Legislator Case Law & Legislation
IV U 181/18 AI generated

IV U 181/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 181/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

D. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 29.08.2018 r. znak (...) - (...), odmawiającej mu przyznania prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 sierpnia 2108 r. do 3 września 2018 r. Wnioskodawca żądał zmiany decyzji poprzez przyznanie prawa do zasiłku chorobowego w tym okresie. W uzasadnieniu odwołania wnioskodawca wskazał, że wbrew twierdzeniom organu rentowego jako osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę nabył prawo do zasiłku chorobowego, ponieważ był zatrudniony w okresie od 2.07.2018 r. do 31.07.2018 r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy (k.

Legislator headnote

AI generated

IV U 181/18 · Sąd powszechny: W przedmiotowej sprawie stan faktyczny nie był sporny. D. D. był zatrudniony na podstawie umowy o pracę przez 30 dni - od 2 lipca 2018 r. do 31 lipca 2018 r. i podlegał z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Od dnia 1 sierpnia 2018 r. do 3 września 2018 r. był niezdolny do pracy z powodu choroby. Oznacza to, że D. D. nabył prawo do zasiłku chorobowego, albowiem upłynęło 30 dni jego nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, a D. D. podlegał temu ubezpieczeniu obowiązkowo, co wypełnia dyspozycję przepisu art. 4 Ustawy.

Keywords

AI generated
sick leave daily sickness allowance duration of incapacity cessation of disability pension occupational disability benefits eligibility for unemployment benefits
AI generated
V U 232/20
Ubezpieczona S. K. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 18.09.2020 r. którą organ rentowy odmówił jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 02.05.2020 r. do dnia 08.10.2020 r. W uzasadnieniu powołała się na treść art. 7 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia chorobowego w razie choroby i macierzyństwa, wskazują, że jej niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego i trwała powyżej 30 dni.
IV U 336/18
Decyzją z 10.09.2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. odmówił odwołującej B. L. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13.08.2018 r. do 26.08.2018 r. z tytułu zatrudnienia u płatnika (...) spółka z o.o. W uzasadnieniu podano, że niezdolność do pracy odwołującej powstała 29 czerwca 2018 r. i z tym dniem ustał również tytuł ubezpieczenia. Od 5 lutego 2018 r. odwołująca prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i do 29 czerwca 2018 r. była z tego tytułu objęta wyłącznie ubezpieczeniem zdrowotnym. Dopiero 13 lipca 2018 r. odwołująca dokonała zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i od tej daty przysługuje jej prawo do zasiłku chorobowego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.
IV U 1159/25
Ubezpieczona G. P. wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego – Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we E. z dnia 27 sierpnia 2025 r. znak: (...), którą organ na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa odmówił prawa do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. z siedzibą w/we dr. A.
VI U 107/17
Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)w W.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 181/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 listopada 2018 r. Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Marta Ładzińska Protokolant: Katarzyna Przybylska po rozpoznaniu w dniu 20 listopada 2018 r. w Jeleniej Górze sprawy z odwołania D. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. na skutek odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 29.08.2018 r. znak (...) - (...) w przedmiocie zasiłku chorobowego zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 29.08.2018 r. znak (...) - (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy D. D. (D.) prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 01 sierpnia 2018 r. do dnia 03 września 2018 r. Sygn. akt IV U 181/18

UZASADNIENIE

D. D. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 29.08.2018 r. znak (...) - (...), odmawiającej mu przyznania prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 sierpnia 2108 r. do 3 września 2018 r. Wnioskodawca żądał zmiany decyzji poprzez przyznanie prawa do zasiłku chorobowego w tym okresie. W uzasadnieniu odwołania wnioskodawca wskazał, że wbrew twierdzeniom organu rentowego jako osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę nabył prawo do zasiłku chorobowego, ponieważ był zatrudniony w okresie od 2.07.2018 r. do 31.07.2018 r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy (k.

9) wniósł o jego oddalenie. Organ rentowy zarzucił, że choć wnioskodawca był zatrudniony przez okres 30 dni, jednak jego niezdolność do pracy nastąpiła po ustaniu ubezpieczenia. Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: D. D. był zatrudniony na podstawie umowy o pracę przez 30 dni - od 2 lipca 2018 r. do 31 lipca 2018 r. i podlegał z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Od dnia 1 sierpnia 2018 r. do 3 września 2018 r. D. D. był niezdolny do pracy z powodu choroby. ( dowód : bezsporne, a nadto: dokumenty zawarte w aktach organu rentowego) Decyzją z dnia z dnia 29.08.2018 r. znak (...) - (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. odmówił wnioskodawcy prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 sierpnia 2108 r. do 3 września 2018 r., w uzasadnieniu wskazując, że jego niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia. ( dowód : bezsporne, a nadto: dokumenty zawarte w aktach organu rentowego) Ustalając stan faktyczny Sąd oparł się na dowodach z dokumentów zgromadzonych w aktach organu rentowego.

Stan faktyczny w niniejszej sprawie nie był sporny, sporna była jedynie jego ocena prawna.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie było uzasadnione i zasługiwało na uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawcy był przepis art. 4 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 7 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 77 poz. 512 ze zm.). Na mocy przepisu art. 4 ust. 1 pkt 1 cytowanej ustawy ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, jeśli podlega obowiązkowo temu ubezpieczeniu. Natomiast przepis art. 7 Ustawy stanowi, że zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego.

W przedmiotowej sprawie stan faktyczny nie był sporny. D. D. był zatrudniony na podstawie umowy o pracę przez 30 dni - od 2 lipca 2018 r. do 31 lipca 2018 r. i podlegał z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Od dnia 1 sierpnia 2018 r. do 3 września 2018 r. był niezdolny do pracy z powodu choroby. Oznacza to, że D. D. nabył prawo do zasiłku chorobowego, albowiem upłynęło 30 dni jego nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, a D. D. podlegał temu ubezpieczeniu obowiązkowo, co wypełnia dyspozycję przepisu art. 4 Ustawy.

Jednocześnie Sąd ustalił, że niezdolność wnioskodawcy do pracy trwała od 1 sierpnia 2018 r. do 3 września 2018 r., a więc 34 dni i powstała pierwszego dnia po ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego – tytuł ubezpieczenia ustał w dniu 31 lipca 2018 r., a niezdolność do pracy powstała 1 sierpnia 2018 r. Tak ustalony stan faktyczny wypełnia dyspozycję przepisu art. 7 Ustawy, co oznacza, że mimo ustania tytułu ubezpieczenia wnioskodawcy przysługuje prawo do zasiłku chorobowego na mocy przepisu art. 7 Ustawy. Przenosząc powyższe rozważania na okoliczności niniejszego postępowania stwierdzić należy, że skoro wnioskodawca podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu przez okres 30 dni, a jego niezdolność do pracy wystąpiła w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia i trwała dłużej niż 30 dni, przysługuje mu w okresie tej niezdolności do pracy prawo do zasiłku chorobowego, co skutkowało orzeczeniem jak w sentencji.

W związku z powyższym na mocy przepisu art. 477 (14) § 2 k.p.c. odwołanie uwzględniono i zmieniono decyzję organu rentowego. W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji.