Legislator Case Law & Legislation
IX U 982/18 AI generated

IX U 982/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 982/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 25.05.2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ponownie ustalił ubezpieczonemu A. I. (I.) wartość kapitału początkowego na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Kolejną decyzją z dnia 28.05.2018r. Oddział ZUS przeliczył ubezpieczonemu wysokość emerytury począwszy od dnia 01.03.2018r. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji wniósł o ich zmianę poprzez uwzględnienie okresów zatrudnienia w (...) PW (...) od dnia 18.12.1970r. do 26.04.1972r., w (...) od dnia 02.05.1974r. do dnia 21.6.1974r., w (...) Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.07.1974r. do dnia 30.09.1978r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.10.1978r. do dnia 16.07.1980r.

Legislator headnote

AI generated

IX U 982/18 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 25.05.2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ponownie ustalił ubezpieczonemu A. I. (I.) wartość kapitału początkowego na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Kolejną decyzją z dnia 28.05.2018r. Oddział ZUS przeliczył ubezpieczonemu wysokość emerytury począwszy od dnia 01.03.2018r. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji wniósł o ich zmianę poprzez uwzględnienie okresów zatrudnienia w (...) PW (...) od dnia 18.12.1970r. do 26.04.1972r., w (...) od dnia 02.05.1974r. do dnia 21.6.1974r., w (...) Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.07.1974r. do dnia 30.09.1978r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.10.1978r. do dnia 16.07.1980r.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity suspension of pension effective date gainful employment past retirement age retroactivity of disability pension employment status qualification
AI generated
IV U 67/21
Decyzją z 5.01.2021r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł.
VII U 410/23
pkt 1. wyroku z 29 maja 2023 r. R. J. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. z 21 grudnia 2022 r. znak (...) i decyzji z 29 grudnia 2022 r. znak (...) (...), wnosząc o ich zmianę poprzez uwzględnienie dla okresu przeliczenia emerytury daty jej przyznania, tj. 1 sierpnia 2022 r. a nie 1 listopada 2022 r., którą to datę błędnie w jego ocenie uznano za miesiąc, w którym złożono wniosek. Odwołujący podniósł, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu jego wniosku z 20 października 2022 r. nie uwzględnił wniosku o zawieszenie biegu terminu na dostarczenie zaświadczenia o odbyciu służby wojskowej.
VII U 1614/20
W dniu 14 grudnia 2020 r. J. K. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 17 listopada 2020 r. znak: (...) (...). Odwołujący wniósł o uwzględnienie jego dwóch świadectw pracy z 1975 r. – wydanych przez (...) – Zakład (...) oraz Zakład (...) do ustalenia wysokości emerytury. Odwołujący wskazał, że świadectwa zostały wydane zgodnie z ówczesnymi przepisami, a zarzuty o braku imiennej pieczątki i podpisie z upoważnienia nie mogą negować okresu pracy i w efekcie jego uprawnień do i tak niskiej emerytury.
V U 967/21
Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
VII U 183/22
W dniu 13 grudnia 2021 r. K. J. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 3 listopada 2021 r., znak (...) (...) zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej zmianę poprzez:  ustalenie prawidłowej wielkości okresów składkowych i nieskładkowych do 31 grudnia1998 r.;  ustalenie prawidłowej i rzeczywistej kwoty wynagrodzenia otrzymywanego z tytułu pracy do 31 grudnia 1998r., z uwzględnieniem wynagrodzenia wskazanego w dokumentach płacowych potwierdzonych, stawek miesięcznych wskazanych w świadectwach pracy i umowach o pracę oraz dokumentów podatkowych;

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 982/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Barbara Kużdrzał-Kiermaszek Protokolant: Joanna Metera przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 15 kwietnia 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania A. I. (I.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o ponowne ustalenie wysokości emerytury i kapitału początkowego na skutek odwołania A. I. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 28 maja 2018r. Znak (...) z dnia 25 maja 2018r. Znak (...) zmienia zaskarżone decyzje w ten sposób, iż zobowiązuje organ rentowy do ustalenia wartości kapitału początkowego przy uwzględnieniu okresów zatrudnienia od 18 grudnia 1970r do 26 kwietnia 1972r, od 2 maja 1974r do 21 czerwca 1974r, od 1 lipca 1974r do 30 września 1978r, od 1 października 1978r do 16 lipca 1980r i przeliczenie emerytury po zastosowaniu nowego kapitału początkowego. Sędzia Sygn. akt IX U 982/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 25.05.2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ponownie ustalił ubezpieczonemu A. I. (I.) wartość kapitału początkowego na podstawie przepisów ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Kolejną decyzją z dnia 28.05.2018r. Oddział ZUS przeliczył ubezpieczonemu wysokość emerytury począwszy od dnia 01.03.2018r. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji wniósł o ich zmianę poprzez uwzględnienie okresów zatrudnienia w (...) PW (...) od dnia 18.12.1970r. do 26.04.1972r., w (...) od dnia 02.05.1974r. do dnia 21.6.1974r., w (...) Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.07.1974r. do dnia 30.09.1978r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.10.1978r. do dnia 16.07.1980r.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Wskazał, iż brak jest podstaw do uwzględnienia do stażu pracy powyższych okresów zatrudnienia w sytuacji gdy, przedłożone świadectwa pracy zawierają błędną datę urodzenia ubezpieczonego. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony urodził się w dniu (...) Organ rentowy decyzją z dnia 25.05.2018r. ustalił ubezpieczonemu wartość kapitału początkowego na dzień 01.01.1999r. uznając za udowodnione 14 lat, 3 miesiące i 1 dzień okresów składkowych oraz 4 miesiące i 4 dni okresów nieskładkowych, oraz przyjmując wskaźnik wysokości podstawy wymiaru, obliczony z dziesięciu lat kalendarzowych od 01.01.1986r. do 31.12.1995r., który wyniósł 27,72%.

