Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2901/18 AI generated

VIII U 2901/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2901/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 16 października 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu E. W. ( W. ) prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, gdyż ubezpieczony nie udowodnił na dzień 1 stycznia 1999r. wymaganego 15 – letniego okresu pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy oraz nie osiągnął wieku emerytalnego.

Legislator headnote

AI generated

art. 245 k.p.c; VIII U 2901/18 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

Keywords

AI generated
residual earning capacity gainful employment past retirement age permanent earning incapacity invalidity pension incapacity for work pension entitlement

Cited Legislation

AI generated
art. 245 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2901/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 stycznia 2019r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grzegorz Tyrka Protokolant: Dominika Smyrak po rozpoznaniu w dniu 15 stycznia 2019r. w Gliwicach na rozprawie sprawy E. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o prawo do emerytury na skutek odwołania E. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 16 października 2018r. nr (...) oddala odwołanie. (-) SSO Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 2901/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 16 października 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu E. W. ( W. ) prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, gdyż ubezpieczony nie udowodnił na dzień 1 stycznia 1999r. wymaganego 15 – letniego okresu pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy oraz nie osiągnął wieku emerytalnego.

Organ rentowy wskazał, że do stażu pracy w szczególnych warunkach nie zaliczył zatrudnienia ubezpieczonego w (...) S.A. w G. od 14 listopada 1979r. do 31 grudnia 1993r. oraz okresu pracy w Przedsiębiorstwie Usług (...) Sp. z o.o. w G. od 1 stycznia 1994r. do 31 grudnia 1998r., ponieważ zajmowane przez ubezpieczonego stanowiska pracy „ elektryk samochodowy ”, „ elektromechanik samochodowy – mechanik samochodowy ”, „ starszy elektromechanik i elektryk samochodowy ” nie figuruje pod wskazaną pozycją powołanego zarządzenia.

Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany i przyznania prawa do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych, po uprzednim zaliczeniu do takiej pracy okresów zatrudnienia kwestionowanych przez organ rentowy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: ubezpieczony E. W. (...). ukończył 60 lat życia. Nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Na dzień 1 stycznia 1999r. udowodnił 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych.

Wniosek o przyznanie prawa do emerytury ubezpieczony złożył 11 października 2018r. i został on rozpoznany decyzją zaskarżoną omówioną na wstępie. Ubezpieczony od 14 listopada 1979r. do 31 grudnia 1993r. był zatrudniony w (...) S.A. w G. na stanowisku elektryka samochodowego, starszego elektromechanika samochodowego. W świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach z 11 marca 2003r. zakład pracy wskazał, że ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych: - na stanowisku elektryka samochodowego od 14 listopada 1979r. do 31 grudnia 1988r. wymienionym w wykazie A dziale XIV poz.16 pkt 1/73/, - na stanowisku elektromechanika samochodowego – mechanika samochodowego od 1 stycznia 1989r. do 31 grudnia 1993r. wymienionym w wykazie A dziale XIV poz.16 pkt 1 /66/.

Ubezpieczony od 1 stycznia 1994r. do 28 lutego 2006r. był zatrudniony w Przedsiębiorstwie Usług (...) Sp. z o.o. w G. na stanowiskach: - od 1 stycznia 1994r. do 31 maja 1995r. – starszego elektromechanika, - od 1 czerwca 1995r. do 28 lutego 2006r. – elektryka samochodowego. W świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach z 5 grudnia 2003r. zakład pracy wskazał, że ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych na stanowisku starszego elektromechanika od 1 stycznia 1994r. do 31 maja 1995r. i elektryka samochodowego od 1 czerwca 1995r. do nadal, wymienionych w wykazie A dziale XIV poz.16.

Przedsiębiorstwo (...) powstało wskutek wydzielenia z Górnośląskiego Zakładu (...) w G.. Ubezpieczony faktycznie od 14 listopada 1979r. do grudnia 1998r. pracował w tym samym miejscu, to jest w warsztacie samochodowym. Przedsiębiorstwa miały swoją własną bazę transportową obejmującą około 350 samochodów i samochody te były naprawiane w warsztacie. Ubezpieczony pracował jako mechanik i elektryk samochodowy. Jako mechanik pracował przeciętnie 5 godzin dziennie, natomiast prace elektryczne wykonywał w pozostałym czasie pracy.

Zajmował się np. naprawą rozruszników, które najpierw musiał wymontować z samochodu i potem na stole w warsztacie dokonywał ich naprawy. Naprawiał także wiązki światła, tu również część prac była wykonywana w kanale remontowym, a pozostałe prace poza tym kanałem, blokady tylnych mostów, napędy, siłowniki itd. Przeciętnie ubezpieczony prace w kanałach świadczył przez 5 godzin dziennie, a w pozostałym zakresie wykonywał prace poza kanałami. Kanałów w warsztacie było 3 – 4. Razem z ubezpieczonym pracowali L. G. i J.

N. na stanowisku mechanika samochodowego. /dowód z: akt ZUS, akt osobowych ubezpieczonego, zeznań świadków L. G., J. N. oraz z zeznań ubezpieczonego/.

