Legislator Case Law & Legislation
IV U 275/19 AI generated

IV U 275/19 · Sąd powszechny

Case Number IV U 275/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 26 marca 2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie §34 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 11 października 2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe odmówił J. D. wyrównania renty z tytułu niezdolności do pracy od daty złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że decyzją z 28 listopada 2018r. odmówiono ubezpieczonej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z uwagi brak przesłanek uzasadniających przyznanie takiego świadczenia.

Legislator headnote

AI generated

IV U 275/19 · Sąd powszechny: W ocenie organu rentowego nie jest możliwe uwzględnienie wniosku ubezpieczonej, gdyż z wnioskiem o rentę wystąpiła po uprawomocnieniu się decyzji o odmowie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Przepis §34 w/w rozporządzenia pozwala na przyjęcie daty wniosku o świadczenie, do którego odmówiono prawa, jako daty wniosku o inne świadczenie, do którego dana osoba spełnia przesłanki, jeżeli zgłoszenie wniosku o to inne świadczenie nastąpi przed dniem, w którym decyzja odmowa stała się prawomocna, jeżeli zainteresowany tego zażąda (decyzja z 26 marca 2019r. k.103 akt rentowych).

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension priority of rehabilitation over pension deferral of pension withdrawal of social benefits reinstatement of unemployment benefits vocational rehabilitation
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 275/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 lipca 2019r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Malewicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 lipca 2019r. w S. odwołania J. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 26 marca 2019 r. Nr (...) w sprawie J. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o datę początkową przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy I. oddala odwołanie; II. odstępuje od obciążania J. D. kosztami postępowania. Sygn. akt: IV U 275/19

UZASADNIENIE

Decyzją z 26 marca 2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie §34 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 11 października 2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe odmówił J. D. wyrównania renty z tytułu niezdolności do pracy od daty złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że decyzją z 28 listopada 2018r. odmówiono ubezpieczonej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego z uwagi brak przesłanek uzasadniających przyznanie takiego świadczenia.

Jednocześnie w decyzji o odmowie świadczenia rehabilitacyjnego pouczono ubezpieczoną, że wniosek o rentę należy złożyć niezwłocznie w najbliższej terenowej jednostce ZUS. Decyzja ta została wysłana do ubezpieczonej w dniu 29 listopada 2018r. Wniosek o rentę ubezpieczona złożyła w dniu 22 stycznia 2019r. i prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy zostało jej przyznane od 1 stycznia 2019r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o rentę. Następnie w dniu 1 marca 2019r. ubezpieczona wystąpiła do organu rentowego z wnioskiem o przyjęcie daty złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne jako daty zgłoszenia wniosku o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

W ocenie organu rentowego nie jest możliwe uwzględnienie wniosku ubezpieczonej, gdyż z wnioskiem o rentę wystąpiła po uprawomocnieniu się decyzji o odmowie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Przepis §34 w/w rozporządzenia pozwala na przyjęcie daty wniosku o świadczenie, do którego odmówiono prawa, jako daty wniosku o inne świadczenie, do którego dana osoba spełnia przesłanki, jeżeli zgłoszenie wniosku o to inne świadczenie nastąpi przed dniem, w którym decyzja odmowa stała się prawomocna, jeżeli zainteresowany tego zażąda (decyzja z 26 marca 2019r. k.103 akt rentowych).

Odwołanie od w/w decyzji złożyła ubezpieczona J. D. wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że przysługuje jej prawo do wypłaty renty z tytułu niezdolności do pracy poczynając od miesiąca zgłoszenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne, gdyż z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy wystąpiła przed uprawomocnieniem się decyzji o odmowie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego, którą to decyzję odebrała w dniu 22 grudnia 2018r., gdyż wcześniej z uwagi na zły stan zdrowia przebywała u syna. W tych okolicznościach jej wniosek z 1 marca 2019r. o przyjęcie daty zgłoszenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne jako wniosku o rentę jest zasadny (odwołanie k.1 akt sprawy).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, wskazując na argumentację przytoczoną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2-3 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Decyzją z (...)2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przyznał ubezpieczonej J. D. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego na okres od 11 czerwca 2018r. do 7 listopada 2018r. (decyzja z 19 lipca 2018r. k.11 akt o świadczenie rehabilitacyjne). W dniu 10 października 2018r. ubezpieczona wystąpiła do organu rentowego z wnioskiem o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego na dalszy okres (wniosek o świadczenie rehabilitacyjne z 10 października 2018r. k.13 akt o świadczenie rehabilitacyjne).

W ramach rozpoznania powyższego wniosku organ rentowy skierował ubezpieczoną na badanie przez lekarza orzecznika ZUS, który w orzeczeniu z 29 października 2018r. stwierdził, że brak jest okoliczności uzasadniających ustalenie uprawnień do świadczenia rehabilitacyjnego oraz że ubezpieczona jest częściowo niezdolna do pracy do 31 października 2019r. (orzeczenie lekarza orzecznika z 29 października 2018r. k.14 akt o świadczenie rehabilitacyjne). W oparciu o powyższe orzeczenie lekarza orzecznika, decyzją z 28 listopada 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.

