VIII U 819/16 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedDecyzją z dnia 2 marca 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 83 ust. 1 oraz art. 32 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że B. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenie zdrowotne, określając wysokość zadłużenia wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji na łączną kwotę 4 981,82 zł, w tym z tytułu: - składek na ubezpieczenia społeczne w ramach numerów deklaracji 01-39 za okres od września 2015 r. do stycznia 2016 r.
Legislator headnote
AI generatedVIII U 819/16 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.6 ust.1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2017 roku, poz.1778) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby , które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą. Okres podlegania obowiązkowi ubezpieczenia został określony w art. 13 pkt 4 w/w ustawy i, w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, następuje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania.
Keywords
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Sygn. akt VIII U 819/16
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 2 marca 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 83 ust. 1 oraz art. 32 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że B. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenie zdrowotne, określając wysokość zadłużenia wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji na łączną kwotę 4 981,82 zł, w tym z tytułu: - składek na ubezpieczenia społeczne w ramach numerów deklaracji 01-39 za okres od września 2015 r. do stycznia 2016 r.
– 3 499,23 zł, odsetek za zwłokę – 60,00 zł; - składek na ubezpieczenie zdrowotne w ramach numerów deklaracji 01-39 za okres od września 2015 r. do stycznia 2016 r. – 1 406,59 zł, odsetek za zwłokę – 16,00 zł; Jednocześnie na podstawie art. 23 ust. 1 cyt. Ustawy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że odsetki będą naliczane nadal, do dnia zapłaty i włącznie z tym dniem. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że płatnik składek nie dopełnił obowiązku wynikającego z art. 46 ust. 1 - obliczania, potrącania z dochodów ubezpieczonych, rozliczania oraz opłacania należnych składek.
Wskazał także, że zawiadomił płatnika składek o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie określania wysokości należności z tytułu składek, wzywając do złożenia wyjaśnień w sprawie przyczyn nieopłacenia składek pod rygorem wydania decyzji w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na podstawie dotychczas zgromadzonych dowodów. Zakład Ubezpieczeń Społecznych zastrzegł także, iż brak uregulowania określonego decyzją zobowiązania wraz z należnymi odsetkami za zwłokę, w terminie miesiąca od otrzymania decyzji spowoduje przymusowe ściągnięcie należności w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Do decyzji organ rentowy załączył szczegółowe zestawienie należności w rozbiciu na poszczególne lata i miesiące. /decyzja k. 1- 2 akt ZUS/ W odwołaniu od powyższej decyzji B. M. wskazał ,że nadal prowadzi działalność gospodarczą , a od dnia 1 czerwca 2015 r. pozostaje w zatrudnieniu w firmie (...) sp. z o.o. i z tego tytułu uzyskuje wynagrodzenie minimalne. /odwołanie k.2/ W odpowiedzi na odwołanie , pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu odpowiedzi organ rentowy przytoczył argumentację jak w treści zaskarżonej decyzji. /odpowiedź na odwołanie k.3 – 3 odwrót/ Postanowieniem z dnia 11 stycznia 2017 r.
Sąd Okręgowy w Łodzi na podstawie art.177 § 1 pkt 1 kpc zawiesił postępowanie w sprawie. /postanowienie k.90/ Postanowieniem z dnia 15 października 2017 r. Sąd Okręgowy w Łodzi podjął zawieszone postępowanie w sprawie. /postanowienie k.98/ Na rozprawie w dniu 5 grudnia 2018 r. wnioskodawca poparł odwołanie jednocześnie wskazując , że ma świadomość obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne. /oświadczenie wnioskodawcy min.00:02:19 – 00:03:59 rozprawy z dnia 5 grudnia 2018 r. , płyta CD k.104/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:
Decyzją z dnia 4 listopada 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. stwierdził, że B. M. od dnia 1 czerwca 2015 r. nie podlega ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia u płatnika składek (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością . W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał , że B. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenia zdrowotne z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej za okres od września 2015 r. do stycznia 2016 r. , a jedynym powodem zawarcia przez niego umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy była chęć zwolnienia się z obowiązku podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu wykonywania działalności gospodarczej i, tym samym zmniejszenie zadłużeń wynikających z nieuregulowanych składek.
