Legislator Case Law & Legislation
VII U 1073/18 AI generated

VII U 1073/18 · Sąd powszechny

Case Number VII U 1073/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Z. w dniu 31 sierpnia 2018r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 22 sierpnia 2018r., znak: (...) o ustaleniu wysokości emerytury i podjęciu jej wypłaty od dnia 1 sierpnia 2018r. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona wskazała, że do dnia 27 lipca 2018r. była zatrudniona w Banku (...) S.A., a świadectwo pracy otrzymała w dniu 3 sierpnia 2018r. Dokumenty do ZUS złożyła w dniu 6 sierpnia 2018r., ponieważ 4 i 5 sierpnia 2018r. były dniami wolnymi od pracy. W ocenie ubezpieczonej emerytura powinna być podjęta od lipca 2018r. (odwołanie z dnia 31 sierpnia 2018r., k. 3 a.s.).

Legislator headnote

AI generated

VII U 1073/18 · Sąd powszechny: Odwołanie I. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 22 sierpnia 2018r. podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 103a ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2018r., poz. 1270), zwanej dalej ustawą emerytalną, prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego.

Keywords

AI generated
suspension of pension reapplication for disability pension withdrawal of social benefits recalculation of pension repayment of unemployment benefits effective date
AI generated
III AUa 287/22
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
IV U 1849/16
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
V U 783/13
Ubezpieczona G. J.wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.z dnia 11 marca 2013r., znak (...), odmawiającej podjęcia wypłaty zawieszonej emerytury za okres od 01.10.2011 r. do dnia 31.05.2012 r. Ubezpieczona domagała się zmiany zaskarżonej decyzji w całości poprzez jej uchylenie w części, w jakie decyzja ta zawiesza prawo do emerytury za okres od dnia 01.10.2011 r. do dnia 31.05.2012 r. Nadto wniosła o nakazanie organowi rentowemu wypłaty emerytury poczynając od 01.10.2011 r. wraz z ustawowymi odsetkami od każdej zaległej raty do dnia 31.05.2012 r..
III AUa 817/15
Ubezpieczony J. B. odwołała się od decyzji pozwanego organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 13.08.2014 r., którą ustalono wysokość i podjęto wypłatę emerytury od dnia 01.07.2014 r. Ubezpieczony zarzucił brak uwzględnienia wyrównania i nie przyznania zaległych świadczeń za okres od (...) r. do 30.06.2014 r. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczony wyjaśnił, że wniosek o emeryturę złożył w dniu 17.01.2013 r. Decyzją z 28.01.2013 r. pozwany odmówił prawa do emerytury. Wobec odwołania od tej decyzji, ubezpieczonemu przyznano prawo do emerytury od dnia (...) r. Orzeczenie w tej sprawie uprawomocniło się w dniu 19.06.2014 r. Zaskarżoną decyzją pozwany przyznał wyrównanie za lipiec 2014 r., pomijając wcześniejszy okres, tj. od (...) r. do 30.06.2014 r. Zdaniem ubezpieczonego pozwany potraktował pismo ubezpieczonego z 14.07.2014 r. jako nowy wniosek o wypłatę emerytury, nie zaś jako pismo w dotychczas toczącej się sprawie o przyznanie prawa do emerytury. Zaskarżona decyzja nie zawiera uzasadnienia, co uniemożliwia jej skuteczną kontrolę instancyjną. Ubezpieczony ponadto wskazał, że rozwiązał stosunek pracy łączący go z dotychczasowym pracodawcą na mocy ugody przed sądem, z dniem 25.02.2013 r. i złożył świadectwo pracy w lipcu 2014 r., niezwłocznie po uprawomocnieniu się wyroku. Ubezpieczony twierdził, iż nie wiedział, że będzie ono wcześniej potrzebne, bo dopiero starał się o prawo do emerytury. Również organ nie żądał tego świadectwa w toku postępowania o ustalenie prawa do emerytury. Nadto, nie chciał rezygnować z zatrudnienia przed ostatecznym ustaleniem prawa do emerytury.
III AUa 665/15
Wyrokiem z dnia 27 maja 2015 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 1073/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 listopada 2018 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Agnieszka Stachurska Protokolant: sekr. sądowy Anna Bańcerowska po rozpoznaniu w dniu 28 listopada 2018 r. w Warszawie na rozprawie sprawy I. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych(...)Oddział w W. o wypłatę emerytury na skutek odwołania I. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...)Oddział w W. z dnia 22 sierpnia 2018 r. znak: (...) oddala odwołanie.

UZASADNIENIE

I. Z. w dniu 31 sierpnia 2018r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 22 sierpnia 2018r., znak: (...) o ustaleniu wysokości emerytury i podjęciu jej wypłaty od dnia 1 sierpnia 2018r. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona wskazała, że do dnia 27 lipca 2018r. była zatrudniona w Banku (...) S.A., a świadectwo pracy otrzymała w dniu 3 sierpnia 2018r. Dokumenty do ZUS złożyła w dniu 6 sierpnia 2018r., ponieważ 4 i 5 sierpnia 2018r. były dniami wolnymi od pracy. W ocenie ubezpieczonej emerytura powinna być podjęta od lipca 2018r. (odwołanie z dnia 31 sierpnia 2018r., k. 3 a.s.).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie z dnia 26 września 2018r. wniósł o jego oddalenie na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy wskazał, że decyzją z dnia 17 grudnia 2014r. przyznał ubezpieczonej emeryturę, której wypłata podlegała zawieszeniu, ponieważ I. Z. kontynuowała zatrudnienie. W dniu 7 sierpnia 2018r. do Oddziału wpłynął wniosek ubezpieczonej o ponowne obliczenie emerytury, do którego dołączyła świadectwo pracy potwierdzające ustanie zatrudnienia z dniem 27 lipca 2018r.

Po rozpoznaniu ww. wniosku organ rentowy zaskarżoną decyzją ponownie ustalił wysokość świadczenia i podjął jego wypłatę od dnia 1 sierpnia 2018r., tj. od miesiąca złożenia wniosku (odpowiedź na odwołanie z dnia 26 września 2018r., k. 6 a.s.). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: I. Z. w dniu 15 października 2014r. złożyła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. wniosek o emeryturę. Wówczas pozostawała w zatrudnieniu w Banku (...) S. A. w W. (wniosek o emeryturę z dnia 15 października 2014r., k. 2 tom II akt emerytalnych).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. decyzją z dnia 17 grudnia 2014r. przyznał ubezpieczonej emeryturę, której wypłata podlegała zawieszeniu, ponieważ I. Z. kontynuowała zatrudnienie (decyzja z dnia 17 grudnia 2014r., k. 21 tom II akt emerytalnych). Z dniem 27 lipca 2018r. stosunek pracy I. Z. w Banku (...) S. A. w W. zakończył się (świadectwo pracy, k. 27 tom II akt emerytalnych). Świadectwo pracy zostało ubezpieczonej przesłane pocztą i odebrane w pierwszych dniach sierpnia 2018r. (kopia koperty, k. 4-5 a.s.). W dniu 6 sierpnia 2018r. ubezpieczona złożyła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. wniosek o ponowne obliczenie świadczenia emerytalnego.

Do wniosku dołączyła świadectwo pracy, które otrzymała od Banku (...) S. A. w W. (wniosek o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno – rentowego, k. 26 tom II akt emerytalnych, świadectwo pracy, k. 27 tom II akt emerytalnych). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. decyzją z dnia 22 sierpnia 2018r., znak: (...), ustalił wysokość emerytury I. Z. i podjął wypłatę tego świadczenia od dnia 1 sierpnia 2018r., tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek (decyzja z dnia 22 sierpnia 2018r., k. 28 tom II akt emerytalnych).

Powyższy stan faktyczny, który nie był między stronami sporny, Sąd ustalił na podstawie powołanych dokumentów, które nie były one przez strony kwestionowane.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie I. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 22 sierpnia 2018r. podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 103a ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2018r., poz. 1270), zwanej dalej ustawą emerytalną, prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego.