Kapitał początkowy na dzień 01.01.1999r. wyniósł 50.534,11 zł. Kolejną decyzją z dnia 28.05.2018r. organ rentowy przeliczył ubezpieczonemu wysokość emerytury w oparciu o tak ustalony kapitał początkowy. Ubezpieczony nie zgodził się z decyzjami organu rentowego domagając się zaliczenia nieuwzględnionych okresów pracy sprzed 1980r. W spornych okresach ubezpieczony był zatrudniony: - w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 18.12.1970r. do 26.04.1972r. na stanowisku ładowacza i kierowcy, - w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Państwowej (...) od dnia 02.05.1974r. do dnia 21.6.1974r.na stanowisku kierowcy towarowego, - w (...) Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.07.1974r. do dnia 30.09.1978r.na stanowisku kierowcy, - w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.10.1978r. do dnia 16.07.1980r.na stanowisku kierowcy i ładowacza.

W życiorysie z dnia 14.12.1970r. złożonym przez ubezpieczonego w pierwszym zakładzie pracy tj. Przedsiębiorstwie (...), popełnił on błąd wpisując, że urodził się w dniu (...) zamiast (...)Pomimo, iż pracodawca sporządził w dniu 17.12.1970r. odpis świadectwa ukończenia szkoły podstawowej dla pracujących, z którego wynika prawidłowa data urodzenia, błąd ten został powielony w kolejnych dokumentach, a następnie w kolejno wydawanych świadectwach pracy przez innych pracodawców, dotyczących spornych okresów. Powyższe Sąd ustalił w oparciu o akta organu rentowego oraz akta osobowe z Przedsiębiorstwa (...), (...) Przedsiębiorstwa (...) i Przedsiębiorstwa (...).

Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.174 ust.2 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz.U. z 2017 poz.1383 ze zm.) przy obliczaniu wartości kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy okresy składkowe, o których mowa w art.6 ustawy oraz okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 powołanej powyżej ustawy. Jak stanowi z art. 6 ust. 1 powołanej powyżej ustawy okresami składkowymi są okresy ubezpieczenia, zaś w myśl art. 7 okresami nieskładkowymi są okresy pobierania wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wypłaconego na podstawie przepisów Kodeksu pracy, zasiłków z ubezpieczenia społecznego : chorobowego lub opiekuńczego, świadczenia rehabilitacyjnego.

Ubezpieczony domagał się zaliczenia do stażu pracy nieuwzględnionych przez organ rentowy okresów zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 18.12.1970r. do 26.04.1972r. na stanowisku ładowacza i kierowcy, w Wojewódzkim Przedsiębiorstwie Państwowej (...) od dnia 02.05.1974r. do dnia 21.6.1974r.na stanowisku kierowcy towarowego, w (...) Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.07.194r. do dnia 30.09.1978r. na stanowisku kierowcy, w Przedsiębiorstwie (...) od dnia 01.10.1978r. do dnia 16.07.1980r. na stanowisku kierowcy i ładowacza. W świetle wyników przeprowadzonego postępowania Sąd uznał żądanie ubezpieczonej za zasadne.

Ze zgromadzonego materiału dowodowego jednoznacznie wynika, że ubezpieczony faktycznie świadczył pracę w powyższych okresach. Zgromadzone w sprawie dowody potwierdzają te okoliczności. Błąd odnoście daty urodzenia ubezpieczonego pojawił w jego dokumentacji osobowej na początku zatrudnienia i był bezmyślnie powielany przez kolejnych pracodawców pomimo, iż w jego dowodzie osobistym oraz na świadectwie ukończenia szkoły wskazano prawidłową datę urodzenia. W ocenie Sądu nie ulega wątpliwości, iż brak zatem podstaw do nieuwzględnienia do stażu pracy okresów zatrudniania ubezpieczonego wskazanych powyżej.

Zajmując takie stanowisko Sąd trybie art.477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w sentencji. Sędzia