Organ rentowy podkreślił ,że w dniu 15 lipca 2016 r. płatnik składek (...) Sp. z o.o., dokonał zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej powołując datę 1 czerwca 2015 r. jako datę powstania obowiązku ubezpieczeń, a dokumenty rozliczeniowe ZUS RCA za B. M. za okres od czerwca 2015 r. do lipca 2016 r. przekazał w dniu 18 sierpnia 2016 r. Ponadto , pomimo zadeklarowanych podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne , płatnik nie opłacił żadnej składki na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych , Fundusz Ubezpieczeń Zdrowotnych , Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
W ocenie organu rentowego zawarcie umowy o pracę z B. M. miało charakter pozorny. W odwołaniu od powyższej decyzji B. M. wskazał ,że wszelkie opóźnienia, dotyczące zgłoszenia pracowników do ZUS oraz opóźnienie w płatnościach składek wyniknęły z opieszałości firmy księgowo – kadrowej zajmującej się obsługą spółki. B. M. podkreślił ,że od 1 czerwca 2015 r. jest pracownikiem płatnika, a za świadczoną pracę otrzymuje wynagrodzenie. Zdaniem B. M. , obowiązująca go umowa o pracę nie ma charakteru pozornego. W odpowiedzi na odwołanie , pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie.
W uzasadnieniu odpowiedzi organ rentowy przytoczył argumentację jak w treści zaskarżonej decyzji. Wnioskodawca B. M. z zawodu jest teatrologiem , od dnia 29 maja 2013 r. prowadził własną działalność gospodarczą. (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością została zawiązana na podstawie umowy z dnia 20 października 2014 r. , Rep. A Nr 5868/2014 i została wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego w dniu 5 listopada 2014 r. pod numerem KRS (...). Wspólnikami spółki są: M. C. posiadający 75 udziałów o łącznej wartości 3 750,00 zł , Lucie R. posiadająca 15 udziałów o łącznej wartości 750,00 zł oraz B.
M. posiadający 10 udziałów o łącznej wartości 500,00 zł. Prezesem zarządu spółki jest M. C.. W zakresie prowadzonej działalności, spółka zajmuje się m.in. produkcją filmów , nagrań wideo , programów telewizyjnych , a także promocją , dystrybucją i sprzedażą. W dniu 1 czerwca 2015 r. pomiędzy (...) spółką z ograniczoną odpowiedzialnością , a B. M. zawarto umowę o pracę na czas nieokreślony. B. M. został zatrudniony na stanowisku dyrektora w zadaniowym czasie pracy z wynagrodzeniem w wysokości 5 000,00 zł. W związku z podjęciem zatrudnienia w firmie płatnika , B.
M. zaprzestał opłacać składki na ubezpieczenia społeczne, w związku z prowadzoną przez siebie działalnością gospodarczą. W dniu 15 lipca 2016 r. płatnik składek (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością dokonał zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej określając datę powstania obowiązku opłacania składek na dzień 1 czerwca 2015 r. W dniu 15 lipca 2016 r. płatnik składek (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością dokonał zgłoszenia B. M. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego z tytułu umowy o pracę z datą powstania obowiązku ubezpieczeń określoną na dzień 1 czerwca 2015 r. (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością złożył stosowne dokumenty rozliczeniowe ZUS RCA oraz opłacił należne składki. /okoliczności bezsporne - ustalenia w aktach sprawy o sygnaturze VIII U 819/16/ Prawomocnym wyrokiem z dnia 25 kwietnia 2018 r. w sprawie VIII U 819/16 Sąd Okręgowy w Łodzi , VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił decyzję z dnia 4 listopada 2016 r. i ustalił, że B.
