Legislator Case Law & Legislation
V U 44/18 AI generated

V U 44/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 44/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 21 grudnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. pozbawił ubezpieczonego F. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 3 listopada 2016 roku do 31 marca 2017 roku i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 26 270,82 zł. Organ uzasadnił, że ubezpieczony wykorzystywał zwolnienie lekarskie niezgodnie z przeznaczeniem w sposób wskazany w protokole tj. czyścił obuwie, odzież, konserwował sprzęt, czyścił pomieszczenia i naprawiał oświetlenie. (vide: akta organu rentowego) W odwołaniu ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji w całości.

Legislator headnote

AI generated

V U 44/18 · Sąd powszechny: Jak stanowi przepis art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 j.t. ze zm.) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie z treścią art. 17 ust. 1 tej ustawy ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits health insurance exemption voluntary unemployment expulsion despite health conditions waiver of insurance benefits health insurance voucher

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 44/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 września 2018 roku Sąd Rejonowy w Rybniku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Wiesław Jakubiec Sędziowie/Ławnicy: -/- Protokolant : starszy protokolant sądowy Izabela Niedobecka-Kępa po rozpoznaniu w dniu 5 września 2018 roku w Rybniku na rozprawie sprawy F. B. przy udziale zainteresowanego ./. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania F. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 21 grudnia 2017 roku sygn. (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu prawo do zasiłku chorobowego za okres od 3 listopada 2016 roku do 31 marca 2017 roku, a także stwierdza brak obowiązku przez ubezpieczonego zwrotu pobranego zasiłku chorobowego. Sygn. V U 44/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 21 grudnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. pozbawił ubezpieczonego F. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 3 listopada 2016 roku do 31 marca 2017 roku i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 26 270,82 zł. Organ uzasadnił, że ubezpieczony wykorzystywał zwolnienie lekarskie niezgodnie z przeznaczeniem w sposób wskazany w protokole tj. czyścił obuwie, odzież, konserwował sprzęt, czyścił pomieszczenia i naprawiał oświetlenie. (vide: akta organu rentowego) W odwołaniu ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji w całości.

Wskazał, że czynności miały charakter sporadyczny a kwota, którą uzyskiwał była niewielka. (vide: k. 3-7) W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując wcześniejsze twierdzenia. (vide k: 8-9) Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony F. B. był zatrudniony w (...) S.A. KWK (...). W okresie m. in. od 19 października 2016 roku do 31 marca 2017 roku był niezdolny do pracy z powodu urazu nogi. Niezależnie od tego był związany umową zlecenia z Gminą i Miastem C.. Do jego zadań w ramach umowy zlecenia należało m. in. zapewnienie stałej gotowości i sprawności sprzętu strażackiego Ochotniczej Straży Pożarnej w S., konserwacja sprzętu czy kontrola jego stanu ilościowego.

Za wykonywanie tych czynności otrzymywał 220 zł. Dowód: pismo (...) S.A. z kartą zasiłkową, wyjaśnienie ubezpieczonego, pismo (...) C. z oświadczeniami ubezpieczonego i kartami pracy – akta organu rentowego, przesłuchanie ubezpieczonego k. 20v. Ubezpieczony w okresie wskazanej niezdolności do pracy nie wykonywał osobiście obowiązków wynikających z umowy zlecenia. Umowę realizowali pozostali strażacy Ochotniczej Straży Pożarnej w S., a ubezpieczony jedynie podpisywał się pod dokumentem realizacji zadań wynikających z umowy, przy czym początkowym okresie niezdolności do pracy ww. dokumenty przywożono mu do domu do podpisu, a w później on sam przyjeżdżał na krótko aby jej podpisać.

Otrzymywane z tytułu zlecenia pieniądze ubezpieczony przekazał od razu na rzecz OSP w S.. Dowód: zeznania świadka Ł. F. k. 52v, zeznania świadka M. W. k. 52v, przesłuchanie ubezpieczonego k. 20v. Decyzją z 21 grudnia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. pozbawił ubezpieczonego F. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 3 listopada 2016 roku do 31 marca 2017 roku i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 26 270,82 zł. Dowód: decyzja z 21 grudnia 2017 roku – akta organu rentowego.

