Legislator Case Law & Legislation
V U 653/18 AI generated

V U 653/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 653/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 31 sierpnia 2018 r., znak: (...), po rozpatrzeniu wniosku z dnia 03 sierpnia 2018 r. odmówił Z. A. prawa do rekompensaty, ponieważ przed dniem 01 stycznia 2009 r. udokumentował 1 rok i 2 miesiące okresu pracy w szczególnym charakterze (nauczycielskiej), wobec wymaganych 15 lat. Jednocześnie organ rentowy nie uznał jako pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia od 01 września 1990 r. do 31 sierpnia 2004 r. w Zespole Szkół w C., ponieważ brak jest informacji czy w okresie wnioskodawca zatrudnienia korzystał z urlopu dla poratowania zdrowia, przebywał na urlopie na dalsze kształcenie się, korzystał z urlopu szkoleniowego, korzystał z przypadających po dniu 14 listopada 1991 r. okresów niezdolności do pracy, za które zostało wypłacone wynagrodzenie, pobierał zasiłki chorobowe lub opiekuńcze.

Legislator headnote

AI generated

art. 92 k.p, art. 188 k.p; V U 653/18 · Sąd powszechny: W odwołaniach od powyższych decyzji Z. A. wniósł o ich zmianę poprzez ustalenie rekompensaty i przeliczenie emerytury z uwzględnieniem rekompensaty. Wnioskodawca podał, że był nauczycielem praktycznej nauki zawodu oraz wskazując na treść świadectw pracy z dnia 28 lutego 2006 r. i z dnia 23 sierpnia 2006 r. stwierdził, że nie korzystał z urlopu bezpłatnego, nie otrzymał świadczeń o których mowa w art. 92 k.p., nie wykorzystywał zwolnienia, o którym mowa w art. 188 k.p. i że nie wykorzystywał dodatkowego urlopu albo innych uprawnień lub świadczeń przewidzianych przepisami prawa pracy.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity continuous operation cessation of gainful employment duration of incapacity employment status reasonable alternative employment

Cited Legislation

AI generated
art. 92 k.p
stwierdził, że nie korzystał z urlopu bezpłatnego, nie otrzymał świadczeń o których mowa w art. 92 k.p., nie wykorzystywał zwolnienia, o którym mowa w art.
art. 188 k.p
92 k.p., nie wykorzystywał zwolnienia, o którym mowa w art. 188 k.p.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 653/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 marca 2019 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Krzysztof Główczyński Protokolant: star. sekr. sądowy Magdalena Teteruk po rozpoznaniu w dniu 5 marca 2019 r. w Legnicy sprawy z wniosku Z. A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem rekompensaty na skutek odwołań Z. A. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 31 sierpnia 2018 r. i 03 października 2018 r. znak (...) zmienia decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 31 sierpnia 2018 r. znak (...) i 03 października 2018 r. w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy Z. A. prawo do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem rekompensaty z tytułu pracy w szczególnych warunkach od dnia 01 września 2018 r. Sygn. akt VU 653/18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 31 sierpnia 2018 r., znak: (...), po rozpatrzeniu wniosku z dnia 03 sierpnia 2018 r. odmówił Z. A. prawa do rekompensaty, ponieważ przed dniem 01 stycznia 2009 r. udokumentował 1 rok i 2 miesiące okresu pracy w szczególnym charakterze (nauczycielskiej), wobec wymaganych 15 lat. Jednocześnie organ rentowy nie uznał jako pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia od 01 września 1990 r. do 31 sierpnia 2004 r. w Zespole Szkół w C., ponieważ brak jest informacji czy w okresie wnioskodawca zatrudnienia korzystał z urlopu dla poratowania zdrowia, przebywał na urlopie na dalsze kształcenie się, korzystał z urlopu szkoleniowego, korzystał z przypadających po dniu 14 listopada 1991 r. okresów niezdolności do pracy, za które zostało wypłacone wynagrodzenie, pobierał zasiłki chorobowe lub opiekuńcze.

Poza tym w odniesieniu do okresów pracy od 01 września 2007 r. do 30 czerwca 2008 r. i od 01 września 2008 r. do 31 grudnia 2008 r. w Zespole Szkół Nr(...) w L. organ rentowy wskazał, że w tych okresach ubezpieczony pełnił funkcję nauczyciela/magazyniera. Z kolei decyzją z dnia 03 października 2018 r., po rozpatrzeniu wniosku z dnia 03 sierpnia 2018 r. organ rentowy odmówił przeliczenia emerytury Z. A. z uwzględnieniem rekompensaty, bowiem przed dniem 01 stycznia 2009 r. udokumentował 2 lata i 4 miesiące okresu pracy w szczególnym charakterze (nauczycielskiej), wobec wymaganych 15 lat, i nadal organ rentowy nie uznał jako pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia od 01 września 1990 r. do 31 sierpnia 2004 r. z analogicznych do zawartych w poprzedniej decyzji przyczyn.