M. podlega jako pracownik u płatnika składek (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od dnia 1 czerwca 2015 r. /wyrok k. 320 akt sprawy o sygnaturze VIII U 819/16/ Zaskarżoną decyzją z dnia 2 marca 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. stwierdził, że B. M. jest dłużnikiem Zakład Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenia zdrowotne z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej za okres od września 2015 r. do stycznia 2016 r. /decyzja k. 1- 2 akt ZUS/ Powyższych ustaleń Sąd Okręgowy dokonał na podstawie dowodów z dokumentów zawartych w aktach organu rentowego i załączonych do akt sprawy , w szczególności o akta sprawy o sygnaturze VIII U 819/16.
Sąd Okręgowy zważył co następuje:
Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.6 ust.1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2017 roku, poz.1778) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby , które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą. Okres podlegania obowiązkowi ubezpieczenia został określony w art. 13 pkt 4 w/w ustawy i, w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, następuje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania.
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, zgodnie z art. 18 ust. 8 powołanej ustawy w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2009 r. stanowi zadeklarowana kwota nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na dany rok kalendarzowy. Składka, w nowej wysokości, obowiązuje od 1 stycznia do 31 grudnia danego roku. Podkreślić w tym miejscu należy, że jeżeli ubezpieczony spełnia warunki do objęcia obowiązkiem ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, z dwóch lub więcej tytułów (zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych) to zastosowanie znajduje art. 9 ww. ustawy.
Wspomniany przepis rozstrzyga, które, z będących w zbiegu, tytułów są tytułami do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, a które dają jedynie prawo zgłoszenia się do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych bądź nie stanowią tytułu do tych ubezpieczeń. Zgodnie z treścią w/w przepisu, osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę, spełniając jednocześnie warunki do objęcia obowiązkowo ubezpieczeniami społecznymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy. Jednakże mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym także z innych tytułów.
Wskazać należy, że ze zbiegiem tytułów do ubezpieczenia, mamy do czynienia wtedy, gdy jedna osoba wykonuje kilka rodzajów działalności, z którymi wiąże się obowiązek ubezpieczenia społecznego. W doktrynie, tytuły obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i rentowego, zostały podzielone na dwie odrębne kategorie, tj. tytuły bezwzględne i ogólne. Różnica pomiędzy w/w tytułami polega na tym, że w pierwszym przypadku nigdy nie może dojść do zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia, a w drugim istnieje taka możliwość, a ubezpieczenie może mieć ewentualnie charakter dobrowolny (por.
I. Jędrasik-Jankowska. Pojęcia i konstrukcje prawne ubezpieczenia społecznego, t. 1-2 Warszawa 2009, s. 99). Tytuły ubezpieczenia, wymienione w art. 9 ust. 1 ustawy systemowej , a więc te, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, 3, 10, 18a, 20 oraz 21 ustawy systemowej należą do tytułów bezwzględnych. Natomiast pozostałe tytuły ubezpieczenia, niewymienione w tym przepisie, są kwalifikowane jako ogólne tytuły ubezpieczenia. Z treści art. 9 ust. 1 ustawy systemowej wynika zasada, że w przypadku zbiegu u danej osoby kilku tytułów bezwzględnych ubezpieczenia dochodzi do kumulacji obowiązków ubezpieczenia z tych tytułów, co oznacza powstanie obowiązku odprowadzania składek od każdej z tych działalności zarobkowych.
W sytuacji zbiegu tytułu bezwzględnego z ogólnym, obowiązek ubezpieczenia powstaje co do zasady tylko z tytułu bezwzględnego. Powyższa zasada nie ma jednak charakteru bezwarunkowego, bowiem odstępstwo od niej wprowadza art. 9 ust. 1 a ustawy systemowej. Zgodnie z tym przepisem pracownicy, których podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy w przeliczeniu na okres miesiąca byłaby niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę określonej w art. 18 ust. 4 pkt 5a ustawy, podlegają również obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów, tj. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności oraz umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, jak również z tytułu współpracy przy tej działalności lub współpracy przy wykonywaniu umowy (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 stycznia 2007r., III UK 123/06).