Jednocześnie organ rentowy poinformował ubezpieczoną, że jest niezdolna do pracy i wniosek o rentę należy złożyć niezwłocznie w najbliższej terenowej jednostce ZUS zgodnie z miejscem zamieszkania. Decyzja została wysłana do ubezpieczonej w dniu 29 listopada 2018r. (decyzja z 28 listopada 2018r. o odmowie prawa do świadczenia rehabilitacyjnego k.15 akt o świadczenie rehabilitacyjne). W dniu 17 stycznia 2019r. wpłynął do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. wniosek ubezpieczonej o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

We wniosku ubezpieczona nie wnosiła o przyjęcie za datę wniosku o rentę daty zgłoszenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne (wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy z 17 stycznia 2019r. k.1-3 akt rentowych). Po rozpoznaniu powyższego wniosku, decyzją z 22 lutego 2019r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1 stycznia 2019r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o rentę (decyzja z 21 lutego 2019r. o przyznaniu renty z tytułu niezdolności do pracy k.100 akt rentowych). W dniu 1 marca 2019r. wpłynął do organu rentowego wniosek ubezpieczonej o przyjęcie daty złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne jako daty złożenia wniosku o rentę i o wyrównanie renty od tej daty (wniosek ubezpieczonej z 1 marca 2019r. k.102 akt rentowych).

Po rozpoznaniu powyższego wniosku, zaskarżoną decyzją z 26 marca 2019r. na podstawie §34 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 11 października 2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe organ rentowy odmówił J. D. wyrównania renty z tytułu niezdolności do pracy od daty złożenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne z przyczyn przedstawionych na wstępie uzasadnienia (zaskarżona decyzja z 26 marca 2019r. k.103 akt rentowych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej J. D. okazało się nieuzasadnione. Zgodnie z art.129 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu. Zasadą wynikająca z powyższego uregulowania jest, że świadczenia wypłaca się od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca zgłoszenia wniosku o świadczenie.

Wyjątek od tej zasady przewidziano w §34 ust.1 i 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 11 października 2011r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe. I tak, w §34 ust.1 powyższej regulacji przewidziano, że w razie odmowy prawa do świadczenia, o którego przyznanie zainteresowany zgłosił wniosek, organ rentowy informuje zainteresowanego o możliwości ubiegania się o inne świadczenie lub świadczenie ustalane przez organ rentowy na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli z akt sprawy wynika, że miałby do niego prawo.

W ustępie 2 powyższego przepisu wskazano natomiast, że jeżeli zgłoszenie wniosku o inne świadczenie na warunkach określonych w ust.1 nastąpi przed dniem, w którym decyzja odmowna stała się prawomocna, za datę zgłoszenia tego wniosku przyjmuje się datę zgłoszenia poprzedniego wniosku, jeżeli zainteresowany tego zażąda. Odnosząc powyższe uregulowanie do okoliczności sprawy wskazać należy, że w decyzji z 28 listopada 2018r. odmawiającej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego organ rentowy pouczył ubezpieczoną o prawie do zgłoszenia wniosku o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

Ubezpieczona – jak wynika z przedstawionych wyżej ustaleń faktycznych - wystąpiła z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy w dniu 17 stycznia 2019r., przy czym we wniosku tym nie wniosła o przyjęcie jako daty zgłoszenia wniosku, daty wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. W tych okolicznościach organ rentowy przyznał ubezpieczonej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy od miesiąca stycznia 2019r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o rentę. W ocenie Sądu w przedstawionym stanie faktycznym brak jest podstaw do uwzględnienia żądania ubezpieczonej o przyjęcie jako daty wniosku o rentę, daty wniosku o świadczenie rehabilitacyjne i o wypłatę renty od dnia następnego po ustaniu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.

Przyjmując w tym miejscu – wobec braku urzędowego potwierdzenia doręczenia decyzji - twierdzenie ubezpieczonej, że decyzję o odmowie świadczenia rehabilitacyjnego otrzymała w dniu 22 grudnia 2018r., a tym samym wniosek o rentę zgłosiła przed jej uprawomocnieniem się, wskazać należy, że we wniosku o rentę ubezpieczona nie zgłosiła w/w żądania w zakresie daty wniosku, a w myśl §34 ust.2 powyższego rozporządzenia to na żądanie zainteresowanego organ rentowy przyjmuję za datę zgłoszenia wniosku (tu - o rentę) datę zgłoszenia poprzedniego wniosku o świadczenie, co do którego wydano decyzję odmowną.

Wniosek w przedmiocie przyjęcia jako daty wniosku o rentę, daty zgłoszenia wniosku o świadczenie rehabilitacyjne, ubezpieczona złożyła w dniu 1 marca 2019r. (k.102 akt rentowych), już po wydaniu decyzji z 21 lutego 2019r. o przyznaniu renty (decyzja k.100 akt rentowych). Od decyzji tej ubezpieczona nie złożyła odwołania. Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§1 kpc odwołanie ubezpieczonej oddalił. O kosztach postępowania Sąd orzekł na podstawie art.102 kpc.