyrok ten uprawomocnił się w sytuacji, gdy żadna ze stron go nie kwestionowała. Z odpisu z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej wynika data zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej przez odwołującego 1 listopada 2005r. oraz data wykreślenia wpisu z rejestru – 29 sierpnia 2016r. W piśmie procesowym z 3 października 2018r. organ rentowy wskazał, że odstępuje od stanowiska zawartego w piśmie – zaskarżonej nieformalnej decyzji z 25 marca 2016r. i dalej stwierdził, że konsekwencją wyroku Sądu Okręgowego z 11 maja 2018r. jest ustalenie, że odwołujący A.

R. od listopada 2005r. do maja 2015r. faktycznie nie prowadził działalności gospodarczej i tym samym nie miał obowiązku podlegania ubezpieczeniom z tego tytułu w tym okresie. / dowód z: akt ZUS, odpisu prawomocnego wyroku tut. Sądu w sprawie VIII U 1530/15 z 11 maja 2018r., odpisu z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej/

Sąd zważył, co następuje:

odwołanie A. R. zasługuje na uwzględnienie. Poza sporem pozostawało, że zaskarżone pismo z 25 marca 2016r. stanowi nieformalna decyzję organu rentowego, od której przysługuje odwołanie oraz, że sprawa jaka toczyła się przed tut. Sądem o sygn. VIII U 1530/15 nie spowodowała, że mamy do czynienia z powagą rzeczy osądzonej. W tym zakresie Sąd prawomocnie orzekł w drodze postanowień z 25 października 2016r. i 23 października 2018r.. W rozpoznawanej sprawie spór sprowadzał się do ustalenia, czy odwołujący od 1 stycznia 2008r. podlegał ubezpieczeniom jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą.

Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt. 5 i art. 12 ust. 1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U. z 2017r., poz.1778 ze zm. ), osoby prowadzące pozarolniczą działalność oraz osoby z nimi współpracujące podlegają (z zastrzeżeniem art. 8 i 9) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Zgodnie z treścią art. 13 pkt. 4 ustawy osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

W art. 8 ust. 6 pkt 1 ustawy wskazano, iż za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą uważa się osobę prowadzącą tę działalność na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych. W orzecznictwie ugruntowany jest pogląd, że decydujące znaczenie dla uznania czy prowadzona jest pozarolnicza działalność gospodarcza ma okoliczność, czy działalność gospodarcza była faktycznie prowadzona ( por. wyroki Sądu Najwyższego z 25 listopada 2005r. I UK 80/05, z 14 września 2007r.

III UK 35/07 ). Zdaniem Sądu wyniki przeprowadzonego postępowania dowodowego nie pozostawiają wątpliwości, że odwołujący w okresie spornym rzeczywiście nie prowadził działalności gospodarczej. Ustalając to Sąd miał na uwadze wyrok, jaki zapadł przed tut. Sądem 11 maja 2018r. w sprawie o sygn. VIII U 1530/15. Wyrokiem tym, którego żadna ze stron nie kwestionowała doprowadzając do jego uprawomocnienia, Sąd Okręgowy w Gliwicach stwierdził, że odwołujący nie ma obowiązku uiszczania składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz pracy za okres od 1 listopada 2005r. do maja 2015r.

U podstaw takiego rozstrzygnięcia legło dokonane przez Sąd ustalenie, że odwołujący w tym czasie faktycznie nie prowadził działalności gospodarczej. Skoro zaś nie miał takiego tytułu ubezpieczenia, to nie jest zobowiązany do opłacanie składek. Sąd miał również na uwadze, że z odpisu Centralnej Ewidencji i (...) o Działalności Gospodarczej wynika, że odwołujący zaprzestał wykonywania działalności gospodarczej 1 listopada 2005r. oraz wykreślił tę działalność z dniem 29 sierpnia 2016r. Wreszcie, Sąd miał na względzie stanowisko organu rentowego zawarte w piśmie procesowym z 3 października 2018r., w którym organ ten oświadczył, że odstępuje od stanowiska zawartego w zaskarżonej nieformalnej decyzji z 25 marca 2016r. i dalej stwierdził, że konsekwencją wyroku Sądu Okręgowego z 11 maja 2018r. jest ustalenie, że odwołujący A.

R. od listopada 2005r. do maja 2015r. faktycznie nie prowadził działalności gospodarczej i tym samym nie miał obowiązku podlegania ubezpieczeniom z tego tytułu w tym okresie. W konsekwencji Sąd z mocy art. 477 14 § 2 k.p.c. w pkt 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w sentencji. O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c. i art.99 k.p.c. w związku w związku z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( Dz.U. poz.1804 ze zm. ) według stawek właściwych na dzień złożenia odwołania. (-) SSO Grzegorz Tyrka