Legislator Case Law & Legislation
V U 772/18 AI generated

V U 772/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 772/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z dnia 7 listopada 2018 r. znak: (...) odmówił wnioskodawczyni L. G. przyznania prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu wskazał, że wnioskodawczyni wykazała 24 lata i 19 dni okresów podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu wobec wymaganych 25 lat. Wnioskodawczyni odwołała się od przedmiotowej decyzji. W uzasadnieniu odwołania wskazała, że pracowała w gospodarstwie rolnym i opłacała składki po 24 sierpnia 1990 r. do 31 sierpnia 1991r. W odpowiedzi Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

art. 232 k.p.c, art. 6 k.c, art. 3 k.p.c; V U 772/18 · Sąd powszechny: W wykonaniu ustawy z dnia 27 października 1977 r., która utworzyła Fundusz Emerytalny Rolników - wydane zostało rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9.12.1977r. w sprawie wykonania niektórych przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin. § 27 jako organ właściwy w sprawach składek na ubezpieczenia wskazywał naczelnika gminy oraz stanowił, że należność z tytułu składki pobiera się w trybie obowiązującym przy realizacji zobowiązań pieniężnych rolników wobec Państwa. Okoliczność, że dana osoba spełniała warunki do uznania go za rolnika w myśl ww, przepisów nie wystarczała do uznania, że opłacał składki na ubezpieczenie społeczne, rolników.

Keywords

AI generated
pledge shortfall certificate submission of financial documents certificate of earnings missing case documents issuing bank proof of payment

Cited Legislation

AI generated
art. 232 k.p.c
Rozpoznając odwołanie złożone w sprawie Sąd zwrócił uwagę na fakt , że zgodnie z zasadą kontradyktoryjności (art. 232 k.p.c.) ciężar dowodu spoczywa na stronach postępowania cywilnego i to strony są obowiązane wskazywać dowody dla stwierdzenia faktów, z których wywodzą skutki prawne.
art. 6 k.c
Z kolei przepis art. 6 k.c.
art. 3 k.p.c
Zgodnie bowiem z § 30 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 grudnia 1977 r.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 567/17
K. w dniu 21 kwietnia 2017 r. wniosła odwołanie za pośrednictwem Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie odwołanie od decyzji wydanej przez Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 6 kwietnia 2017 r., znak: (...). Odwołująca wniosła o uwzględnienie okresu podlegania przez nią ubezpieczeniom społecznym i opłacania składek od dnia 29 sierpnia 1987 r. do dnia 31 marca 1993 r. Zdaniem ubezpieczonej brak danych w KRUS w M. potwierdzających opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne rolników wynika wyłącznie z faktu, że dokument ten nie został przekazany z urzędu gminy. Odwołująca również wskazała, że wyczerpała wszystkie możliwości udokumentowania opłaconych składek (
III U 565/23
Decyzją z 5.09.2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 r., poz. 1251 ze zm.), przeliczył J. Ś. emeryturę od 1.07.2023 r., tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek, ze zwiększeniem z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników.
III U 951/13
Decyzją z dnia 15 maja 2013 r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R.
VI U 3140/12
Decyzją z 18 października 2012 r.
IV U 319/22
Decyzją z 2.05.2022r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówiono Z.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 772/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 marca 2019 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 13 marca 2019 r. w Legnicy sprawy z wniosku L. G. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. o emeryturę rolniczą na skutek odwołania L. G. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. z dnia 7 listopada 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt V U 772/18

UZASADNIENIE

Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z dnia 7 listopada 2018 r. znak: (...) odmówił wnioskodawczyni L. G. przyznania prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu wskazał, że wnioskodawczyni wykazała 24 lata i 19 dni okresów podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu wobec wymaganych 25 lat. Wnioskodawczyni odwołała się od przedmiotowej decyzji. W uzasadnieniu odwołania wskazała, że pracowała w gospodarstwie rolnym i opłacała składki po 24 sierpnia 1990 r. do 31 sierpnia 1991r. W odpowiedzi Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wniósł o oddalenie odwołania.

