Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1174/18 AI generated

VIII U 1174/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1174/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 kwietnia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił H. M. przeliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy.(decyzja k. 51 akt ZUS) W dniu 7 maja 2018 roku H. M. wniósł odwołanie od powyższej decyzji, wskazując, że pozostaje niezgodna ze stanem faktycznym, bowiem jest on całkowicie niezdolny do pracy. H. M. wskazał, że nie jest w stanie nic zarobić, choć jest zdolny do samodzielnej egzystencji.(odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1174/18 · Sąd powszechny: Odwołanie okazało się niezasadne i jako takie podlegało oddaleniu w całości. Wnioskodawca upatrywał źródła ochrony swoich praw w podstawie prawnej art. 107 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 roku (Dz. U z 2017 r poz. 1383 ze zm), w myśl którego prawo do świadczeń uzależnionych od niezdolności do pracy oraz wysokość tych świadczeń ulega zmianie, jeżeli w wyniku badania lekarskiego, przeprowadzonego na wniosek lub z urzędu, ustalono zmianę stopnia niezdolności do pracy, brak tej niezdolności lub jej ponowne powstanie.

Keywords

AI generated
unfit notwithstanding health condition reapplication for disability benefits suspension of disability benefits failure to prove deterioration improvement in medical condition deportation despite health issues

Cited Case Law

AI generated
II UK 156/05
jest więc osoba, która spełniła obydwa te kryteria, a więc jest dotknięta upośledzeniem zarówno biologicznym, jak i ekonomicznym (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18 maja 2006 roku II UK 156/05, LEX nr 1001299).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt VIII U 1174/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 kwietnia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił H. M. przeliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy.(decyzja k. 51 akt ZUS) W dniu 7 maja 2018 roku H. M. wniósł odwołanie od powyższej decyzji, wskazując, że pozostaje niezgodna ze stanem faktycznym, bowiem jest on całkowicie niezdolny do pracy. H. M. wskazał, że nie jest w stanie nic zarobić, choć jest zdolny do samodzielnej egzystencji.(odwołanie k.

3) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu powołano się na orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS, która orzekła, że wnioskodawca nie jest całkowicie niezdolny do pracy i nie jest niezdolny do samodzielnej egzystencji.(odpowiedź na odwołanie k. 4 – 4v.) Na rozprawie w dniu 22 stycznia 2019 roku strony postępowania podtrzymały swoje stanowiska procesowe. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: H. M. urodził się (...). Ukończył szkołę podstawową i pracował w zawodzie kierowcy, w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Od listopada 2004 roku okresowo, w kolejnych latach pobierał rentę z tytułu częściowej lub całkowitej niezdolności do pracy. (okoliczności bezsporne) Decyzją z dnia 13 lipca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, po rozpatrzeniu wniosku H. M., przeliczył rentę od dnia 1 lipca 2017 roku, wobec treści orzeczenia lekarza orzecznika ZUS, który stwierdził, że wnioskodawca jest trwale, częściowo niezdolny do pracy. Rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy przyznano H. M. na stałe. (dowód: decyzja ZUS z dnia 13 lipca 2017 roku k. 45 kat ZUS) W dniu 14 lutego 2018 roku H.

M. wniósł o zmianę stopnia niezdolności do pracy w związku z pogorszeniem stanu zdrowia. W orzeczeniu lekarza orzecznika ZUS z dnia 6 marca 2018 roku nie stwierdzono by H. M. był całkowicie niezdolny do pracy ani był niezdolny do samodzielnej egzystencji. W uzasadnieniu stwierdzono, że sprawność badanego w odniesieniu do pracy fizycznej jest istotnie upośledzona, jednakże od ostatniego badania ZUS nie doszło do jej pogorszenia. Do tożsamych wniosków doszła Komisja Lekarska ZUS w wydanym w dniu 13 kwietnia 2018 roku orzeczeniu. W uzasadnieniu wskazano, że stwierdzony stopień naruszenia sprawności u wnioskodawcy nie powoduje całkowitej niezdolności do pracy, a tym bardziej niezdolności do samodzielnej egzystencji. (dowód: wniosek k. 47 akt ZUS, orzeczenie lekarza orzecznika k. 48 – 48v. akt ZUS, orzeczenie Komisji Lekarskiej k. 50 – 50v. akt ZUS; dokumentacja orzeczniczo – lekarska ZUS) U H.

M. rozpoznano zmiany zwyrodnieniowo – dyskopatyczne odcinka szyjnego i lędźwiowo – krzyżowego kręgosłupa z przewlekłym zespołem bólowym. Przebył on dwie operacje odcinka LS kręgosłupa. Pierwszą była operacja dyskopatii, lewostronnej przepukliny jądra miażdżystego w dniu 26 sierpnia 2008 roku, zaś druga operacja, odbyta dwa lata później, dotyczyła usunięcia blizny. Stwierdzone u H. M. wodogłowie pozostaje nieaktywne od dzieciństwa. H. M. ma dobrze zachowaną funkcję kręgosłupa i kończyn z prawidłową mobilnością, bez zaników mięśniowych.