Sąd zważył, co następuje:

odwołanie ubezpieczonego E. W. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2018r., poz. 1270 ) ubezpieczonym urodzonym po 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego określonego w ust. 1a i 1b, z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a, 50e i 184. Zgodnie z 184 ust. 1 ustawy ubezpieczonym urodzonym po 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy – tj. 1 stycznia 1999r. – osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. Zgodnie z art. 184 ust. 2 ustawy emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa. Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r., Nr 8, poz. 43 ze zm.) – zwanego dalej rozporządzeniem – pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki: osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn oraz ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Zgodnie z § 3 rozporządzenia za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej „wymaganym okresem zatrudnienia”, uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczanymi do okresów zatrudnienia. Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

Z cytowanych norm prawnych wynika, iż odwołujący nabędzie prawo do wcześniejszej emerytury w przypadku łącznego spełnienia przesłanek: - ukończenia wieku 60 lat, - legitymowania się okresem ubezpieczenia w wymiarze co najmniej 25 lat, przypadającym na dzień 1 stycznia 1999r., - legitymowania się 15 letnim okresem pracy wykonywanej w szczególnych warunkach, przypadających na dzień 1 stycznia 1999r., - nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego. W świetle utrwalonego orzecznictwa sądowego dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach nie ma istotnego znaczenia nazwa zajmowanego stanowiska tylko rodzaj rzeczywiście powierzonej pracy ( por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z 26 czerwca 2015r. sygn. akt III AUa 168/15 LEX nr 1761793 ).

Ubezpieczony E. W. wiek emerytalny 60 lat ukończył (...), na dzień 1 stycznia 1999r. legitymuje się 25 - letnim okresem składkowym i nieskładkowym, nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Spornym pozostawało, czy odwołujący na dzień 1 stycznia 1999r. posiada 15 - letni okres pracy wykonywanej w szczególnych warunkach, a konkretnie czy istnieją podstawy zaliczenia do takiej pracy zatrudnienia ubezpieczonego w Górnośląskim Zakładzie (...) i następnie w Przedsiębiorstwie (...). Ubezpieczony w obu tych okresach wykonywał taką samą pracę mechanika i elektryka samochodowego.

Zakłady pracy zakwalifikowały tę pracę do pracy w warunkach szczególnych z wykazu A działu XIV poz.16, to jest „ praca wykonywana w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych lub szynowych ”. Dla zaliczenia danego okresu pracy do pracy w warunkach szczególnych z wymienionego uregulowania prawnego koniecznym jest, aby była to praca wykonywana w kanałach remontowych oraz praca przy naprawie pojazdów mechanicznych lub szynowych. Praca taka musi być świadczona stale, czyli codziennie i w pełnym wymiarze czasu pracy, to jest przez 8 godzin dziennie, jeżeli pracownika obowiązuje taki wymiar czasu pracy, a więc w przypadku ubezpieczonego musiałaby to być praca stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywana w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych.

Wykonywanie pracy w szczególnych warunkach stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy oznacza, że pracownik nie ma powierzonych innych obowiązków jak tylko te, które dotyczą pracy w szczególnych warunkach ( por. wyrok Sądu Najwyższego z 4 lipca 2013r. II UK 413/12 Lex. (...) ). Tymczasem z zebranego materiału dowodowego wynika w sposób jednoznaczny, bo zgodnie wskazują na to zeznania świadków – byłych współpracowników ubezpieczonego i samego ubezpieczonego, że prace w kanałach remontowych ubezpieczony świadczył przeciętnie przez około 5 godzin dziennie, a w pozostałym czasie wykonywał prace poza tymi kanałami, np. przy naprawie wymontowanych wcześniej z samochodów urządzeń.

W takiej sytuacji nie sposób jest uznać, że pracę w warunkach szczególnych z wykazu A działu XIV poz.16 ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy i stąd brak jest podstaw do jej zaliczenia na prawo do emerytury. W konsekwencji ubezpieczony nie legitymuje się wymaganym 15 – letnim okresem takiej pracy na dzień 1 stycznia 1999r.i tym samym nie spełnia łącznie wszystkich koniecznych przesłanek prawa do dochodzonego świadczenia. Zaznaczyć należy, że ubezpieczony wprawdzie przedłożył w organie rentowym świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych sporządzone przez zakłady pracy, lecz świadectwa takie traktuje się w postępowaniu sądowym jako dokumenty prywatne w rozumieniu art. 245 k.p.c., stanowiące dowód tego, że osoba, która je podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie.

Dokument taki podlega kontroli zarówno co do prawdziwości wskazanych w nim faktów, jak i do prawidłowości przywołanej podstawy prawnej. Zatem dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach, nie ma istotnego znaczenia nazwa zajmowanego przez niego stanowiska, ani też treść świadectwa pracy, ale tylko wykazanie, że wykonywana przez niego praca miała charakter pracy w szczególnych warunkach. Zatem istnienie stosownego świadectwa lub jego brak nie wywołuje skutków materialnoprawnych. Świadectwo służy wyłącznie do celów dowodowych, zaś jego pozytywna treść może być skutecznie zakwestionowana w postępowaniu sądowym.

Zajmując takie stanowisko Sąd z mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne. (-)SSO Grzegorz Tyrka