Legislator Case Law & Legislation
XI GC 1453/18 AI generated

XI GC 1453/18 · Sąd powszechny

Case Number XI GC 1453/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Powódka (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością wniosła przeciwko pozwanej (...) spółce akcyjnej pozew o zapłatę kwoty 4551 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie i kosztami procesu, z tytułu pokrycia pełnych kosztów najmu pojazdu zastępczego. Pozwany nie uznał roszczenia, wnosił o oddalenie powództwa w całości. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Dnia 12 marca 2018r. doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego uszkodzeniu uległ samochód marki A. (...) o nr rej. (...), z automatyczną skrzynią biegów, stanowiący własność B.

Legislator headnote

AI generated

art. 100 k.p.c; XI GC 1453/18 · Sąd powszechny: Powództwo było uzasadnione w części. Zgodnie z treścią art. 822 § 1 kc, zgodnie z którym przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której została zawarta umowa ubezpieczenia. Umowa ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej obejmuje szkody, o których mowa w § 1, będące następstwem przewidzianego w umowie wypadku, który miał miejsce w okresie ubezpieczenia (§ 2).

Keywords

AI generated
replacement value insurance motor vehicle expenses undue insurance benefit accident insurance premiums interim accident insurance suspension of insurance cover

Cited Legislation

AI generated
art. 100 k.p.c
Dokonano więc obliczenia: 24* 239,85 = (...),40; (...),40 – (...),65 (odszkodowanie wypłacone) = 3351,75 zł O kosztach procesu orzeczono zgodnie z art. 100 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt XI GC 1453/18

UZASADNIENIE

Powódka (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością wniosła przeciwko pozwanej (...) spółce akcyjnej pozew o zapłatę kwoty 4551 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie i kosztami procesu, z tytułu pokrycia pełnych kosztów najmu pojazdu zastępczego. Pozwany nie uznał roszczenia, wnosił o oddalenie powództwa w całości. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Dnia 12 marca 2018r. doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego uszkodzeniu uległ samochód marki A. (...) o nr rej. (...), z automatyczną skrzynią biegów, stanowiący własność B.

K.. Sprawca szkody posiadał ważną polisę ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych wykupioną w pozwanej (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością. W wyniku wypadku samochód poszkodowanego nie nadawał się do ruchu. Pozwany przyjął na siebie odpowiedzialność co do zasady i wszczął postępowanie likwidacyjne. Z uszkodzonego samochodu korzystała głównie żona poszkodowanego, który w chwili powstania szkody, nie posiadał inne pojazdu, którym mógłby zastąpić samochód uszkodzony. Bezsporne, a nadto dowód: - zeznania poszkodowanego, k. płyta CD k. 109 i protokół skrócony k. 106-108.

W dniu 15.03.2018r., w chwili telefonicznego zgłaszania szkody, poszkodowany został poinformowany o obowiązku współdziałania z ubezpieczycielem przy likwidacji szkody. Nadto przedstawiciel pozwanego poinformował poszkodowanego o przysługującym mu prawie do najęcia pojazdu zastępczego, wyłącznie na czas naprawy oraz akceptowanych przez pozwaną stawkach za najem pojazdów klasy A, B i C, jak również o możliwości ustalenia dalszych warunków wynajmu z inny pracownikiem pozwanej. Poszkodowany posiadał w tym czasie już dwie inne oferty wynajmu pojazdu zastępczego i wyraził chęć zapoznania się ze szczegółową ofertą pozwanej.

Po zakończeniu telefonicznego zgłoszenia szkody, poszkodowany został połączony również telefonicznie z właściwym pracownikiem pozwanej, celem ustalenia warunków oferty. Jak ustalił poszkodowany w ofercie zastrzeżony był wysoki udział własny w mogącej powstać szkodzie. Z tego względu poszkodowany nie przyjął oferty pozwanej. Dowód: - zapis rozmowy telefonicznej, k. płyta DVD k. 52 (od 12 minuty), - zeznania poszkodowanego, k. płyta CD k. 109 i protokół skrócony k. 106-108. Dnia 20.03.2018r. poszkodowany zawarł z (...) Spółką akcyjną umowę najmu pojazdu zastępczego marki T. (...), za stawkę czynszu 239,85 zł brutto dziennie.