Stwierdzone naruszenie sprawności organizmu u H. M. nie pozwala uznać go za całkowicie niezdolnego do pracy, a tym bardziej za niezdolnego do samodzielnej egzystencji. Jest on osobą samodzielną, a stwierdzone ograniczenia ruchomości kręgosłupa bez objawów korzeniowych oraz prawidłowy chwyt i ruchy precyzyjne rąk nie powodują całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Stopień upośledzenia czynności narządu ruchu nie daje jakichkolwiek podstaw do orzekania o całkowitej niezdolności do pracy H. M.. (dowód: opinia biegłego specjalisty neurologa k. 14 – 16; opinia biegłego w zakresie ortopedii i rehabilitacji k. 19 – 22) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zebranego w sprawie, opierając się na dokumentach złożonych do akt, w szczególności zawartych w aktach Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz opinii biegłych specjalistów: neurologa oraz z zakresu ortopedii i rehabilitacji.

W ocenie Sądu sporządzone pisemne opinie biegłych są spójne, konsekwentne i logiczne. Sąd nie dopatrzył się żadnych okoliczności pozwalających na ich zdyskredytowanie. Biegli przed wydaniem opinii zapoznali się z aktami sprawy, dokumentacją medyczną, zbadali wnioskodawcę oraz zebrali wywiad medyczny. Podkreślić przy tym należy, że opinie biegłych są rzetelne, a wynikające z nich wnioski logiczne i prawidłowo uzasadnione. Opinie te nie zawierają braków i wyjaśniają wszystkie okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia sprawy.

Nadto wnioskodawca nie kwestionował ich treści i w żaden sposób nie podważył miarodajności złożonych ekspertyz. Podnieść należy ,że H. M. utrudniał badanie prowadzone przez lekarza biegłego w zakresie ortopedii i rehabilitacji, prezentując zachowanie wybitnie agrawacyjne, na co zwrócił w opinii uwagę biegły

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Odwołanie okazało się niezasadne i jako takie podlegało oddaleniu w całości. Wnioskodawca upatrywał źródła ochrony swoich praw w podstawie prawnej art. 107 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 roku (Dz. U z 2017 r poz. 1383 ze zm), w myśl którego prawo do świadczeń uzależnionych od niezdolności do pracy oraz wysokość tych świadczeń ulega zmianie, jeżeli w wyniku badania lekarskiego, przeprowadzonego na wniosek lub z urzędu, ustalono zmianę stopnia niezdolności do pracy, brak tej niezdolności lub jej ponowne powstanie.

Jak stanowi art. 57 ust. 1 pkt 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił m.in. warunek niezdolności do pracy. Niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy jest natomiast osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu (art. 12 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach). Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, zaś częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji (art. 12 ust. 2 i 3 ustawy o emeryturach i rentach).

Zgodnie z treścią art. 13 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach przy ocenie stopnia i przewidywanego okresu niezdolności do pracy oraz rokowania co do odzyskania zdolności do pracy uwzględnia się stopień naruszenia sprawności organizmu oraz możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, a także możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne.

W definicji niezdolności do pracy ustawodawca dał wyraz powiązaniu prawa do renty z rzeczywistą znaczną utratą zdolności do pracy zarobkowej jako takiej, a częściową niezdolność do pracy powiązał z niezdolnością do pracy w ramach posiadanych kwalifikacji, przy uwzględnieniu możliwości i sprawności niezbędnych do dalszego zaangażowania w procesie pracy, zaakcentował istnienie potencjalnej przydatności do pracy. Chodzi zatem o zdolność do pracy zarobkowej nie tylko jako zdolność do wykonywania dotychczasowej pracy, ale zdolność do podjęcia pracy w ogóle, choć z uwzględnieniem rodzaju i charakteru dotychczas wykonywanej pracy, poziomu wykształcenia, wieku, predyspozycji psychofizycznych.

Dokonując analizy pojęcia „całkowita niezdolność do pracy” należy brać pod uwagę zarówno kryterium biologiczne (stan organizmu dotkniętego schorzeniami naruszającymi jego sprawność w stopniu powodującym całkowitą niezdolność do jakiejkolwiek pracy), jak i ekonomiczne (całkowita utrata zdolności do zarobkowania wykonywaniem jakiejkolwiek pracy). Osobą całkowicie niezdolną do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 2 u.e.r.f.u.s. jest więc osoba, która spełniła obydwa te kryteria, a więc jest dotknięta upośledzeniem zarówno biologicznym, jak i ekonomicznym (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18 maja 2006 roku II UK 156/05, LEX nr 1001299).

Powyższe przesłanki nie zmaterializowały się w stosunku do H. M.. Z zebranego w sprawie materiału dowodowego w postaci dokumentacji medycznej oraz z jednoznacznych opinii dwóch biegłych wynika, że ubezpieczony nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy. Istniejące u ubezpieczonego schorzenia w postaci zmian zwyrodnieniowo – dyskopatycznych odcinka szyjnego i lędźwiowo – krzyżowego kręgosłupa z przewlekłym zespołem bólowym nie powodują utarty zdolności do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Ubezpieczony jest osobą samodzielną, a stwierdzone ograniczenia ruchomości kręgosłupa bez objawów korzeniowych oraz prawidłowy chwyt i ruchy precyzyjne rąk nie powodują u niego całkowitej niezdolności do pracy.

Z ustaleń Sądu wynika więc, iż H. M. jest osobą częściowo niezdolną do pracy. Naruszenie sprawności organizmu pozwala ubezpieczonemu na podjęcia dotychczasowego lub innego zatrudnienia, zgodnie z poziomem kwalifikacji, wykształcenia, wieku i predyspozycji psychofizycznych. Reasumując, z zebranego w sprawie materiału dowodowego nie wynika, aby w stanie zdrowia ubezpieczonego nastąpiły zmiany mające wpływ na stopień niezdolności do pracy, w myśl art.107 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, dlatego Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako niezasadne.