W uzasadnieniu podtrzymano argumenty przedstawione w zaskarżonej decyzji, a nadto podniesiono, iż do stażu pracy i opłacania składek na ubezpieczenie rolników przyjęto okres od 1 października 1994 r. Do okresu opłacania składek na ubezpieczenia społeczne rolników nie wliczono okresu od nabycia gospodarstwa rolnego ( 24 sierpnia 1990r. ) do momentu przejścia na ubezpieczenie ZUS ( 31 sierpnia 1991r.) z powodu braku informacji o opłaconych w spornym okresie składkach na ubezpieczenie społeczne. Dodatkowo Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wskazał, że w aktach emerytalnych wnioskodawczyni znajduje się postanowienie z dnia 18 października 2018 r. informujące o odmowie wydania zaświadczenia o opłacaniu składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników w okresie od 24 sierpnia 1990 r. do 31 sierpnia 1991 r. tj. do przejścia na ubezpieczenie w ZUS.

W postanowieniu Urząd Gmin stwierdza brak dokumentów potwierdzających fakt opłacania składek. Sąd ustalił następujący stan faktyczny sprawy : Wnioskodawczyni L. G. - urodzona (...) – w dniu 24 sierpnia 1990r. nabyła gospodarstwo rolne na podstawie aktu notarialnego – umowy sprzedaży . Gospodarstwo rolne położone było we wsi G. gmina M. o powierzchni 3,88 ha wraz z zabudowaniami . W okresie od 24 sierpnia 1990r. do 31 sierpnia 1991r. Urząd Gminy M. prowadził ewidencję podatkową rolników opłacających składki na ubezpieczenia społeczne .

W powyższej ewidencji brak jest wpisów dotyczących opłacania przez wnioskodawczynię składek na Fundusz Emerytalny rolników . Kopie dowodów wpłaty wydawane były rolnikom dokonującym w/w opłat . Od dnia 24 sierpnia 1990r. do 1998r. wnioskodawczyni korzystała ze zwolnień z opłacania podatku rolnego , co wpisane zostało w Urzędzie Gminy M. w księdze ewidencji gospodarstwa nr (...), prowadzonej dla L. G. . Wnioskodawczyni nie posiada dokumentów dokonania opłat składek na Fundusz Emerytalny Rolników w okresie od 24 sierpnia 1990r. do 31 sierpnia 1991r.

L. G. zwróciła się do Wójta Gminy M. o potwierdzenie wysokości opłacanych składek na Fundusz Emerytalny Rolników w okresie od 24 sierpnia 1990r. do 31 sierpnia 1991r. Postanowieniem z dnia 18 października 2018r. Wójt Gminy M. odmówił wydania takiego zaświadczenia . W uzasadnieniu postanowienia wskazano , że w ewidencji podatkowej oraz w spisach archiwalnych zdawczo-zbiorczych za okres od 24 sierpnia 1990r. do 31 sierpnia 1991r. brak jakichkolwiek dokumentów potwierdzających wpłaty dokonywane przez wnioskodawczynię na Fundusz Emerytalny Rolników .

W spornym okresie od 13 czerwca 1991r. wnioskodawczyni miała zarejestrowaną działalność gospodarczą za numerem (...) w zakresie hurt – handel artykułami spożywczymi i przemysłowymi pochodzenia krajowego i zagranicznego . Działalność zgłoszona była przez wnioskodawczynię oraz przez S. P.. Decyzją Wójta Gminy M. z dnia 09 listopada 1994r. działalność ta wykreślona była z ewidencji działalności gospodarczej . dowód: akta ubezpieczeniowe wnioskodawczyni k. 1-21.

Sąd zważył co następuje :

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Należy wskazać, że ubezpieczenie społeczne rolników wprowadzone zostało w Polsce po raz pierwszy ustawą z dnia 27 października 1977 roku o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników, która weszła w życie z dniem 1 stycznia 1978 roku , z tym, że zgodnie z art. 69 składki na fundusz emerytalny rolników rolnik opłacał składki, począwszy od dnia 1 lipca 1977r., chyba że rozpoczął prowadzić gospodarstwo rolne po tym dniu, Wskazana ustawa z 27 października 1977 r. określała jako rolnika: właściciela lub posiadacza gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 0,5 ha gruntów rolnych i leśnych, który nie jest objęty ubezpieczeniem społecznym na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin (art. 75 ust, 1 pkt 1 ustawy).