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w postaci ww. dokumentów, których prawdziwości strony co do zasady nie kwestionowały oraz w oparciu o dowód z zeznań wskazanych świadków oraz z przesłuchania stron ograniczony do przesłuchania ubezpieczonego, które wraz z pozostałymi dowodami tworzą spójny i logiczny obraz przedstawiający stan faktyczny sprawy. W pismach Gminy i Miasta C. wskazano, że ubezpieczony osobiście wykonywał pracę. Mimo to, Sąd uwierzył ubezpieczonemu i słuchanym świadkom, że tak nie było.

Burmistrz Gminy i Miasta C. podał, że okoliczność osobistej pracy została stwierdzona jedynie na podstawie posiadanej dokumentacji. Ubezpieczony potwierdził, że dokumentacja taka istnieje – będąc niezdolnym do pracy składał rozliczenia do umowy zlecenia w których podawał liczbę godzin i wykonane prace. Jak podał ubezpieczony, robił to, bo zawarta umowa zlecenia nie pozwalała na przekazania obowiązków osobie trzeciej. Słuchani świadkowie potwierdzili jednak, że to oni dbali o sprzęt strażacki, gdy ubezpieczony był niezdolny do pracy.

Aktywność ubezpieczonego ograniczała się jedynie do podpisania się pod dokumentami. Zeznania świadków były spójne z zeznaniami ubezpieczonego. Skoro ubezpieczony miał nogę w gipsie, logiczne jest, że nie dałby rady wykonywać ciężkiej, fizycznej pracy osobiście. Mimo, że pierwotnie przyjął inną linię obrony (wskazywał na incydentalny i wymuszony charakter czynności), wskazał później że taką obronę wymyślił mu zawodowy pełnomocnik do którego zgłosił się po poradę prawną. Ubezpieczony zrobił to także z obawy przed konsekwencjami, jakie zleceniodawca mógłby wobec niego wyciągnąć w związku z niedopełnieniem obowiązku osobistego świadczenia pracy.

Sąd zważył, co następuje:

Jak stanowi przepis art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 j.t. ze zm.) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie z treścią art. 17 ust. 1 tej ustawy ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Przez działalność zarobkową należy rozumieć każdą działalność dającą źródło utrzymania (zob. uchwała SN z 30 sierpnia 2001 r., sygn. III ZP 11/01). Zgodnie ze słusznym stanowiskiem judykatury wykonywanie przez ubezpieczonego czynności na podstawie stosunku prawnego niebędącego stosunkiem pracy nie uniemożliwia zastosowania art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej. Istotne jest, by czynności uznawane za „pracę” realizowane były w ramach stosunku prawnego przewidującego obowiązek ich osobistego wykonywania przez ubezpieczonego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 listopada 2017 roku, sygn.

III UK 251/16). W myśl art. 84 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 963 ze zmianami) osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu, wraz z odsetkami, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

11. Jak wykazało przeprowadzone postępowanie dowodowe, ubezpieczony od 3 listopada 2016 roku do 31 marca 2017 roku nie wykonywał żadnych czynności związanych z umową zlecenia. Umowę realizowali pozostali strażacy OSP w S. tj. m.in. Ł. F. i M. W.. Ubezpieczony wprawdzie nie poinformował zleceniodawcy o powierzeniu wykonywania czynności innej osobie, jednak okoliczność ta nie dowodzi, że wykonywał pracę osobiście. Wnioskując, ubezpieczony nie spełnił przesłanek utraty prawa do zasiłku wskazanych w art. 17 ust.

1. Skoro ubezpieczony ma prawo do zasiłku, brak podstaw by żądać zwrotu należnego świadczenia. Mając na uwadze powyższe Sąd, działając na podstawie art. 477 14 § 2 kpc, zmienił zaskarżoną decyzją w całości przyznając ubezpieczonemu prawo do zasiłku chorobowego za sporny okres i zwalniając go z obowiązku zwrotu nienależnie pobranego zasiłku wraz z odsetkami.