Legislator Case Law & Legislation
IX U 149/19 AI generated

IX U 149/19 · Sąd powszechny

Case Number IX U 149/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13 grudnia 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił ubezpieczonej B. R. (R.) kapitał początkowy na 01.01.1999r., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów: - od 07.06.1993r. do 04.09.1993r. ponieważ okres zarejestrowania w Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych w ustawie z 17.12.1998r. nie jest wymieniony jako okres składkowy lub nieskładkowy, - od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. z uwagi na brak informacji o okresach przebywania na zasiłkach chorobowych.

Legislator headnote

AI generated

IX U 149/19 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 15 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2018r., poz. 1270 ze zm.) podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity waiver of wage claims unemployment benefits of directors redundancy compensation for loss of earnings abandonment of employment
AI generated
VII U 632/22
D. w dniu 27 maja 2022r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 9 maja 2022r., znak: (...) (...), odmawiającej ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego z powodu nieuwzględnienia zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wydanego przez (...) sp. z o.o. za okres zatrudnienia od 1 kwietnia 1996r. do 31 stycznia 1997r. Ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ponowne przeliczenie kapitału początkowego z uwzględnieniem ww. okresu pracy, ewentualnie, na wypadek nieuwzględniania powyższego wniosku, o uchylenie zaskarżonej decyzji i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi rentowemu oraz o zasądzenie od organu rentowego na jego rzecz zwrotu kosztów postępowania według norm przepisanych.
VII U 1653/23
D. w dniu 6 listopada 2023r. do protokołu złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 17 października 2023r., znak: (...), przyznającej emeryturę. Wskazała, że nie zgadza się z nieuwzględnieniem okresów zatrudnienia od 1 stycznia 1985r. do 31 sierpnia 1985r., od 1 czerwca 1990r. do 30 czerwca 1991r. oraz od 15 września 1993r. do 1 września 1995r. Zakłady, w których wówczas pracowała już nie istnieją i nie może odnaleźć dokumentacji archiwalnej. Natomiast pracodawca PHU (...).
VII U 567/22
W dniu 26 kwietnia 2022 r. J. K. (2) złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 3 marca 2022 r. znak: (...) (...) i 25 marca 2022 r. znak: (...), wnosząc o ich zmianę poprzez uwzględnienie do ustalenia kapitału początkowego okresu zatrudnienia od 10 marca 1990 r. do 28 lutego 1991r. oraz okresu od 15 listopada 1991r. do 10 kwietnia 1992r. W uzasadnieniu ubezpieczony, wskazał, że organ rentowy do ustalenia kapitału początkowego nie uwzględnił okresu od 10 marca 1990 r. do 28 lutego 1991 r. z powodu braku pieczątki służbowo – imiennej upoważniającej do podpisu, natomiast okresu od 15 listopada 1991 r. do 10 kwietnia 1992 r. z powodu braku informacji o okresach nieskładkowych.
VII U 580/24
W dniu 28 lutego 2024 r. J. R. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 2 lutego 2024 r. znak: (...) (...) w zakresie w jakim organ rentowy w decyzji tej nie uwzględnił wynagrodzenia wykazanego w druku Rp-7 za okres zatrudnienia od 1 września 1990 r. do 20 maja 1991 r. Ubezpieczony wskazał, że zakład pracy już nie istnieje i nie ma możliwości uzyskania informacji, że firma (...) (...) (...) (...) S. W. jest następcą prawnym Zakładu (...). Następnie odwołujący wskazał, że nie może ponosić odpowiedzialności za to, że zakład wystawiający druk Rp-7 nie uzupełnił informacji, że jest następcą prawnym Zakładu (...) oraz nie uzupełnił druku podpisem i drugą pieczątką osoby upoważnionej do wystawiania Rp-7.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 149/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 maja 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Iwona Nowak Protokolant: Wioleta Potrząsaj po rozpoznaniu w dniu 21 maja 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania B. R. (R.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. przy udziale ./. o ustalenie kapitału początkowego na skutek odwołania B. R. (R.) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 13 grudnia 2018 r.

Znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż zobowiązuje organ rentowy do ustalenia wartości kapitału początkowego ubezpieczonej z uwzględnieniem okresu pracy od 20 stycznia 1994r. do 14 sierpnia 1995r. w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...), oraz dochodu z roku: - 1995 - 1.365,00 zł (jeden tysiąc trzysta sześćdziesiąt pięć złotych 00/100), - 1996 - 4.258,10 zł (cztery tysiące dwieście pięćdziesiąt osiem złotych 10/100), - 1997 - 3.080,30 zł (trzy tysiące osiemdziesiąt złotych 30/100). - Sędzia Sygn. akt IX U 149/19

UZASADNIENIE

Decyzją z 13 grudnia 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ustalił ubezpieczonej B. R. (R.) kapitał początkowy na 01.01.1999r., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów: - od 07.06.1993r. do 04.09.1993r. ponieważ okres zarejestrowania w Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych w ustawie z 17.12.1998r. nie jest wymieniony jako okres składkowy lub nieskładkowy, - od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. z uwagi na brak informacji o okresach przebywania na zasiłkach chorobowych.

Nadto do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił dochodów za 1995r. – 1.365,00zł, 1996r. – 4.258,10zł, 1997r. – 3.080,30zł, gdyż na zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu RP-7 z 05.09.2003r. brak jest pieczątki imienno-stanowiskowej oraz podpisu drugiej osoby upoważnionej do wystawiania dokumentu. Ubezpieczona złożyła odwołanie od decyzji wnosząc o uwzględnienie zarobków za lata 1995- 1997 oraz okresu zatrudnienia od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. Wskazała, że w świadectwie pracy z (...) Sp. z o.o.

żadna z rubryk nie jest pominięta, nadto firma nie istnieje a oryginalna dokumentacja uległa zniszczeniu w miejscu przechowywania – piwnicy byłego prezesa spółki M. S.. Nadto ubezpieczona wskazała, że właściciel PPHU (...) zamknął działalność gospodarczą w 1997r., więc nie było możliwości, by druk Rp-7 (z 05.09.2003r.) podpisała i opieczętowała druga osoba przez niego upoważniona, a ponadto K. R. około 2005r. zmarł i nie wiadomo, co się stało z dokumentacją firmy. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn wskazanych w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje: Organ rentowy zaskarżoną decyzją z 13.12.2018r. ustalił ubezpieczonej kapitał początkowy na 01.01.1999r. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy przyjął: - podstawę wymiaru kapitału początkowego w kwocie 410,34zł. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego organ przyjął przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z faktycznego okresu ubezpieczenia. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 33,61%.

Podstawę wymiaru kapitału początkowego organ rentowy ustalił w wyniku pomnożenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru wynoszącego 33,61% przez kwotę bazową 1.220,89zł. - okresy składkowe łącznie 2 lata, 3 miesiące, 26 dni (tj. 27 miesięcy). Kapitał początkowy ustalony na dzień 01.01.1999r. wyniósł 11.031,02zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił następujących dochodów za lata 1995r. – 1.365,00zł, 1996r. – 4.258,10zł, 1997r. – 3.080,30zł, gdyż na zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu RP-7 z 05.09.2003r. brak jest pieczątki imienno-stanowiskowej oraz podpisu drugiej osoby upoważnionej do wystawiania dokumentu.

Nadto do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresu od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. z uwagi na brak informacji o okresach przebywania na zasiłkach chorobowych. (dowód: akta organu rentowego) Ubezpieczona w okresie od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. zatrudniona była w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...) Sp. z o.o. w R. w charakterze referenta księgowości w pełnym wymiarze czasu pracy. Następnie ubezpieczona od 15.08.1995r. do 24.07.1997r. zatrudniona była w pełnym wymiarze w Przedsiębiorstwie Produkcyjno Handlowo Usługowym (...) K.

R. w R. – Sklep (...), w charakterze pracownika biurowego. Ubezpieczona za lata 1995r., 1996, 1997 uzyskała wynagrodzenie w wysokości odpowiednio za kolejne lata: 1.365,00zł, 4.258,10zł i 3.080,30zł. Wyrokiem z 15.04.1998r., sygn. akt IV P 282/97, Sąd Rejonowy Wydział Pracy w R. zasądził od K. R. na rzecz B. R. kwotę 812,00zł tytułem odszkodowania za nieuzasadnione rozwiązanie z nią umowy o pracę w kwocie dwumiesięcznego wynagrodzenia. Wysokość miesięcznego wynagrodzenia ubezpieczonej wynosiła 406zł, co Sąd Rejonowy ustalił na podstawie akt osobowych ubezpieczonej, zestawienia zarobków.

Ubezpieczona w okresie pracy w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...) w R. od 20 stycznia 1994r. była młodym pracownikiem i nie przebywała na zwolnieniach lekarskich. Cała dokumentacja Przedsiębiorstwa, w tym dokumentacja dotycząca pracowników uległa zniszczeniu podczas powodzi. Następnie w okresie od 15.08.1995r. do 24.07.1997r. ubezpieczona pracowała jako pracownik biurowy w firmie (...), który przejął sklep po formie (...). Ubezpieczona nie dostała żadnych dokumentów po rozwiązaniu umowy o pracę. Została wraz z innymi pracownicami dyscyplinarnie zwolnione, w związku z czym toczyło się postępowanie sądowe przed Sądem Rejonowym w Raciborzu o sygn. akt IV P 282/97, z powództwa min. ubezpieczonej przeciwko pracodawcy o odszkodowanie.

Ubezpieczona wysłała także druk Rp-7 do siedziby firmy, w którym uzupełniła sama swoje dane w górnej części druku, i który wypełniony w pozostałym zakresie przez pracodawcę, otrzymała z powrotem pocztą. Zaświadczenie Rp-7 z 05.09.2003r. zostało podpisane przez dwie osoby, w tym przez właściciela firmy (...). W zaświadczeniu wskazano, że zostało wystawione na podstawie list płac i karotek wynagrodzeń. Pracodawca – K. R. już nie żyje. Nie wiadomo, gdzie znajduje się dokumentacji tej firmy. Powyższe ustalił Sąd w oparciu o akta organu rentowego i zawartą w nich zachowaną dokumentację osobową, zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 05.09.2003r. oraz zeznania ubezpieczonej złożone na rozprawie 21.05.2019r., protokół elektroniczny rozprawy k. 30 a.s. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za przekonujący, logiczny i spójny, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia.

Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 15 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2018r., poz. 1270 ze zm.) podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176.

Zgodnie z treścią art.174 ust. 3 ustawy podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18 (…). W niniejszej sprawie spór dotyczył tego, czy do ustalenia wartości kapitału początkowego, może zostać zaliczony okres zatrudnienia ubezpieczonej od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...) Sp. z o.o. w R.. Zdaniem Sądu przeprowadzone postepowanie dowodowe daje podstawy do przyjęcia, że okres sporny od 20.01.1994r. do 14.08.1995r. należy uwzględnić ubezpieczonej do kapitału początkowego.

Sąd dał wiarę ubezpieczonej, że nie przebywała w tym okresie na zwolnieniu lekarskim, nie wynika to żadnej dokumentacji, także organ rentowy nie wykazał, by wypłacał ubezpieczonej zasiłek chorobowy w tym okresie. Nadto zdaniem Sądu do ustalenia wartości kapitału początkowego należy uwzględnić dochód uzyskany przez ubezpieczoną w okresie od 15.08.1995r. do 24.07.1997r. wynikający z zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 05.09.2003r. w kwotach: 1.365,00zł, 4.258,10zł i 3.080,30zł. W ocenie Sądu zaświadczenie Rp-7 przedłożone przez ubezpieczona do akt rentowych, jest wiarygodnym dokumentem, a wykazane w nim dochody ubezpieczonej zasługują na uwzględnienie przez organ rentowy.

Zaświadczenie Rp-7 zostało podpisane przez pracodawcę i wystawione w oparciu o listy płac i karty wynagrodzeń. Obecnie nie jest dostępna dokumentacja pracownicza ubezpieczonej, gdyż cała dokumentacja firmy zaginęła, lecz pozostały materiał dowodowy zgromadzony w niniejszej sprawie potwierdza wysokość tych dochodów, w tym wpis w legitymacji ubezpieczeniowej dotyczący wynagrodzenia za 1996r., oraz treść wyroku Sądu Rejonowego w Raciborzu o sygn. akt IV P 282/97 oraz jego uzasadnienia, z którego wynika, że Sąd ustalił, w oparciu o akta osobowe ubezpieczonej i zestawienia zarobków, że miesięczne wynagrodzenie ubezpieczonej wynosiło 406zł.

Za takim przyjęciem przemawiają także zeznania ubezpieczonej, które Sąd uznał za wiarygodne jako szczegółowe, spójne i przekonujące, korelujące z treścią dokumentów przedłożonych w sprawie. Mając na uwadze powyższe rozważania Sąd, na podstawie powołanych przepisów,z mocy art. 477 14 §2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż zobowiązał organ rentowy do ustalenia wartości kapitału początkowego ubezpieczonej z uwzględnieniem okresu pracy od 20 stycznia 1994r. do 14 sierpnia 1995r. w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...), oraz dochodu z roku: 1995 - 1.365,00 zł, 1996 - 4.258,10 zł, 1997 - 3.080,30 zł.

SSO Iwona Nowak