W wykonaniu ustawy z dnia 27 października 1977 r., która utworzyła Fundusz Emerytalny Rolników - wydane zostało rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9.12.1977r. w sprawie wykonania niektórych przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin. § 27 jako organ właściwy w sprawach składek na ubezpieczenia wskazywał naczelnika gminy oraz stanowił, że należność z tytułu składki pobiera się w trybie obowiązującym przy realizacji zobowiązań pieniężnych rolników wobec Państwa. Okoliczność, że dana osoba spełniała warunki do uznania go za rolnika w myśl ww, przepisów nie wystarczała do uznania, że opłacał składki na ubezpieczenie społeczne, rolników.

Zgodnie bowiem z § 30 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 grudnia 1977 r. zaopatrzenie emerytalne obejmowało rolników, którzy wytwarzali w swoich gospodarstwach rolnych i sprzedawali jednostkom gospodarki uspołecznionej produkty rolne o wartości nie mniejszej niż 15 000 zł rocznie. VV razie niespełnienia tych warunków zwracano im wpłacone składki na ubezpieczenie. Nadto przepis art. 40 ustawy z dnia z 27 października 1977 r. o zaopatrzeniu emerytalnym oraz innych świadczeniach dla rolników i ich rodzin stanowił, że rolnik, który rozpoczął prowadzenie gospodarstwa rolnego przed ukończeniem 35 lat życia, był zwolniony od obowiązku opłacania składki przez okres pierwszych 5 lat gospodarowania.

Przepis ten obowiązywał w okresie od 1 stycznia 1978 r. do 31 grudnia 1982 r. Na mocy kolejnego aktu prawnego ustawy z dnia 14 grudnia 1982r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wydane zostało rozporządzeniez dnia 28.03.1983r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin . W § 1 ust. 1 stanowi, że naczelnik gminy prowadzi ewidencję okresów ubezpieczenia i opłacania składki na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych Rolników każdej z osób objętych ubezpieczeniem i na podstawie prowadzonej ewidencji potwierdza okresy i wysokości świadczeń przysługujących z ubezpieczenia społecznego oraz kwot opłaconych składek od hektarów przeliczeniowych od działów specjalnych.

Stosownie do § 29 ust. 2 tego rozporządzenia składkę pobiera się w trybie i od działów specjalnych. Stosownie do § 29 ust. 2 tego rozporządzenia składkę pobiera się w trybie obowiązującym przy realizacji zobowiązań pieniężnych rolników wobec Państwa. Zatem składki na Fundusz Emerytalny Rolników, a potem na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników pobierane były przez organy podatkowe w trybie uiszczania podatku gruntowego i podatku rolnego przez rolników. Składki te naliczano w urzędach począwszy od 1978r. Dowodem zapłaty podatku wraz z ubezpieczeniem były dokumenty wpłaty, wydawane wpłacającemu (wyrok WSA w Poznaniu z dnia 8 kwietnia 2016r., II SA/Po 1161/15).

Ubezpieczeniem społecznym rolników urzędy gminy zajmowały się do czasu wejście w życie przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, tj. do dnia 1 stycznia 1991 roku, na mocy której dane dotyczące ubezpieczeń miały zostać przekazane jednostkom terenowym KRUS. Jak wynika z akt ubezpieczeniowych w dniu nabycia gospodarstwa przez wnioskodawczynię obowiązywały przepisy ustawy z dnia 15 listopada 1984 roku o podatku rolnym według których „obowiązek podatkowy w podatku rolnym od gruntów ciąży na osobach fizycznych i osobach prawnych będących w dniu 1 stycznia roku podatkowego właścicielami lub samoistnymi posiadaczami gospodarstw rolnych" (art. 3 ust. 1 ustawy).