Najem trwał do 18.04.2018r. przez 29 dni. Łączna wartość zobowiązania z tytułu najmu pojazdu zastępczego wyniosła 6955,65 zł. Dowód: - umowa najmu wraz OW, k. 66-68, - potwierdzenie zawarcia umowy wraz z aneksami, k. 26, - protokół odbioru, k. 27, - oświadczenie k. 30, - raport z wynajmu, k.

22. W dniu 18.04.2018r. poszkodowany B. K. zawarł z powódką umowę przejęcia długu i cesji wierzytelności. Na jej podstawie powódka zobowiązała się przejąć zobowiązania poszkodowanego związane z najmem pojazdu zastępczego należne wynajmującemu (...) Spółce akcyjnej. Na przejęcie długu spółka wynajmująca pojazd zastępczy wyraziła pisemną zgodę. W zamian za przejęcie zobowiązania poszkodowany przeniósł na powódkę wierzytelność przysługującą mu od pozwanej z tytułu odszkodowania za uszkodzenie pojazdu A. (...) nr rej. (...) w dniu 12.03.2018r.

Dowód: - umowa z dnia 18.04.2018r., k. 23-25. Decyzją z dnia 30 kwietnia 2018r. pozwana przyznała odszkodowanie tytułem najmu pojazdy zastępczego w wysokości 2404,65 zł, uznając za zasadny okres 17 dni najmu za stawkę 115 zł netto za dobę. Dowód: - decyzja, k. 18-19. W okresie najmu przez poszkodowanego pojazdu zastępczego, przeciętna stawka najmu samochodów, na rynku (...), w segmencie (...), wynosiła ok. 227 zł netto, a przedział cenowy wynosił od 193 zł do 254 zł netto. Dowód: - opinia biegłego, k.123-134. Proces związany z ustalaniem zakresu naprawy, kosztów naprawy i procesu naprawy przebiegał w ten sposób, że: - 19.03.2018r. doszło do oględzin,; - 20.03.2018r., rzeczoznawca pozwanej sporządził kosztorys naprawy, - następnie w nieustalonym czasie poszkodowany zlecił nieustalonej osobie naprawę pojazdu, która została przeprowadzona w sposób niezgodny z technologią naprawy, gdyż nie wymieniono drzwi i błotnika, lecz wykonano naprawę blacharską z użyciem dużej ilości masy szpachlowej, - 6.04.2018r. rzeczoznawca pozwanej sporządził drugi kosztorys uwzględniający wymianę czujnika układu wspomagania parkowania, - 9.04.2018r. pozwana przyznała poszkodowanemu odszkodowania z tytułu kosztów naprawy pojazdu, - 12.04.2018r. poszkodowany wstawił pojazd do warsztatu celem wymiany czujnika układu wspomagania parkowania oraz naprawy mechanizmu drzwi i tego samego dnia warsztat zamówił części zamienne - 13.04.2018r. dostarczono część zamienne - 16.04.2018r. warsztat zakończył ww. naprawę - 17.04.2018r. nastąpiły oględziny po dokonanej naprawie i wydano samochód z warsztatu.

Technologiczny czas naprawy pojazdu wynosił 10 dni. Przy uwzględnieniu występujących w tym okresie dni wolnych od pracy, w tym Ś. (...) oraz przy zachowaniu należytej staranności przez warsztat naprawczy i poszkodowanego, naprawa samochodu powinna zakończyć się 13.04.2018r. Łącznie uzasadniony czas ustalaniem zakresu naprawy, kosztów naprawy i procesu naprawy powinien wynieść 24 dni. Dowód: - opinia biegłego, k.123-134. - zlecenie naprawy, k. 32 - decyzja o przyznaniu odszkodowania, na płycie DVD k. 52 (strona 25) - kalkulacja naprawy pozwanego, na płycie DVD k. 52 (strona 30-34) - kalkulacja naprawy serwisu, na płycie DVD k. 52 (strona 83-89).

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo było uzasadnione w części. Zgodnie z treścią art. 822 § 1 kc, zgodnie z którym przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której została zawarta umowa ubezpieczenia. Umowa ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej obejmuje szkody, o których mowa w § 1, będące następstwem przewidzianego w umowie wypadku, który miał miejsce w okresie ubezpieczenia (§ 2).

Zgodnie z § 4 art. 822 kc, uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od zakładu ubezpieczeń. Dla przyjęcia odpowiedzialności ubezpieczyciela konieczne jest zaistnienie przesłanek odpowiedzialności, a więc zdarzenia, z którym umowa wiąże obowiązek odszkodowawczy, powstania szkody oraz związku przyczynowego między zdarzeniem sprawczym, a faktem, z którego szkoda wynika, przy czym zgodnie z art. 361 kc powinien to być adekwatny związek przyczynowy.

W sprawie niespornym był fakt odpowiedzialności pozwanej, zaistnienie zdarzenia powodującego szkodę, sporna pozostawała wysokości szkody w postaci kosztów najmu, w tym okres najmu i stawka najmu. Badając z urzędu legitymację procesową powódki, ustalono, że wynika ona z przedłożonej przedłożył umowę przejęcia długu i cesji zawartą z poszkodowanym - art. 509 kc i 510 kc, zgodnie z którymi wierzyciel może bez zgody dłużnika przenieść wierzytelność na osobę trzecią (przelew), chyba że sprzeciwiałoby się to ustawie, zastrzeżeniu umownemu albo właściwości zobowiązania; wraz z wierzytelnością przechodzą na nabywcę wszelkie związane z nią prawa, w szczególności roszczenie o zaległe odsetki.

Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny lub inna umowa zobowiązująca do przeniesienia wierzytelności przenosi wierzytelność na nabywcę, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej albo że strony inaczej postanowiły. W wyniku zawartej umowy powód – nabywca - przejął zobowiązanie poszkodowanego względem spółki wynajmującej pojazd zastępczy, zaś zgodnie z § 1 ust. 2 tytułem wynagrodzenia, poszkodowany przeniósł na powoda swoją wierzytelność odszkodowawczą względem pozwanej. Tym samym nie ulegało wątpliwości, że umowa przejęcia długu, zgodnie z wolą stron w oparciu o treść art. 353 1 kpc, stanowiła jednocześnie umowę cesji wierzytelności o charakterze zobowiązująco-rozporządzającym.

W zakresie zarzutu pozwanej co do uchybienia przez poszkodowanego obowiązkowi minimalizacji szkody i przyczynieniu się do jej zwiększenia, z uwagi na nieskorzystanie z przedstawionej mu oferty najmu, uznano go za niezasadny. Z przedstawionych przez pozwaną dowodów, w szczególności w postaci nagrania rozmów telefonicznych z poszkodowanym, jak również na podstawie zeznań świadka – poszkodowanego B. K. – istotnie wynikało, że pozwana zaoferowała poszkodowanemu pomoc w najmie pojazdu zastępczego. Przedstawiciel pozwanej zaoferował pojazd zastępczy jednakże wyłącznie na okres naprawy, a podając obowiązujące u pozwanej stawki, wskazał jej wyłącznie dla klas pojazdów A, B i C.

Zdaniem sądu pozwany nie wykazał, aby poszkodowany otrzymał informację o najmie w innej formie niż telefoniczna. W aktach szkody na płycie DVD znajduje się standardowy formularz informacyjny (...), jednakże nie ma dowodu doręczenia tych informacji poszkodowanemu (np. zwrotnego poświadczenia odbioru, czy nadania wiadomości e-mail). Co więcej również poszkodowany zeznając w charakterze świadka, nie był w stanie potwierdzić, czy został poinformowany o wysokości stawki, a nadto zeznał, że jeśli chodzi o auto zastępcze miał kontakt z (...) tylko telefoniczny (k. 107, nagranie k. 109).

