Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2344/18 AI generated

VIII U 2344/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2344/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 29 października 2018 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił C. J. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że została ona wydana w oparciu o orzeczenie Komisji Lekarskiej Kasy z dnia 25 października 2018 r., która stwierdziła, że wnioskodawczyni nie jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja k.84 akt KRUS/ W dniu 9 listopada 2018 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie C.

Legislator headnote

AI generated

art. 217 § 1 k.p.c; VIII U 2344/18 · Sąd powszechny: W takim też zakresie Sąd orzekał w niniejszej sprawie, zaś kwestia choroby zawodowej nie miała wpływu na wydanie orzeczenia. W tym miejscu wskazać należy, że dowód z opinii biegłego ma szczególny charakter, a mianowicie korzysta się z niego w wypadkach wymagających wiadomości specjalnych. Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art. 217 § 1 k.p.c. W konsekwencji nie można przyjąć, że Sąd obowiązany jest dopuścić dowód z kolejnych biegłych w każdym wypadku, gdy złożona opinia jest niekorzystna dla strony.

Keywords

AI generated
occupational disease incapacity for work residual earning capacity occupational disability pension expulsion despite health conditions chronic illness

Cited Legislation

AI generated
art. 217 § 1 k.p.c
Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art. 217 § 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2344/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 29 października 2018 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił C. J. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że została ona wydana w oparciu o orzeczenie Komisji Lekarskiej Kasy z dnia 25 października 2018 r., która stwierdziła, że wnioskodawczyni nie jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja k.84 akt KRUS/ W dniu 9 listopada 2018 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie C.

J. od w/w decyzji, w którym wniosła o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. W treści odwołania C. J. wskazała, że od daty przyznania poprzedniej renty stan jej zdrowia ulega systematycznemu pogorszeniu, a co również istotne, Lekarz Orzecznik Kasy w dniu 25 września 2018 r. uznał ją za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym do października 2020 r. /odwołanie k.3 – 5/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.6 – 6 odwrót/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Ubezpieczona C. J. urodziła się (...) C. J. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników. /okoliczności bezsporne/ Decyzją z dnia 27 września 2017 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przyznał C. J. prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym w okresie od 1 sierpnia 2017 r. do 30 września 2018 r. /decyzja k.45 – 47 akt KRUS/ W dniu 3 września 2018 r. C. J. złożyła wniosek o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy. /wniosek k.58 – 60 akt KRUS/ Lekarz Rzeczoznawca KRUS uznał C.

J. za okresowo całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym do października 2020 r. /orzeczenie z dnia 25 września 2018 r. k.79 akt KRUS/ Powyższe orzeczenie zostało zakwestionowane przez Lekarza (...) Inspektora KRUS. /okoliczność bezsporna/ Komisja Lekarska Kasy nie uznała C. J. za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. U C. J. nie stwierdzono niezdolności do samodzielnej egzystencji. /orzeczenie z dnia 25 października 2018 r. k.82 akt KRUS/ Powyższe orzeczenie legło u podstaw wydania przez Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zaskarżonej decyzji. /decyzja k.84 akt KRUS/ Badaniem pulmonologicznym rozpoznano u wnioskodawczyni astmę oskrzelową pochodzenia zawodowego oraz alergiczny nieżyt nosa.

Z uwagi na występujące schorzenie, wnioskodawczyni nie może wykonywać osobiście pracy w gospodarstwie rolnym. Pomimo bowiem stosowania leków wziewnych oraz maski ochronnej na twarz, przy kontakcie ze zbożem, czy też podczas pracy w oborze, u wnioskodawczyni występuje wodnisty katar, łzawienie oczu, napadowe kichanie oraz kaszel. Występujące u wnioskodawczyni objawy kliniczne całkowicie uniemożliwiają jej pracę w gospodarstwie rolnym. C. J. jest nadal całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym do 31 października 2020 r. /opinia k.25 - 27 biegłego pulmonologa A.

M./ U C. J. rozpoznano: nadciśnienie tętnicze bez objawów zajęcia serca oraz astmę oskrzelową pochodzenia zawodowego. Rozpoznane nadciśnienie tętnicze bez objawów zajęcia serca nie obniża sprawności organizmu wnioskodawczyni w stopniu powodującym długotrwałą, całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym z przyczyn kardiologicznych. /opinia k.29 – 30 odwrót biegłego sądowego kardiologa B. Lao – G./ Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dowodów z dokumentów w postaci orzeczenia Lekarza Rzeczoznawcy KRUS i Komisja Lekarskiej Kasy, wniosku o przyznanie renty oraz opinii lekarskich.