Ponadto zgodnie z ówczesnym brzmieniem przepisów (obowiązujących od 1 stycznia 1990 roku) zwalniało się od podatku rolnego od gruntów „grunty nabyte w drodze kupna na utworzenie nowego lub powiększenie już istniejące gospodarstwa oraz grunty Państwowego Funduszu Ziemi objęte w trwałe zagospodarowanie - na okres 5 lat" (art. 12 ust. 1 pkt 4). Okres zwolnienia liczył się od roku podatkowego następującego po roku, w którym .zawarto umowę sprzedaży gruntów lub przyjęcia gruntów w trwałe zagospodarowanie (ust. 2 art. 12 ustawy).

Dodatkowo po upływie okresu zwolnienia stosowało się ulgę w podatku rolnym od gruntów, polegającą na obniżeniu podatku w pierwszym roku podatkowym o 75% i w drugim roku o 50% (ust. 3 tegoż artykułu). Z zapisów w karcie gospodarstwa nr (...) prowadzonej dla wnioskodawczyni wynika, że L. G. nabywając gospodarstwo rolne w sierpniu 1990 roku zobowiązana była do opłacania należnego podatku w pełnej wysokości dopiero począwszy od 1998 roku, gdyż we wcześniejszych latach korzystała z ustawowych zwolnień . W tym zakresie Sąd podzielił stanowisko przedstawione w postanowieniu Wójta Gminy M. , że karta ewidencyjna wymiaru i poboru składki na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników nie była prowadzona przez Gminę M. , ponieważ L.

G. była w spornym okresie zwolniona od opłacania podatku rolnego oraz w sierpniu 1991r. przeszła na ubezpieczenie w ZUS . Rozpoznając odwołanie złożone w sprawie Sąd zwrócił uwagę na fakt , że zgodnie z zasadą kontradyktoryjności (art. 232 k.p.c.) ciężar dowodu spoczywa na stronach postępowania cywilnego i to strony są obowiązane wskazywać dowody dla stwierdzenia faktów, z których wywodzą skutki prawne. Z kolei przepis art. 6 k.c. określa reguły dowodzenia, to jest przedmiot dowodu oraz osobę, na której spoczywa ciężar udowodnienia faktów mających istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy.

Obowiązek przedstawienia dowodów spoczywa na stronach (art. 3 k.p.c.).Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w treści uzasadnienia wyroku z dnia 7 listopada 2007 r., II CSK 293/07, „ciężar” udowodnienia faktu należy rozumieć w ten sposób, że z jednej strony ów ciężar jest to obarczenie strony procesu obowiązkiem przekonania Sądu dowodami o słuszności swoich twierdzeń, a z drugiej konsekwencjami poniechania realizacji tego obowiązku lub jego nieskuteczności, zaś skutkiem tego jest zazwyczaj niekorzystny dla strony wynik procesu. W przedmiotowej sprawie wnioskodawczyni jak sama wskazała nie posiada jakichkolwiek dowodów potwierdzających opłacanie w spornym okresie podatku od hektarów i składki osobowej.

Ponadto w toku postępowania dowodowego prowadzonego w sprawie ustalono , że od daty nabycia prawa do gospodarstwa rolnego tj. od 24 sierpnia 1990r. wnioskodawczyni korzystała ze zwolnienia z podatku rolnego , którego w spornym okresie nie opłacała . W takiej stanie faktycznym sprawy to na wnioskodawczyni spoczywał ciężar przedstawiania dowodów opłaty tego podatku i opłaty składek na Fundusz Emerytalny Rolników , bowiem w uzasadnieniu postanowienia z dnia 18 października 2018r. Wójt Gminy M. przedstawił szczegółowe stanowisko w tej sprawie , które stanowiło podstawę wydania niniejszego wyroku .

W konsekwencji Sąd uzna ł , że wnioskodawczyni nie spełniała przesłanek określonych w art. 19 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniach społecznych rolników ( Dz.U. z 2017r. , poz. 2336) , gdyż na dzień złożenia wniosku o emeryturę rolnicza udokumentowała 24 lata i 09 dni okresu podlegania ubezpieczeniom emerytalno-rentowym – wobec wymaganych 25 lat. Reasumując Sąd - na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c – oddalił odwołanie , gdyż nie znalazł podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wskazanych w niniejszym uzasadnieniu .