W rozpatrywanej sprawie poza sporem pozostawało, że I. Z. pozostawała w stosunku pracy, wobec czego świadczenie emerytalne, zgodnie z zacytowanym przepisem zostało zawieszone. Możliwość wznowienia zawieszonego świadczenia przewiduje art. 135 ust. 1 ustawy emerytalnej. Stanowi on, że w razie ustania przyczyny powodującej wstrzymanie wypłaty świadczenia, wypłatę wznawia się od miesiąca ustania tej przyczyny, jednak nie wcześniej niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o wznowienie wypłaty lub wydano z urzędu decyzję o jej wznowieniu, z uwzględnieniem ust.

2. Ustęp 2 przewiduje natomiast, że w przypadkach określonych w art. 134 ust. 1 pkt 5 (chodzi o zawieszenie świadczeń, kiedy świadczenia nie mogą być doręczone z przyczyn niezależnych od organu rentowego) wypłatę świadczenia wznawia się od miesiąca, w którym ją wstrzymano, jednak za okres nie dłuższy niż 3 lata poprzedzające bezpośrednio miesiąc, w którym zgłoszono wniosek o wznowienie wypłaty Ww. przepis art. 135 ust. 1 stanowi przejaw wynikającej z ustawy emerytalnej generalnej zasady wynikającej z art. 116 ust. 1, którą jest wnioskowy charakter świadczeń i to w przedmiocie nabycia prawa, jak i dalszych przeliczeń świadczenia.

Wyjątkami są sytuacje przewidziane w przepisach, kiedy organ rentowy wydaje decyzję z urzędu. Konsekwencją wnioskowego charakteru świadczeń jest uregulowanie w przepisie art. 129 ust. 1 ustawy emerytalnej, maksymalnego wstecznego terminu podjęcia wypłaty. Dotyczy to pierwszego dnia miesiąca złożenia wniosku, o ile w tej dacie spełnione są wszystkie warunki do powstania prawa o podjęcie jego wypłaty. W zakresie podjęcia wypłaty świadczeń po przeliczeniu zasadę tę powtarza przepis art. 133 ust. 1 ustawy, a w zakresie wznowienia wypłaty świadczeń – art. 135 ustawy.

W świetle powołanych regulacji i generalnej zasady wprowadzonej do ustawy o emeryturach i rentach z FUS, organ rentowy prawidłowo podjął wypłatę świadczenia emerytalnego od dnia 1 sierpnia 2018r., a więc od miesiąca, w którym został złożony stosowny wniosek. Takie stanowisko wynika z tego, że w ustawie o emeryturach i rentach z FUS brak jest podstaw prawnych, które modyfikowałyby powyższą zasadę, nawet jeśli I. Z. otrzymała świadectwo pracy w pierwszych dniach sierpnia 2018r. i niezwłocznie złożyła wniosek do ZUS. Na marginesie należy wskazać, że w rozważanym przypadku ubezpieczona miała możliwość złożenia w lipcu 2018r. wniosku o wznowienie wypłaty emerytury.

Po zakończeniu stosunku pracy, mimo braku świadectwa pracy, mogła skierować do organu rentowego sformalizowany wniosek, a później dołączyć dokument wydany przez pracodawcę. Jedyną sytuacją, w której możliwe byłoby wznowienie wypłaty emerytury od lipca 2018r. byłaby ta, w której Sąd stwierdziłby, że doszło do popełnienia błędu przez organ rentowy, na co wskazuje art. 135 ust. 3 ustawy emerytalnej. Określenie "błąd organu rentowego" obejmuje jednak takie tylko sytuacje, w których organ rentowy miał podstawy do przyznania świadczenia, lecz z przyczyn leżących po jego stronie tego nie uczynił.

Za takie przyczyny można uznać wszelkie zaniedbania tego organu, każdą obiektywną wadliwość decyzji, niezależnie od tego czy jest ona skutkiem pomyłki, celowego działania organu rentowego, czy też rezultatem niewłaściwych działań pracodawców albo wadliwej techniki legislacyjnej i w konsekwencji niejednoznaczności stanowionych przepisów. W rozważanym przypadku takiego błędu Sąd nie stwierdził, wobec czego odwołanie, jako bezzasadne, podlegało oddaleniu na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. ZARZĄDZENIE (...)