W odwołaniach od powyższych decyzji Z. A. wniósł o ich zmianę poprzez ustalenie rekompensaty i przeliczenie emerytury z uwzględnieniem rekompensaty. Wnioskodawca podał, że był nauczycielem praktycznej nauki zawodu oraz wskazując na treść świadectw pracy z dnia 28 lutego 2006 r. i z dnia 23 sierpnia 2006 r. stwierdził, że nie korzystał z urlopu bezpłatnego, nie otrzymał świadczeń o których mowa w art. 92 k.p., nie wykorzystywał zwolnienia, o którym mowa w art. 188 k.p. i że nie wykorzystywał dodatkowego urlopu albo innych uprawnień lub świadczeń przewidzianych przepisami prawa pracy.

Z. A. stwierdził także, że w okresach od 01 września 2007 r. do 30 czerwca 2008 r. i od 01 września 2008 r. do 31 grudnia 2008 r. w pełnym wymiarze czasu pracy był zatrudniony na stanowisku nauczyciela i dodatkowo 3 godziny tygodniowo na stanowisku magazyniera. W odpowiedzi na powyższe odwołania Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. wniósł o ich oddalenie. Poza okolicznościami jakie wynikają z uzasadnienia zaskarżonych decyzji, w odpowiedzi na odwołania wskazał, że w związku przedłożeniem zaświadczenia z dnia 24 września 2018 r. ponownie rozpatrzył wniosek z dnia 03 sierpnia 2018 r. i decyzją z dnia 03 października 2018 r. odmówił wnioskodawcy prawa do rekompensaty, przy czym uznał jako pracę w szczególnym charakterze okresy zatrudnienia od 01 września 2007 r. do 30 czerwca 2008 r. i od 01 września 2008 r. do 31 grudnia 2008 r. w Zespole Szkół Nr(...)w L..

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Z. A. był zatrudniony w Zespole Szkół w C., w pełnym wymiarze czasu pracy, w okresie od 01 września 1994 r. do 31 sierpnia 2004 r. w charakterze nauczyciela praktycznej nauki zawodu. W okresie tego zatrudnienia nie korzystał z urlopu bezpłatnego, urlopu wychowawczego, nie otrzymał wynagrodzenia przewidzianego w art. 92 k.p., nie wykorzystał zwolnienia od pracy przewidzianego w art. 188 k.p. Z całą pewnością w okresie tego zatrudnienia, do 31 grudnia 1998 r. nie korzystał z urlopu bezpłatnego ani urlopu wychowawczego.

D o w ó d: w aktach emerytalnych: świadectwo pracy z dnia 23 sierpnia 2006 r., k. 6., kartoteki płacowe, k. 27 i n, akta osobowe, w tym zaświadczenie, k. 102 Z. A. nie miał przerw w zatrudnieniu, nie korzystał z urlopu dla poratowania zdrowia. Uczył się ale nigdy z tego powodu nie miał przerw w pracy. Nie miał także problemów ze zdrowiem i nie korzystał z zasiłków chorobowych. D o w ó d: zeznanie świadka S. B., k. 39v. Wnioskodawca nie potrzebował legitymacji ubezpieczeniowej, nigdy nie chorował. D o w ó d: oświadczenie wnioskodawcy do protokołu rozprawy, k. 39v.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 21 ustawy z dnia ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U. z 2017 poz.664 ze zm.), rekompensata przysługuje ubezpieczonemu, jeżeli ma okres pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 15 lat. Odmawiając prawa do rekompensaty organ rentowy stwierdził, że świadczenie to Z. A. nie przysługuje z uwagi na to, że nie spełnia określonego wskazanym wyżej przepisem warunku, bowiem do dnia 01 stycznia 2009 r. udowodnił 2 lata i 4 miesiące okresów pracy w szczególnym charakterze (nauczyciela) wobec wymaganych co najmniej 15 lat.

Organ rentowy nie uznał za wykonywaną w takich szczególnych warunkach jego pracy od 01 września 1990 r. do 31 sierpnia 2004 r. w Zespole Szkół w C.. W świetle treści odwołania istota sprawy wymagała przeprowadzenia postępowania dowodowego na okoliczność, czy istotnie we wskazanym okresie zatrudnienia wnioskodawca korzystał z wymienionych w zaskarżonej decyzji urlopów oraz zasiłków. W przekonaniu Sądu całokształt zebranego w sprawie materiału obejmującego treść wskazanego w ustaleniach faktycznych świadectwa pracy, jak również kartoteki zarobkowe wnioskodawcy, zeznanie świadka, akta osobowe i oświadczenie uzasadnia ocenę, że istotnie w spornym okresie wnioskodawca nie miał przerw w zatrudnieniu.

Przedstawionym dowodom organ rentowy nie przedstawił dowodów przeciwnych. Istnieją zatem w przekonaniu Sądu podstawy do przyjęcia, że poza już uznanym przez organ rentowy okresem 2 lat i 4 miesięcy Z. A. udowodnił dalszy okres pracy w szczególnym charakterze od 01 września 1990 r. do 31 sierpnia 2004 r. i tym samym wykazał wymagany do przyznania emerytury z rekompensatą okres 15 lat pracy nauczycielskiej. Dlatego też uwzględniając uzasadnione odwołanie Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. uwzględnił uzasadnione odwołanie i orzekł co do istoty sprawy.