Wskazany art. 9 ust. 1 a , precyzyjnie określa, w jakich sytuacjach zatrudnienie na podstawie stosunku pracy nie rodzi tytułu do podlegania ubezpieczeniom społecznym w związku z jednocześnie prowadzoną działalnością gospodarczą, wiążąc powyższe z wysokością podstawy wymiaru składek z tytułu umowy o pracę. Jeśli zatem zaistnieje sytuacja, że podstawa wymiaru składek ze stosunku pracy jest niższa niż wynagrodzenie minimalne przyjęte w danym roku, skutkuje to objęciem ubezpieczonego obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym z tytułu wykonywania działalności gospodarczej w tym samym okresie i z mocy prawa, albowiem powoływane przepisy mają charakter bezwzględnie obowiązujący.
Wynika to z tego, że stosunek ubezpieczenia nie jest stosunkiem prawnym, ukształtowanym w drodze umownej. Obowiązek ubezpieczenia społecznego wynika z przepisów prawa i nie jest uzależniony od woli ubezpieczonego lub organu rentowego. Nawiązanie stosunku ubezpieczenia następuje równocześnie z zaistnieniem sytuacji powodującej obowiązek ubezpieczenia, jako wyraz zasady automatyzmu prawnego; jest wtórne wobec stosunku podstawowego, stanowiącego tytułu ubezpieczenia (wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 29 stycznia 2014r., III AUa 708/13, Lex nr 1428169; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 19 marca 2007r., III UK 133/06, OSNP 2008/7-8/114).
Na podstawie zaś art. 66 ust. 1 pkt 1c ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z dnia 27 sierpnia 2004 r. (t. j. Dz. U. z 2018 r. , poz. 1510 ) osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi, które są osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą, podlegają obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. W niniejszej sprawie nie ulegało wątpliwości ,że prawomocnym wyrokiem z dnia 25 kwietnia 2018 r. , wydanym w sprawie o sygnaturze akt VIII U 819/16 , Sąd Okręgowy w Łodzi , VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił decyzję z dnia 4 listopada 2016 r. ustalając , że B.
M. podlega jako pracownik u płatnika składek (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od dnia 1 czerwca 2015 r. , a co istotne , orzeczenie to jest w przedmiotowej sprawie wiążące. Zgodnie bowiem z treścią art. 365 § 1 kpc, prawomocne orzeczenie wiąże nie tylko strony i sąd, który je wydał, lecz również inne sądy oraz inne organy państwowe i organy administracji publicznej, a w wypadkach w ustawie przewidzianych także inne osoby. Skutkiem zasady mocy wiążącej prawomocnego wyroku, jest to, że przesądzenie we wcześniejszym wyroku kwestii o charakterze prejudycjalnym oznacza, że w procesie późniejszym ta kwestia nie może być już w ogóle badana.
Zachodzi tu zatem ograniczenie dowodzenia faktów objętych prejudycjalnym orzeczeniem (wyrok SN z dnia 12 lipca 2002 r., V CKN 1110/00, Lex nr 74492). Związanie orzeczeniem, oznacza niedopuszczalność nie tylko dokonywania ustaleń sprzecznych z nim, ale nawet przeprowadzania postępowania dowodowego w tym zakresie (wyrok SN z dnia 12 maja 2011 roku, I PK 193/10, Lex nr 852766). Moc wiążąca orzeczenia określona w art. 365 § 1 kpc oznacza zatem, że dana kwestia prawna, która była przedmiotem rozstrzygnięcia w innej sprawie, a która ma znaczenie prejudycjalne w sprawie rozpoznawanej, kształtuje się tak jak to przyjęto we wcześniejszym prawomocnym orzeczeniu.
Przesądzenie tej kwestii oznacza, że w późniejszym postępowaniu nie może być ona już ponownie badana, a zatem zachodzi konieczność ograniczenia dowodzenia faktów objętych prejudycjalnym orzeczeniem. Reasumując , skoro wnioskodawca od dnia 1 czerwca 2015 r. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy o pracę w firmie (...) Sp. z o.o. i, z tego tytułu, osiąga wynagrodzenie wyższe niż minimalne , to nie ma obowiązku opłacania składek na ubezpieczenia społeczne, w związku z prowadzoną przez siebie działalnością gospodarczą i w tym stanie rzeczy, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji wyroku.
S.B. ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi ZUS, wyrażając zgodę na wypożyczenie akt ZUS