W toku postępowania wnioskodawczyni zakwestionowała ustalenia Komisji Lekarskiej Kasy wskazujące, że nie jest ona całkowicie niezdolna do pracy. Celem weryfikacji stanowiska wnioskodawcy, Sąd dopuścił dowód z opinii biegłych sądowych specjalistów w dziedzinie: pulmonologii A. M. oraz kardiologii B. Lao – G.. Biegli wydali opinie po przeprowadzeniu stosownych badań i analizie dostępnej dokumentacji lekarskiej wnioskodawcy. Określili schorzenia występujące u wnioskodawczyni oraz ocenili ich znaczenie dla jej zdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Wskazać należy, że o ile ze złożonej przez specjalistę w dziedzinie kardiologii opinii wynikało, że schorzenia występujące u wnioskodawczyni nie powodują stwierdzenia u niej całkowitej niezdolności do pracy, o tyle specjalista w dziedzinie pulmonologii wskazywał, że schorzenia natury pulmonologicznej stanowią podstawę do stwierdzenia istnienia u wnioskodawczyni stanu całkowitej niezdolności do pracy. Co jednak istotne, biegły pulmonolog szczegółowo wyjaśnił, dlaczego występujące aktualnie u wnioskodawczyni objawy kliniczne uniemożliwiają pracę w gospodarstwie rolnym.

W ocenie Sądu opinia biegłego sądowego A. M. daje zatem pełny obraz zdrowia wnioskodawcy. Sąd podkreśla, że organ rentowy w piśmie procesowym z dnia 18 kwietnia 2019 roku z jednej strony zakwestionował opinię pulmonologa, z drugiej zaś strony podniósł, że opinia biegłej pulmonolog jest zwięzła, rzeczowa oraz poparta wynikami badań dodatkowych ( pismo k 48). W ocenie Sądu to, że u wnioskodawczyni rozpoznano chorobę zawodową nie ma wpływu na ocenę wartości dowodowej opinii biegłej pulmonolog, bowiem wnioskodawczyni choruje od lat i w związku ze schorzeniami pulmonologicznymi miała już przyznane prawo do renty rolniczej z ogólnego stanu zdrowia.

W takim też zakresie Sąd orzekał w niniejszej sprawie, zaś kwestia choroby zawodowej nie miała wpływu na wydanie orzeczenia. W tym miejscu wskazać należy, że dowód z opinii biegłego ma szczególny charakter, a mianowicie korzysta się z niego w wypadkach wymagających wiadomości specjalnych. Do dowodów tych nie mogą więc mieć zastosowania wszystkie zasady o prowadzeniu dowodów, a w szczególności art. 217 § 1 k.p.c. W konsekwencji nie można przyjąć, że Sąd obowiązany jest dopuścić dowód z kolejnych biegłych w każdym wypadku, gdy złożona opinia jest niekorzystna dla strony.

Sąd ma obowiązek dopuszczenia dowodu z opinii kolejnych biegłych, jedynie wtedy gdy zachodzi tego potrzeba, a więc wówczas gdy opinia złożona już do sprawy zawiera istotne braki, względnie też nie wyjaśnia istotnych okoliczności (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 lutego 1974 roku II CR 817/73, nie publ.).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. Zgodnie z treścią art.21 ust.1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2019 r. , poz. 299) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:

1. podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2. jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3. całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Brak choćby jednego z ww. warunków powoduje brak prawa do świadczenia. W niniejszej sprawie spór między stronami ograniczał się do oceny stanu zdrowia ubezpieczonej pod kątem niezdolności do pracy.

Zgodnie z treścią art.21 ust.5 ww. ustawy za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Zgodnie zaś z treścią art.22 ust. 1 ww. ustawy rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy przyznaje się jako rentę stałą, jeżeli całkowita niezdolność ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym jest trwała i nie orzeczono celowości przekwalifikowania zawodowego. W pozostałych przypadkach renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jako renta okresowa przez okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy lub do czasu objęcia rencisty innym ubezpieczeniem społecznym.

Ustalenia dokonane w toku przedmiotowej sprawy uzasadniają zmianę zaskarżonej decyzji. Przeprowadzone postępowanie wykazało bowiem, że ubezpieczona jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art.21 ust.5, wskazanej powyżej ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanej w toku postępowania sądowego opinii biegłego pulmonologa tj. biegłego o specjalizacji odpowiadającej charakterowi dominujących u wnioskodawczyni schorzeń. Występujące u C. J. schorzenia w postaci astmy oskrzelowej oraz alergicznego nieżytu nosa, pomimo stosowania leków wziewnych oraz maski ochronnej na twarz, całkowicie uniemożliwiają jej osobiste wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym.

W konsekwencji wnioskodawczyni jest nadal całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym, począwszy od dnia następnego po dniu ustania dotychczasowego prawa do renty tj. od 1 października 2018 r. do 31 października 2020 r. Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 27 listopada 2000 roku, I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84, Legalis nr 49256).

Przy ocenie biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 października 1987 roku, II URN 228/87, (...)). Wobec powyższego Sąd na podstawie art.477 14§2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał C. J. prawo do renty rolniczej od dnia 1 października 2018 r. do dnia 31 października 2020 r. z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Zarządzenie: odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawczyni S.B.