Tym samym całkowicie chybiony okazał się zarzut pozwanej zawarty w sprzeciwie od nakazu zapłaty, że poszkodowany nie kontaktować się w celu poznania szczegółów oferty pozwanej. Jak wynikało z nagrania rozmowy poszkodowanego z pracownikiem pozwanej, bezpośrednio po przyjęciu telefonicznego zgłoszenia szkody, został on połączony telefonicznie z uprawnionymi pracownikami pozwanej z działu A.. Co prawda pozwana nie przedłożyła nagrania z tej rozmowy, tym niemniej korespondowało to z treścią zeznań świadka, a jednocześnie jego oświadczeniem z dnia 5.04.2018r.

Tym samym uznano, że istotnie poszkodowany uzyskał informację o wysokim udziale własnym w szkodzie, co stanowiło dla niego okoliczność przesądzającą o odmowie przyjęcia oferty. Co oczywiste na poszkodowanym ciąży obowiązek zapobiegania szkodzie i zmniejszania jej rozmiarów (art. 354 § 2, art. 362 i 826 § 1 k.c.), tzw. minimalizacja szkody. Kwestia ta jest przedmiotem wielu wypowiedzi judykatury, a podsumowaniem orzecznictwa w tym zakresie jest uchwała Sądu Najwyższego z 24 sierpnia 2017 r. w sprawie III CZP 20/17. Wydatki na najem pojazdu zastępczego poniesione przez poszkodowanego, przekraczające koszty zaproponowanego przez ubezpieczyciela skorzystania z takiego pojazdu są objęte odpowiedzialnością z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, jeżeli ich poniesienie było celowe i ekonomicznie uzasadnione.

W tym kontekście istotne znaczenie ma nie tylko równorzędność samego pojazdu, ale także dodatkowych warunków umowy, takich jak np. czas i miejsce udostępnienia oraz zwrotu pojazdu zastępczego czy też obowiązek wpłaty kaucji, czy innych kosztach potencjalnie obciążających najemcę. Jeżeli istotne warunki wynajmu proponowanego przez ubezpieczyciela (we współpracy z przedsiębiorcą wynajmującym pojazdy) czynią zadość ochronie uzasadnionych potrzeb poszkodowanego, nie ma podstaw, by obciążać osoby zobowiązane do naprawienia szkody wyższymi kosztami związanymi ze skorzystaniem przez poszkodowanego z droższej oferty.

Odstępstwa od tej reguły nie uzasadniają drobne niedogodności o charakterze niemajątkowym, które mogą wiązać się np. z koniecznością nieznacznie dłuższego oczekiwania na podstawienie pojazdu zastępczego proponowanego przez ubezpieczyciela- z resztą brak danych aby w sprawie takie niedogodności mogły wystąpić. Mając więc na uwadze, że powód wykazał istnienie i rodzaj przyczyny, dla której poszkodowany nie skorzystał z najmu oferowanego przez pozwaną, sąd uznał ją za tyle istotną, że uzasadniała wybranie innej oferty wynajmu.

Wysoki udział własny w szkodzie w pojeździe zastępczym, stanowi przyszłe, warunkowe zobowiązanie najemcy o charakterze majątkowym. Tym samym zdaniem sądu poszkodowany mógł zasadne nie zgodzić się na przyjęcie takiego zobowiązania i wybrać ofertę, z którą nie wiązało się takie obciążenie. Powód na okoliczność wykazania zasadności przyjętej i dochodzonej stawki najmu, wnosił również o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego. Tak przeprowadzony dowód wykazał, że stawka najmu pojazdu zastępczego przyjęta w umowie z poszkodowanym nie tylko mieściła się w granicach stawek rynkowych, lecz pozostawała w ich dolnych granicach.

Tym samym uznano, ją za zasadną. Odnośnie zarzutu pozwanej co do okresu najmu, na podstawie zgromadzonych w sprawie dowodów z dokumentów i opinii biegłego, ustalono, że był on w części wykazany. Okres najmu w rozpoznawanej sprawie był ściśle powiązany z procesem przeprowadzanego postępowania likwidacyjnego oraz samej naprawy. Analiza złożonych dokumentów, poparta opinią biegłego i ustalonym przez niego technologicznym czasem naprawy (10 dzień) wykazała, że przy zachowaniu w pełni prawidłowego postępowania, naprawa powinna być zakończona 13.04.2018r. (a tym samym trać 24 dni).

Nie było sporne, że rzeczoznawca pozwanej w dniu 20.03.2018r. sporządził pierwszy kosztorys naprawy. Od tego więc czasu poszkodowany mógł zlecić naprawę, a oględziny po rozbrojeniu pojazdu mogły doprowadzić do ustalenia dalszych uszkodzeń. Tymczasem powód nie wykazał w żaden sposób przyczyny zwłoki w oddaniu pojazdu do naprawy jak i tego co działo się z pojazdem od 20.03.2018r. do 12.04.2018r. (kiedy to miał zostać oddany do warsztatu). Nawet zeznania świadka nie wykazały tych okoliczności, a jednocześnie nie potwierdził on, jakoby zwłoka miała związek z oczekiwaniem na wypłatę odszkodowania.

O ile poszkodowany nie musi angażować własnych środków w naprawę, o tyle w okolicznościach niniejszej sprawy, ujawniono, że poszkodowany nie czekał na wypłatę odszkodowania lecz rozpoczął ją wcześniej. Jak wynikało z opinii biegłego, badanie ponaprawcze pojazdu wykazało, że została ona przeprowadzona nieprofesjonalnie i niezgodnie z technologią producenta. Nie dokonano bowiem wymiany drzwi i błotnika, a wyłącznie zaszpachlowano te elementy. Powód jednak nie wykazał kiedy doszło do tej naprawy. Nadto z załączonego do pozwu zlecenia naprawy (k. 32), wynikało, że 12.04.2018r. poszkodowany zlecił wyłącznie dalszą naprawę w zakresie czujnika układu wspomagania parkowania (a więc uszkodzenia ujawnionego po pierwszych oględzinach) i naprawę mechanizmu drzwi, co pozostawało poza zakresem zasadniczych uszkodzeń.

Biegły przy wykorzystaniu swojego doświadczenia i wiedzy technicznej ocenił więc, że przy zachowaniu prawidłowego toku procesu naprawczego (w tym ujawnieniu po rozebraniu pojazdu dodatkowych uszkodzeń, 2 dni oczekiwana na części i realnego czasu naprawy), powinna się ona zakończyć 13.02.2018r. – po 24 dniach. Taki też okres przyjął za zasadny sąd. Dokonano więc obliczenia: 24* 239,85 = (...),40; (...),40 – (...),65 (odszkodowanie wypłacone) = 3351,75 zł O kosztach procesu orzeczono zgodnie z art. 100 k.p.c. oraz § 2 pkt 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie.

Powód wygrał sprawę w 74 %. Na koszty powoda składało się: wynagrodzenie pełnomocnika 900 zł, opłata skarbowa – 17 zł, opłata od pozwu 228 zł, wykorzystana część zaliczki - 472,32 zł, łącznie 1617,32 zł z czego 74 % = 1196,81 zł. Na koszty pozwanego składało się: wynagrodzenie pełnomocnika 900 zł, wykorzystana część zaliczki - 472,32 zł, łącznie 1372,32 zł z czego 26 % = 356,80 zł. po dokonaniu wzajemnej kompensaty orzeczono jak w pkt III wyroku. Na podstawie art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 28.07.2015r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych nakazano zwrócić stronom niewykorzystane części zaliczek.

ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) 3. (...)